Турция поиска обяснения за думи на папа Франциск

Папа Франциск днес почете 100-годишнината от арменските кланета  и служи в Рим заедно с арменския патриарх  Нерсес Бедрос Деветнадесети Тармуни.

© Tony Gentile, Reuters

Папа Франциск днес почете 100-годишнината от арменските кланета и служи в Рим заедно с арменския патриарх Нерсес Бедрос Деветнадесети Тармуни.Турция повика днес посланика на Ватикана в Анкара заради изявления на папа Франциск, в които той определи убийствата на арменци преди век като геноцид, съобщи БТА.


Турция още не е направила официално изявление във връзка с казаното от папата, но посланикът е бил повикан, за да бъде изразен протест заради определянето на събитията като "геноцид", посочи официален  турски представител, който пожела да остане анонимен, съобщава "Ройтерс".


Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война, което учените смятат за първия геноцид на 20-и век.


Турция отрича, че става дума за геноцид, и настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и също толкова турци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK