Меркел свиква извънредна германска среща заради бежанците

На 13 април в Дрезден се състоя поредната демонстрация на ксенофобското движение PEGIDA, на която се развяваха и знамена на Русия, Украйна, Полша.<br />

© Reuters

На 13 април в Дрезден се състоя поредната демонстрация на ксенофобското движение PEGIDA, на която се развяваха и знамена на Русия, Украйна, Полша.Правителството на Германия ще проведе извънредно разширено заседание, посветено на проблема с растящия брой бежанци, зачестяващи нападения срещу центрове за тях и оплаквания от регионалните власти, че не им достигат средства да ги настанят.


Според говорителя Щефен Зийберт срещата ще е на 8 май и ще включва още премиерите на федералните провинции, част от които вече поискаха помощ от централните власти в Берлин.


Броят на търсещите убежище скочи повече от два пъти през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. От януари до март са пристигнали 85 394 бежанци и прогнозите са, че до края на годината броят им може да наближи половин милион. За цялата 2013г. в страната имаше около 100 000 чужденци, поискали убежище.
Отчасти повлияни от следвоенната травма, която преживяват стотици хиляди германци, прокудени от земите си, днес властите приемат и настаняват бежанците. Но проблемът е, че предвидените 1 млрд. евро федерални доплащания за 2015-2016г. бяха изчислени преди да се удвои броят на пристигналите.


В райони, където доскоро почти нямаше чужденци, расте напрежението. На 4 април в Трьоглиц край Лайпциг бе опожарена сграда, подготвена за настаняване на бежанци. Това стана малко след като кметът на селището и адвокатът на убежището получиха смъртни заплахи.


В Солинген в четвъртък по стените на бежански център бяха изрисувани свастики. Градът стана печално известен през 1993г., когато опожаряването на сграда с турци доведе до смъртта на 5 жени и момичета.


Всичките 16 провинции са задължени да приемат брой бежанци, определят спрямо населението им. Но под натиска на растящата вълна на много места са принудени да пригодяват необитавани сгради или спортни зали.


Хиляди хора продължават да бягат от конфликтите в Сирия и Ирак - на снимката от петък е бежанска колона на сунити от Рамади в покрайнините на Багдад.

© Reuters

Хиляди хора продължават да бягат от конфликтите в Сирия и Ирак - на снимката от петък е бежанска колона на сунити от Рамади в покрайнините на Багдад.


Правителството се опитва да убеди населението, че страната се нуждае от имигранти, за да ограничи демографските проблеми - според специалисти в следващите 15 години работната ръка ще намалее с повече от 6 милиона души.


Но социологически анкети показват, че 58% от германците смятат, че в страната доминира враждебно отношение към имигрантите. Националният дебат за имиграцията се разгоря отново заради протестите, които всяка седмица провежда сдружението PEGIDA, твърдящо, че чужденците водят до ислямизиране на Европа.


Повечето от търсещите убежище в Германия бягат от Сирия или Афганистан., но тревожни са данните и за случващото се в Средиземно море между Северна Африка и Италия.


Най-вече заради гражданската война в Либия страната се е превърнала в рай за контрабандистите на хора, които дори са превърнали емигрантите от страните на юг от Сахара във вид валута и източник за финансиране на кампаниите на враждуващите групировки.


Нелегални имигранти в сицилиаското пристанище Аугуста. Огромният брой от пристигащите от Северна Африка са млади мъже от държавите на юг от Сахара.<br />

© Reuters

Нелегални имигранти в сицилиаското пристанище Аугуста. Огромният брой от пристигащите от Северна Африка са млади мъже от държавите на юг от Сахара.


Само през последната седмица в опит да достигнат до италианския остров Лампедуза се удавиха 450 души - това е 30 пъти повече спрямо същия период на миналата година. От началото на годината са загинали над 800 души, а бреговата охрана е спасила близо 11 000. Ако това темпо се запази, жертвите бързо ще надхвърлят миналогодишните близо 3000 души, удавили се в опит да намерят по-добър живот в Европа.


В края на миналата година бе прекратена операция "Маре Нострум", в която патрулиращи кораби на ЕС издирваха и спасяваха корабчета с имигранти. Причините са както разходите от милиони евро месечно, така и ксенофобските протести на партии в Италия, според които операцията всъщност стимулира трафика, тъй като хората потеглят, убедени, че някой ще ги открие и спаси в морето.


В момента действа операция "Тритон", частично финансирана с по 3 млн. евро от ЕС, но тя е само в 30-милната зона около италианския бряг.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK