Град в Нигерия, освободен от ислямистите, се оказа пълен с трупове

Град в Нигерия, освободен от ислямистите, се оказа пълен с трупове

© ReutersВойски от Нигер и Чад, които освободиха нигерийския град Дамасак от отрядите на ислямистите от групировката "Боко Харам", откриха, че районът е пълен с десетки тела.


Останките на поне 70 души с прерязани гърла се търкалят под един от мостовете, разказва очевидец за "Ройтерс". Състоянието им е такова, че вероятно хората са били избити преди месеци, когато селището падна в ръцете на ислямистите.


Изглежда това е било място за езкекуции, което сега е обрасло с трева. По улица, водеща към моста, има поне едно обезглавено тяло. Из града се носи острата миризма на разлагащи се трупове, поради което военните очакват да открият още тела на жертви.
Град в Нигерия, освободен от ислямистите, се оказа пълен с трупове

© Reuters


"Боко Харам" изби хиляди хора в 6-годишната си война, целяща установяване на халифат в североизточна Нигерия. Дамасак бе превзет от групировката през ноември.


Войници от международните сили, борещи се с ислямистите, разказват за поне 100 тела, разхвърляни из коритото на пресъхнала река в Дамасак.


По моста има плътна кървава диря, което предполага, че хората са били екзекутирани на него и хвърляни в реката. Сред убитите е и местният имам.


Понеже почти всички жители са напуснали при настъплението на "Боко Харам", жертвите най-вероятно са хора, които са били твърде стари или болни, за да бягат.


Град в Нигерия, освободен от ислямистите, се оказа пълен с трупове

© Reuters


Частите на Чад ще контролират Дамасак до пристигането на нигерийската армия, която да поеме охраната на града в близост до границата с Нигер. В международната операция участват и сили от Камерун.


В началото на годината "Боко Харам" контролираше 20-ина района с обща площ колкото Белгия, но сега бойците ѝ са останали само в три от тях.


Нигерия, най-многолюдната африканска държава и най-голямата икономика на континента, ще гласува на президентски избори на 28 март. Президентът Гудлък Джонатан е критикуван, че твърде нерешително е подходил към бунта и претендентът Мухамаду Бухари води кампания, изтъкваща желязната ръка, с която управлява страната за около година и половина след военен преврат от декември 1983г.


След като през юли неговият кортеж бе атакуван от ислямисти, Бухари обеща да смаже "Боко Харам" за няколко месеца, ако го изберат за президент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK