Germanwings ще плати над 22 млн. долара обезщетения заради катастрофата

Germanwings ще плати над 22 млн. долара обезщетения заради катастрофата

© ReutersGermanwings може да се окаже изправена пред много по-високи от обичайните за самолетни катастрофи обезщетения за пътниците, които загинаха във вторник, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на адвокати, специализирани във въздушния транспорт.


От най-голямо значение е дали превозвачът ще успее да се защити срещу исковете за престъпно нехайство, предвид че прокуратурата обяви, че младият втори пилот се е заключил в пилотската кабина и е въвел курс, който да разбие самолета, убивайки всичките 144 пътници и шестима души екипаж на борда.


Международно споразумение ограничава обезщетенията, изплащани на семействата на загиналите в самолетни катастрофи, до 157 400 долара, но в случая е възможно те да се окажат по-високи.
Адвокати, представлявали семейства при предишни такива случаи, коментират пред "Ройтерс", че делата може да се съсредоточат около обстоятелството дали Germanwings е проучила правилно пилота преди и по време на работата му за авиолинията и дали превозвачът трябва да спазва политика поне двама или повече души да са налични в кабината във всеки момент по време на полет.


Джъстин Грийн от нюйоркската адвокатска кантора Kreindler & Kreindler коментира, че е напълно оправдано семействата на жертвите да питат защо вторият пилот Андреас Лубиц е бил оставен сам в кабината. Според германското авиационно право пилотите имат право да я напускат понякога и при определени обстоятелства.


Дори и това да е разрешенo, то "носи известен риск", казва Грийн. Той отбелязва, че според някои следователи пилотите нарочно са свалили самолети на SilkAir през 1997 г. и на EgyptAir през 1999 г. "Идеята, че един пилот може да убие всички на борда и да се самоубие, е нещо, което се е случвало преди и всички трябва да го знаят", казва Грийн.


Lufthansa ще се съобрази с международните споразумения, които регулират обезщетенията, заяви изпълнителният директор Карстен Шпор. "Това е едно от най-малките ми притеснения", каза той пред журналисти. "Ще изплатим обезщетенията. Основният ни приоритет е да помогнем на семействата с каквото можем".


Според Конвенцията от Монреал от 1999 г. превозвачите като цяло не могат да избягват обезщетенията при смърт на пасажер. За всеки смъртен случай авиокомпанията може да плати до 113 100 "специални права на тираж" (резервен актив, създаден от МВФ – бел.ред.), което днес отговаря на около 157 400 долара, или 22.7 милиона долара за всичките 144 пътници.


Възможно е искове за допълнителни щети да бъдат подадени в няколко различни юрисдикции, сред които са Германия, където е базирана Germanwings, както и в родните страни на пасажерите, например Испания.


Семействата на пътниците имат право да подават искове само за доказуеми щети, но в зависимост от юрисдикцията това може да включва много неща, казват адвокатите. Директорът на International Aviation Law Institute към DePaul University College Брус Отли се съмнява, че Germanwings ще трябва да плати обезщетения над определените от Конвенцията от Монреал, освен ако не бъде доказано, че авиокомпанията е знаела предварително, че вторият пилот е бил в риск.


Отли обаче добавя, че превозвачите предпочитат да сключат извънсъдебни споразумения, така че казусът може и да не стигне до съда. "Много рядко тези случаи стигат до процес", коментира той. За да ограничи щетите, Germanwings ще трябва да докаже, че компанията, служителите й и представителите й не са виновни за инцидента, а той е бил причинен изцяло от трета страна, коментира Клайв Гарнър от лондонската кантора Irwin Mitchell, която е представлявала семейства при различни самолетни катастрофи. "Предвид случилото се и това, което знаем в момента, Germanwings надали ще успее да се защити", казва той.


Източник от застрахователната индустрия посочва, че иск на стойност 6.5 милиона долара за самия самолет вече е бил изплатен в сряда. Германската Alianz е водещият застраховател заедно с няколко други фирми. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK