Антикорупционната кампания в Румъния забавя инвестициите

Протест в Румъния срещу решението на парламента да не свали имунитета на бившия финансов министър Дариус Вълков, обвинен в корупция. На листа пише "Първи подкупен, първи благословен"

© Reuters

Протест в Румъния срещу решението на парламента да не свали имунитета на бившия финансов министър Дариус Вълков, обвинен в корупция. На листа пише "Първи подкупен, първи благословен"Мерките на Румъния за справяне с корупцията имат непредвидени последици – темпът на инвестиции се забавя, защото властите избягват да одобряват нови проекти от опасения, че те могат да станат поредната мишена на разследващите, разказва агенция "Ройтерс".


Държавни служители и министри, които иначе биха подписвали проекти, понякога, но невинаги срещу рушвети, днес проявяват неохота. Дори съвестните чиновници се опасяват, че ще привлекат вниманието на прокурорите и че ще се превърнат в поредните публични личности, обект на разследване, или дори изпратени в затвора.


В дългосрочен план Румъния ще има изключително голяма полза от изкореняването на корупцията. Засега обаче мерките забавят както частните инвестиции, така и обществените поръчки.
Последната жертва на антикорупционната кампания беше финансовият министър Дариус Вълков, обвинен, че взима подкупи.


Последната жертва на антикорупционната кампания беше финансовият министър Дариус Вълков, обвинен, че взима подкупи.

© Reuters

Последната жертва на антикорупционната кампания беше финансовият министър Дариус Вълков, обвинен, че взима подкупи.


"Ако говорите с повечето компании, с които аз съм имал работа, ще ви кажат, че борбата с корупцията е много закъсняла", казва Ахмед Хасан, управляващ партньор в Deloitte в Букурещ. "Недостатъкът, особено през последната година, е че просто няма решения. Някои хора чакат и си мислят, че това ще им отпадне като задължение и някой друг ще трябва да даде одобрението", обяснява Хасан. "Това просто не е добре. Понякога стратегически проекти се забавят заради прекалено изнервени бюрократи", допълва той.


Мениджърите са неохотни да обсъждат публично кои проекти са забавени, защото се опасяват, че това ще доведе до още протакане.


Аристотел Канческу, председател на общинския съвет в Брашов казва, че в момента е рисковано да се работи в местна администрация. Самият Канческу е разследван за пране на пари и взимане на подкуп.


Разследванията през 2014 г. показват, че корупцията е струвала на държавните и частните компании около 1.02 милиарда евро, което е достатъчно за изграждането на 200 км път в страна с една от най-лошите инфраструктури в Европа.


Рушветите за одобряване на договори са широко разпространени, като представители на местните власти получават пари в брой, коли, ваканции, дрехи, безплатни зъболекарски грижи, уиски в замяна на услуги. "Ройтерс" припомня случай с бивш съдия, обвинен в получаване на подкупи в размер на 83 000 евро, включително под формата на гробищен храм.


"Местните капитали са жертва на корупцията", казва Михай Богза, председател на румънския Съвет за чуждестранни инвестиции. "Затова сме много щастливи за сегашната борба с корупцията", допълва той. "Същевременно тя идва заедно с факта, че много публични чиновници не са склонни да поемат отговорност", обяснява Богза.


По данни на Световната банка от 2013 г. една на всеки десет компании и била приканвана да плати рушвет. Стигмата заради корупцията е донякъде причината защо Румъния, както и България не са в шенгенското безвизово пространство.


"Публичните разходи продължават да са много ниски", казва Йонут Думитру, председател на Фискалния съвет – независима институция, която прави мониторинг на държавния бюджет. "Много институции знаят, че има проблеми с техните договори и темпът на одобрение на проектите се забавя заради опасения от проблеми", обяснява Думитру, който е и главен икономист в "Райфайзен банк Румъния".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Ми да дойдат тук, ние нямаме антикорупционни амбиции

 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1985 Весело

  Слава богу, у нас антикорупционна кампания няма и инвестициите са хукнали тъй, че не можем да ги стигнем...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 3. 3 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Рушветите за одобряване на договори са широко разпространени, като представители на местните власти получават пари в брой, коли, ваканции, дрехи, безплатни зъболекарски грижи, уиски в замяна на услуги. "Ройтерс" припомня случай с бивш съдия, обвинен в получаване на подкупи в размер на 83 000 евро, включително под формата на гробищен храм."


  Малеееее, не ми се мисли каква смрад ще се носи от всички политици и партии тук, ако един ден сигнем нивото на Румъния в борамата им с корупцията.

 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Антикорупционната кампания в Румъния забавя инвестициите

  Един вид прекаления светец и богу не е драг.

 5. 5 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 328 Весело

  Нашите правораздавачи затова се ослушват с антикорупцията - да не вземат да спаднат инвестициите.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 6. 6 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 383 Любопитно

  "Дори съвестните чиновници се опасяват, че ще привлекат вниманието на прокурорите и че ще се превърнат в поредните публични личности, обект на разследване или дори изпратени в затвора."

  Те ако наистина са добросъвестни, няма да ги е страх, че ще влязат в затвора.

  От целия текст стана ясно, че абсолютно всеки чиновник и в РУмъния е корумпиран до мозъка на костите си...

 7. 7 Профил на kaiser_soze
  kaiser_soze
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Забавя, ама после ще им се изплати десеторно. А нашата русофилистична кочина ще продължава да тъне...

  Петата Колона на Русия: http://petatakolona.com
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  То пък у нас се прескачат инвеститорите.

 9. 9 Профил на trifo_pl
  trifo_pl
  Рейтинг: 274 Весело

  Хак им на румънците, пророк Бойко отново излезе прав.

  ЦацаRatУрааааааааа!
 10. 10 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами не може и...и... Почти всеки инвеститор би се радвал (и би възнаградил) улеснена процедура за стартиране на бизнес в Румъния. А в България това е единствения начин. Да видим до кога...

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Като говорим за корупция и мерки срещу нея,
  Това публично ЧЕСТНО партньорство
  в някой страни-като България-се оказа голям ПРОВАЛ!
  Дори Стив Ханке го признава!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Като се замисля май всяка истинска реформа носи негативи в краткосрочен план. За това ББ не прави реформи защото много мрази протести и падане на рейтинга. Дано за в бъдеще да не е баш така.

 13. 13 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Край. Румънците вече напреднаха толкова, че сега и тях трябва да "стигаме".
  Ще останем в клоаката на руските интереси явно.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 14. 14 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 371 Неутрално

  И какво искате да ни кажете с тази статия? Че е по добре да си седим в кочинката?

 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  за мен доста тъпа статия,който си е корумпиран си е корумпиран,едва ли им дреме за това според мен са станали по пресметливи как да излъжат по фино да го кажа,един честен човек винаги може да придвижи някой проект без да крие и шикалкави,за това се спират инвестициите,търсят начини да лапнат някое евро без да ги хванат,тоест по предпазливи са а който е честен не мисля че има за какво да се притеснява

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Точно на това аз му викам, вместо да изметеш лайното, ти да хванеш мухоловката и неуморно да тепеш мухите, които кацат отгоре. Половината корупция, изразена като паричен еквивалент, се гарантира в 10-12 държавни фирми. За 1 месец можем да се отървем от нея, вместо да се самозадоволяваме с екзотични решения.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Румъния е голям пазар и истински сериозните инвеститори не биха се отказали да навлезат на този пазар.

  Tony
 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1775 Весело

  Бездействието също може да е признак за корупция ... да не се уфлянкват..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Дали няма да стане "хубава работа, ама румънска." Май цялата патардия в Румъния е ала наща протестна мрежа. Тез хорица хубаво надигат глас, ама не е достатъчно. Хубаво, че скачат срещу крадците, ама най-важното е да има доказателства, съд и затвор. От есента върви тая кампания антикорупция, само дето не се казва действат правораздавателните органи.
  До коментар [#12] от "гарата":

  Точно!

 20. 20 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Корупцията е смазочното масло на демокрацията...
  Не съм го казал аз... В сталинска Русия корупцията почти липсваше ...и?...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 21. 21 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Някой ден може би ще се сетим, че т.н. чиновник също има разходи и деца на главата. И че е много по-умно да се направи система, която му дава бонуси в зависимост от свършената работа.

  Един чиновник трябва да разпределя стотици милиони. Да бърка в меда всекидневно. Ако му позволим да си облизва КОНТРЛИРАНО ръчичките, ще ни излезе много по-евтино.

  Но популизмът УБИВА. Той създава корупцията. Иначе ще се борим с нея наужким. Антикорупционните сили ще бъдат корумпирани. Срещу тях ще създадем нови антикорупционни дирекции. Докато икономиката тотално спре.

  Корупцията е манталитет, който е в главите ни. Ама кой ще ни смени чипа? Оня, който щеше да го сменя, си отиде. Ама остави тук доста добра корупционна среда.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 22. 22 Профил на wolff1
  wolff1
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Супер. Нормално е след 1 период какъвто е този с антикорупцията и страха обзела старо тоталитарните мозъци да има изчистване. Ще го бъде около 1,2 год. и след това бавно по бавно нещата - не толкова корумпирани ще си идват на място. В техните мозъци и навици най вече. Нещо което ние бленуваме само тук да стане в сегашната ситуация. Ние дори не сме започнали. Когато ние започнем, мамалигарите общо взето ще свършват със пречистването и ще изплуват нагоре. Надали ще стане тук. Корупциония тоталитарен мозък Български е много упорит и нагъл. Но да видим. А дано ама надали...

 23. 23 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 440 Любопитно

  Ммм... Инвестициите спират, защото досега нещата са се случвали не по официалния ред. За всичко е било плащано под масата. Както е и при нас...

  Нормално е да има време за пренастройка - просто не се знае на кого да се дава в момента.

 24. 24 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#20:"graoveca"]В сталинска Русия корупцията почти липсваше[/quote]

  Ти си бил пряк свидетел и участник, нали? Всъщност, не бих се учудил.

 25. 25 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#24:"anona"]Всъщност, не бих се учудил.[/quote]

  Аха, аз съм си на около едно 90 години... дърт комуняга, руска мечка, тоталитарист червен боклук и каквото там се роди в главата ти...
  абе, с една дума дърт мръсник и циник, дето не верва в приказки...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 26. 26 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Където има инвестиции има и корупция. Дори и в меката на демокрацията - Съединените Американски Щати Или се бъркам? Или не, там корупцията не е толкова голяма, което хубаво? Или нещо друго, още по-логично?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 27. 27 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 549 Неутрално

  у нас вече няма какво да се забавя....

  ATX
 28. 28 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Румънците действат! А у нас вчера мазната Цаца разтягаше безсрамни локуми в интервю по телевизията, и не каза нищо конкретно. И това нещо трябва да БОРИ КОРУПЦИЯТА?!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8528 Неутрално

  "Антикорупционната кампания в Румъния забавя инвестициите''
  А у нас хич ги няма,заради корупцията и нереформираната съдебна система.

 30. 30 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Въъъй чак пък неочаквано?! Това си е най-естествената последица... (една от)

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#16] от "cinik":


  [quote#16:"cinik"]Точно на това аз му викам, вместо да изметеш лайното, ти да хванеш мухоловката и неуморно да тепеш мухите, които кацат отгоре. [/quote]
  Поздравления за сравнението, но ако говорим сериозно, дали изложеното е истина или отразява по-скоро нечие усещане за нещата е доста спорен въпрос.
  Още нещо, това че в Румъния са разследвани оиосъдени реални хора от властта, за различни далавери не означава че с това въпроса се е приключил и всичко е по мед и масло.
  И в този смисъл, бавенето и разтакаването е стар чиновнически трик и ако се отчете и повишения риск да те хванат, това би трябвало да води до съвсем естествено повишение на корупционните такси - закона за търсенето и предлагането си работи.
  А все пак Румъния е доста по-голяма държава от нас и в този смисъл, сигурно се намират повече възможности за крадене.

 32. 32 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "гарата":


  [quote#12:"гарата"]За това ББ не прави реформи защото много мрази протести и падане на рейтинга. [/quote]

  Абе той ако направи румънски тип резултати, пък кой ще излезе да простестира? Държавните чиновници ли? И под какъв претекст? Ако забелязвате, снимката от статията показва отново протест против прикриването на корупцията, нищо че съдържанието говори за едва ли не недоволство от антикорупцията.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 33. 33 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 822 Весело

  Ето защо мъдрият БъБъ не бърза да предприема никакви подобни мерки. За да се придвижваме по-бързо напрад. Напред и все напред. Само корупцията ще ни помогне да настигнем челните ЕС държави, без забавяне! Благодарим ти ГЕРБ!

 34. 34 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#20] от "graoveca":
  Че корупцията тръгна да расте и процъфтява именно в периода на ленинско-сталинското управление. Чети Илф и Петров, Зошченко, Колцов. Те точно това бичуват, като ново и бързо разстящо явление.

 35. 35 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 710 Неутрално

  забавянето е само временно.. Ресултатите после ще дойдат многократно по-добри..

 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 939 Весело

  Какъв е извода? Румънците са глупаци...

 37. 37 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  Ми ако не взимат, никоя няма да ги хване. Друг е въпроса, че има риск и за това взетите решения да попадат под удара на закон, ама затова си има и юристконсулти.

 38. 38 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 756 Весело

  за съжаление бизнесът и корупцията в източна европа са в изключителна симбиоза.

  Евроатлантида
 39. 39 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 274 Неутрално

  То е същото като при данъците. Ако много се увеличат, се намалява събираемостта. Номерът е да се намери баланс.

 40. 40 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  в контекста на румънската корупция и борбата с нея ,станах случайно свидетел ,как румънски инвеститор искаше да прави голяма инвестиция у България ,намерихме му необходимите фирма и место ,което да наеме да се развива , накрая нещата разбира се не станаха ,защото човека реши да не прави бизнес в България по простата причина ,че се сблъска челно с администрацията ,отиде в София ,включи бизнеса си в голяма българска компания произвеждаща подобни продукти и просто ще ги ползва като име ,за да продава в България ,обяснението му беше ,че не ще да дава рушвети на администации и институции

 41. 41 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 648 Неутрално

  това корупцията било мноого убаво нещо.
  Сега разбрахте ли що сме такива убавци!

 42. 42 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Затова Боко каза да не се увличаме по Румъния.
  Щото така сме си мноого добре, по-точно 1% от нас си е мноооого добре.

 43. 43 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 510 Неутрално

  България, Румъния и Гърция, трите балкански държави, макар румънците се обиждат да бъдат наричана балканска държава, са с 43 точки според transparency.org на 69 място по корупция от 174 държави. При Румъния, за разлика от България, има желание на висше държавно ниво да се спряват с корупцията

  Es muß Geld fließen!
 44. 44 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Антикорупционната кампания в Румъния забавя инвестициите"

  А дали корупционната кампания в България ускорява инвестициите?!

 45. 45 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "stupid_american":

  Всъщнсот те ще протестират(държавните служители и компания).
  Мая манополова и цялото БеСеПе и ДеПеСе ще ходи да ги подкрепя(нали са техни хора).
  Основният въпрос е дали ще имат подкрепата на населението-рпи сегашната ситуация и сегашноти резултати(на админситрацията) Абсурд................по скоро ще има стотици митинги за реформите и съкращенията(ако обвържеш и съкращенията със намаляне на данъци-спестяваш пари и част от тях ги връщаш под формата на данъци)-ще имаш голяма обществена подкрепа.
  Винету обачи си е страхлив-той няма да направи нищо.

 46. 46 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 510 Разстроено

  Ние нямаме моралните качества да се борим с нещо като "корупция", защото тя е част от всички нас и повечето българи я смятат за позитивна, защото носи така жадуваното "бързо материално богатство" и духовна празнота.

  Оставете я тази Румъния, то "от всяко дърво свирка не става".

 47. 47 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 274 Неутрално

  След като антикорупционната кампания плаши "инвеститорите", да се направи прокорупционна кампания, за да ги привлече. Като данъчни облекчения за легализирания бизнес с проститутки например. Имам и други предложения,дето днес се наказват със затвор, но това може да се промени и стимулира в интерес на плашещите се от антикорупционни кампании "инвеститори".

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK