С нов договор Русия почти анексира Южна Осетия

Владимир Путин и Леонид Тибилов след подписването на споразумението.

© Reuters

Владимир Путин и Леонид Тибилов след подписването на споразумението.На годишнината от анексирането на украинския полуостров Крим руският президент Владимир Путин подписа с колегата си от Южна Осетия Леонид Тибилов договор, който почти превръща отцепилата се от Грузия територия в част от Руската федерация.


Споразумението веднага бе осъдено от ЕС и НАТО, а САЩ предупредиха в понеделник, че изобщо не признават двустранните договори, подписвани между Москва, Южна Осетия и Абхазия.


Според агенция "Интерфакс" от руския бюджет за 2016г. ще бъдат отделени 1 млрд. рубли за малко над 50-те хиляди жители на района, заради който избухна руско-грузинската война от 2008г.
Договорът създава общо пространство за отбрана и сигурност, свободно преминаване на границата с Русия, разширено сътрудничество на органите на вътрешните работи, интегриране на митническите институции и опростена процедура по получаване на руско гражданство, както и социални мерки като повишаване на заплатите и пенсиите.


Подписаният днес текст определя, че Русия ще осигурява отбраната и сигурността на Южна Осетия, включително държавните ѝ граници, което означава, че руските гранични войски ще се разположат по непризнатата от огромен брой държави по света линия, минаваща през грузинска територия.


Отделни поделения от частите на Южна Осетия ще влязат в състава на Въоръжените сили и органите за сигурност на Руската федерация.


Ако една от двете страни бъде подложена на военна агресия, това ще се разглежда като нападение срещу другата страна по договора.


Русия и Южна Осетия ще водят съгласувана външна политика, като Москва се задължава всячески да помага да се увеличи броят на държавите, признали независимостта на Южна Осетия.


Споразумението е рамково и ще бъде реализирано чрез поредица от двустранни договори.


Путин заяви, че "в този – без преувеличение – крайъгълен документ е фиксирано високото равнище на междудържавен диалог, определени са дългосрочните ориентири за двустранни отношения, уредено е взаимодействието в социалната защита на населението".


Този договор "за съюз и интеграция" ще бъде още една крачка срещу продължаващите усилия за укрепване на сигурността и стабилността в района", заяви още във вторник вечерта ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.


"Освен това, подписването на такъв документ става в деня, когато в Женева се провежда 31-ят кръг разговори" (след конфликта с Грузия – бел.ред.), каза тя и допълни, че в него има прехвърляне на пълномощия, представляващо нарушаване суверенитета и териториалната цялост на Грузия, принципите на международното право и ангажиментите, поети от Русия, включително в споразумението от 12 август 2008г., поради което на практика няма никакъв законен статут.


Могерини още веднъж повтори, че ЕС твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международн опризнаните ѝ граници.


НАТО не признава този договор, който "нагло противоречи на принципите на международното право", заяви в сряда генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той също говори за "погазване на международните ангажименти на Русия, принципите на ОССЕ и суверинета и териториалната цялост на Грузия."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK