Над 40% от германците искат да се приключи с изтъкването на нацисткото минало

Макет на Варшавското гето в музея "От Холокост към възраждане" в кибуза Яд Мордехай в Израел. Днес евреите по цял свят отбелязват ден в памет на избитите близо 6 милиона техни сънародници по време на холокоста.

© Reuters

Макет на Варшавското гето в музея "От Холокост към възраждане" в кибуза Яд Мордехай в Израел. Днес евреите по цял свят отбелязват ден в памет на избитите близо 6 милиона техни сънародници по време на холокоста.Седем десетилетия след разгрома на нацистка Германия почти 42% от германците искат да се приключи с непрекъснатото връщане към хитлеристкото минало на страната, сочи проучване, разпространено в сряда.


Близо половината германци смятат, че сложното историческо наследство твърде много влияе върху мястото на страната им в света и формира вътрешната политика.


Проучването на института Forsa, разпространено в деня, когато оцелелите от концлагера Берген-Белзен се събраха да отбележат освобождаването му, показва, че 58% от германците продължават да смятат, че нацията трябва да продължи да се заминава с историята на войната.
От седмици насам пресата и телевизиите са пълни с публикации и документални филми за войната и концлагерите. В сряда многотиражният таблоид "Билд" пусна две страници със снимки на обвития в пламъци Мюнхен, на изравнения от съюзническите бомбардировки Кьолн и на горящите купчини с тела в изпепеления Дрезден.


"Има едно усещане, че вече много е било показано за миналото, за ужасите, за освобождаването на Аушвиц и т.н. Хората вече просто затъват във всичко това", обяснява пред "Ройтерс" Манфред Гюлнер, директор на Forsa.


Агенцията допълва, че през последните години все повече германци започват да се възприемат като жертви на войната, която страната им е започнала. Това съвпада с призивите на някои депутати Германия да играе по-активна роля в глобалната политика, съответстваща на икономическата ѝ сила.


Анкетата на Forsa обаче показа, че едва 16% от отговорилите одобряват идеята страната им да играе водеща роля в световните дела.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "едва 16% от отговорилите одобряват идеята страната им да играе водеща роля в световните дела"
  Одобряват или не, това е положението.
  Но историята трябва да се изучава, за да не се повтарят подобни моменти като комунизма, нацизма и останалите тоталитарни режими.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 2. 2 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  трендът е световен - не минава ден без документален филм за Хитлер, независимо по коя телевизия....

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Трудно.Докато има човешка памет,зверствата на националсоциализма,фашизма и комунизма няма да се забравят,а и не бива.

 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ей, германците най-сетне разбраха, че постоянното насаждане на чувство за вина е отдавна изпробван начин да се паразитира върху труда и парите на съвременните германци, които нямат никаква вина за онова, което са вършили нацистите.

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Ами виновни са медиите.Защо експонират в преса и ТВ материали от войната. В Германия едва ли са останали много хора, свидетели и участници във войната, а поколенията им ги итересуват други неща. Историята трябва да се помни и да възпитава , но не и да се натрапва."Абе вие германците правите по един Мерцедес на минута, ама дядовците ви са били войници на Хитлер..." Германия е успяла политическа и икономическа държава, бързо възстановена след бомбандировките и сега е далеч в много отношения преди други, които не са засегнати толкова от войната. Да не говорим, че повечето от войниците са били мобилизирани и не са били членове на нацистката партия.

 6. 6 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Любопитно

   Oще не е дошло времето. Трябва да минат поне две поколения, не само очевидците, ами и очевидците на очевидците трябва да си отидат от този свят. Иначе ще бъде поругана паметта на страдалите.

  Явно това е и мнението на повечето германци.

  Германия (Западната) премина през (заслужено) болезнени години на приемане на историческата вина, на поемане на отговорността за нея, на плащане на милиарди марки/евро репарации. Източната Германия много удобно приписа цялата отговорност за нацисткото минало на Западната част, категорично отричайки възможността в "държавата на работниците и селяните" да има нацисти. Макар, че много от кадрите в Щази в началните години си бяха башка гестаповци и в редица отрасли Щази надмина Гестапо. В ГДР приеха набързо руската риторика за "фашизма", като думата Faschismus моментално замести Nazionalsozialismus  (досущ като в русия), за да не си помисли случайно някой, че има нещо общо между оня Sozialismus и този Sozialismus (а общо имаше много!). В този ред на мисли е много вероятно голяма част от привържениците на тезата, че Германия няма вече за какво да се срамува, идват от бившите ГеДеРейски провинции, защото те никога не са се отъждествявали с нацисткия режим.
  Западна Германия, обаче, си понесе и си носи теглото за миналото си. Успя, въпреки всичко, да изгради един нов образ на желан и надежден политически и търговски партньор. Япония направи същото. Италия никой не я вземаше толкова на сериозно и тогава, и сега.

  Другият основен виновник за ужасите на Втората световна война - съветска русия, не само, че не се срамува от това, което причини на народите на Източна Европа по време на и след Войната, напротив: зверствата на съветско-руската армия по време на войната са основата на съвременната патриотична национална гордост от 'великата победа'. Масовият убиец сталин е най-значимият национален герой. Всичко това става с поощрението на, иначе провъзгласилата се за 'православна', сегашна руска власт. русия в момента е това, от което Германия вече 70 години се срамува.

  #KOЙ номинира бокова!
 7. 7 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Колкото повече стават бедните, толкова по-скоро човечеството ще стане отново свидетел на тия ужаси.

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Има логика, никак не им е приятно, разбирам ги.
  Но не можеш да накараш хората в определена страна да не говорят за това, което им тежи. Изгубили са роднини, абе жестока работа.
  Да им е за урок на немците и да знаят какво никога, ама никога повече не трябва да предприемат.
  Същото и за турците - тепърва ще излизат нещата и за техните зверства на Балканите. Ние тук си ги знаем, но сега и Европа разбира истината.
  Така, че за миналото все пак е по-добре да се говори, отколкото да се правим, че нищо не се е случвало...

 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Днешните германци няма защо да се притесняват или срамуват от историята си!

 10. 10 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  то отдавна трябваше да е приключило, но германците просто трябва да спрат да се комплексират, едва ли не всичките в бяло а те криви на света - глупости

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Германците когато имат сила окървавяват Европа.От времето на Аларих I до Кол ! Това не трябва да се забравя.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  За германците и японците миналото е интимен въпрос. За него те говорят само със себе си и помежду си. И никой не знае какво си казват.

 13. 13 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Цар Калоян съвсем не се е държал любезно с гърците, трябва ли днес на българите като потомци на хората му всеки ден тези истории да ни се тикат пред очите? Германците унищожаваха враговете си в лагери, англичани и американци масово бомбардираха мирно население, японците зверстваха в Китай, руснаците не подминаваха от момиченце до баба в Прусия... който е без грях пръв да хвърли камък.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хубаво- и на нас, българите, ни се иска тогава да спрете да уеднаквявате българският с ромският етнос и да спрете да титулувате като "българин" всеки един ром с българско гражданство. Защото правната последица от ромският холокост е следната: 3/4ти от държавите в сегашния ЕС след Втората световна война получават държави, в които липсва компактно ромско малцинство, за разлика от България, която не допусна масово изпращане на роми- тогава български поданици/ България е монархия към момента на разглеждания период/ с ешелони за хитлеровите концлагери. Сега ЕС ни казва - оправете си сами проблема с ромската "интеграция", а аз предлагам да изпратим в Германия всеки ром- български гражданин, който поиска това, за да го интегрират самите германци....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  "Седем десетилетия след разгрома на нацистка Германия почти 42% от германците искат да се приключи с непрекъснатото връщане към хитлеристкото минало на страната, сочи проучване, разпространено в сряда."

  Разбирам ги тези германци, но явно трябва да минат още години за да се случи това.... още са живи ужасяващите спомените от зверствата извършени от нацисткия режим преди и по време на ВСВ. Може би след още 30 години това може да се промени, когато починат и последните свидетели на тази най-тъмна част от 20-ти век. Но, дори и тогава не трябва да забравяме за ужасите на войната и нацистките престъпници и главорези, които я причиниха....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Тези работи стават по естествен път. Може да повлияеш на общественото съзнание, но това влияние може само да ускори или забави процесите, които иначе се развиват единствено по природните/божите закони.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И да ми слагате минуси - това е положението! Българският етнос е различен етнос от ромският. За това вместо да пишете "българин" , когато става въпрос за извършено престъпление на български гражданин, просто напишете "български гражданин" и това ще отразява действителността.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Разстроено

  За Втората Световна Война преобладават пропагандните лъжи.Ето защо по-добре е да се спрат всякакви приказки.На мен вече ми е писнало.

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Германците, по понятни причини, са имали малко колонии, но там където са били (Намибия и Папуа - Нова Гвинея) са оставили абсолютна администрация, която и днес се използва. Немците са хора на "орднунга" и "арбайта" и са безкомпромисни, поради което, дори и след две загубени световни войни са лидери в редица области. Дълбоко вярвам, че ако 45 години България бе под германско, а не под съветско влияние, нещата щяха да бъдът съвсем други!

 20. 20 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лично за мен немците са най- великата нация в Света. Няма друга друга като тях която да е възкръсвала толкова пъти от пепелта като Феникс. И са прави - стига толкова с изтъкването на нацисткото минало. Кой каквото да пише Хитлер не беше луд, както се опитват да го изкарат, нито кръвожаден диктатор. Вермахтът им беше уникална армия. Прегазиха цяла Еворпа за месеци. Европа беше тяхне преди да направят лудостта да тръгнат срещу необятен СССР. Англия и особено Франция никога няма да признаят че, ТЕ носят вината за ВСВ, защото победителите не ги съдят. Промиването на поколенията върви с пълна сила. САЩ бълват купища нелепи филми от типа на Fury, руснаците се правят на ударени, че никога патка Рибенторп-Молотов не е съществувал и т.н. Евреите 70 години бълват до болка познати филми за Аушвиц и подобни. Никъде обаче не се говори за военните престъпления извършени от съюзничиските войски - изравняането на един куп градове и убисйтвото на хиляди мирни граждани.

 21. 21 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#6:"Emergen-C"]ермания (Западната) премина през (заслужено) болезнени години на приемане на историческата вина, на поемане на отговорността за нея, на плащане на милиарди марки/евро репарации. Източната Германия много удобно приписа цялата отговорност за нацисткото минало на Западната част, [/quote]

  Пишеш абсолютни глупости. Германия беше разделена на 4 части от страх да не би пак да се съвземе за има няма 20 години и да тръгнат към опит на 3 реванш. Съзниците дават "независимост" на ФРГ през 1954 но и до сега в Германия се намират америкаснки войски.

  Съюзниците избягват да говорят колко технологии откраднаха и си присвоиха - особено САЩ. Благодарение на Германия спечелиха най-много във всяко едно отношение - икономическо и военно.

 22. 22 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "EREBUS":

  Казвате го от гледна точка, че колкото пъти ви "посещаваха" толкова пъти ви го........с наша помощ

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 821 Весело

  а 99% от германците биха искали никога да не са губили войната!

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Нацистите освен, че избиха милиони докараха и американска окупация на Европа което е и най - голямото им престъпление.

  ПУТИН АКБАР
 25. 25 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ако не беше Хитлер, американците щяха да се облизват от зад океана и да се молят на тоя и оня за някоя базичка

  ПУТИН АКБАР
 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  [quote#21:"Ivan Seliminski"]ФРГ през 1954 [/quote]

  До коментар [#21] от "Ivan Seliminski":

  През 1949 год. , не 1954 год.
  През 1954 год. ФРГ вече е изпреварила повечето европейските страни. През 1960-те години започва привличането на гастарбайтери.
  1955 год. Австрия става независима.

  Иначе относно чуждите (западни) армии намиращи се на териоторията в момента - това никак не е зле. Те всичко си плащат. Даже подържат атомни ракети.

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Малко са държавите (народите) признаващи собствена вина... в днешно време Япония (клане на китайци през ВСВ) и Турция (арменския геноцид) не дават дума да се гъкне по темата.

 28. 28 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#19] от "Дедо Либен":

  Абсолютно вярно дедо Либене!!! +++++++++++++++++++++

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  абе за комунизма нещо не се говори, нито руснаците плащат за окупацията на източна европа, даже искат да ги уважаваме и обичаме

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ф.Нинов":


  [quote#26:"Ф.Нинов"]Иначе относно чуждите (западни) армии намиращи се на териоторията в момента - това никак не е зле. Те всичко си плащат. Даже подържат атомни ракети.[/quote]

  Те и нищо да не плащаха, пак Германия щеше да е на плюс. Държавата е "спестила" за последните 66 години вероятно едни 10 билиона долара (днешни пари) от разходи за отбрана благодарение на американците, които са тук за да възпират апетитите на сибирската мечка, които циклично се насочват насам...

 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  колкото за насаждането на чувстовото за вина то това си е и заложено в аврамическите религии... тръгнали от един определен малък географски регион, в който са се случили всички събития в свещените им книги

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 368 Неутрално

  [quote#6:"Emergen-C"]Oще не е дошло времето.[/quote]

  И аз мисля така!

  Иначе президент Гаук много натиска Вермахта пак да тръгне на изток!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 33. 33 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 368 Разстроено

  [quote#23:"sa6"]а 99% от германците биха искали никога да не са губили войната! [/quote]

  Германия запали 2 световни войни, с техния "Дранг нах Остен" и завояване на жизнени пространства се провалят с две национални катастрофи!

  А Меркел пак се е насочила на изток!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 34. 34 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#31] от "rldkfl":


  [quote#31:"rldkfl"]в аврамическите религии[/quote] ????

  аврААмически... от старозаветния Авраам (Абрахам), не от арменския А(в)рам...

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  [quote#30:"minusm"] 10 билиона долара (днешни пари) от разходи за отбрана благодарение на американците[/quote]

  Малка забележка: На български май им викат трилиони (като в САЩ). Думата милиард е ползвана в цял свят, дори и Великобритания... но от САЩ в последните 50 години се наложи билион = милиард, а съответно билионът стана трилион...

  Иначе за ФРГ след 1949 год. нещата се развиха по възможно най-добрия сценарий... и генерацията родена след войната е яко в джаза... какво повече може да си пожелае? Бугати Атланик модел 1936 год. + бутилка коняк от Croizet 1858 год. ли?

 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#34] от "minusm":

  Нищо не казваш за липсата на главни букви и някои препинателни знаци

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#33] от "такованка $-джия":

  ,,Германия запали 2 световни войни...,,
  Хайде, хайде... другите едни такива добрички, милеещи за мира, пък лошите, зли германци решили да разпалят две световни войни. Имаха нещастието, пък и ние, да ги загубят, иначе друго щяхте да учите в училище за подпалвачите на войни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 38. 38 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#10:"stg"]то отдавна трябваше да е приключило, но германците просто трябва да спрат да се комплексират, едва ли не всичките в бяло а те криви на света - глупости[/quote]
  Съгласна! Обаче докато има кой да им го натяква постоянно- чувството за вина няма да ги напусне! То не минава ден ,без да им припомнят за миналото...

  Дневник-токсичният сайт
 39. 39 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Е как да се забрави, скъпи германци, като няма значима медия без солидно юдейско присъствие - и като хора, и като капитали... Все да се попитат българите в кърджалийско дали искат да се забрави турския език...

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  На 3 септември 1939 Франция и Великобритания обявяват война на Германия поради нахлуването в Полша. Малко по-късно СССР окупира своя договорен с Германия дял от Полша. Обаче Франция и Великобритания пропускат да обявят война на СССР ... Германия не предприема военни действия срещу Франция до май 1940 година.
  Това са фактите. Всеки да си ги тълкува както намери за добре ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ф.Нинов":

  По мое време им викахме билиони. Но, ОК, за да се избегне объркване:
  Десет хиляди милиарда днешни долара...

  Аз предпочитам мечтата на генерацията, родена преди войната: Кадилак с климатик, кутия кинг сайз Малборо, и джиткате из Южните Щати през 1970-те години... или поне Гърция през 1950/60те години, обаче местата за машината на времето са кът...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Историята трябва да се помни. Също тъй не трябва да тегне над настоящето.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 44. 44 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#42] от "Consumer":

  да, но защо му беше на проклетия хитлер да отваря източния фронт. Година му трябваше да направи фау 3 и да потопи острова, а сега в САЩ латиносите щяха да пишат с йероглифи.

  Евроатлантида
 45. 45 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "sa6":

  Ние също.

 46. 46 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#33:"такованка $-джия"]Германия запали 2 световни войни, с техния "Дранг нах Остен" и завояване на жизнени пространства се провалят с две национални катастрофи! [/quote]

  Намалете NGO и Historyи наблегнете независими автори. Германия не запали ПСВ но това няма как да разберете от телевизия и пристрастни автори. Факт е, че и приписаха всичко на нейна сметка накрая. ВСВ беше реванш за несправедливостта причинена през 1919 год.

 47. 47 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#44:"sa6"]да, но защо му беше на проклетия хитлер да отваря източния фронт. Година му трябваше да направи фау 3 и да потопи острова, а сега в САЩ латиносите щяха да пишат с йероглифи. [/quote]

  ++++++++++++++++

 48. 48 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До такава степен са комплексирани германците на тема война, че са дали специални привилегии на техните си цигани, защото били много пострадали. Вследствие на това местните цигани вършат подобни на нашите цигански работи, но никой не смее да ги пипне сакън да не ги дискриминира. Това са ми го разправяли живеещи в Германия, и то западна.

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  За Германия има резон.

  След 1945 в западна Германия е била проведена Денацификация.
  След 1989 в източна Германия Деинтернацификация.

  Лустрация на Обединената нация от Тоталитарни кадри.

  Осведомяване и превъзпитаване:
  чрез средства за масова информация, документални филми и т.н.

  Нонстоп: от 1945 насетне.

  Не е така в некои страни на Ленин.
  Най-изпаднали от или сред Човешката цивилизация.

  пп
  Ленин: марксист и пра хитлерист.
  Руски германски агент в Русия от и след Първата световна война.

  Величаят изпаднали... такива практики:

  На тоталитарен ленинизъм болшевизъм сталинизъм.

  На колаборациониста разпалвач на Втората световна война
  в съюз с хитлеристки нацизъм.

  Обратно изтъкват (солдати на Ленин),

  МОЧА та МОЧА та МОЧА ;(

  "Над 40% от германците искат
  да се приключи с изтъкването
  на нацисткото минало"

 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  [quote#33:"такованка $-джия"]Германия запали 2 световни войни,[/quote]
  това казах де , всички в бяло миролюбци само лошата Германия бърка работата, айде холан

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  каквото и да ми говорите компанията на Германия,Италия, Унгария,България ,Япония и Румъния съвсем не е най лошата компания на света

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  [quote#20:"Ivan Seliminski"] Кой каквото да пише Хитлер не беше луд, както се опитват да го изкарат, нито кръвожаден диктатор.[/quote]

  Ти сериозно ли Ванка го мислиш това!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  [quote#51:"stg"]каквото и да ми говорите компанията на Германия,Италия, Унгария,България ,Япония и Румъния съвсем не е най лошата компания на света[/quote]

  Само дето останалия свят не мисли така.... явно някои хора са забравили какво извършиха страните от Оста на ЗЛОТО (Германия, Италия, Япония и техните сателити) през ВСВ, а и преди това: налагане на абсолютно недедократични, авторитарни и репресивни диктатури в своите собствени държави, унищожаване на всеки опозиционер вътре в самата държава, вкарване в затворите и избиване на интелектуалци, профсъюзни дейци и политически противници, военна агресия спрямо неутрални и мирни държави, грабежи, убийства, изнасилвания и поробване на цивилно население (в огромен мащаб) попаднало под ботуша на нацистките, фашистките и японски милитаристични изроди! Ако, това за теб е нормално и приемливо, то със сигурност не е нормално и приемливо за мнозинството хора и държави в средата на 20-ти век, а и за държавите днес!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  Нацистки пропуски...

  Нацистката сделка за делби на Европа
  е сключена в Кремъл през август 1939,
  по инициатива на сталинисткото Политбюро на ЦК на Компартията на СС.

  След десетилетна интернацистка дружба икономическа, политическа и военна
  и седмици съвместна предварителна подготовка
  по трасето Москва-Берлин.

  Нищо не са пропуснали Великобритания и Франция,
  тогава.

  Обявили и влезли във война срещу нацистка Германия.

  Срещу техния непосредствен съсед,
  подпомаган в тил от вероломен
  (по своето "исконно" предназначение)
  СССР.

  Вероломникът хамелеон точно на това се надявал:

  Великобритания и Франция да обявят война срещу
  пълния състав на нацисткия пакт (СССР и Германия).

  С Германия на "топа на устата", но и мощно оръжие срещу
  Франция (слабовата, както се оказало)
  и Великобритания (и на нея не било лесно).

  Но СССР останал "с пръст в уста".
  В смисъл: Великобритания пазила строг неутралитет
  срещу СССР. Така както (се) пазила Франция.

  Чак след старта на нацистката муждусъюзническа война през 1941, Великобритания предложила рамо на Вероломника.

  Предложили тоже Франция САЩ...
  а СССР приел.

  Приел... и ехидно... и подло... безстыдно...
  още Народи прилапал... до 1991.

  Незавидно.

  Тогава Каспаров развя си байрака.
  И Елцин.
  Руският Флаг.

  Унижен и потъпкан от СССР...
  "възходна" потъпкан от... ссср2

  До коментар [#40] от "vxa15365434":

  На 3 септември 1939 Франция и Великобритания обявяват война на Германия поради нахлуването в Полша.

  Малко по-късно СССР окупира своя договорен с Германия дял
  от Полша.

  Обаче Франция и Великобритания пропускат
  да обявят война на СССР ...

  Германия не предприема военни действия срещу Франция до май 1940 година.

  Това са фактите.

 55. 55 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Чувството за вина е един вид вечна репарация, която се опитват да наложат на Германия. За съжаление резултатът е налице. Само 16% от германците подкрепят активно участие в световната политика. Така една безкрайно талантлива и велика нация се самоотстранява от световните проблеми, а разни други недоразумения, като Раша например, създават непрекъснато проблеми и бъркотии.

 56. 56 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":


  [quote#53:"Иво"]явно някои хора са забравили какво извършиха страните от Оста на ЗЛОТО (Германия, Италия, Япония и техните сателити) [/quote]

  Проблемът е не, че това е лъжа, а че това е начин на мислене в смисъла на колективната вина, т.е. нещо като "всички мюсюлмани са терористи", "всички роми са престъпници" итн. Вината трябва да е индивидуална и съответно не следва да бъде предавана по наследство!!! Да, редно е да се знае истината за ужаса на тоталитрните режими, но не е редно да се вменява чувство на вина у младите хора, както това се случва в Германия, защото ефектът е обратен: У младия човек, индоктриниран с чувството за колективна вина, постепенно се създава усещането, че предците му са били злодеи, после че и той е злодей и накрая случката ще се повтори, просто защото младите хора биват убеждавани, че са преопределени да бъдат част от "народа на злодеите"!

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  RR

  Да, явно.

  ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО:
  1922.....................1991........................

  Филиали:
  Испания...
  Италия...
  Германия 1933-1945... Източна до 1989.
  ...
  ...
  ...

  До коментар [#53] от "Иво":
  каквото и да ми говорите компанията на Германия,Италия, Унгария,България ,Япония и Румъния съвсем не е най лошата компания на света- цитат на коментар #51 от “stg”

  Само дето останалия свят не мисли така....

  явно някои хора са забравили какво извършиха страните от
  Оста на ЗЛОТО

 58. 58 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#19] от "Дедо Либен":

  Деде, ако баба беше мъжка щяхме да и викаме дядо!

 59. 59 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#33] от "такованка $-джия":

  Първата я запали Австро-Унгария!

 60. 60 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#33] от "такованка $-джия":

  И даже по-скоро Сърбия!

 61. 61 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Фашистите извършиха много зверства но управляваха само 10 години и бяха низвергнати по целия свят. Телата им бяха кремирани и разпръснати. Докато комунизма управлява света 70 години ,изби много повече хора и днес телата на най-големите престъпници на планетата кротко си почиват в мавзолеи - напр. мумията на Мао Дзъдун. В много страни комунизмът още не си е отишъл. Е кое е по-голямото зло?

 62. 62 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#53:"Иво"]Само дето останалия свят не мисли така[/quote]

  Кондьо,освен че си зле с правописа,зле си и с историята.Иначе щеше да знаеш,че Мусолини въвежда регламентирания 8-часов работен ден в Италия,а управлението му е единственият период от новата история на Италия,когато мафията е наврята в миша дупка....

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  [quote#56:"minusm"]Проблемът е не, че това е лъжа, а че това е начин на мислене в смисъла на колективната вина, т.е. нещо като "всички мюсюлмани са терористи", "всички роми са престъпници" итн. Вината трябва да е индивидуална и съответно не следва да бъде предавана по наследство!!! [/quote]

  Аз съм съгласен за това. Моят коментар беше насочен към тези съфорумци, които хвалят изрода Хитлер и нацистка Германия, фашистка Италия и милитаристична Япония. А, иначе, както пишеш ти днешните техни наследници не са отговорни за делата на своите прадеди. Те нямат вина, затова което се е случило преди десетки години....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Весело

  [quote#62:"cannibal666"]Кондьо,освен че си зле с правописа,зле си и с историята.[/quote]

  Сатанистки канибале с историята на Европа (пък и на Азия също) съм запознат много по-добре от теб. Правописът ми също е по-добър от тебе... ти неграмотнико дори си слял изреченията които си написал в едно без разстояние между думите дори! И ще ми даваш уроци за правопис! Смешник!

  Иначе, за Мусолини.... този мръсен фашист узурпира цялата политическа власт в страната (министър е на няколко министерства едновременно), забранява всички партии в страната освен своята, слага под своя контрол съдебната власт... избива без съд и присъда хиляди невинни хора! И заради всички свои деяния в края на войната италианците обесват този престъпник с краката надолу....!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Прави са.Всяка държава има своето минало и своите грешки.Но вече се смениха две поколения,те каква вина имат.Виновните си платиха и вече не са на този свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK