Министърът на финансите на Румъния подаде оставка

Румънският президент Клаус Йоханес (на снимката) поиска по-рано в неделя министърът на финансите да бъде отстранен заради разследването за злоупотреба с власт.

© Radu Sigheti

Румънският президент Клаус Йоханес (на снимката) поиска по-рано в неделя министърът на финансите да бъде отстранен заради разследването за злоупотреба с власт.Румънският финансов министър Дариус Вълков подаде оставка, съобщи премиерът Виктор Понта в ефира на местна телевизия, след като прокуратурата започна разследване срещу него за злоупотреба с власт, съобщава БТА.


Вълков е заподозрян, че е гарантирал обществени поръчки на компания в замяна на около 2 милиона евро, докато бил кмет. "Говорих с Вълков днес на обяд и той ми връчи оставката си. Приех я", коментира Понта.


Оставката на Вълков идва малко след като румънският президент Клаус Йоханис поиска от премиера Виктор Понта да го отстрани от поста. "Като се има предвид, че прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разпоредиха започване на наказателно преследване срещу министъра на финансите г-н Дариус Вълков, бих очаквал г-н Вълков да подаде оставка от поста, разбирайки, че засяга дейността и доверието в правителството - нещо, което обаче не се случи. В тази ситуация искам от премиера Виктор Понта да стартира процедура за отстраняване от длъжност на министъра на финансите Дариус Вълков", заяви Йоханис в прессъобщение.


Министърът на финансите Дариус Вълков е обвинен в търговия с влияние. Той е заподозрян, че е помогнал на една компания да спечели обществена поръчка в замяна на подкуп от около 2 милиона евро. Това се е случило през периода 2010-2013 г., докато Вълков е бил кмет на южния румънски град Слатина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK