Пазачът от "Аушвиц" Оскар Грьонинг призна "моралната си вина"

Оскар Грьонинг, "Счетоводителят на Аушвиц" по време на делото срещу него.

© Associated Press

Оскар Грьонинг, "Счетоводителят на Аушвиц" по време на делото срещу него.Деветдесет и три годишен член на SS, известен като Счетоводителя на "Аушвиц" призна, че е "морално виновен", съобщава Би Би Си. В началото на делото си Оскар Грьонинг обяви, че е играл роля в убийството на най-малко 300 000 евреи в концентрационния лагер в Южна Полша.


Той описва ролята си като "броене на пари, конфискувани от новопристигналите", и казва, че е станал свидетел на масови убийства, но отрича да е участвал лично в геноцида. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на между 3 и 15 години затвор.


"Моля за прошка. Споделям моралната вина, но дали дали съм виновен според наказателното право вие ще решите", казва Грьонинг пред съдиите. Делото му е едно от последните за военни престъпления, извършени по време на нацисткия режим в Германия.
Оскар Грьонинг изглежда изнемощял на влизане в съдебната зала, но това не му пречи да говори почти час пред съда. В залата присъстват и четирима оцелели от концентрационния лагер.


Голяма част от изказването му беше центрирана около желанието му да стане част от администрацията на SS, но описва и част от ужасите на лагера. Някогашните лагеристи го гледат безизразно, а децата и внуците им – невярващо. Грьонинг разказва как над чаши водка офицерите са му споделили, че лагерът бил за депортирани евреи, които ще бъдат убити.


Прокуратурата започна преследване срещу него чак след като Грьонинг взе решение да се противопостави на отричащите холокоста. "Видях газовите камери. Видях крематориумите", казва той в документален филм на Би Би Си през 2005 г. "Бях на рампата, когато с е провеждаше подборът за газовите камери", добавя някогашният нацист.


Оскар Грьонинг като млад в униформа на SS

© Associated Press

Оскар Грьонинг като млад в униформа на SS


Грьонинг започва да работи в "Аушвиц" на 21 години. Той винаги твърди, че работата му като пазач сама по себе си не е престъпление. "Ако това може да е вина, то аз съм виновен, но не по своя воля. По закон съм невинен", казва той пред "Шпигел" през 2005 г.


Грьонинг работи в "Аушвиц" през май и юни 1944 г., когато в лагера са докарани почти 425 000 унгарски евреи, а най-малко 300 000 от тях са убити почти веднага. Срещу него са повдигнати обвинения през 80-те години, но са оттеглени заради липсата на доказателства за личното му участие в геноцида.


Вследствие на скорошно решение обаче прокуратурата смята, че той може да бъде осъден, защото е работил в лагера. "Надявам се да чуя, че оказването на помощ на онази машина за убиване е престъпление", коментира пред "Ройтерс" Хеди Бом, оцеляла от лагера. "Искам никой да не може да направи това в бъдеще и да твърди, че е невинен."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK