Мирът с кюрдите е решаващ за икономическото развитие на Югоизточна Турция

Пазар в Диарбекир

© Reuters

Пазар в ДиарбекирПрекратяването на кюрдските бунтове в Югоизточна Турция ще отвори търговията с Иран, Ирак и евентуално Сирия, което ще даде нов старт на изоставащата икономика в бедния регион, пише агенция "Ройтерс".


Лидерът на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан, който е в затвора, заяви миналия месец, че е време да се прекрати 30-годишната въоръжена съпротива, в която загинаха 40 000 души. Това поднови надеждите за постигане на мир и икономическо възстановяване на региона, където доходите на домакинствата са наполовина по-ниски в сравнение със средните за Турция. Югоизточна Турция обаче има потенциал да развие земеделието си, добива на мрамор и на шистов газ. Освен това регионът се намира по-близо до близкоизточните пазари.


"Югоизтокът е много плодороден и има голям потенциал. Бизнесмени идват тук, за да търсят инвестиции, но не и докато не се установи мир", казва 45-годишният Ахмет, които държи книжарници близо до голямата джамия в Диарбекир.
Преговорите между Кюрдската работническа партия (ПКК) на Йоджалан и турските власти започнаха преди повече от две години, остават деликатни и се очаква да произведат мирно решение не особено бързо. Недоверието и на двете страни остава голямо, местното население е скептично към потенциала на властите да стимулират растеж в региона.


Нови молове загатват за просперитет в някои части на Диарбекир, но това остава само фасадата на града. "Довършиха ме банките и лихварите. Няма икономика, няма фабрики. Сега просто убивам време тук като всички останали", казва неназован 48-годишен мъж, строителен работник.


По официални данни безработицата е около 16%, но местните твърдят, че тази статистика не включва десетките хиляди сезонни работници, които не се регистрирани като търсещи работа. Предполага се, че реално безработните са 40% от населението.


Животновъдството, някога ключова част от местната икономика, беше сринато от конфликта, започнал през 1994 г., когато ПКК започна своя въоръжен бунт. Нестабилността навреди и на земеделието, и на развитието на минното дело.


Мирът с кюрдите е решаващ за икономическото развитие на Югоизточна Турция

© Reuters


След посещение в Турция миналия месец инвестиционната банка JP Morgan заяви, че страната има необходимост от свеж капитал, и посочи евентуално възстановяване на кюрдския регион като пример. "Завършването на кюрдския мирен процес и наваксването в доходите в Източна Турция заедно с потенциала на иранските и сирийските пазари се смятат за източник на ключов потенциал", твърдят експертите от JP Morgan.


Някога регионът генерираше една трета от турския износ на мрамор за Китай. Днес този дял е около една пета.


Миналия месец премиерът Ахмет Давутоглу обяви пакет от 10 милиарда долара за съживяване на съществуващ от десетилетия план за стимулиране на ВЕЦ-ове, напояване и земеделие. Програмата е позната като Югоизточен анадолски проект.


Управляващата Партия на справедливостта и развитието казва, че властите са инвестирали 13.9 милиарда турски лири (5.4 милиарда долара) в инфраструктура, жилища, образование и здравеопазване в провинция Диарбекир само през 12-те години на власт.


Анкара твърди, че износът от Югоизточна Турция се е увеличил 10 пъти до около 10 милиарда долара. Критици обаче смятат, че две трети от този обем се генерира от провинция Газиантеп на запад, която почти не е засегната от конфликта с ПКК. В Диарбекир, където живеят около 1.6 милиона души, износът миналата година възлизаше на 313 милиона долара.


"Смятаме, че трябва да се приложи положителна дискриминация със сериозни инвестиции в публичния сектор, както е в други региони. Това ще намали безработицата, бедността, изоставането", казва заместник-кметът на Диарберкир Фират Анли.


Прекратяването на огъня преди две години до голяма степен се спазва, но понякога има отделни прояви на бунт – подпалени автомобили или отвличане на работници, свързани със строителни проекти като летища и язовири.


През октомври десетки души загинаха при кюрдските протести срещу "бездействието" на Турция, когато "Ислямска държава" превзе Кобане – кюрдски граничен град в Сирия.


"Този регион е жаден за мир от 30 години. Двете години от началото на мирния процес укротиха напрежението и хората започнаха да инвестират. Проблемите обаче отново създават застой", казва Алиджан Ебединоглу, председател на местна бизнес асоциация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK