Скандинавските държави се обединиха срещу Русия като "най-голямата заплаха за Европа"

Скандинавските държави се обединиха срещу Русия като "най-голямата заплаха за Европа"


Пет скандинавски държави обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа и декларираха, че засилват отбранителното си сътрудничество срещу "руската агресия".


Декларацията е подписана от министрите на отбраната на Швеция, Норвегия, Дания, Исландия и Финландия. Текстът ѝ бе публикуван на страниците на авторитетнтия всекидневник "Афтенпостен" в Осло.


Анализаторката по въпросите на сигурността Ян Холан Матлиари коментира, че описаното сътрудничество е за съвместна отбрана и включва общи маневри до максималната възможна степен на сближаване с НАТО, която могат да си позволят необвързаните Швеция и Финландия.
Те си остават извън отбранителния алианс, но декларираната посока прилича на подготовка за членство в НАТО, допълва тя.


Петте държави ще провеждат повече съвместни учения, ще си сътрудничат в индустриални сектор, включително в отбранителната промишленост, ще си обменят разузнавателна информация, ще се борят заедно срещу кибернетични атаки и системите им за ранно предупреждение - специално във въздушното пространство - ще бъдат свързани, "за да няма изненади".


Първата демонстрация вероятно ще бъде учението Arctic Challenge в края на май, което ще се проведе във водите на Норвегия и Швеция. В него ще участват и "значителен брой" американски F-16, базирани във Великобритания.


Декларацията не замества ангажиментите на страните членки на НАТО към алианса и не се поема отговорност за взаимна защита. Но въпреки това се очаква реакцията на Москва да е изключително остра.


В текста се казва още:


"Руската агресия срещу Украйна и незаконното анексиране на Крим са нарушаване на международното право и на други международни споразумения. Руското поведение представлява най-голямата заплаха за европейската сигурност. В резултат, сигурността в районите, съседни на скандинавските държави, значително се влоши през изминалата година и трябва да се подготвим за евентуални кризи или инциденти. (...)
Трябва да реагираме на действията, а не на думите на Кремъл. Русия предприема големи инвестиции във военната си мощ. Ръководството на страната демонстрира, че е готово да използва военни средства, за да постигне политическите си цели, включително чрез погазване принципите на международното право... Руската армия действа предизвикателно по всичките ни граници и има няколко случая на нарушаването на границите на балтийските страни."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK