Хроника на размразяването, или как се стигна до пробива между САЩ и Куба

Когато Обама и Кастро си стиснаха ръцете по време на церемонията в памет на Нелсън Мандела в Йоханесбург, ситуацията зад кулисите всъщност никак не била розова.

© Reuters

Когато Обама и Кастро си стиснаха ръцете по време на церемонията в памет на Нелсън Мандела в Йоханесбург, ситуацията зад кулисите всъщност никак не била розова.На историческа международна среща, която се провежда в Панама вчера и днес, президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро се поздравиха лично и проведоха кратък разговор преди началото на преговорите. Това се случва за пръв път от 1962 г. насам, когато за последно има представител на Куба на срещата на високо равнище на лидерите на Северна и Южна Америка.


Историческото размразяване на отношенията между САЩ и Куба през декември миналата година беше определено като резултат от 18-месечна тайна дипломация.


Проучване на "Ройтерс" обаче разкрива по-дълъг и предпазлив подход от страна на Обама и на редица специалисти за региона. Агенцията разказва как са започнали разговорите и как са стигнали до застой през 2013 г. по време на тайните сесии в Канада. По време на дългия процес САЩ и Куба поставили на преден план усилията по размразяването на отношенията, а Барак Обама дори е поискал благословията на Ватикана, за да успокои критиците.
Сближаването между Вашингтон и Хавана може да помогне за възстановяването на влиянието на САЩ в Южна Америка и да даде на президента изключително необходимия успех във външната политика.


Но предпазливият старт, както и недоверието и от двете страни илюстрира препятствията пред САЩ и Куба за псотигане на устойчив резултат.


Гласоподавателите


Обама не е първият демократичен президент, предприел мерки за подобряване на отношенията с Куба, но благоприяно условия при управлението му беше промяната в отношението на мнозина американци с кубински произход. Това означаваше, че президентът не предприеме голям политически риск.


През май 2008 г. той изнесе лекция пред консервативната Кубинско-американска национална фондация в Маями и обяви нови политики за по-свободно пътуване и възможност за изпращане на повече средства в Куба. Ембаргото обаче остава в сила.


"Обама разбра, че предложените през 2008 г. промени се харесват на кубинската общност в САЩ", казва Дан Рестрепо, тогавашният съветник за Южна Америка. Няколко месеца по-късно, на изборите, той беше подкрепен от 35% от американците с кубински корени. През 2012 г. тази подкрепа беше 48 на сто, което е рекорд за кандидат на Демократическата партия, отбелязва "Ройтерс".


След като беше преизбран, през декември 2012 г. Обама разпорежда Куба да стане приоритет, "за да видим докъде може да се стигне", спомня си Бен Роудс, съветник по националната сигурност, който е изиграл ключова роля за формиране на политиката на САЩ за Куба.


Друга решаваща фигура е съветникът за Южна Америка Рикардо Зунига. През 2001 г. като млад експерт в Държавния департамент той участва във вътрешно проучване, което за пръв път констатира, че икономическото ембарго се е провалило. При посещение в Маями през 2013 г. Зунига се среща с млади американци с кубински корени, които потвърдили, че влиянието на старото поколение намалява. По-възрастните кубинци в САЩ традиционно подкрепят половинвековното ембарго.


Белият дом обаче не бил убеден. "Мисля, че така и не стигнахме до момента, в който не се притеснявахме как ще реагира Маями", казва високопоставен източник.


Младите американци с кубински корени потвърдили, че влиянието на старото поколение намалява

© Reuters

Младите американци с кубински корени потвърдили, че влиянието на старото поколение намалява


През април 2013 г. администрацията предпазливо предлага разговори с Куба, след като е получила уверение, че кубинците биха били склонни да преговарят. Държавният секретар Джон Кери е бил уведомен, едва след като изглеждало, че разговорите ще бъдат плодотворни.


Кубинският президент Раул Кастро също действал тайно. Жозефина Видал, директор за отношенията със САЩ във външното министерство също била извън процеса.


Срещите започнали през юни 2013 г. с обичайните тиради от страна на куба за ембаргото и други предполагаеми неправди. Тогава Бен Роудс използвал в своя полза факта, че е млад (37 години). "Вижте, аз дори не съм бил роден, когато тази политика е била въведена. Искаме да чуем и да говорим за бъдещето", казал Роудс.


Усложнението


То дошло от един конкретен човек – Алан Филип Грос. Грос е бил подизпълнител по програмата на САЩ за развитие, USAID, и е бил изпратен на рисковани мисии за доставка на комуникационно оборудване за еврейската общност в Куба. През 2009 г. е арестуван и това забавя "новото начало" с Куба.


Тайните разговори почти се провалили, когато Хавана категорично поиска размяна на Грос срещу трима кубински шпиони, осъдени в Маями – т.нар. Кубинска тройка. Обама отказал, защото според Вашингтон Грос не е шпионин и с края на 2013 г. дошъл и застой в тайната дипломация.


Когато Обама и Кастро си стиснаха ръцете по време на церемонията в памет на Нелсън Мандела в Йоханесбург, ситуацията зад кулисите всъщност никак не била розова.


Роудс и Зунига прекарали над 70 часа в преговори с кубинците, предимно на канадска правителствена територия в Отава.


През пролетта на 2014 г. семейството и приятелите на Алан Грос изразиха сериозно притеснение за физическото и психическото му състояние. И Белият дом, и властите в Хавана знаели, че ако той умре в затвора, преговорите ще трябва да се водят от следващото поколение дипломати. Вашингтон поискал Куба да даде отпуск на Грос, за да види майка си, която умирала от рак на белия дроб. Опитът се провалил, дори когато адвокатът на Грос, Скот Гилбърт, предложил той да стои в килията на Грос като гаранция.


В крайна сметка повратната точка била през януари 2014 г. в Торонто. САЩ поискали в евентуална размяна да бъде включен и Роландо Сараф, шпионирал за Вашингтон, и в кубински затвор от 1995 г. Изминали обаче 11 месеца, преди сделката да бъде сключена.


Алан Грос (на преден план) заедно със съпругата си Джуди на път към САЩ на 18 декември 2014 г.

© Reuters

Алан Грос (на преден план) заедно със съпругата си Джуди на път към САЩ на 18 декември 2014 г.


Пробивът


През февруари 2014 г. затруднените преговори навлизат във финалната си фаза. Тогава представители на Белия дом се срещат със демократичните сенатори Патрик Лийхи и Дик Дърбин. Дърбин предложил папа Франциск да бъде медиатор и да използва влиянието на католическата църква, както и позицията си на първия папа от Южна Америка. Това щяло да бъде и защита от очакваните остри критики от сенатора с кубински произход Робърт Менендес.


Лийхи убедил двама кардинали да помолят Франциск да повдигне темата за куба и шпионите при срещата си с Обама през март. Така и станало, след което папата изпратил писма и до Обама, и до Кастро. В случай на критика от страна на Менендес, Обама просто щял да каже "Папата ме помоли".


Сделката е била финализирана през октомври в Рим, когато американските и кубинските екипи се срещнали отделно с представители на Ватикана, а след това и всички заедно.


Роудс и Зунига се срещнали с кубинците отново през декември, за да уредят логистиката за официалното обявление на 17 декември. Тогава те съобщиха за размяната на шпиони, за облекчаване на санкциите, нормализирането на отношенията и освобождаването на 53 политически затворници в Куба.


Тогава Алaн Грос заедно с адвоката си Скот Гилбърт вече са били на самолета към САЩ.


Агенция "Ройтерс" отбелязва как нейни източници, запознати с процеса дори допускат, че Обама може да стана първият президент, посетил Куба, след Калвин Кулидж през 1928 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Желанието на САЩ да схруска Куба е от години, сега Русия е на колене и не може да окаже съпротива това да се случи.

 2. 2 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Куба си е била Америчка открай време. Всички мафиотски фамилии имат много недвижима собственост, която трябва да им се върне. Негрите в Куба да започнат да работят, а не както сега - по цел ден ловят риба. Кога ги питах оня ден: Що мързелувате, ве? Те отговориха - Куба пее и танцува и не иска да бачка! Ше бачка само срещу голема Пачка!

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В последното си интервю Ванче Михаилов каза, че е доволен от живота си, защото успял да погребе всичките си врагове. Така направи и Фидел Кастро, погреба почти всичките си врагове и накара света да мисли останалите за луди.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  Сближаването между Вашингтон и Хавана може да помогне за възстановяването на влиянието на САЩ в Южна Америка и да даде на президента изключително необходимия успех във външната политика."И Мадуро вече иска подобряване на отношенията със САЩ.

 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5569 Неутрално

  Куба либре!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#4:"chicago514"]И Мадуро вече иска подобряване на отношенията със САЩ.[/quote]
  Общото между всички държави с първоначално агресивна анти-американска политическа риторика е, че като поогладнеят започват тутакси да желаят подобряване на отношенията със САЩ.

  #KOЙ номинира бокова!
 7. 7 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 926 Разстроено

  Не можа да победи чугуненото мислене и на другия край на света ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 8. 8 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Любопитно

  Значи комунистическите вождове на Куба тайно са заговорничели с империалистите зад гърба на великия СССР ... пардон Русия !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Ключето за разбиране на текста е във фразата "изключително необходимия успех във външната политика" на Обама. Случи се така, че освен провали във външната си политика досега афросоциалистът друго няма. Започна се с позорната реч в Кайро, минахме през провалите в Либия, Сирия, Ирак, палестинско-израелската дилема, позорът с Украйна, ISIS, отказът от статута на първа световна сила и т.н. А на президента е необходимо някакво наследство. Затова напоследък виждаме отчаяни опити чрез съмнителни сделки с терористичната държава Иран и с комунистическата клоака Куба да се симулира някакъв външнополитически "пробив" на режима. Липсва само прегръдка със севернокорейските побратими на Убанги. Ма има време до края на мандата.

 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Любопитно

  Тези тайни заговори с ИмпериализЪма са били в ход дори когато Путя опрости милиарди на браЦка Куба !

  Цъ-цъ-цъ, браЦките кубински лидери така да прецакат браЦка Раша !! Какво доживяхме

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  какъв пробив ? просто реалностите са такива . все повече казват стоп . налагащия санкции обикаля санкционирания . леда се топи много бързо
  http://www.focus-news.net/news/2015/04/11/2049610/barak-obama-namesata-na-sasht-v-latinska-amerika-e-ostanala-v-minaloto.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Краят на режима идва, Кастро насочва нещата в посока мек преход вариант Тодор Живков, който е за предпочитане пред завършек тип Чаушеску. Скоро ще последва една "Закуска с група интелектуалци" във френското, или германското или друго "компромисно" посолство, от която ще се пръкнат няколко "обществени комитети' и "независими дружества". След това ще бъдат свалени заглушителите на радио- и телевизионен сигнал, след това децата на номенклатурата ще получат правото да записват хип-хоп и рап парчета, вероятно ще паднат и изходните визи, което ще е равностойно на епидемично изнасяне от държавата, после малко хиперинфлация и сме готови за "международна финансова и техническа помощ". Който иска да види социалистическа Куба, има още година-две да го стори и то при най-оптимистични прогнози.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#3:"др. Иванов"]В последното си интервю Ванче Михаилов каза, че е доволен от живота си, защото успял да погребе всичките си врагове. Така направи и Фидел Кастро, погреба почти всичките си врагове и накара света да мисли останалите за луди. [/quote]

  И кубинците ли са му врагове. Щото той и тях погреба !
  Или да ги смятаме за луди дето сами си натресоха "чудото" Кастро !
  През нас поне е минала Красната армия - ние не сме имали избор, а те сами се "уредиха" с комунизма.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#11:"deribeev"]какъв пробив ? просто реалностите са такива . все повече казват стоп . налагащия санкции обикаля санкционирания . леда се топи много бързо [/quote]

  Истината е, че вие разправяхте наляво и надясно, че сте гробокопач на Империализма, сега ви остана само Северна Корея, а вождовете ви се прегръщат със Запада и го гледат в ръцете за някой "презрян' долар. Това е истината товарищ !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#12:"cinik"]Краят на режима идва, Кастро насочва нещата в посока мек преход вариант Тодор Живков, който е за предпочитане пред завършек тип Чаушеску.[/quote]

  Само че не е сигурно, че черен котак няма да му мине път

  Е, поне е длъжен да опита. Щото инак майдана му е сигурен
  Ама не от ЦРУ, а от подивелите от глад кубинци.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#15:"др. Иванов"]Ние закопахме империализма! Единствената държава, която донякъде може да се нарече империя в момента е Русия. Всички други империалистически сили бяха смазани от СССР още до края на 70-те години. [/quote]

  Тоест ти макар и малко късно признаваш, че вече 45 години САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония не са империалистически държава, а единствената империалистическа държава е Русия ! Питам защото до 1989-а твърдяхте друго !
  Добре тук няма как да не се съгласим с дрОгарА Иванов
  Днес единствената имериалситическа държава в света е Русия и борбата с нея предстои !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  [quote#14:"Ian Smith"] а вождовете ви се прегръщат със Запада [/quote]
  ха,ха . прегръдка нужна и инициирана от сащ . провалите в сирия , либия , ..... и засега в украйна налагат исторически срещи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 600 Неутрално

  [quote#12:"cinik"]след това децата на номенклатурата ще получат правото да записват хип-хоп и рап парчета[/quote]

  Забравил си да кажеш, че после тези деца на номенклатурата ще станат баш капиталисти и ще обясняват по ТВ и във вестниците на простия народ как се става богат за една нощ.

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#18:"deribeev"]ха,ха . прегръдка нужна и инициирана от сащ . провалите в сирия , либия , ..... и засега в украйна налагат исторически срещи [/quote]

  За инициирането ... може и така да е ... приемаме, че така.
  Но на САЩ тази прегръдка абсолютно не и е нужна - това е човешки и до известна степен политически жест на Обама.
  Нали сега няма да кажеш, че САЩ зависят за каквото и да било от Куба
  Прави обаче впечатление доста охотния начин по който комунистическите лидери на Куба приемат подадената ръка. Май доста навреме им идва, а

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#18:"deribeev"]ха,ха . прегръдка нужна и инициирана от сащ . провалите в сирия , либия , ..... и засега в украйна налагат исторически срещи [/quote]

  Къде ги виждате тези провали бе хора Имам предвид освен след ока некачествена ракия
  Вчера вече ви писах - от "провалите" на САЩ кьорава комунистическа държава не остана ! Ей така, за цвЕт
  Кадафи го няма, в Сирия Асад едвам се държи с един нокът над пропастта - метежниците от Ислямска държава оня ден влязоха в Дамаск и вече са на 7 км от резиденцията му.
  Украйна само допреди година беше под контрола на руското протеже Янукович и щеше да влиза в Евразийския съюз. Вие се биехте в гърдите, че Путин я взема. Днес Украйна на четири крака драпа за НАТО, а Путин драпа да и откъсне едва 5 % от територията.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  [quote#20:"Ian Smith"]Нали сега няма да кажеш, че САЩ зависят за каквото и да било от Куба[/quote]
  естествено че не зависят . за да убедят ес че санкции срещу русия са върхът на демокрация и дипломация , трябва да свалят санкциите към иран и куба , понеже там провала и комизма са явни .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  " Всички други империалистически сили, баха смазани от СССР още в края на 70-те години "


  Вероятно току-що си се събудил и виждаш,че едната ти ръка е в нощното гърне, а другата изважда 5 лева от задните ти части и ти се чудиш,какво е станало,макар, че знаеш,че през ноща си удовлетворил нечии сексуални потребности ...
  В края на 70-те години бившите колонии получават независимост и започват да устройват живота си, съгласно новите политико-икономически и световни дадености, което НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СССР ! Такава връзка може да възникне,само в празна кратуна,която освен всичко друго,дори кънти, тюком, защото е празна ...
  Иска ми се да напиша : Христос Воскресе,но знам, че си комунист,а това значи атеист и ще се въздържа ... Толкова човешки може да бъде поздравен САМО нормален човек !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  бил изпратен на рисковани мисии за доставка на комуникационно оборудване за еврейската общност в Куба.
  Хех айде ся какви неща стават по света а ?!

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  ... дори кънти тъкмо,защото е празна !

  До коментар 23 от NIKSAN 1

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Ако САЩ са искали да схрускат Куба отдавна през последните 25 години да са го направили. Има договори между СССР и САЩ за чиито клаузи ние не знаем, но са достатъчно железни за да се спазват от САЩ и след "прехода".

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  До коментар [#18] от "deribeev":

  " провалите в сирия,либия ... а сега и в украйна налагат исторически срещи "


  С кого ще се среща Путарангата ? С Ким Чен Ун или с Мадуро ?
  Украйнския народ си каза думата на 25.05.2014 година и днес украйнското държавно ръководство воюва срещу варварското руско нападение на което се вижда края !
  Нещо по-ново,извън опорните точки имаш ли ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ian Smith":

  Не куба е въвела ембарго на САЩ, и не Куба изостави преди 25 години СССР - те показаха че са независими от всички и сами градят бъдещето си, както сами си го отвоюваха. Те сами доведоха социализма при себе си за разлика от европейските страни на които беше наложен след войната, а и единствено не го изоставиха след падане на СССР (Северна Коря и Виетнам са на друга сметка записани)

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Честно казано статията е доста повърхностна. Жозефина Видал е една от двамата КГБ възпитаници манипулирали процеса на договорите. Не съм против премахването на санкциите, но Обама беше надигран да направи отстъпките в момент в който парите и нефта от Венецуела изчезнаха и Куба беше поставена в много сложно положение.
  Не се поставят за обсъждане също две от последните искания на Раул: а) изплащането на 100 милиарда долара като компенсация за щетите от блокадата на САЩ, и б) връщането на Гуантанамо на Куба.

 32. 32 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#28:"ръмжо"]Не куба е въвела ембарго на САЩ, и не Куба изостави преди 25 години СССР - те показаха че са независими от всички и сами градят бъдещето си, както сами си го отвоюваха. Те сами доведоха социализма при себе си за разлика от европейските страни на които беше наложен след войната, а и единствено не го изоставиха след падане на СССР (Северна Коря и Виетнам са на друга сметка записани)[/quote]......................................................................
  по-добре не може да се формулира
  +++++++

  Антиседераст
 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#31:"daskal1"] а) изплащането на 100 милиарда долара като компенсация за щетите от блокадата на САЩ, и б) връщането на Гуантанамо на Куба. [/quote]

  Ще плащат и ще им пукат ушите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#1:"442"]Желанието на САЩ да схруска Куба е от години, сега Русия е на колене и не може да окаже съпротива това да се случи[/quote]

  Само дето кубинците мило и драго дават да ги схрускат вместо да плуват с легени до Маями...

 35. 35 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#17:"Ian Smith"]Днес единствената имериалситическа държава в света е Русия и борбата с нея предстои ! [/quote]

  борбата свърши,сега гледаме агонията...

 36. 36 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#31:"daskal1"]връщането на Гуантанамо на Куба. [/quote]

  след връщането на Крим на Украйна обаче...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#31:"daskal1"]Не се поставят за обсъждане също две от последните искания на Раул: а) изплащането на 100 милиарда долара като компенсация за щетите от блокадата на САЩ[/quote]


  Раул/Фидел си ги е получил от Россия...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  [quote#19:"aralambi"]Забравил си да кажеш, че после тези деца на номенклатурата ще станат баш капиталисти и ще обясняват по ТВ и във вестниците на простия народ как се става богат за една нощ[/quote]

  Раздаването на червени куфарчета е задлжителен етап от краха на социализма. Говорил съм с чехи и поляци по тази тема - историята се е повторила и там. Само където покрай тези търговски санкции не съм сигурен, дали Кастро е успял да изтегли 12 милиарда $ заем, които да паркира в "задгранични дружества". Пък и ООН гласува една резолюция преди 10-тина години, че дълговете на тоталитарни режими не се броят като държавни дългове, ако режимът падне и следващият откаже да ги плаща.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 41. 41 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Америка блокира Русия. Кубинската криза няма да се повтори. Америка си възвръща приятелите, а Русия си създава врагове.

 42. 42 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":
  Кастро по-скоро да взема пример от китайците.... Може да успее да направи капитализъм с човешко лице.

 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#42] от "gimi":

  В Китай капитализъмт е от възможно най-дарвинов вид, затова е и толкова успешен. Особено в свободните икономически зони като Шанхай и Гуангджонг, откъдето тръгна икономическият бу. Там не важи континенталното законодателство, защото самият Дън Сяопин казва, че ако остави власт на своите апаратчици да решават, те ще възпроизведат същото, което го има на останалата територия. В тези зони няма никакво законодателство - пълна свобода на договаряне и доброволен избор на място за решаване на търговските спорове - дали Лозана, дали Париж, дали Лондон.... Затова и всеки купувач от Китай си знае, че няма никакъв шанс да си търси правата, единственият железен мерител е репутацията на доставчика.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  [quote#27:"niksan1"]С кого ще се среща Путарангата ? С Ким Чен Ун или с Мадуро ? [/quote]
  безспорен факт . когато робът престане да се кланя на господаря се разпадат империи , строй , държави , системи ... и ссср се разпадна закономерно . вие обаче също сте факт неоспорим , и световния носител на мир съществува поради същите доводи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#9:"Lemmy"] Случи се така, че освен провали във външната си политика досега афросоциалистът друго няма.[/quote]

  Доста несправедливо изявление. Обама има много кусури, но точно тази оценка за външната му политика се дължи на това, че не си чел достатъчно. Обама пренареди изцяло приоритетите във външната политика на САЩ и днес глобалната картина е съвсем друга. Вярно е, че Обама извърши много черна работа, която трудно се забелязва, особено при положение, че не се тръби много-много за нея. Обама измести военното противопоставяне в района на Тихия океан, около Китай. Разреши на Япония да се въоръжава /за евентуален отпор срещу Китай/. Сключва търговски договори и всякакви други със съседите на Китай, с които последният има териториални спорове и така организира един вид коалиция срещу Китай. Започна да измества производствата от Китай навън. Направи среща с всички държавни глави на Африка и там се противопоставя на влиянието на Китай. Същото прави сега и с Латинска Америка. Обама не просто иска да подобри отношенята с Куба, за да я привлече обратно в американска орбита. Той иска ново начало в Латинска Америка, иска континентът да поеме изтегляните производства от Китай. А това чертае много добри перспективи пред Латинска Америка и не особено добри за Китай. Обама прави достатъчно и в Европа. Все още европейските дембели считат, че Америка трябва да ги защитава, а те да си решават социалните проблеми и да си благоденстват. Обама все още прави достатъчно, но вече дава ясен знак, че това няма да продължава вечно. Между другото, с Европа той също мрави мащабен договор за свободна търговия, който все още не е приет заради недалновидните европейци. Америка прави нещо по целия свят във връзка с промените в глобалната картина. Европа нищо не прави. Можеш ли да посочиш какви външнополитически стъпки е предприела Европа през това време? Или инициативи? Аз не се сещам за нищо. Само за обща енергийна политика, която все още не е приета официално и от всички. Като говорим за Обама, трябва задължително да сравним с Европа, какво прави Европа? Голям страх Путин да не нападне и други европейски страни, не искат да дадат един лев за въоръжаване. Против са да се даде оръжие на Украйна. Обама досега да го е дал, но европейците са против. Членове на ЕС ходят да се мазнят на Путин. Нищо не се прави срещу руската пропагандна война. Не може от Обама да се изисква да направи онова, което е задължение на европейците. При нежеланието на европейските ръководители да следват разума, при непослушанието им, Обама започва да дистанцира Америка от Европа и да дава знак на европейците, че не са малки, трябва да започнат сами да се грижат за себе си. За мен това е успех във външната му политика. За теб не зная.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Любопитно

  За кубинците, това няма да свърши добре, ама да видиме ...

  )

 49. 49 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 434 Неутрално
 50. 50 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Мъдуро също гонил Обама да се срещат, но докато ги разклати в посока американската делегация и последните си били тръгнали.

 51. 51 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#48:"Ерих Хартман"]За кубинците, това няма да свърши добре, ама да видиме ... [/quote]

  Иди го кажи на кубинците! Почти всички от острова чакат да им се изпрати някоя кинта от Америка или роднините да им занесат нещо. Кубинци, които познаваме и които работят на минимални заплати в Америка, все гледат да изпратят някакви минимални суми- 50 долара или нещо от този род, за да могат роднините им да си купят фасул и ориз. Това са основните храни в Куба.

 52. 52 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 961 Неутрално

  [quote#44:"deribeev"] вие обаче също сте факт неоспорим , и световния носител на мир съществува поради същите доводи [/quote]

  Хм,а сега де?!?!?
  Кои сте "вие" и кой маа му е световният носител на мир?!?!
  Кутев,стегни ги малко бе,не е интересно вече...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Неутрално

  Чудесно е, че след толкова много десетилетия на противоборство и санкции Куба и САЩ са на път да нормализират отношенията си със САЩ. Китай и Виетнам отдавна направиха това и сега двете държави са две от най-развиващите се азиатски държави, които обаче запазиха своята независима и балансирана външна политика. Дано, Куба последват техния пример, дано кубинските власти дадат повече свободи на своите граждани и Куба да се развие и забогатее.... сега остана само КНДР последния комунистически концлагер. Дано и севернокорейците някой ден заживеят по-добре от това, което е днес там.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#46] от "lupata":

  На този форум критериите са малко по-високи от средното. Блъфове без аргументи и доказателства не минават поне от 10 години. Чакаме да ни осветлиш за "китайския социализъм с човешко лице". Ще си водим бележки.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#51:"gozambo"]Това са основните храни в Куба. [/quote]

  Ама вярно? Не мога да повярвам?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Нали се сещате, че Китай тръгна да прави втори Панамски канал през Никарагуа. Дори направиха договорите за охрана на новия канал и руски самолети щяха да го охраняват. Американците наскоро обявиха, че ще разширяват стария канал в Панама, а за новия нищо повече не се говори. За да го построят, трябва да изкупят земята на огромен брой малки ранчероси, които по никакъв начин не са съгласни да се разделят със земята си. Първо трябва да минат през една гражданска война и като я спечелят, тогава ще строят.

 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1836 Весело

  [quote#48:"Ерих Хартман"]За кубинците, това няма да свърши добре, ама да видиме ... [/quote]
  За някои кубински другари със сигурност, ама за тези дето се давят с гумите на път за САЩ, ще е добре.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#53:"aad31397666"]Възходът на Русия хвана главния маймун на планетата по бели гащи. [/quote]

  Голям възход, нямам думи. Чудят се как да свържат двата края финансово при тая ниска цена на нефта и газа.

  heruvim
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  За тези които вместо да четат цвъкат минуси, погледнете статията на Нестор Карбонел във Форбс от 27.2.2015.
  Гардиан също има не лиш коментар.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  Ленин на секи км

  "Бившият" СС пак яхна Русия и схруска Крым.

  Само СС от неволя... ще спаси по своя воля
  брат амерички народ.

  До коментар [#1] от "442":

  Желанието на САЩ да схруска Куба е от години, сега Русия е на колене и не може да окаже съпротива това да се случи.

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  ТАСС 0.2

  За какво намеквате панически, deribeev!?

  До коментар [#44] от "deribeev":
  С кого ще се среща Путарангата ? С Ким Чен Ун или с Мадуро ? - цитат на коментар #27 от “niksan1”

  безспорен факт . когато робът престане да се кланя на господаря се разпадат империи , строй , държави , системи ...

  и ссср се разпадна закономерно...

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3925 Любопитно

  Обама бил надигран,
  понеже савецките искания останали под масата.

  Я пак.

  До коментар [#31] от "daskal1":

  Честно казано статията е доста повърхностна. Жозефина Видал е една от двамата КГБ възпитаници манипулирали процеса на договорите.

  Не съм против премахването на санкциите, но Обама беше надигран да направи отстъпките в момент в който парите и нефта от Венецуела изчезнаха и Куба беше поставена в много сложно положение.

  Не се поставят за обсъждане също две от последните искания на Раул: а) изплащането на 100 милиарда долара като компенсация за щетите от блокадата на САЩ, и б) връщането на Гуантанамо на Куба.

 66. 66 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith":

  Значи комунистическите вождове на Куба тайно са заговорничели с империалистите зад гърба на великия СССР ... пардон Русия !

  Мда черен ден за Расия.

 67. 67 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#65:"dnevnikar"]Не се поставят за обсъждане също две от последните искания на Раул: а) изплащането на 100 милиарда долара като компенсация за щетите от блокадата на САЩ, и б) връщането на Гуантанамо на Куба. [/quote]

  На кого да ги изплатят? На Фидел и на Раул? А кой ще плаща за приемането на милиони кубински бежанци, преплували с лодки до Америка? Гуантанамо няма как да бъде върнато, той като договорът е безсрочен и Америка всяка година си плаща наемът от няколко долара, както е по договора. Раул и Фидел си отиват. Едва ли Америка ще прави с тях договорки, които се отнасят за бъдещето, когато няма да ги има. Америка може да вкара сто милиарда инвестиции в Куба, но не и даде сто милиарда в ръцете на Кастровци. Обама гледа да принуди режимът в Куба да отвори достатъчно границите, да вкарат интернет на кубинците, да започнат кубинците от Америка по-свободно да пътуват до Куба и това неминуемо в един момент ще доведе до отхвърляне режима на Кастровци. Раул Кастро говори за търпение, но дали кубинският народ ще иска да търпи?

 68. 68 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  За тов. Иванов- основната храна на кубинците е фасул и ориз, а не лобстери. Месо помирисват рядко.

 69. 69 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  красота ... иран и куба станаха приятели на америка . христос ввоскресе ,господ здраве да ви дава !

 70. 70 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Скоро ще видим доста от лакеите на Кастро как ще станат първи богаташи-спестявайки от закуските.Сценария го знаете.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#67] от "gozambo":
  След като н е сме в първи клас а) информирам за непубликувани от медиите точки; в) хайде да ми обясните защо Обама е разтревожен за демокрацията в Куба година и половина преди да сдаде поста? Моля да не бъдете елементарни, моята позиция е че администрацията на САЩ не е използвала момента достатъчно добре за да свали Кастро в неудобна позиция. Ако имате да кажете нещо съществени, моля, но без лозунги.

 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#67] от "gozambo":

  Хайде да Ви помогна в обосновката. Договорът за Гуантанамо е от 1903, т.е. Наложен. Наемът е $4,085.00. ( четири хиляди и осемдесет и пет долара годишно) годишно (повтарям и ще бъде в теста, научете го). САЩ предлагат да платят тези пари от години, Куба не приема т.н. Платеж поради несъгласие с условията. Хайде сега продължете, можете да включите о сметката за Залива на Свинете.

 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#65] от "dnevnikar":
  Какви "савецки" какви пет лева. В час ли си? Някъде да видя други имена освен Раул Кастро и Обама?
  Светът не е битака, ментетаъа не вървят. Ако нещо не знаеш, питай, или чети, но не се изхвърляй неподготвен. Капитализмът не е като соца, да се минава с лозунги.

 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ian Smith":


  [quote#13:"Ian Smith"]През нас поне е минала Красната армия - ние не сме имали избор, а те сами се "уредиха" с комунизма.[/quote]

  Сами сами, ама и на тях им удариха едно и май не само едно рамо.
  Както се казва, до скоро, а може с Путин и съвсем до наши дни, получаваха под различни форми икономическа и военна помощ, за да може Кастро и Ко да се държат на власт, разбира се и с цената на неприлично нисък стандарт на живот на хората.
  Но няма го СИВ, няма го СССР и др.Путин го закъса, така че няма как да живееш на острова като отшелник, когато на 500 км живота е съвсем различен.

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  Прав сте, учителю1.

  Кога нужен е лозунг, соцът е спец.
  Кога е нужен лозунг или план.

  Благодарение на плановото начало,
  десетки години Куба представляваше китен рай.

  Витрина на световния социализъм.
  Полуостров Крым, но западен и цял.

  Сега... отплава в неспокойни води (меко казано).
  На световен капитализъм и демократизъм.

  До коментар [#73] от "daskal1":

  Капитализмът не е като соца,
  да се минава с лозунги.

 76. 76 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Куба е малка и не особено интересна, така че може да й се позволи да се пооправи... Следва сигурно реституция и по-тарикат негрите ще се пооправят. За останалите нема да има кинти за здравеопазване....

 77. 77 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#71:"daskal1"]хайде да ми обясните защо Обама е разтревожен за демокрацията в Куба година и половина преди да сдаде поста? [/quote]

  Като прочетеш статията ще разбереш откога е започнала работа по подобряване отношенията с Куба, откак Обама е станал президент. Уж си даскал, а не четеш!

 78. 78 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#72:"daskal1"]САЩ предлагат да платят тези пари от години, Куба не приема т.н. [/quote]

  САЩ не предлагат, САЩ си изпращат чека всяка година. Друг е въпросът, че онези не го приемат. И тук си неточен. Кубинците не могат да развалят договора за това, че САЩ не си плащат.
  А и защо да връщат гуантанамо, след като една трета от кубинците вече са в САЩ? Кастровият режим не се грижи вече за тези кубинци, САЩ са поели грижата за тях. А тези милиони кубинци също имат право на част от Куба. А и скоро режимът на Кастрофци ще падне и най-вероятно кубинците ще искат статут подобно на пуерториканците. Тъй и тъй като отворят границите в САЩ ще се изсипят още няколко милиона кубинци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK