Париж предлага засилени правомощия на спецслужбите да подслушват

Манюел Валс при представянето на проектозакона в Париж.

© Reuters

Манюел Валс при представянето на проектозакона в Париж.Френските спецслужби ще разполагат с повече правомощия да подслушват мобилни телефони, да наблюдават и следят потенциални терористи и ще могат да задължават доставчиците на интернет да докладват за съмнително поведение на потребители.


Това са част от мерките, включени в нов проектозакон, представен в четвъртък в парламента от премиера Манюел Валс в отговор на нападението срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шерли ебдо" в началото на януари, в което загинаха 17 души.


Текстът предвижда, без да се иска разрешение от съдия, да могат службите да следят какво си говорят заподозрените, какви електронни съобщения си разменят и какво има в електронните им пощи, да монтират микрофони и камери в жилищата им и да инсталират т.нар. keyloggers – програми, разкриващи в реално време какво се изписва на клавиатурата на компютър.
Вместо искане до съдия агентите вече ще могат да договарят спецоперациите в администрацията чрез специално създадена институция за надзор на подобна дейност, предлага проектът. При изключителни случаи може да бъдат задействани устройства, известни като IMSI Catcher – те "улавят" целия трафик от мобилни телефони, интернет и SMS-и в определен район.


Защитници на гражданските права казват, че мерките са прекалени и не са подкрепени с адекватна защита на гражданите, които спазват закона. Валс обаче каза, че Франция няма намерение да трупа някакви огромни бази данни, събирани с помощта на новия закон.


"Това не е френски Patriot Act", каза той, имайки предвид прочутия закон в САЩ след 11 септември 2001 г., дал обширни правомощия за борба с тероризма, но и критикуван за ограничаване на гражданските права, и то със спорна ефективност. "Но заплахата от тероризъм е безпрецедентна. Днес успяваме да спрем само половината от онези, които потеглят за Сирия да се сражават за "Ислямска държава". Трябва да затегнем мрежата на следене срещу радикални и опасни хора", допълни Валс.


Проектът, който влиза за гласуване в парламента през април, позволява на правителството да изиска от интернет доставчиците автоматично да следят за подозрително поведение на клиентите си. Това означава инсталиране на системи за мониторинг на т.нар. метаданни, но не и за съдържанието на комуникацията. Но ако конкретен потребител започне да изглежда подозрително, службите могат да поискат достъп до личната му информация.


Валс признава, че – макар да не става дума за масово следене – това е една от най-оспорваните части от проектозакона. Френската независима Дигитална комисия, която съветва правителството за ефектите от технологиите върху обществото, заяви, че текстът съдържа нови и по-ясни правила за контрол над следенето, но че наистина има какво да се желае в защитата на гражданските свободи. Но Валс казва, че властите трябва бързо да действат, защото "терористите използват най-модерни комуникационни технологии и в дигиталното пространство не може да има зона на беззаконие".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK