Китай строи "Великата пясъчна стена" в Южнокитайско море

Рекултивация на риф от архипелага Джонсън в Южнокитайско море, февруари 2014 г.

© Associated Press

Рекултивация на риф от архипелага Джонсън в Южнокитайско море, февруари 2014 г.Командирът на Тихоокеанския флот на САЩ предупреди, че Китай изгражда изкуствени площи в спорните води на Южнокитайско море чрез изпомпването на пясък върху живи коралови рифове и покриването им с бетон, пише "Гардиън".


Китай "създава Великата стена от пясък", чрез рекултивирането на земя в Южнокитайско море, което поражда сериозни опасения за териториалните намерения на страната, заяви адмирал Хари Харис по време на военноморска конференция в Астралия, и това  "увеличава напрежението в региона".


"Но това, което наистина ни притеснява най-много в момента, е безпрецедентната рекултивация на коралови рифове от страна на Китай", каза той.
"Китай изгражда изкуствени площи чрез изпомпване на пясък върху живи коралови рифове - някои от тях потопени - и ги залива с бетон. Китай вече е създал около 4 кв. км от изкуствена площ", добави Харис.


Харис каза, че регионът е известен с красивите си острови, но "в рязък контраст с това, Китай създава голяма стена от пясък с багери и булдозери в продължение на месеци".


Териториалните спорове в Южнокитайско море ескалираха през последните години, повишавайки напрежението в региона.


Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море. Филипините и други страни, които имат териториални спорове с Китай са особено загрижени от проектите за рекултивация на земи, които са превърнали много подводни рифове в архипелага Спратли в изкуствени острови със сгради, самолетни писти и кейове. Островите могат да бъдат използвани за военни и други съоръжения, които да подкрепят териториалните претенции на Китай.


На един от рифовете има изградена и самолетна писта.

© Rolex Dela Pena, Associated Press

На един от рифовете има изградена и самолетна писта.


Филипините вече са подали жалба пред Постоянния арбитражен съд на ООН, но Китай заяви, че няма да се ангажира със случая, напомня Би Би Си.


Миналата година във Виетнам избухнаха анти-китайски размирици, след като Китай разположи сондажни машини в спорните води около островите Парацелс.


Според Харис темповете на изграждане на изкуствени острови от Китай "поставя сериозни въпроси относно китайските намерения".


Той заяви, че САЩ продължават да настояват всички страни да се придържат към декларацията на АСЕАН от 2002 г., в която страните се ангажират да "упражняват самоконтрол при провеждането на дейности, които биха затруднили или ескалирали териториалните спорове и да повлияят на мира и стабилността в региона".


"Действията на Китай ще бъдат ключов индикатор за това дали районът се насочва към конфронтация или сътрудничество", допълни Харис.


САЩ твърдят, че имат национален интерес в мирното разрешаване на споровете в региона, който е от решаващо значение за световната търговия. Китай заявява, че нейните териториални претенции имат историческа основа и отхвърлят намесата на САЩ.


Адмирал Харис допълни, че САЩ ще разположат 60% от целия си военноморски флот в Тихия океан до 2020 г.


Миналата година говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви пред Би Би Си, че операциите на Китай в архипелага Спратли попадат "изцяло в рамките на суверенитета на Китай и са напълно оправдани".


Запитана дали рекултивацията е за търговски или военни цели, Хуа отговори, че това е "най-вече с цел подобряване на работата и условията на живот на хората, разположени на тези острови".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK