Статуята на Сесил Роудз е премахната от Университета на Кейптаун

Статуята на Сесил Роудз е премахната от Университета на Кейптаун

© ReutersСтатуя на Сесил Роудз - премиер на бившата британска колония Кейп (днес част от Република Южна Африка) в края на XIX век и символ на британския империализъм и колониализъм, бе премахната от входа на Университета на Кейптаун след студентски протести.


Миналия месец тя бе залята с екскременти, а в страната има вълна от нападения срещу паметници на лидери от колониалното минало. В отговор бели южноафриканци започнаха да се събират около статуи на Пол Кругер в столицата Претория и на Ян ван Рибек в Кейптаун. Те настояват монументите да не се пипат, защото са на хора, които са част от историческото наследство на страната.


Кругер – един от лидерите на африканерите, е известен водач на опозицията срещу британците в страната. Ван Рибек е холандец, пристигнал в тази част на Африка през април 1652г.
Статуята на Роудс е открита през 1934г., но след нападенията и протестите Съветът на университета, съставен от 30 представители на персонала и на студентите, реши тя да бъде прибрана "за съхранение". След нападенията около нея бе издигната конструкция от прегради, която да я пази.


В сряда Съветът поиска от агенцията за историческо наследство да вземе официално решение да премахната статуята и обяви, че докато това стане временно ще я прибере.


Статуята на Сесил Роудз е премахната от Университета на Кейптаун

© Reuters


Би Би Си цитира Рамахиба Махафа, ръководител на Съвета на студентските представители, да казва, че статуята е "символ на институционалния расизъм". Мнозина от студентите от седмици насам протестират с плакати "Роудз трябва да падне".


Кампанията срещу статуите се подкрепя от лявата партия Борци за икономическа свобода. Според говорителя ѝ Мбуизени Ндлози "всичките трябва да бъдат разрушени и да си изградим нови символи на паметта за колониалното ни минало на апартейд, която не е основана единствено на образи на бялото превъзходство като Ван Рибес и Кругер, а трябва да показва борците за свобода, бели и черни."


Правителството осъжда нападенията и обяснява, че решение за съдбата на паметниците ще се вземе след като се проведат консултации с всички страни.


Статуята на Сесил Роудз е премахната от Университета на Кейптаун

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK