Два века след рождението на Бисмарк Германия е изправена пред сходни проблеми

Ото фон Бисмарк

© Associated Press

Ото фон Бисмарк200 години след рождението на Ото фон Бисмарк германците все още трудно приемат неговото наследство – дали е бил подстрекател към война или пък доброжелателен герой, обединил Германия през 1871 г. и създал първата социална държава в света, пише агенция "Ройтерс".


Полюсните мнения отразяват търсенето на баланс в настоящата роля на Берлин като водеща, но не и доминираща сила в Европа. Германският президент Йоахим Гаук и финансовият министър Волфганг Шойбле споменаха тази аналогия в сряда, по време на церемония по повод 200 години от рождението на Бисмарк.


Той най-дълго управляващият канцлер – от 1871 до 1890 г. и превръща Германия във водеща европейска сила, след като започва и спечелва три войни – срещу Дания, Австрия и Франция. Тези победи довеждат до обединението на Германия.
"За разлика от времето на Бисмарк, лидерите в Берлин днес поне се опитват да изглежда сякаш Германия не е голяма сила", казва Йохен Щаат, историк от Свободния университет в Берлин.


"Трудно е да се правят паралели между Германия на Бисмарк и днес, но има някои прилики: Германия е обединена, силна държава в сърцето на Европа, която има голямо влияние над съседите си. И като при Бисмарк Германия играе роля на медиатор между Запада и Русия", допълва Щаат.


Репутацията на Бисмарк обаче пострада след Втората световна война. Въпреки че той управлява по време на безпрецедентна ера на индустриален растеж и укрепващо германско влияние, но същевременно е консерватор, авторитарна личност, чието име нацистите използват в своята пропаганда.


"Бисмарк, Прусия, Кайзерова Германия – не е ли всичко това част от отдавна забравани тъмни времена", каза Гаук. Той посочи още, че управлението на Бисмарк не е толкова отдалечено от модерна Германия и следвоенните й лидери.


"Днес сме изправени пред въпроси, които са също толкова важни, колкото и по негово време", каза Гаук, имайки предвид разделенията в германското общество, свързани с културата, религията и благосъстоянието. "Ние ще трябва да намерим други отговори. Но можем да се учим от смелостта му, силата и оптимизма в справянето с тези предизвикателства", заяви президентът.


Германските медии изобилстват с материали за Бисмарк, който за мнозина германци е просто образ от учебниците по история. Преди един век Бисмарк е смятан за герой и патриот, а редица улици и площади носят неговото име.


"Цялото това внимание към Бисмарк ме изненадва", казва Манфред Гюлнер, директор на социологическия институт "Форса". "За повечето хора той е древен образ, който обединява Германия преди много време, създава пенсионна система и надвива социалистите", допълва Гюлнер. 

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  За съжаление Бисмарк е бил много умел диригент на европейската политика, както казва Симеон Радев, за разлика от днешните европейски деятели . Разбирам че времената са други и сме разглезени от благополучие но това не бива да ни прави слепи за истинските проблеми .

  klimentm
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  обединява Германия преди много време, създава пенсионна система и надвива социалистите", допълва Гюлнер.
  ............
  Не зная за германците, но на нас това все още ни предстои ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Модерна Германия има няколко велики държавници и няма начин да бъдат подминати с лека ръка :
  1. Ото фон Бисмарк- Обединител
  2. Конрад Аденауер- Възродител
  3. Хелмут Кол- Обединител
  4. Андреа Меркел- Опора в днешното бурно време

 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Бисмарк-туй, Бисмарк-онуй, човекът е искал да влезе в историята, успял е.
  Едни се забиват с пазажерски самолет в скали, за да пишат за тях, други водят войни в името на нещо си, трети изобретяват кока-кола...Голям праз, много шум за нищо.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Два века след рождението на Бисмарк Германия е изправена пред сходни предизвикателства"

  Дано не се справи , както тогава с две световни войни .

 6. 6 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Бисмарк е роден не на втори април, а ден по-рано:

  ''Самата природа ми определи да стана дипломат. Роден съм на 1-ви април.''

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Бисмарк е велик политик и военен деец. Произхожда от стар аристократичен род, външен белег на което е издадената долна устна. За власт, пари и влияние няма да говорим. Подкрепя освобожденито на България от турците. Бил е против колонизацията, макар Германия да прави това в някои области на Африка. Личен приятел на Круп и други богати индустриалци. На негово име е бил линейният кораб "Бисмарк", потопен от англичаните в Атлантика. Според мен тогава и сега нямат нищо общо.

 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Весело

  "200 години след рождението на Ото фон Бисмарк германците все още трудно приемат неговото наследство – дали е бил подстрекател към война или пък доброжелателен герой, обединил Германия през 1871 г. и създал първата социална държава в света, пише агенция "Ройтерс".

  Горките от "Ройтерс", оцет мочат, когато трябва да признаят, че Бисмарк и Германия вкараха в амок викторианската епоха на "островитяните" и неугасващите им мерак и усилия, те да господстват над всичкия Свят ...
  Без Бисмарк,19-то и 20-то столетие на нашата цивилизация щяха да се слеят във Век първи от календара на англосаксите ...
  Е, дряга тема е това, че и до днес продължават да се стараят...

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Добре (за него), че не е жив сега да види в какво се се превърнали Германия и Европа. Щеше да реве с крокодилски сълзи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Koментар 3,не е редно да оценяваш исторически Кол и Меркел-още са живи!!!
  А за Бисмарк респект и дълбок поклон!!!
  Що се отнася до коментар 8-много точен анализ!
  Сега ние българите се хвърлихме в обятията на англосаксите,и им се кълнем във вечна любов.Със същият плам,с който се кълняхме преди това и на руснаците....

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 11. 11 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  ''Щеше да реве с крокодилски сълзи.'' - коментар #9.

  ''Крокодилски'' като размер или като израз на лицемерие?

 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#5] от "xyha":

  Двете световни войни се дължат точно на това че германците не са се вслушали в Бисмарк Сега пак са на път да не се съобразят с него

  гошо
 13. 13 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Да видим какво пише в Уикипедия:
  "Бисмарк, в качеството си на канцлер на Германската империя, е главен подбудител и застъпник за освобождението на България, домакин на Берлинския конгрес и спасител на мира в Европа посредством подписания през 1878 г. Берлински договор. Известен е с това, че след освобождението на България цени високо духа и непоколебимата воля на българите и ги нарича "прусаците на Балканите"."

 14. 14 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Негова реплика,която помня и често с усмивка си припомням по повод някого -
  ,,Идеите се плодят в главата му като зайци в кафез,, (по адрес на Наполеон Трети).
  Същноостта на външната политика на канцлера Бисмарк е прикриването и ненатрапването на реалната мощ на Прусия чрез изграждането на множество застъпващи се договори (и никога съюзи ) между Прусия и останалите играчи в Европа,което направи възможно от Прусия да тръгне обединяването на германските държавици в Германска Империя и превръщането й в основен фактор на сцената на Европа след унижаващи победи над Австро-Унгария и Франция.
  Една особено умна и тънка политика,напълно непонятна и отхвърлена от гламавите му наследници - кайзер Вилхелм Втори и канцлерът-фюрер Адолф Хитлер,глупост,перчене и непрозорливост доведа до две общоевропейски войни...
  Все се чудя,тъпото жуже от КГБ тъй ли не намери време да прочете туй-онуй от историята в последните 150-200 години,пък дори и само ,,Дипломацията,, на хитрия и проникновен стар германски евреин Кисингер...

  Homo ludens sum
 15. 15 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitkokitkata":


  [quote#13:"mitkokitkata"] Известен е с това, че след освобождението на България цени високо духа и непоколебимата воля на българите и ги нарича "прусаците на Балканите"."[/quote]
  Е,репликата ,,Балканите не заслужават костите дори на един пруски гренадир,, също е негова...

  Homo ludens sum
 16. 16 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#3:"elevation04"]4. Андреа Меркел- Опора в днешното бурно време [/quote]
  Кой ?

  Homo ludens sum
 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Даже най-благополучната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници. Тази държава, даже след пълно поражение ще бъде за нашето потомство стремящ се към реванш противник
  ( из отговор на принц Генрих VII Рьойс в секретно писмо № 349, Берлин, 03.05.1888 г.)

 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  настоящата роля на Берлин като водеща, но не и доминираща сила в Европа.
  ---
  това не го схванах. НЕдоминираща сила? Молим? А какво става с южна европа, под опеката на ЕС и ЕЦБ, пряко контролирани от берлин и работещи за експортно-ориентираната германска икономика?

  Ето ви тука едни евтини заемчета, купете си нашата продукция, която не ви трябва по принцип, и после ни я изплащайте. Те така за икономическата НЕдоминация на Германия.

  Бисмарк е велика историческа личност, няма спор. Но германците трябва да се държат изкъсо, че от време на време нещо им прищраква и я световни войни правят, я самолети взривяват в Алпите...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Според Бисмарк "Политиката е като правенето на салам, по-добре е да не го виждаш". Изключително уместно днес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK