Папа Франциск обяви извънредна Света година на милосърдието за католиците

Папа Франциск обяви извънредна Света година на милосърдието за католиците

© Alessandro Bianchi, ReutersПапа Франциск обяви днес извънредна Света година на милосърдието за католиците по света, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Тя ще започне на 8 декември 2015 г. и ще продължи до 20 ноември 2016 г.


Светата година на милосърдието дава на католиците специален повод да отидат на поклонение и да потърсят опрощение за греховете си. Обикновено тя се отбелязва на всеки 25 години, но ако счете за подходящо, папата може да обяви извънредна такава година и да я посвети на конкретни теми.


Главата на римокатолическата църква отдаде Светата година на бедстващите и призова католиците по целия свят да прегърнат бедните и потиснатите. В съобщението си (була) папа Франциск цитира Евангелието на Лука и призовава католиците да преоткрият физическата страна на милосърдието: "да нахранят гладния, да напоят жадния, да облекат голия, да приемат в дома си непознатия, да изцерят болния, да посетят затворника и да погребат мъртвия".
"И нека не забравяме духовната страна на милосърдието: да съветваме съмняващия се, да учим невежия, да поучаваме грешните, да утешим опечаления, да прощаваме обидите, търпеливо да понасяме тези, които ни вредят, да се молим за живите и за мъртвите", казва още духовният глава.


Булата бе оповестена, след като папа Франциск влезе в базиликата "Свети Петър", придружен от кардинали, за официална церемония, при която символично даде копия от документа на върховните епископи от Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Близкия изток.


Светите години обикновено се честват в Рим, привличайки голям брой поклонници във Вечния град. Според оценки през 2000 година, когато при папа Йоан Павел Втори за последен път бе отбелязано това събитие, в града са се стекли 25 милиона души. Папа Франциск обаче обяви, че честванията могат да бъдат проведени в катедрали и храмове в целия свят, което ще даде на католиците повече възможности за поклонение.


Първата Света година на милосърдието е обявена от папа Бонифаций Осми през 1300 година, но практиката да се отбелязват на всеки четвърт век е въведена през 15 век. В началото папата тържествено отваря Светата порта на катедралата "Свети Петър", чийто праг вярващите трябва да прекрачат, за да бъдат опростени греховете им. Портата се затваря в края на честванията и остава затворена до следващата Света година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK