Призраците на арменския геноцид

Призраците на арменския геноцид

© ReutersМасовите убийства на арменци в Турция по време на Първата световна война все още имат видими последици днес, твърди нова книга, публикувана в навечерието на годишнината от началото на насилието. "Турция и призракът на Армения: По стъпките на геноцида" на Лор Маршан и Гийом Перие, публикувана на английски език през март изследва последствията от една от най-големите трагедии на 20 век.


Според арменците, османските турци са избили 1.5 милиона души. Турция от своя страна отрича кампанията да е целенасочен опит за унищожаване на арменската нация, тъй като много мюсюлмани също са загинали по време на световната война и последвалия разпад на Османската империя.


Маршан и Перие, които работили като кореспонденти за Le Figaro и Le Monde за десетилетие приемат, че е имало геноцид, подобно на повечето западни учени, и съсредоточават изследванията си върху последствията от отричането му за двете страни.
"За Турция, 1915 г. не е част от миналото, а от настоящето, понеже историята не е била оборена. Арменският проблем все още е жив, той е като призрак, който обикаля из страната", заявява Перие.


Маршан посочва, че неумението на Турция да приеме миналото й последствията от него, били те дипломатически или проблеми с малцинствата, принуждават турците да са съпричастни с "тайната" върху която е изградена съвременната страна. Тя казва, че справянето с това минало е ключ към демократизацията на страната. Обратно, за арменците по света геноцидът е основа за идентичността им, създадена от диаспората, която дори днес споделя определени възгледи за Турция.


Запитан защо според него Турция отрича геноцида, Перие отговаря, че Анкара днес би била в състояние да се изправи пред проблема, тъй като е "богата, уверена страна". "Когато Турция е била нова страна обаче, тя е била построена върху геноцида, икономиката й е била изградена върху конфискувана собственост", казва той.


Според Маршан днес в Турция се говори по-лесно за геноцида, отколкото преди 10 години. Преди десетилетие, посочва тя, не би било възможно да се намери издател за книгата им в Турция.


Перие добавя, че кюрдската партия (HDP) днес се насочва към избиратели, които държавата изключва заради националната им идентичност. HDP признава геноцида, тъй като самите кюрди са били в сходно положения. "В Диарбакир, например, говорят свободно за арменските си корени", казва той.


"Заглавието на книгата ни посочва ислямизираните арменци, онези, изоставили християнството си. Кюрдският проблем също е призрак. Убийството на арменския журналисти Хрант Динк през 2007 г. и връзките на убийците с държавата. Всички църкви. Когато пътуваш из Турция, изненадващо е колко често се срещат останки на църкви. По границата със Сирия, където днес са бежанските лагери, някога са били лагерите за депортиране на арменците. Това са призраците", казва Перие.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Държавна политика, две години по рано същото са правили и с Българите от Тракия

 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  "За Турция, 1915 г. не е част от миналото, а от настоящето, понеже историята не е била оборена. Арменският проблем все още е жив, той е като призрак, който обикаля из страната", заявява Перие.


  А такааа! Отиде та се не виде перфектния замисъл Бойков!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Геноцидът върху арменците е факт,както и прогонването на българите от Беломорска Тракия.И нека нещата бъдат назовавани с истинските им имена,а не тази нескопосана декларация,която днес прие НС,за да угоди на ДПС.

  Tony
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Преди и след Сталиновата колективизацията в земите на днешна Украйна са направени и публикувани преброявания на населението. Сега руски историци на база на разликата от тези публикувани тогава числа, определят приблизителния брой на загиналите.

  подпис
 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Гневно

  Турция от своя страна отрича кампанията да е целенасочен опит за унищожаване на арменската нация, тъй като много мюсюлмани също са загинали по време на световната война и последвалия разпад на Османската империя.
  ---------------------------------------------------------

  Турция продължава упорито да сравнява баби със жаби.
  Едно е да загубиш хора във официално обявени военни действие, където се срещат лице в лице ВЪОРАЖЕНИ, а друго е да избиеш или оставиш да измрат от глад, повече от милион БЕЗЗАЩИТНИ човека, вкл.деца, жени и старци.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...Когато Турция е била нова страна обаче, тя е била построена върху геноцида, икономиката й е била изградена върху конфискувана собственост", казва той...." Турция отрича арменският геноцид, за да не й се налага да изплаща обезщетения на наследниците на тогавашните изтребени арменци...Всеки средноинтелигентен човек е наясно с този аспект от поведението на турция. НО! След като турските политици честват превземането на Константинопол и паметта на осман паша- основателят на османската империя и изповядват икономически неоосманизъм, ще им се наложи да приемат и негативите от правоприемството от османската империя- арменският и БЪЛГАРСКИЯТ геноцид, извършени от османската империя.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Турция е държава изградена върху костите на милиони - арменци, българи, гърци. Огромен процент от жителите на тази държава са всъщност потомци на ислямизирани християни.
  За мен 1453, ако не греша 26.05 е една от най-черните дати в световната история - превземането на Константинопол.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#7:"daam"]За мен 1453, ако не греша 26.05 е една от най-черните дати в световната история - [/quote] За мен сакрална дата е 1396г., а след това- 1444г....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Призрацитв са, че и България има косвено участие в геноцида, да не се правим на ощипани моми.
  Кой осигури връзката между Германия/Австро-Унгария и Османската империя, ако не България с влизането си във войната на страната на Оста. Всъщност Ос нямаше да има, Ленин нямаше да стигне Петербург, а мирът щеше да се случи още през 1916 г, ако бяхме неутрални или поне активни, но срещу Турция.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Масовото изтребление или унищожаване е легалният превод на чуждицата "геноцид" като престъпление!

  Който твърди, че НС е подменило смисъла, е или обикновен манипулатор, или платен трол!!!

  "НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
  Раздел III
  Унищожаване на групи от населението (геноцид) и апартейд
  (Загл. доп. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.)
  Чл. 416. (1) Който с цел да унищожи изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група:
  а) причини смърт, тежка телесна повреда или постоянно разстройство на съзнанието на лице, принадлежащо към такава група;
  б) постави групата в такива условия на живот, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение;
  в) предприема мерки, насочени към възпрепятствуване раждаемостта сред такава група;
  г) насилствено предава деца от една група в друга, (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва за геноцид с лишаване от свобода от десет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна."

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#9:"СДС"]Призрацитв са, че и България има косвено участие в геноцида, да не се правим на ощипани моми. [/quote]
  Това не е истина, лъжа е и не разбирам защо се пропагандира като исторически факт/ историческо събитие. Не знам кому и защо служите, но не служите на България. Покажете само ЕДИН факт , от който става безспорно ясно, че поданици на Царство България са участвали в масовото избиване/ изтребване на арменци, заедно с османски поданици! Ако не можете- замълчете ЗАВИНАГИ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Българи и арменци са братя по оръжие. Изразът "Да се оплачеш на арменският поп" е от времето на българските заточеници в Диарбекир, където той е бил единствения християнски свещеник...

 13. 13 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 487 Гневно

  ТУРЦИЯ НИКОГА В ЕС!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  "...тя е била построена върху геноцида, икономиката й е била изградена върху конфискувана собственост."
  Сега е богата,а другите бедни.Оплячкосали са всичко,даже и жените.Затова сега гледаме такива красиви турски актриси.

 15. 15 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":

  Много изсмукана от пръсти причинно -следствна връзка.

  България не е влязла във войната заради или въпреки Турция, още по -малко е одобрявала избиването на християни на територията и, а заради по - големите обещания от основните играчи от Централните сили, за териториално връщане на заграбеното от осталите съсдни християнски държави на България (а неофициално заради по добри кредитни условия, вкл. и по големи подкупи на съответните власт имащи за влизането на България на страната на Централните сили)

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 16. 16 Профил на rie23394495
  rie23394495
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Раздухването на националистически възгледи няма да е от полза на никого в 21 век. Ясно е че е имало проблеми по това време. Но нашите войски не са ли правили подобни неща в Македония и Гърция по времето на втората световна война... Или някой ще каже че те са били светци.
  Просто ДИАДОРА иска да получи репарции. Всичко е за ПАРИ !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK