Германските власти одобриха проектозакон със строги условия за фракинга

Министърът на околната среда Барбара Хендрикс

© Reuters

Министърът на околната среда Барбара ХендриксГерманското правителство одобри днес проектозакон, който налага ефективна забрана на фракинга за шистов газ, съобщи агенция "Ройтерс".


При фракинга, или хидравличното рабиване, се използва вода под налягане и химикали, за да се извлече газ от шистовите скали. В Германия има сериозна съпротива срещу технологията заради опасения, че питейната вода може да се замърси.


Министърът на околната среда Барбара Хендрикс заяви, че проектозаконът предвижда едни от най-строгите условия за фракинг.
"Защитата на здравето и на питейната вода са основни приоритети. Затова искаме да ограничим фракинга, колкото е възможно", каза Хендрикс.


Законът предстои да бъде одобрен от парламента и в такъв случай фракингът за шистов газ на практика ще бъде забранен през следващите няколко години. Технологията ще може да се ползва при проучвания, но при строго определени условия и след оценка на рисковете и влиянието над околната среда.


Проектозаконът може да позволи фракинга за шистов газ с търговски цели от 2019 г., но само след успешни проучвания и след одобрение от специална комисия.


Индустрията в Германия предупреди, че ограниченията може да увеличат зависимостта на страната от вноса на енергия, когато нарастват геополитическите притеснения, най-вече заради конфликта в Украйна. Сдружението на германската индустрия (BDI) заяви, че новите условия са прекалени.


Миналата година руският газ е осигурил 37% от потреблението в Германия. Само 12% са били покрити от собствени резерви. Преди 10 години този дял е бил около 20 на сто.


Законът позволява фракинг за газ, който е на голяма дълбочина и може да бъде извлечен по-лесно (т.нар. tight gas). Тази технология се използва от десетилетия в Германия. Била е въведена през 60-те години за извличане на газ от пясъчни слоеве. И този метод обаче ще бъде обект на по-строги проверки за безопасност на околната среда, отбелязва Барбара Хендрикс.


Забраната за фракинг ще важи във всички райони, които осигуряват питейна вода, включително където има язовири. Забранен е фракингът на дълбочина до 3000 метра. Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" обяснява, че в момента находищата на шистов газ в Германия, които представляват икономически интерес, са намират между един и два километра дълбочина.


Според проучване на института Forsa от 2013 г. 79% от германците подкрепят по-строги регулации за околната среда.


"Ройтерс" отбелязва, че редица европейски държави се надяваха да се възползват от бум на шистов газ подобно на САЩ. Силното противопоставяне обаче, падащите цени на петрола и съмнения за самите залежи в Европа поставиха под въпрос бъдещето на фракинга.


Американската корпорация "Шеврон" например спря да проучва за шистов газ в Полша, защото находищата не се оказаха толкова богати.


Във Франция и България има мораториум над фракинга, във Великобритания пък регулациите са много строги, отбелязва "Ройтерс".

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Шистовият газ си е политическо оръжие и нищо повече.

 2. 2 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Как беше, "УУУУУ руски подлоги, мафия, долу, отставка, всеки-ден-ще-е-така-до-победата"!

 3. 3 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Еха, и в Германия видите ли било пълно с руски подлоги и мурзилки. хахах

 4. 4 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Весело

  Едно е :Германските власти предлагат още по-строги условия за фракинг на територията на страната, а друго е:
  "Германските власти одобриха проектозакон със строги условия за фракинга", което може да означава че досега го е нямало,но сега са го разрешили при строги условия.
  Тънка манипулацийка.

 5. 5 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Факти за фракинга :

  1 - Силнотоксичните химикали от старите сондажи започнаха да замърсяват водата и почвата само 10 г. по-късно .
  2 - Цената на газта и петрола спадна .
  3 - Екологичните технологии постепенно се налагат дори в Китай заради климатичните промени.

 6. 6 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 465 Любопитно

  "Според проучване на института Forsa от 2013 г. 79% от германците подкрепят по-строги регулации за околната среда."

  "Защитата на здравето и на питейната вода са основни приоритети. Затова искаме да ограничим фракинга, колкото е възможно", каза Хендрикс."

  Айде сега някой републиканец да ни светне как така германската министърка на околната среда заедно с 79% от германците са платени от Путин...

  Порусначен народ- слаба държава
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Хайде да не политизираме и без това сложната екологична ситуация в Западна Европа. Германия отдавна е изнесла много замърсяващи производства, като тези на сярна киселина, гуми и т.н. в посока Източна Европа, Китай, Русия и т.н., т.е. плащат за своето спокойствие и чистота. Ограничаването на фракинга е доста маргинално в реалния си ефект като икономическа дейност, след като купуват евтин газ от Русия по своя тръбопровод (до който не допуснаха Полша например).

 8. 8 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всъщност не е забранено нито проучването, нито добива. Става въпрос ца строги ограничения, гарантиращи, че фирмите занимаващи се с добив по този метод, ще спазват екологичните изисквания. Това и трябва и на България, а не мораториум без правила.

  chavo64
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Германците купуват евтин руски газ,ние на какво се радваме.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#9] от "rosiraycheva50._":

  Германските газоразпределителни концерни купуват природния газ евтино и го продават на крайния потребител на по-високи цени отколкото за българските такива: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Natural_gas_prices_for_household_consumers,_first_half_2013_%281%29_%28EUR_per_kWh%29_YB14.png

  Записваме си в тефтерите: В газоразпределението на самата територия на Германия има много хляб

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Браво на германските политици, че взимат такива рестриктивни мерки срещу добива на шистовия газ! А, най-важното е, че германското общество подкрепят тези ограничаващи мерки!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  Германците за пореден път показват на всички, кое е най-ценно, а именно природата и в частност водите! Без тях няма живот, докато спокойно се живее без жистов газ и без ядрена енергетика!

 13. 13 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1244 Гневно

  От немците нищо не става!
  Дай им идея и ще я вкарат във параграфи! За да я уморят!
  Да са измислили нещо?
  Само не ми говорете за електричество и комбустия!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 14. 14 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1244 Весело

  [quote#11:"Иво"]
  Браво на германските политици, че взимат такива рестриктивни мерки срещу добива на шистовия газ! А, най-важното е, че германското общество подкрепят тези ограничаващи мерки![/quote]
  Както винаги казвам: Нищо не разбираш
  Само още 2 години трябват на нисък петрол и германците ще обърнат палачинката! Защо? Обяснявам срещу заплащане! (И имам много основателни доводи!)

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#14] от "skara":

  Много повече разбирам по темата от теб. Така, че чети какво пиша и се учи от мен... както и от другите съфорумци, които мислят като мен, както и съображенията на германското министерство на екологията. ^_~ Айде, лека нощ сега! ^^

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Законът ми изглежда перфектен, защото забранява определени технически параметри, но не забранява добиваи проучването по принцип. Например определят граница от 3000 метра дълбочина. А числото 3000 не е политическа а техническа категория. Важно е, че законът не е някаква компилация на политически позиции.

  подпис
 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хаирлия да е! Щом германците, дето са толкова зелени, че илизат от ядрената енергетика се захващат с водното разбиване, скоро и други европейски страни ще ги последват. Ние също. И тогава Путин ще си го пуши газа сам. Така се случва, когато суровинните придатъци на промишлено развитите държави си помислят, че са незаменими.

 18. 18 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Весело

  [quote#17:"bawarec"]Хаирлия да е! Щом германците, дето са толкова зелени, че илизат от ядрената енергетика се захващат с водното разбиване, скоро и други европейски страни ще ги последват. Ние също. И тогава Путин ще си го пуши газа сам[/quote]

  "Законът предстои да бъде одобрен от парламента и в такъв случай фракингът за шистов газ на практика ще бъде забранен"

  пич, взЕми поне прочети статията, после имейлът с опорните точки.

  Евроатлантида
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK