Иракската армия си върна контрола над Тикрит (видео)

Иракската армия си върна контрола над Тикрит (видео)

© ReutersИракската войска, която води сражения с терористичната организация "Ислямска държава" за контрол над Тикрит, е превзела града, съобщи в телевизионно обръщение премиерът Хайдер Абади.


Абади, който е и върховен главнокомандващ на страната, обяви, че градът е бил освободен. CNN посочва, че в Тикрит на места продължават ограничени сражения, като войската и доброволческите шиитски отряди провеждат "операции по разчистване" на останалите ислямисти.


Президентът посочи, че армията е достигнала центъра на града и е издигнала иракското знаме на губернаторската сграда, но посочи, че в предградията битката продължава.
"Ислямска държава" контролира Тикрит от юни насам. Решителното сражение започна, след като серия от въздушни удари на водената от САЩ коалиция нанесоха значителни поражения на ислямистите в града.


Въздушните удари позволиха на иракските сили да настъпят в града. Войниците докладват, че при навлизането в Тикрит са открили десетки самоделни взривни устройства и сгради със заложени в тях експлозиви.


На среща на кабинета, преди да обяви освобождаването на Тикрит, Абади определи операцията в града като успех. "Успехът на експеримента в Тикрит ще бъде повторен на други места заради резултатите, постигнати на бойното поле, както и в хуманитарната сфера, защитата на гражданите и малките жертви, дадени от силите за сигурност", каза той.


Иракските сили направиха няколко опита да си върнат Тикрит, откакто ислямистите го превзеха, но без успех. Последната операция беше най-голямата досега. "Успяхме да ги хванем неподготвени", заяви Абади. "Нашите военновъздушни сили заедно със самолетите на коалицията, помагайки на въоръжените ни сили, успяха да нанесат тежък удар на "Ислямска държава" и враговете на Ирак."


Последния етап от настъплението започна, след като Абади нареди на армията да превземе Тикрит на първи март. Оттогава ислямистите бяха поставени под значителен натиск. Иракските сили се ползват с подкрепата на доброволни отряди, съставени предимно от шиитски бойци. Те са приблизително 20 000 души и получават подкрепа от Иран, като в последната офанзива участваха и ирански военни съветници.


Победата в Тикрит ще позволи на иракските сили да опитат да си върнат северния град Мосул. През февруари представител на армията на САЩ съобщи, че 25 000 иракски войници планират да настъпят към Мосул през април и май и да го превземат. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK