Арменците отбелязват 100 години от кланетата в Османската империя

Мемориалния комплекс Цицернакаберд в Ереван

© Reuters

Мемориалния комплекс Цицернакаберд в ЕреванАрменците по света отбелязват 100-годишнината от началото на масовото избиване на арменци в Османската империя, определяно от мнозина историци и признато от над 20 държави като геноцид.


В Армения днес е Ден на паметта, който бележи кулминацията на колективната арменска идентичност.


Всяка година на 24 април малката кавказка страна почита паметта на близо 1.5 млн. жертви на принудителните депортации и убийства, започнали през 1915 г. в тогавашната Османска империя, разказва БТА.
"Възпоменанието за геноцида е най-мощният фактор за формирането на националната идентичност на Армения", казва Ахарон Адибекян, известен социолог в столицата Ереван. 


Тази 100-годишнина ще бъде ще бъде белязана и от острия спор с Турция, чието правителство води кампания против използването на думата "геноцид", наричайки го "изопачаване на историята". Президентът Реджеп Тайип Ердоган отправи критика към папа Франциск, след като той нарече извършените жестокости "първия геноцид през ХХ век", като призова главата на Римокатолическата църква да не говори "глупости". 


За повечето от 3-те милиона граждани на Армения възпоменателните тържества са ключов признак за националното единство, особено с около 10-те милиона техни етнически събратя, живеещи в чужбина.
Много арменци от диаспората ще бъдат сред стотиците хиляди посетители, очаквани на мемориалния комплекс Цицернакаберд на хълм в Ереван в петък. Наблизо се намира и Музеят на геноцида, в който е изложена разтърсваща подборка от снимки , напомнящи на посетителите за Холокоста срещу евреите в нацистка Германия, започнал 25 г. по-късно.


В далечината зад мемориалния комплекс се извисява връх Арарат - библейската планина, където се е спрял Ноевият ковчег и която днес е национален символ на Армения. Фактът, че заснеженият заспал вулкан се издига от другата страна на затворената граница с Турция, постоянно напомня на арменците за тяхното страдание.


Границите на Армения са формирани в ранните дни на Съветския съюз, който върна територии на Турция, включително връх Арарат. За мнозина млади арменци днес тяхната родина е обкръжена от противници - Турция на запад и Азербайджан на изток. Отношенията с Азербайджан са дори още по-напрегнати заради конфликта за областта Нагорни Карабах.


Възпоменателни събития обаче са планирани за тази седмица и в Истанбул, където османските власти започват програмата за депортиране, вземайки на прицел арменски интелектуалци в тогавашната столица на империята. 


Арменци от цял свят се очаква да преминат в мемориален поход. Той ще тръгне от Музея на исляма в европейската част на града, служил някога като полицейско управление, където са били държани арестуваните водачи, и ще достигне до гарата в азиатската част, откъдето арменците са били прогонвани. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK