Германските власти одобриха проектозакон със строги условия за фракинга

Министърът на околната среда Барбара Хендрикс

© Reuters

Министърът на околната среда Барбара ХендриксГерманското правителство одобри днес проектозакон, който налага ефективна забрана на фракинга за шистов газ, съобщи агенция "Ройтерс".


При фракинга, или хидравличното рабиване, се използва вода под налягане и химикали, за да се извлече газ от шистовите скали. В Германия има сериозна съпротива срещу технологията заради опасения, че питейната вода може да се замърси.


Министърът на околната среда Барбара Хендрикс заяви, че проектозаконът предвижда едни от най-строгите условия за фракинг.
"Защитата на здравето и на питейната вода са основни приоритети. Затова искаме да ограничим фракинга, колкото е възможно", каза Хендрикс.


Законът предстои да бъде одобрен от парламента и в такъв случай фракингът за шистов газ на практика ще бъде забранен през следващите няколко години. Технологията ще може да се ползва при проучвания, но при строго определени условия и след оценка на рисковете и влиянието над околната среда.


Проектозаконът може да позволи фракинга за шистов газ с търговски цели от 2019 г., но само след успешни проучвания и след одобрение от специална комисия.


Индустрията в Германия предупреди, че ограниченията може да увеличат зависимостта на страната от вноса на енергия, когато нарастват геополитическите притеснения, най-вече заради конфликта в Украйна. Сдружението на германската индустрия (BDI) заяви, че новите условия са прекалени.


Миналата година руският газ е осигурил 37% от потреблението в Германия. Само 12% са били покрити от собствени резерви. Преди 10 години този дял е бил около 20 на сто.


Законът позволява фракинг за газ, който е на голяма дълбочина и може да бъде извлечен по-лесно (т.нар. tight gas). Тази технология се използва от десетилетия в Германия. Била е въведена през 60-те години за извличане на газ от пясъчни слоеве. И този метод обаче ще бъде обект на по-строги проверки за безопасност на околната среда, отбелязва Барбара Хендрикс.


Забраната за фракинг ще важи във всички райони, които осигуряват питейна вода, включително където има язовири. Забранен е фракингът на дълбочина до 3000 метра. Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" обяснява, че в момента находищата на шистов газ в Германия, които представляват икономически интерес, са намират между един и два километра дълбочина.


Според проучване на института Forsa от 2013 г. 79% от германците подкрепят по-строги регулации за околната среда.


"Ройтерс" отбелязва, че редица европейски държави се надяваха да се възползват от бум на шистов газ подобно на САЩ. Силното противопоставяне обаче, падащите цени на петрола и съмнения за самите залежи в Европа поставиха под въпрос бъдещето на фракинга.


Американската корпорация "Шеврон" например спря да проучва за шистов газ в Полша, защото находищата не се оказаха толкова богати.


Във Франция и България има мораториум над фракинга, във Великобритания пък регулациите са много строги, отбелязва "Ройтерс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK