Българин от САЩ е приет във всичките 8 елитни университета

Стефан Стойков

© tribwxin.files.wordpress.com

Стефан СтойковСтефан Стойков, който на 8 години се мести в САЩ с родителите си, е бил приет във сичките 8 университета от елитната Бръшлянова лига (Ivy League) и в още водещи 10 колежа в страната, съобщи местната преса.


Момчето започва да учи от втори клас в основно училище "Нора" в Индианаполис, щата Индиана, дори без да знае и дума на английски. Днес той е на 18 години и споделя, че "когато се изправих пред предизвикателството да уча английски на 8 години, разбрах, че мога да постигна много неща".


Резултатът му от тестовете SAT е 2400, което се смята за изключително и му отваря много врати да продължи образованието си. "Той самият не осъзнава колко е изпреварил връстниците си", коментират учителите му.
В едно от есетата си Стефан споделя как е бил мотивиран от майка си, която е домакиня и до ден днешен владее оскъдно английски. Семейството от 4 души печели зелена карта и решава - макар никой то тях да не владее английски - да рискува да емигрира в Америка, където вече са лелята и чичото на момчето. Медиите не споменават къде точно са живеели в България, но посочват, че майка му е работела като товарачка в мина за желязна руда, а баща му е бил военен. В Индианаполис шестимата българи живеят, натъпкани в двустаен апартамент, докато родителите му спечелят достатъчно да се изнесат.


Но след няколко месеца майка му и баща му се развеждат, баща му става шофьор на камион и от тогава синът му не поддържа много контакт с него. Той остава с майка си, която чисти домове и често се мести с двете си момчета в търсене на по-евтини квартири.


Когато е в трети клас, учителите му забелязали, че решава всички тестове по математика за броени минути и е далеч пред всички останали по способности. В пети клас изчезват проблемите с английския, а когато влиза в гимназиалния курс вече ходи на курсове за надарени и за студенти от бакалавърска степен. Един от проектите му, спечелил награда на олимпиада във федералната столица, е за социокиномическите фактори, довели до съпротивата срещу движението за човешки права в САЩ.


13 WTHR Indianapolis


Извън училище Стефан Стойков помага на деца от чуждестранен произход – предимно от Бирма – да преодолеят езиковата бариера, с която самият се е сблъскал, записва се в клуб за борсова търговия и кани финансови консултанти да говорят в училището.


Пред местно издание момчето споделя, че обича да прогнозира тенденцията в стойността на акциите, но го прави само виртуално – "ако го направя наистина, ще ми трябват 1000 долара, а мама не би ми позволила да рискувам такава сума, защото са много пари".


Друг от докладите му е бил посветен на проучване дали политиката на Тодор Живков е навредила или е помогнала на България. Това е бил и своеобразен начин да разбере с какво са се борили родителите му в родината си. (Заключението му е, че Живков е поддържал икономическа стабилност за сметка на погазване на човешките права).


Учител, координиращ дипломирането на учениците, говори за Стойков като изключително прилежно момче, което предварително уговаря кога може да се срещне с преподавател и предава домашните си предсрочно: "Понякога се притеснява, че не работи достатъчно, но всъщност сам не разбира колко изпреварва останалите."


Когато пристигнали писмата с отговорите дали е приет, приятелите му го замъкнали при учителя с думите "Казвай сега новината!".


А новината е, че в 18 плика има "Да" и това са отговори от:


Harvard, Yale, Princeton, Brown, Columbia, University of Pennsylvania, Cornell и Dartmouth


плюс още елитни 10 колежа:


Stanford, University of Chicago, Johns Hopkins University, Washington University in St. Louis, Williams College, Amherst College, Pomona College, Claremont McKenna College, Duke University и University of Notre Dame.


Статистиката показва, че тази година само още двама ученици в САЩ са приети във всичките 8 университета от Бръшляновата лига – един от Ню Йорк и един от Минесота.


И трудното не е свършило – сега Стефан трябва да избере къде да отиде. Всички университети му предлагат пълна стипендия, а няколко от колежите му плащат да им гостува през април и да се запознае на място с програмите и условията им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK