Kraft e на път да бъде продадена за 40 млрд. долара

Kraft e на път да бъде продадена за 40 млрд. долара

© ReutersИзбори 2022

Бразилската група за частен капитал 3G Capital, управляваща Burger King и Heinz, води интензивни преговори за придобиване на Kraft Foods Group в рамките на сделка на стойност 40 милиарда долара, предаде Financial Times.


Все още не е ясно дали 3G Capital ще осъществи сделката сама, или ще потърси партньори. Евентуално сливане с Heinz е също измежду обмисляните сценарии.ф


По-рано 3G и Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет си партнираха в придобиването на веригата за кафе Tim Hortons от Burger King за 11.4 милиарда долара, както и при придобиването на производителя на кетчуп Heinz за 23.3 млрд. долара.
Ако сделката бъде осъществена, вероятно стойността на Kraft ще бъде 50 млрд. долара.


Портфолиото на компанията включва продукти за домакинска употреба, като например напитки, подправки и закуски.


През 2012 г. Kraft беше разделена на две компании – Kraft Foods, която се фокусира върху хранителни продукти само в Северна Америка, и Mondelez International Inc. Mondelez започна да развива евентуалните бързо растящи световни марки като бисквитите Oreo, но срещна трудности.


Компанията отбелязва загуби през последните няколко месеца заради тенденцията потребителите да се ориентират към пресни продукти с по-висококачествени съставки.


За разлика от конкурентите си Kraft избра да не се включва в бързо развиващите се пазари на био-, натуралните или органични храни.


За да компенсира загубите, Kraft направи няколко опита да се адаптира към новите тенденции – премахна изкуствените оцветители от някои от сирената си и пусна на пазара нова закуска с високо съдържание на протеин с месо, кубчета сирене и ядки. Освен това компанията сключи сделка с американската Академия за хранене и диететика и започна да поставя логото "Децата се хранят правилно" на някои от опаковките си, но предизвика остри критики от страна на общностите от експерти по здравословно хранене.


Пазарната стойност на компанията е около 37 млрд. долара. 

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK