Либийските трафиканти на хора управляват бизнес за 170 млн. долара

Имигранти пристигат на пристанище в Сицилия

© Guglielmo Mangiapane, Reuters

Имигранти пристигат на пристанище в СицилияЕдин от водещите контрабандисти на хора в Либия се присмя над проектите на Европейския съюз за започването на военна кампания срещу трафиканти на хора и препоръча на ЕС да предостави по-голяма подкрепа за неговото маргинализирано етническо малцинство, пише вестник "Гардиън".


Бизнесът с трафик на хора е и особено доходоносен. Според доклад на ООН, цитиран от "Файненшъл таймс", оборотът от нелегалната дейност в Либия само по море е бил 170 милиона долара през 2014 г.


Контрабандистът, който организира около 60% от преминаванията с лодки през Средиземно море от пристанищния град Зуара, по мнението на неговите сътрудници се съмнява, че ЕС ще може да разбие мрежата за трафик на хора, която обхваща няколко страни от Северна Африка.
Завършилият право 33-годишен мъж, който е поискал да бъде назован просто като Хаджи - почетно название за хора, които са направили поклонение в Мека, заяви, че


за ЕС ще бъде по-добре да инвестира в местната инфраструктура


на амазигите (местно берберско племе - бел. ред.), чиито членове движат трафика на хора в региона. Хаджи също препоръчва на ЕС да подпомогне местната брегова охрана, да работи за стабилизирането на Либия, и да направи повече за намаляване на броя на рибарски лодки, използвани от трафикантите за транспортирането на бежанци към италианските води.


"Какво ще направят, ще сложат две фрегати тук? Два бойни кораба? В либийски води? Това ще е инвазия", казва Хаджи в интервюто, взето в часовете след решението на ЕС да започне военноморска операция срещу контрабандистите.


"Те просто лъжат", добавя мъжът, който твърди, че успешно е изпратил хиляда души в Италия през изминалата седмица. "Те са лъжци. И това не е за първи път. Миналата година се случи същото и нямаше никакви последствия. Защитниците на правата на човека започнаха да говорят, политиците се срещнаха и казаха, ще че предприемат действия. Но нищо не се случи и сега ще бъде същото."


Вместо да се преследват неясни военни възможности, Хаджи предлага да се окаже по-голяма икономическа подкрепа на амазигите, местна етническа група, която се заселва по бреговете на Либия много преди пристигането на арабите. Амазигите са били репресирани от режима на Муамар Кадафи и след революцията от 2011 г. разчитат на контрабандата поради липса на икономически алтернативи.


Хаджи казва, че самият той е отличен пример. "Отидох в колеж, завърших с диплома по право, но нямах работа", разказва той. "И когато нямаш работа и някой дойде да пита дали можеш да му намериш лодка, от което ще изкараш 22 хил. долара печалба, това е една добра възможност."


Част от оцелелите след последната трагедия с имигрантски кораб в Средиземно море

© Darrin Zamit Lupi, Reuters

Част от оцелелите след последната трагедия с имигрантски кораб в Средиземно море


След падането на Кадафи жителите на Зуара първоначално са ограничили контрабандата, изчаквайки да видят дали ЕС ще окаже помощ на амазигите.


"След революцията искахме да върнем услугата на ЕС, защото те стояха с нас срещу тиранина. Но аз възобнових дейността си, защото разбрах, че ЕС няма да ни помогне. Нямаше нищо за правата на човека. Либийското правителство не ни подкрепя. И ЕС не ни помага също."


Хаджи признава, че по-голяма помощ за амазигите няма да убеди всички контрабандисти в Зуара или в други центрове за трафик на хора, като Гарабули, откъдето тръгна лодката, която потъна с 800 души на борда. Но той смятал да спре с трафика на хора, защото каузата на амазигите била по-важна за него, отколкото контрабандата.


"Има контрабандисти, които работят за удоволствието от правенето на пари, дори и в Зуара", казва Хаджи. "Но има и други като мен, които работят от


удоволствието да оказваме натиск върху вас, европейците


Хуманитарните агенции смятат, че повече от 20 000 имигранти са достигнали италианското крайбрежие тази година, а около 1600 са загинали по време на пътуването. В понеделник италианската полиция арестува двама заподозрени трафиканти на хора сред оцелелите от лодката, която се преобърна в неделя. Организацията на обединените нации потвърди, че най-малко 800 души са загинали при потъването.


Двамата задържани - Махмуд Билик и Мохамед Али Милик

© Reuters

Двамата задържани - Махмуд Билик и Мохамед Али Милик


Прокурорите казаха, че са задържали тунизиец, за когото се смята, че е капитан на кораба, и сирийски член на екипажа. Двамата са обвинени в трафик на хора, а капитанът също е обвинен в убийство.


Хаджи посъветва италианската брегова охрана да унищожава корабите, които се използват за трафика на хора, вместо да ги оставят да се носят празни в открито море.


"Това е нещо, което ме озадачава", казва той. "Когато мигрантите излязат в морето, а италианските брегова охрана ги спаси, защо оставят лодките непокътнати? Това ни помага, защото всичко, което трябва да направим, е да излезем в морето и да ги издърпаме обратно към брега. Има случаи, когато


една и съща лодка е била използвана четири пъти


в четири отделни пътувания."


Това ще бъде особено ползотворно средство за борба с трафика на хора, казва Хаджи, защото в момента има недостиг на риболовни кораби в Либия. Обикновено контрабандисти купуват рибарски лодки втора употреба за около 30 000 долара. Но недостигът на лодки принуждава контрабандисти да се обърнат към собствениците на кораби, които обикновено се опитват да избегнат контрабандата и завишават цената на около 60 000 долара.


Дефицитът на рибарски лодки повиши и цената на либийската риба, защото има "липса на рибарски лодки, с които да се лови риба. Те всички се използват от контрабандисти", разказва Хаджи.


Запитан защо разкрива тайните на занаята си, Хаджи отвръща: "Очевидно това ще ми се отрази. Но аз се занимавам с трафик на хора от гняв към ЕС."


За хиляди мигранти отплаването от Либия през Средиземно море към Европа е последната крачка от рисковано пътуване, което започва в отдалечената южна либийска пустиня, където въоръжени банди са отворили опасен нов път за излизане от Африка, пише "Файненшъл таймс".


Бизнесът с трафик на хора се оценява на близо 170 млн. долара


Местни казват, че мигрантите плащат по около 1 200 долара на човек да прекосят Либия и между 800 и 2000 долара за място в плавателен съд.


Въоръжени групировки са превърнали отдалечения път, започващ от границата със Судан, в доходоносен маршрут към средиземноморския бряг, като с това допринасят за увеличаването на броя на мигрантите, преминаващи през Либия.


Хора, които живеят близо до контрабандните маршрути, казват, че мигранти от Еритрея, Етиопия и Южен Судан идват в началото на пролетта, когато морето е по-спокойно. Те трябва да разчитат на безскрупулни трафиканти, за да избягват скитащи се банди джихадисти.


В понеделник потъна още една лодка с бежанци - този път край бреговете на гръцкия остров Родос.

© Michalis Loizos, Reuters

В понеделник потъна още една лодка с бежанци - този път край бреговете на гръцкия остров Родос.


Трафикантите работят на малки мрежи, в зависимост от маршрута. Например една група превозва мигрантите от Нигер до либийския град Катрун, след това друга от Катрун до Сабха, трета от Сабха до Триполи, а четвърта отговаря за преминаването по море. Други групи каналджии прекарват сирийци, палестинци и други през египетската граница в Либия, пише изданието

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И ЕС са им най-големите клиенти !!!
  Ако ЕС спре да им купува стоката и почне да отказва помощ на гимийките и да ги връща обратно.
  Няма да има и бизнес.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Който иска да прави пари да ходи да продава гемии в Либия, това е поуката от статията.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Льош б еше Гадафи... Демократизираха го с бомби... Ама емиграните не напират към САЩ, а към Европа

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Май нищо не се е променило по тези земи от няколко хиляди години..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "...Завършилият право 33-годишен мъж..." Какво право- шериатско право ли? И кога тогава е изучавал дисциплината "Право на ЕС"? "..."Отидох в колеж, завърших с диплома по право, но нямах работа", разказва той. "И когато нямаш работа и някой дойде да пита дали можеш да му намериш лодка, от което ще изкараш 22 хил. долара печалба, това е една добра възможност..." Не случайно е казано:" От всяко дърво свирка не става" - с такива престъпно съзнание, несъпротивителни сили и елементарна липса на характер, много лесно се минава "от другата страна'- т.е. човек се превръща в престъпник. Защото този "някой" не му плаща само за лодката, а и за използване на правните му знания в качеството му на помагач при извършване на деянието...Както е видно- правото не е за всеки африканец без морална система и морални задръжки....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Гадно е да напускаш родината си като участник в трафик на хора! По подобен начин доста успели Българи избягаха в страната малко преди '89г.

 8. 8 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А ако почнат да им ги потапят мисля, че след месец вече няма да има желаещи.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 9. 9 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не разбирам защо трябва да му даваме трибуна за да му слушаме глупостите на този престъпник. ЕС не трябва да помага на никакви племена, а само да информира кандидат-емигрантите, че ще потапя лодките им. Така хем няма хора да пълнят лагерите, хем няма да плащаме на някакви главорези, за да могат да се въоръжат до зъби. Чудно, ако го нямаше ЕС на една ръка разстояние, на кого щеше да се ядосва? Сигурно на съгражданите си и съконтиненталците си, които в източна Африка се трепят кой да добива диаманти в териториите на природни паркове. Няма да се оправи така, не трябва да се месим, оставете ги да се изтребят един друг.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1527 Весело

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Пак приказката за лудия и баницата... Нагъл, с много пари!

 11. 11 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1836 Любопитно

  "...Но има и други като мен, които работят от удоволствието да оказваме натиск върху вас, европейците..."
  Това е май самата истина.
  Едва ли 20 000 души от тези бедни племена имат от 800 до 2000 долара на човек, за да тръгнат да се давят, оковани в трюмове по няколкостотин души на корабче. Става дума за голям бизнес, който се командва от едно място, а в Европа с хиляди нахлуват съмнителни типове, прикрити от жени, деца и старци. От Сирия, от Ирак, от Либия, отвсякъде се стичат потоци от хора. Италия вече не може да се справя, ние издъхнахме на десетина хиляди, а в Турция са повече от милион, готови да тръгнат към сърцето на континента. Кой има интерес от това и защо точно сега процесите станаха неконтролируеми? Дали това нехуманно отношение на трафикантите не се диктува пряко или непряко от Москва? Няма да се учудя!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Връщане на нелегалните обратно в Либия и потапяне на рибарските кораби и лодки, заловени в чужди териториални води да прекарват нелегални.

 13. 13 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Весело

  Егати докъде го докарахме - един трафикант да казва на нашите умници какво да правят. Майтап Уили!

 14. 14 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 374 Весело

  Един от водещите контрабандисти на хора в Либия се присмя над проектите на Европейския съюз ...

  __________________________________________

  Как няма да се присмива, НАТО поиска да инсталира "демокрация" в Либия, обаче страната сега е в анархия! Хвърлихме си бомбите, убиха Кадафи недемократично, сега се вайкаме, че исляметата имат бизнес, като ни "доставят" имигранти!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 15. 15 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#10:"charlesdegaulle"]Пак приказката за лудия и баницата... Нагъл, с много пари! [/quote]

  Да де, ама кой им даде "баницата" на ислямистите в Либия?

  Тези дори си прогониха правителството от Триполи, страната е потънала в анархия!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 16. 16 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Да прекарваш имигранти се превърна в бизнес, след като НАТО разби държавата Либия и започна да поддържа с обучение и пари ислямистите в Сирия!

  Тук важи пазарния принцип, като се появи ниша/търсене на услуга тя веднага се запълва от предприемчиви люде!

  Сега се вайкаме, те хората бягат от нашите бомби, бре!!!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2695 Весело

  Този прилича на Путин по това, че предлага готови решения на ЕС.

  подпис
 18. 18 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#4] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":


  [quote#4:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]Льош б еше Гадафи... Демократизираха го с бомби... Ама емиграните не напират към САЩ, а към Европа[/quote]

  Мислиш ли, че не са знаели какво ще последва?
  Затова оставиха и европейците да си изцапат малко с кръв ръчичките, а и като вкусиха петролец - услади им се много...Е, има една българска поговорка, писана за такива случаи: "Лаком г_з - кръв се_е."
  Ми то, още преди "демократизирането" Кадафи си го беше казал, че ако бъде свален - Европа ще бъде залята от емигранти.
  Помня, имаше такава статия тук в "Дневник".

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Когато наричат западните държави колониалисти и експлоататори нека ни обяснят, защо днес хиляди африканци рискуват за да стигнат в държави със западна демокрация след като преди няколко века ги караха насила в робство!
  Какво се промени? Колониалистите вече какви са?

  подпис
 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Единственото решение е трафикантите с белезници за леерите, отваряне на кингстоните и връщане на мигрантите обратно веднага.

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  На снимката няма нито един либиец, либийците са араби и всички знаем как изглеждат арабите.

 22. 22 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  На тази и други снимки се виждат тълпи от млади, здрави и прави черни мъже. И, както казва трафикантът, яд ги е на Европата.

 23. 23 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  стана напълно ясно, че всичко е добре дирижирано. ето днес пак пратиха лодка, но пълна само с деца и жени.

  Който първи прекрачи границата, губи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK