Русия може да забрани вноса на плодове и зеленчуци от Сърбия

Русия може да забрани вноса на плодове и зеленчуци от Сърбия

© ReutersРуската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) може да въведе забрана за внос на растителна продукция от Сърбия през април, съобщава РБК. Причина за това са подозрения в реекспорт на ябълки от Полша.


За възможното прекратяване на вноса на растения от Сърбия съобщи прессекретарят на службата Юлия Трофимова. В събота Россельхознадзор е установил значителен ръст на доставките на ябълки от Сърбия за Русия и е поискал допълнителна информация за производството им от сръбската страна.


"Имаме подозрения, че преди всичко през Сърбия се провежда реекспорт на ябълки. Най-вероятно ябълките са полски", посочва Трофимова. Според нея не бива едностранно да се потвърждава това, а трябва да се изчака реакцията на Сърбия. В случай че Белград не предостави отговор в рамките на десет дни, "съществува вероятност" Русия да забрани вноса на растителна продукция, добавя тя.
Россельхознадзор нееднократно съобщава за значителен ръст на доставките от Сърбия не само на ябълки, но и на други плодове и зеленчуци. В началото на януари Русия предложи на Белград да подпише двустранен документ, който регламентира действията по обезпечение на безопасността на доставките на растителна продукция за руския пазар от сръбска страна.


Вносът на полски плодове и зеленчуци за Русия беше забранен на 1 август 2014 г., като изтъкната за това причина са нарушения в сертифицирането.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK