Как Турция се справя с моралното наследство от зверствата над арменците

Незахат Елефтос

© Reuters

Незахат ЕлефтосКогато като дете Незахат Елефтос намира купчина снимки, скрити в семеен сандък, баба й й признава: на някои от тях са братята й християни, изчезнали при масови убийства в Югоизточна Турция по време на Първата световна война, разказва агенция "Ройтерс".


В продължение на близо 4 десетилетия Елефтос опитва да пази тайната на баба си Зарифе, че тя също е била родена като арменска християнка, а не като кюрдска мюсюлманка като всичките й съседи в Онбашилар – село в каменистите хълмове на провинция Диарбекир.


"Но те знаеха. Обиждаха ни, наричаха ни неверници", казва днес 48-годишната Елефтос. Тя вече говори за арменския си произход, тъй като отношението в кюрдската общност е променено. "Сега кюрдите са приятели на арменците. Аз съм горда, че съм и двете", казва Елефтос.
100 години след убийството на братята на Зарифе и стотици хиляди други арменци, истории като тази на Елефтос изплуват от мълчанието сред кюрдите, които са около 20% от турското население.


Кюрдите помагат за изграждането на църквите, издигат кандидати арменци за изборите и се извиняват от името на предците си, участвали в масовите убийства в замяна на имущество и сигурно място в рая за ликвидирането на неверници.


Ключовото е, че кюрдите признават зверствата отпреди век като геноцид за разлика от останалата част от Турция.


Редица западни учени и над 20 правителства признават кървавите събития от 1915 г. като геноцид срещу цивилизация, която е процъфтявала на територията на съвременна Турция в продължение на хилядолетия, отбелязва "Ройтерс".


Турция, която няма дипломатически отношения с Армения, твърди, че много, ако не и много повече мюсюлмани са загинали във войната, която слага край на Османската империя.


Повечето арменци в Османската империя загиват при депортациите в сирийската пустиня. И все пак някои оцеляват, сменят имената си, приемат друга религия и култура, за да прикрият прoизхода си.


Според Танер Акджам, турски изследовател на геноцида и историк от Clark University в Масачузетс, около 200 000 арменци са били асимилирани, за да останат живи. Възможно е днес техните наследници да наброяват 1 милион души. Повечето от тези ислямизирани арменци са били млади жени, взети за втори съпруги или пък осиротели деца, като Зарифе, която е била на 12 години през 1915 г. Тя е станала свидетел как военни застреляли седем от братята й, след което е избягала към хълмовете. Там я открил военен, бъдещият й съпруг и дядо на Елефтос. Той я скрил в кюрдско семейство и когато войната свършила за оженил за Зарифе, която вече била мюсюлманка.


"Тя не искаше да сподели историята си. Беше все още уплашена и засрамена. Аз целунах ръцете й и я помолих да ми разкаже", спомня си Елефтос.


Незахат Елефтос заедно с дъщеря си Лейла (вляво)

© Reuters

Незахат Елефтос заедно с дъщеря си Лейла (вляво)


"При такива признания е трудно да се отрече история на югоизток", казва Абдула Демирбаш, кюрдски кмет на община Сур в град Диарбекир.


Диарберкир, където някога една трета от населението е било арменско, е бил средище на убийствата през Първата световна война. Демирбаш разказва, че общността му е започнала да признава злодеянията над арменците през 80-те и 90-те години, при конфликта между турската армия и кюрдските бунтовници.


В Диарбекир през 2011 г. с помощта на общината е възстановена най-голямата арменска църква в Близкия изток – Св. Гирагос. Църквата обслужвала намаляваща арменска общност, докато последният свещеник си тръгнал през 1985 г. Днес в Диарбекир са се появили около 300 наследници на оцелели, някои от които са приели християнството.


По време на Великденската литургия в Св. Гирагос около 40 души са присъствали на службата, водена от свещеник, изпратен от патриаршията в Истанбул.


Това е част от по-широко примирие между кюрдите и арменците. За разлика от останалата част от парламента, депутатите от прокюрдската Народна демократична партия (НДП) признават геноцида.


42-годишният Гаро Пайлан е един от тримата арменци, кандидат за депутат от НДП на изборите през юни. Той се надява да стане първият арменски депутат в турския парламент от половин век насам.


Пайлан е част от 60-хилядна арменска общност, останала в Турция и проследява своето политическо пробуждане до 2007 г. Тогава Хрант Динк, редактор на арменския вестник "Агос" беше застрелян от младеж, който впоследствие беше свързан със силите за сигурност. "Хрант беше убит, докато се опитваше да хвърли светлина върху геноцида", казва Пайлан.


След убийството на Динк турските власти спряха делата за използване на думата "геноцид". Започнаха да се провеждат културни събития, посветени на 1915 г., десетки книги, публикувани в чужбина, бяха преведени на турски.


Реториката на правителството към арменците беше смекчена, а миналата година президентът Ердоган изрази съжаление за загубените животи.


За пръв път министър присъстваше на възпоменателната церемония в арменската патриаршия, където беше избегната думата "геноцид".


Турците смятат, че признаването на събитията за геноцид може да означава да се признае историческа лъжа. Те казват, че няма исторически доказателства, че централната власт е разпоредила убийствата, а това е ключово, тъй като основателите на съвременна Турция са служели на Османската империя.


"Ще трябва да признаем, че значителен брой от основателите на Турция са участвали в геноцид и са забогатели от кражби. Много е трудно за която и да е нация да обяви своите герои за убийци и крадци", казва Акджам. Освен това има опасения, че и други групи – асирийци и гърци – биха поискали признаване на геноцид или пък репарации.


Този месец адвокатът Джем Софуглу заведе дело от името на клиент, който иска достъп до държавните архиви в източния град Ван, където голяма част от семейството му е било убито през 1915 г. Семейството на Сахак, представящ се само с първото си име, научило от бабата на Сахак, че има арменски корени и че имотите им във Ван са били иззети.


Неговата пралеля, която избягала от Ван, е била посмъртно лишена от гражданството си през 1964 г. Сахак се преборва и успява да го върне, но му били отказани документи, които да докажат съществуването на имот. "Умряла е сама като просяк. Те може и никога да не признаят, че е имало геноцид, но не могат да отрекат, че семейството ми е съществувало", казва Сахак.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Очевидно отговорът на въпроса в заглавието е ясен - засега Турция не се справя.

  Справят се хора като Орхан Памук, Фатих Акин (доколкото въобще е турчин, а не германец от турски произход) и много други, но не и държавата и нацията като цяло.

  И това ще се промени, да пита някой за какво са сега всички излишни кандърми...

 2. 2 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Освен това има опасения, че и други групи – асирийци и гърци – биха поискали признаване на геноцид или пък репарации.  Ето къде е проблема
  Турчина не е будала като германеца да плаща

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2535 Гневно

  ""Но те знаеха. Обиждаха ни, наричаха ни неверници", казва днес 48-годишната Елефтос. "

  По комунистическо време червените активисти също знаеха произхода ни и ни наричаха "с буржоазен произход"

  подпис
 4. 4 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Арменците няма да мирясат, докато не освободят светите си земи около Арарат, Ван и Ерзурум. В Диарбекир близо до Силван е бил Тигранакерт - столица на Армения, когато държавата официално приема християнството през 301 година. От това място до сегашната граница между Армения и Турция са просвещавали апостолите Тадей и Вартоломей и реално са основали Арменската църква, която се води може би за най-реална и истински останала от времето на Иисус.

 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Справя се" като отрича и забравя всичко.
  Както комунистите у нас и в родината си СССР/Русия.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Е добре не са 1,5милиона от 300 000 са потурчени насилствено значи 1,2 милиона са изклали турски зверове другите са асимилирани след депортацията !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да се повтаря - ГЕРБ е зависим от ДПС и Ердоган.....
  Раданкъневци и Антонкутевци - заедно в труд и бой......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 8. 8 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Как Турция се справя с моралното наследство от зверствата над арменците
  ------------------------

  Ами ето така

  https://www.youtube.com/watch?v=o0H2gVaiiNo

  Със ежегодишни осквернявания на арменски религиозни храмове организирани от турски националисти като специално участие взема османски военен хор изпълняващ военни маршове и демонстративни мюсюлмански молитвени церемонии в полуразрушени църкви

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "около 200 000 арменци са били асимилирани, за да останат живи. Възможно е днес техните наследници да наброяват 1 милион души. "

  Колко тъжвно! А, наследниците на 1.5 милиона избити ще са 7.5 милиона. А, избитите гърци, българи, асириици ? Етническият и религиазен облик на Турция щеше да е друг.

 10. 10 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Ще трябва да признаем, че значителен брой от основателите на Турция са участвали в геноцид и са забогатели от кражби. Много е трудно за която и да е нация да обяви своите герои за убийци и крадци", казва Акджам. Освен това има опасения, че и други групи – асирийци и гърци – биха поискали признаване на геноцид или пък репарации."

  Да , очевидно е огромен проблем героите на турската нация да са масови убийци и крадци, още по-лошо е, че този проблем за турците не е морален , а ...финансов- да не би да поискат компенсации!

  Мисля, че е крайно време българи , гърци, арменци, асирийци , кюрди и т.н. да се обединят в искането си турция да признае геноцид над всички тях и да им плати компенсации.

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Както ние се справяме с проблема с нарастващия брой малограмотно циганско население - затварят си очите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Най-миролюбивата религия...
  Ислямът...

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Ще трябва да признаем, че значителен брой от основателите на Турция са участвали в геноцид и са забогатели от кражби. Много е трудно за която и да е нация да обяви своите герои за убийци и крадци", казва Акджам..." Г-н Акджам, разбирам Ви, но ако това е историческата истина, трябва да я приемете! Не се сърдете, но етнос "турци" не съществува- не може гражданството на една държава да създава несъществуващ в реалността етнос. Процесите са сложни и дълги, но не можете да приемате, че сте правоприемник на османската държава и да сте слепи за българският и арменски геноцид, както и за съществувалият в османската империя данък "девширме", който се налагал предимно върху българското население! Само се поставете на мястото на напр. българите, живели тогава и ще разберете моментално, че упражняването на този данък е 100% геноцид спрямо етносът "българи"...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Що ми се струва, че дълго време всички са си кротували за арменския геноцид, но откакто Турция взе една позиция на дистанциране от НАТО и на нея започнаха да и кроят шапка. Не одобрявам геноцида. Но се чудя защо точно сега ? Съмнително ми стана.

 15. 15 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Днес Ердоган изкърти всякакви критерии за истина, справедливост и смирение пред жертвите на арменския геноцид, като заяви по Еuronews , че в историята на турския народ нямало НИТО ЕДНО
  ТЪМНО ПЕТЪНЦЕ!

 16. 16 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Къде си, Gala? Обиждат братята ти. Ти си тяхна подлога

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 17. 17 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#14] от "jovanoty":

  Защото сега се отбелязва 100 годишнината от тези кланета. Затова точно сега.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "Кюрдите помагат за изграждането на църквите, издигат кандидати арменци за изборите и се извиняват от името на предците си, участвали в масовите убийства в замяна на имущество и сигурно място в рая за ликвидирането на неверници.

  Ключовото е, че кюрдите признават зверствата отпреди век като геноцид за разлика от останалата част от Турция."

  Знаех, че кюрдите участват активно в избиването на арменците по време на ПСВ, но не знаех, че днес кюрдите признават вината и участието си в геноцида срещу арменците! Нещо повече, ако строят църкви и издигат арменци за свои кандидати на изборите това показва в наистина добра светлина кюрдския народ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ислямка политоложка: Пророкът учи да се убива
  Аян Хирси Али вижда неразривна връзка между Корана и насилието

  Аян Хирси Али е родена през 1969 година в Могадишу, Сомалия. Баща ѝ е политически дисидент, а семейството дълги години живее в изгнание - първо в Саудитска Арабия, а след това в Етиопия и в Кения. Хирси Али е възпитавана според законите и повелите на ислямската религия. В началото на 1990-те години тя емигрира в Холандия, където завършва висше образование и се прочува с филм, който остро критикува потискането на жените в ислямските общества. Режисьор на филма ѝ е Тео ван Гог, който бе убит от радикален ислямист. В момента Аян Хирси Али работи в САЩ - в Харвардския университет. Критиците ѝ я обвиняват в ислямофобия. Колегата Яспер Баренберг от Дойчландрадио (ДЛР) разговаря тези дни с известната политоложка. Ето интервюто с незначителни съкращения:
  Аян Хирси Али.

  - Преди няколко години нарекохте исляма "разрушителен нихилистки култ към смъртта", а в новата си книга* пишете, че ислямът не може да се нарече религия на мира. Дали това е най-удачният начин за водене на дискусия по тази толкова деликатна тема?

  - Мисля, че е изключително важно да бъдем ясни и точни по този въпрос, казва политоложката и допълва, че има три групи мюсюлмани, които следва да бъдат разграничавани едни от други. В едната група попадат мюсюлманите, които условно наричам "Мюсюлманите от Медина". Това са онези, които тълкуват Корана съвсем буквално. Пример за такива мюсюлмани са представителите на "Ислямска държава", на Боко Харам или на Ал Шабаб - тоест, онези, които изпитват нихилистки култ към смъртта. Има обаче и две други групи: тази на мюсюлманите от Мека, за които може да се каже, че са изпаднали в състояние на когнитивен дисонанс, и групата на реформаторски настроените мюсюлмани. Тази последна група напоследък расте. Тя е и най-важната, защото нейните представители настояват отделни елементи и послания на исляма да бъдат преосмислени и променени.

  - Самата Вие описвате мнозинството мюсюлмани като миролюбиви. Не противоречи ли това на тезата Ви, че ислямът носи насилие?

  - Приканвам всички, които могат да четат, да вземат Корана в ръце - това и без друго не е особено дебела книга - и да прочетат онази част, в която се описва поведението на пророка Мохамед, след като напуска Мека и се отправя към Медина. И нека после да сравним прочетеното с онова, което вършат сега крайните екстремисти. Това сравнение е особено важно. Ако не го направим, а просто продължаваме да твърдим, че ислямът няма нищо общо с насилието, което се извършва в името на Аллах, никога няма да успеем да реформираме тази религия. Нито пък ще успеем да гарантираме, че бъдещите поколения няма да започнат отново да тълкуват учението на Мохамед съвсем буквално.

  - Следователно искате да кажете, че така наречената "Ислямска държава" и извършените от нея престъпления са израз на една възможност, зададена от Корана?

  - Не става дума само за "Ислямска държава". Правителството на Саудитска Арабия, например, следва законите на шериата. Също както и иранското правителство. Когато шериатът се прилага едно към едно - когато, например, се обезглавяват хора или им се отсичат крайници като наказание за различни провинения, когато жените и хомосексуалните биват подлагани на дискриминация и гонения - всичко това се върши в името на исляма и в рамките на учението на пророка Мохамед. Ако наистина искаме на всичко това да се сложи край, ако наистина искаме нещо да се промени, от решаващо значение е да осъзнаем връзката между исляма и жестокостите, които се вършат в негово име. Едва тогава можем да подхванем крайно необходимата реформа на исляма.

  - Как точно си представяте тази реформа?

  - Мисля, че едно от най-важните неща е мюсюлманите да преосмислят отношението си към Корана и към пророка Мохамед. Нямам предвид, че трябва да ги отхвърлят, а че би трябвало да се дистанцират от частта, свързана с Медина, която, според мен, трябва да се разглеждат в исторически контекст. Друг важен момент е, че мюсюлманите ги е грижа предимно за живота им след смъртта, а не толкова за земния им живот. Това мислене трябва да се промени. Радикално преосмисляне е нужно и по отношение на шериата и джихада - две учения, които са тясно свързани с исляма и ислямските традиции, но които представят тази религия като нетолерантна и насилническа. При това не е достатъчно просто да се осъжда насилието, извършвано в името на исляма. Това насилие е следствие от учението на Мохамед и ако искаме то да спре, се нуждаем от мюсюлманско мнозинство, което категорично да осъжда джихада и да се дистанцира от онези части от учението, възникнали в Медина, както и от действията на Пророка в Медина.

  - Мнозина имат усещането, че т.нар. "Арабска пролет" се провали. Вие обаче сте оптимист. Защо?

  - Оптимистично ме настройва фактът, че групата на дисидентите в рамките на исляма расте, и то значително по-бързо, отколкото предполагах през 2010 година. Вижте само колко много мюсюлманки се борят за своите права, вижте и немалкото имами, които ясно заявяват, че религията и политиката трябва да бъдат отделени една от друга - всички тези развития говорят, че има шанс за реформа, а това определено е повод за оптимизъм.

  *"Реформирайте се! Защо ислямът трябва да се промени" е озаглавена книгата, която Аян Хирси Али представи тези дни в Берлин.

  Текстът препечатваме от Дойче веле.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 23. 23 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "геноцид и репарации" са думичките, които всяка страна - порастнала да се нареди сред развитите и цивилизовани страни ще трябва да може да чува и приема

  Който първи прекрачи границата, губи.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Тя българската съдба е почти същата.Българските турци в България,дето са по-турци,от тези в Турция, са сигурно като тази арменка.Остава да си признаят.Но нашите събития са толкова отдавна,докато арменски геноцид е само преди 100 години.Те имат шанса да доказват.

 25. 25 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кюрдите са били, "втори ред" ...

 26. 26 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 270 Неутрално

  А как Местан се справя с моралното наследство?! Ами не се справя добре.

 27. 27 Профил на c.m.
  c.m.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  През 1913г в Турция са избити и прогонени българите, 1915г - арменците, през двадесетте години - гърците. В началото на 20ти век Турция е "прочистена" от християни и от едно значително малцинство там, те са се свели до под 1% от населението. Това е най-големият геноцид в Европа до втората световна война. Не е само арменски, въпреки че за арменците е било най-тежко. Понеже става дума за геноцид срещу християни, за това срамежливо се мълчи и в момента.

  Избиването на мюсюлмани в Сребреница сега е официално признато за геноцид, вкл. от турските управляващи. Всяко българско, арменско или гръцко село и градче от първата четвърт на 20ти век в Турция е една Сребреница. Това трябва да се заяви ясно. "Окончателното решаване на християнския въпрос" в Турция е факт и последствията ги виждаме днес.

 28. 28 Профил на shafrana
  shafrana
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "log_on":

  Арменците са първия народ приел християнството!

 29. 29 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "marsena":

  Което рано или късно ще се случи. Стига да има един прецедент. Само един етнос да успее да наложи тезата, че е бил подложен на геноцид от официалната власт в Османската империя или наследника и - Турция...и с "силната просперираща Турция" ще е приключено.
  Да видив. Дано!

 30. 30 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Турция влезе в "капана", в който тя самата се паказа засегната за геноцида над арменците проведен от турската държава през 1915 - 1922 г. Сега беше моментът да се дистанцира и разграничи.

 31. 31 Профил на op
  op
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#22] от "tamplierr":

  Не пишеш,че е приела християнството.А както е известно ренегатите са най яростните критици на бившата си религия

 32. 32 Профил на op
  op
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Сега имат интерес признават го,преди са нямали интерес като грабят не са го признали.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Е тя християнската ралигия е най-хуманна, но кръстоносците са вършели злодеяния. За светата инквизиция пък да не говорим. Няма начин религията да се унифицира. Единствената възможност за прекратяване на религиозното противопоставяне е да се издигне науката в религиозен култ. Но това ще стане при една бъдеща цивилизация, с много по-високо ниво на интелигентност. Всъщност единствено науката може да дава адекватни отговори на въпроса за същността на битието.

 34. 34 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#2:"log_on"]Ето къде е проблема
  Турчина не е будала като германеца да плаща[/quote]
  Съвсем не мисля ,4е германецът е будала.Тогава6ните времена бяха други.Германия бе6е победена страна и принудена да приеме условията на победителите.Ин4е едва ли би приела днес.

  ne mutlu türküm diyene.
 35. 35 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Турция, която няма дипломатически отношения с Армения, твърди, че много, ако не и много повече мюсюлмани са загинали във войната, която слага край на Османската империя."

  Едно престъпление никога неможе да оправдае друго, особено когато става дума за геноцид и за убийството на много хора! И то планирано, организирано!
  Точно както престъпленията на фашизма и убийствата и издевателствата не могат да оправдаят тези на комунизма, както се опитваха десетилетия да правят ръководителите на БКП (БСП), и КПСС!
  Турция няма морална опора и оправдание в поведението си, във фактите, В ИСТОРИЯТА СИ, И НИКОГА КРИЕНЕТО И МАИПУЛИРАНЕТО ИЛИ ПРЕИНАЧАВАНЕТО НА ИСТИНАТА, ОСОБЕНО ПРИ ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КАКТО СА ИЗБИВАНЕТО НА АРМЕНЦИТЕ ОТ ТУРЦИТЕ, ИЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ АВТЕНТИЧЕН ЕЛИТ ОТ КОМУНИСТИТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СКРИТИ ЗАВИНАГИ!
  Геноцидът си е геноцид, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ ГО ПРИЗНАЕ ИЛИ НЕ!
  А в случая едва ли някой ще се учуди, ЧЕ ОРГАНИЗАТОРИТЕ МУ, ИЛИ НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ СЕ ОПИТВАТ ДА ГО ОТРИЧАТ И ОМАЛОВАЖАВАТ ДО ДУПКА!

  Това са отвратителни страници от историята!

 36. 36 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ердоган, с подобни изявления и отричането на истината сам се поставя в градираща публична изолация и деградация, според мен!

  Но аз тук се сещам и за една друга приказка:

  "Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа ти кой си!"

  Вижте с кои се сдружава и към кои гравитира (или те към него) през последните години Ердоган, и си правете изводите!

 37. 37 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#4] от "log_on":

  От времето на Христа са всички Църкви, създадени от апостоли и запазили апостолската приемственост. Нека заради днешния ден да не неглижираме другите поместни църкви създадени от апостолите. По нашите земи пък са проповядвали свети апостол Павел, св. ап Андрей Първозванни, а първият епископ на Пловдив е бил св. ап Ерм. И ние имаме с какво да се похвалим. Но арменците първи приемат християнството за държавна религия! После обаче приемат монофизитството и заедно с коптите в Египет и Етиопия след 4-ти вселенски събор отпадат от общение с останалите църкви.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 38. 38 Профил на kalinkata77
  kalinkata77
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цялата история на Турция е такава.Едни феодални племена с нож и ятаган нахлуват на запад към Европа, колят, палят, убиват, изнасилват. Като етнос нямат потенциал и лесно ги управляват. И Ердоган го доказва днес !!!

 39. 39 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако турците не искат да носят негативите на дедите си да заявят че съжаляват за стореното от тях. Вижте германците ! Няма да носят товара на лудостта на дедите си вечно. Искаш прошка - получаваш, и да живеем в мир и с добро. Щото ако гледаме миналото - всеки народ е изпадал в подобни лудости, дявола е играл в главите и зверства са извършвани, та ако не си простим едни други - лошо ни се пише и за напред.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 40. 40 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С ината си да не признават греховете на дедите си, днешните турци показват че не са израснали. Надявам се това да е само позицията на Анкара, а не на турския народ. Когато са се случили тези неща ( избиването на Арменците) шейтана е играл в главите на тогавашните управляващи в Турция, и е заразил и обикновения турчин. Сега Анкара като отрича - "Няма такова нещо", света ги подозира че шейтана отново е в главите им и може да покаже рогата си.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Турската пропаганда от последпите 10-15 години се старае да покаже турците като добри, работливи и милозливи хора и сега всичко стана на пух и прах.

 42. 42 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За да се разбере съдбата на АРМЕНЦИТЕ е нужно само да се чуе стихотворението на Яворов. За турското лицемерие стореното ЗЛО е мюсюлмански патриотизъм. По-лошото е, че света приема да нарече злото с по-меки думи за да не засегне извършителя.Защо не се замислим за страданията на потомците на оцелелите?

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#10:"marsena"]Мисля, че е крайно време българи , гърци, арменци, асирийци , кюрди и т.н. да се обединят в искането си турция да признае геноцид над всички тях и да им плати компенсации. [/quote]
  Подкрепям!
  Мисля, че е крайно време Турция да признае, че цялостната едновремешна "политика" на Османската империя е била насочена към геноцид, кражби и асимилация на околните народи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Смисълът на извинението, на прошката е много по-дълбок, отколкото мнозина предполагат, и не е само символичен! И затова тази тема е много широко застъпена, ако се замисли човек, и в религията (християнската), и в народното творчество, което отразява мъдростта на хората ппрез вековете.
  Но нека най-напред да уточним едно нещо - извинението не е признак на слабост, както се приема от много хора, без разлика на образователен и имушествен ценз, особено ако е уместно и искрено.
  Човек се учи от грешките си, както и от тези на другите, и точно така се случва еволюцията на хората и народите. Така те трупат познанията, опита си, надграждат ги и ги развиват. Дори и в науката има такъв подход - на опитите и грешките! И в математиката имаме метод - когато се доказва дадена теза чрез отрицание на противоположната теза!
  Ако човек не отчете грешката си - един сигурен знак за което е искането на прошката и извинението, КОГАТО Е ИСКРЕНО И АРГУМЕНТИРАНО - той не се поучава, и не може да се поучи обикновено!
  Искането на прошка, извинението не е само изказана декларация за грешка в миналото, НО И СВОЕГО РОДА ДЕКЛАРАЦИЯ, УВЕРЕНИЕ, ЧЕ ... ТЯ НЯМА ДА СЕ ДОПУСКА В БЪДЕЩЕ, не поне от правещия извинението! Ако не е хипократ, лъжец и мошеник, разбира се!
  В процесс на извинение, на проката винаги има поне две страни - онзи, който прави извинението (от свое име или от името на лица и групи, с които е свързан, напр. родители, предци,...), и ... ОБИКНОВЕНО ЖЕРТВАТА, НАСКЪРБЕНИЯТ И ОЩЕТЕНИЯ, ИЛИ ГРУПИ ХОРА В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ, ИЛИ НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ, КЪМ ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО!
  Така се постигат и налагат и МОРАЛА НОРМИТЕ ЗА ДОБРО И ЛОШО, КОИТО СА В ОСНОВАТА НА ОБЩЕСТВОТО, НА ТРАДИЦИИТЕ И НРАВИТЕ, НА РАЗВИТИЕТО!

  С две думи - онзи или онези, които НЕ се поучават от грешките си, са РЕТРОГРАДНИ, ИЗОСТАНАЛИ, И В КРАЙНА СМЕТКА РАНО ИЛИ КЪСНО ВЛИЗАТ В КРИЗИ И ИЗОЛАЦИИ ОТ ОСТАНЛИТЕ, КОИТО УВАЖАВАТ И СПАЗВАТ ПИСАНИТЕ И НЕПИСАНИТЕ НОРМИ!

  Ако българските комунисти бяха дорасли и се бяха извинили веднага след 10 ноемри 1989 г. за многобройните си и чудовищни престъпления срещу род и Родина, срещу хората, които тормозеха, ограбваха, мамеха и репресираха десетилетия наред под ръководството на една чужда сила (не някои от тях само, малцината, които го направиха - друг е въпросът доколко искрено и с какви мотиви - спомнете си напр. писмото на Огнян Дойнов, или това на Петър Младенов, което обаче бе повече прехвърляне на цялата отговорност върху един чове, тоест не бе точно извинение...) АЗ СЪМ АБСОЛЮТНО СИГУРЕН, ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕГА НЯМАШЕ ДА Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ И В ТАКАВА ДЪЛБОКА И ВСЕСТРАННА КРИЗА!
  Но те избрана другия път - на лъжите, на измамите, на кражбите и престъпленията, на масовото мамене и манипулации на ... "мат'ряла", за да спасят кожите и да се погрижат САМО за собствените си задници! А народът - кучета го яли!
  И така стигнахме дотук!

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#44:"info111"]С две думи - онзи или онези, които НЕ се поучават от грешките си, са РЕТРОГРАДНИ, ИЗОСТАНАЛИ, И В КРАЙНА СМЕТКА РАНО ИЛИ КЪСНО ВЛИЗАТ В КРИЗИ И ИЗОЛАЦИИ ОТ ОСТАНЛИТЕ, КОИТО УВАЖАВАТ И СПАЗВАТ ПИСАНИТЕ И НЕПИСАНИТЕ НОРМИ! [/quote]
  Ако ще говорим за търсенето на ПРОШКА, наред с Османската империя мислете и за БКП/БСП, защото и те така не се извиниха на българския народ за всичките страдания и злини, които му сториха.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#10] от "marsena":

  Ами нашите комуняги и доносници на ДС от какво забогатяха и се самонарекоха "ЕЛИТ" на нацията.И те както турските т.н.първенци забогатяха от разграбването имуществото на по-имащите т.н.боржуа4 и от разграбването на държавата и прогониха над 2 мил.българи ,а останалите обрекоха на мизерия и пословична бедност.И сега последни по всичко.Не било ГЕНОЦИД ,а масово изтребление на населението наречено "Българи".Типично по комунистически ..Нещо неопределено ,висящо във въздуха ..

 47. 47 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Спомняте ли си геноцида, на който ръководството на БКП, по указание лично на Сталин осъшествява над българския елит след 9 септември 1944 год, в България?
  Някои от водачите на масовите убийства и тероро над невинни българи, НАД БЪГАРСКИЯ ЦЕЛОКУПЕН ЕЛИТ са Георги Димиторв, Васил Коларов,...Тодор Живков, Мирчо Спасов, чекистът Карло Луканов!
  Спомняте ли си нечовешкото отношение към хората, зверствата и разстрелите - вкл. извеждането на хора и разстрела им през ноща, ден след ден, зверствата и репресиите, изселванията и конфискациите - БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА!
  Спомняте ли си т.н. ЧУДОВИЩЕН "НАРОДЕН СЪД"?
  Спомняте ли си лагерите - Скравена, Белене, Ловеч,...хвърляните полуживи хора на подивелите и гладни свине?
  Спомняте ли си Газдов?
  А спомняте ли си някои от децата на тези убийци и престъпници на българския елит, на българския народ, като Румен Спасов, Андрей Луканов,...
  Спомняте ли си плачът и вопълът им, КОГАТО ДОРИ И СЕ СПОМЕНАХА, И ТО САМО НЯКОИ ОТ ЧУДОВИШНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА БАЩИТЕ ИМ? Те не се извиниха, те дори и не признаха, че извършеното е чудовищно, нечовешко, недопустимо!

  ТЕ БЯХА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ОТ ЗВЕРСТВАТА И КАРИЕРАТА, КОЯТО БАЩИТЕ ИМ НАПРАВИХА С ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В И ЧРЕЗ РЪКОВОДСТВОТО НА БКП, а после ореваха орталъка, ЧЕ ... БИЛИ РЕПРЕСИРАНИ!!!
  Те не видяха и не намериха за нужно дори и да дада знак колко е грешно и неправилно онова, което са извършили предците им, благодарение на които те имаха постовете и благата, на които се радваха и с които бяха свикнали, не се замислиха за десетките хиляди убити и репресирани от башите им, и семействата им, НО НАДАДОХА ВОЙ ДО НЕБЕТО, КОГАТО ИМ СЕ ПОТЪРСИ НА ТЯХ ЛИЧНО СМЕТКА ЗА - забележете - САМО НЯКОИ ОТ ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

  Отново - точно така стигнахме дотук - с отричане на истината и на фактите и с невзимане на поука от грешките си! С липсата на извинения и прошки,

  "НИЕ, КОМУНИСТИТЕ, ПОЕМАМЕ ВИНАТА САМО С МЕЗЕТАТ!"
  Това - в светлината на историята и събитията в България мое да го каже само един пълен идиот и тотално деградирал тип!
  В "партия", в която ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ДЕГРАДИРАЛИТЕ СА НА ВЛАСТ!

 48. 48 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "Храбър":

  Без да съм прочел и знаел за твоя постинг, аз мисля, че ти отговорих - в предния си постинг

 49. 49 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Само се замислете, помислете за мог колко глупава и несъстоятелна е дългогодишната ПРЕМИСЛЕНА позиция на т.н. български комунистически ДС-КГБ "елит" и на ръководството на БСП(БКП).
  Ако трябва да приемем и изповядваме тяхната логика и уверения, ТО ПО СИЛАТА НА МАСОВИТЕ УБИЙСТВА СЛЕД 9 СЕПТЕВМРИ 1944 Г. НА МНОГО НЕВИННИ БЪЛГАРИ, НА РЕПРЕСИИТЕ И ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НАД БЪЛГАРСКИЯ АВТЕНТИЧЕН ЕЛИТ И НАРОД, ЧЕ ТЕ БИЛИ ОПРАВДАНИ ЗАРАДИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ФАШИСТИ И НАЦИСТИ ПРЕДИ ТОВА...

  ТО ТОГАВА ПО ТАЗИ ЛОГИКА КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С ... СЕГАШНИЯ ПРЕСТЪПЕН ЕЛИТ?
  Ако т.н. Народен съд Е ЛЕГИТИМЕН, ОПРАВДАН И СПРАВЕДЛИВ, СПОРЕД СЪЩАТА ТАЗИ ЛОГИКА - СРЕЩУ ФАЩИЗМА, И СЛЕД КАТО КОМУНИЗМА Е НЕГОВАТА ПО-ГОЛЯМА ПОСЕСТРИМА, ТО ТОГАВА ЗНАЧИ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СЕГА ТРЯБВА ДА ИМ СПРЕТНЕ ЕДИН ТАКЪВ "СПРАВЕДЛИВ" НАРОДЕН СЪД И ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ МАСОВА И БЕЗУСЛОВНА КОНФИСКАЦИЯ НА ЗАГРАБЕНОТО, НА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ДОЛАРА ПАРИ И АКТИВИ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДС КОМУНИСТИ И НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ ОТ МОСКВА!

  И любимият им Путин и руските чекисти, които са на власт в Русия, към която тези толкова много ги тегли така или иначе биха направили и оправдали подобен подход, мисля че едва ли някой се съмнява в това! Само с една малка уговорка - ДА НЕ СЕ ПИПАТ
  "НАШИТЕ" ХОРА, КРЪГОВЕ И ОБРЪЧИ!
  Ама всъщност ТОЧНО ЗА ТЯХ СТАВА ДУМА, ТО ДРУГИ В МАЛКА БЪЛГАРИЯ НЯМА!

 50. 50 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#9:"daam"]Етническият и религиазен облик на Турция щеше да е друг. [/quote]
  Ами те затова са ги избили. Както и терористите от ИДИЛ избиват всички друговерци. И както немските нацисти са избивали евреи, поляци, украинци и т.н. за да отворят място за арийците. Затова разправят и на нашите българомохамедани, че са турци. Всеки мюсулманин бил турчин. А нашето общество и държава спи!

 51. 51 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Темата за турския геноцид над арменците - един категорично признат и много тежък, жесток, несправедлив и престъпен акт на групово престъпление - е от важно значение точно тук и сега, а и за света, точно в светлината на това, че масови убийста и репресии са били орпавдавани на религиозна основа - мюсюлманската религия, точно както някой удачно напомня за ИДИЛ в настоящия момент!
  И ако всички онези - като ръководството на ДПС - наистина се разграничават и не подкрепят зверства, прокламирани, че за извършени в името на мюсюлманската религия, те би трябвало да направят всичко възможно и РЕАЛНО за да покажат това, а не точно обратното, както постъпиха и онзи ден в Парламента, и то по един много срамен и недопустим начин!
  Подтекстът на всичките тези приказки и действия, на които сме свидетели по темата е и в това, че ТЕЗИ НЕЩА ВЕЧЕ А СЕ СЛУЧВАЛИ, И ВМЕСТО ДА СЕ ПРЕМЪЛЧАВАТ И ПРЕНЕБРЕГВАТ, ДА СЕ МАНИУПУЛИРАТ И ОТРИЧАТ, ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕДАТ, ОПОЗНАЯТ И АНАЛИЗИРАТ НАПЪЛНО, С ВСИЧКИ ФАКТИ, МОТИВИ И АРГУМЕНТИ!
  За да не се случват повече подобни ужасни и отвратителни престъпления! А именно - да се знае, че вече подобни неща са ставали, ЧЕ Е ИМАЛО ЛИЦА И ГРУПИ ОТ ХОРА, КОИТО СКРИТИ ЗАД УЖ МЮСЮЛМАНСКОТО СИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ И ВЯРА, СА НАСЪСКВАЛИ И МАНИПУЛИРАЛИ МЮСЮЛМАМИ, ТУРЦИ ДА ОСЪЩЕСТВЯВАТ МАСОВИ УБИЙСТВА И ЖЕСТОКОСТИ, ГЕНОЦИД!
  Така както се е случвало и в България при турското робство с масовите кланета, например!
  И това са факти, история, и нито Местан, нито Доган, нито който и да е от кукловодите им МОЖЕ ДА ГИ ЗАЛИЧИ, ИГНОРИРА, ОТМЕНИ ИЛИ МАНИПУЛИРА ПОВЕЧЕ!!!

  А изводът е повече от ясен за всички хора - БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА НА ГРУПА ПРЕСТЪПНИЦИ ИЛИ ПСИХОПАТИ ДА ИЗПОЛЗВАТ МЮСЮЛМАНСКАТА РЕЛИГИЯ ЗА ПОДОБНИ УЖАСНИ МАСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ!!!
  И В ТОЗИ И ВСИЧКИ ПОДОБНИ СЛУЧАИ НА УЖАСНИ КАТЕГОРИЧНИ ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ВАЖИ АБСОЛЮТНО ПРАВИЛОТО - КОЙТО НЕ Е ПРОТИВ ТЯХ И ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ ИМ, Е ПРОТИВ ГРАЖДАНИТЕ, ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО И ЧОВЕНОСТТА И ВСИЧКО, ВЪРХУ КОЕТО СЕ ГРАДЯТ УСТОИТЕ ИМ!

  Още веднъж - политиката, изявленията и твърденията, поведението на Местан и групата им народни представители Е СРАМНО И НЕДОПУСТИМО!
  ТО Е СРАМНО И ЗА НАС, ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ЧЕ СМЕ ДОПУСНАЛИ ТЕЗИ И ТАКИВА ДА СА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!!!
  Но и за турското население, което ги е подкрепило, без добре да ги знае и познава, без да знае истинските им лица и намерения!

  ДПС е етническа партия, и това се доказва непрекъснато и ежеднвено, вече години наред! В пълно противоречие на най-висшия закон на държавата - Конституцията на Република България!

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Всеки екстремизъм е Тъпня (меко казано).

  Дръж се в Златната среда (метафорично).

  До коментар [#33] от "judjuk":

  Единствената възможност за прекратяване на религиозното противопоставяне е да се издигне науката в религиозен култ.

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#47:"info111"]Спомняте ли си т.н. ЧУДОВИЩЕН "НАРОДЕН СЪД"? [/quote]
  "Народен съд"!
  Как звучи а?
  Комунистите винаги са били особено изтънчени йезуити и джелати.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  [quote#52:"dnevnikar"]Всеки екстремизъм е Тъпня (меко казано).[/quote]
  Не ме разбрахте правилно. Битието така или иначе е непознато и неопознаваемо. Предполага се, че има някаква свръхестествена сила /Бог/, но е възможно това да е и свръхразвита цивилизация. Религиозните чувства ще продължи да ги има и в далечно бъдеще. Но ако бъдат прикрепени към науката, ще станат полезни и по-безопасни. Няма екстремизъм в това.

 55. 55 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#53] от "Храбър":

  Има една много ясно изразена перверзия, гавра в начина, по който мислят ръководителите на комунистите в България и господарите им в Москва. Те явно изпитват голямо удоволствие от възможностите си за манипулация и измама на населението, защото един от любимите им прийоми и похвати е дизбират и влагат в наименованията на техни органи, институции и деяния съдържаие, което не само не кореспондира, но често е и точно противопооложното!
  Само се замислете - "Народният съд", който е едно от най-големите им престъпления, не е нито народен, нито съд, и е просто НЕЗАКОННА САМОРАЗПРАВА С ... ЕЛИТА НА НАРОДА, ТОЕСТ С НАРОДА!
  Прокуратурата в България не обвинява, а прикрива и защитава големите престъпници.
  БНБ не пази и съхранява, а руши банковата и финансовата стабилност.
  Служите не служат на националния интерес, а го рушат.
  МВР не следи за спазване на законността и не се бори против престъпниците, особено големите, а ги прикрива и игнорира.
  Едни от най-големите бандити и разбойници са в тоги, легендирани като магистрати, които не спазват законите, а ги рушат.
  Конституционният съд не спазва ...Конституцията, и не само "духа", но дори и "буквата"!
  Шефът на КФН, на Комисията за финансов надзор е ... отварял офшорни сметки на наркотрафиканти!
  "Движението за права и свободи" е против ... ПРИЗНАВАНЕТО НА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НЕ, АМИ НА ПРАВОТО НА ЖИВОТ, отричайки турския геноцид над арменците!
  "Социалният президентин" Гоце е пръв защитник и изразител на ... ОЛИГАРСИТЕ В БЪЛГАРИЯ! И бащата на нацията е много и единствено загрижен за ... интересите на Путин в България, и договорите му, както и сам е декларирал (че го интересува само и основно, ПРИОРИТЕТНО СЪДБАТА НА РУСКИТЕ ПРОЕКТИ В БЪЛГАРИЯ, Т.Н. "Голям шлем" )
  Комунистите и социалистите, дето като идеология и платформа трябва да защитават бедните и онеправданите, СА ПАРТИЯ НА ОЛИГАРСИТЕ, КОИТО ОБРАХА НАРОДА И МАЧКАТ ... БЕДНИТЕ И ОНЕПРАВДАНИТЕ!
  Болен Лидеров и партийката му се обявяват като заклети български патриоти, а се спонсорират от Москва и се кланят само на Путин! И дума не обелват за десетилетната руска диктатура в България! И за разграбването на държавата ОТ РУСКИ ИЛИ ПОДЧИНЕНИ НА РУСКИ ОЛИГАРСИ ЛИЦА И КРЪГОВЕ!

  И т.н., и т.н...

  Така че вече много ясно и сигурно може да се изведе и едно правило - че каквото твърдят и убеждават българските социалисти, депесари и управници, значи истината и реалното положение СА ТОЧНО ОБРАТНИТЕ!
  И пониже тези и такива са на власт вече 25 години след 10 ноември, така стигнахме до положението, когато масово овластени лица и институции си служат с ОЧЕВАДНИ ЛЪЖИ И ПУБЛИЧНО!
  Като това, че пясъкът не бил пясък, брегът не бил бряг, плажът не бил плаж, бетонът не бил бетон, къща за поне милион и половина си била обикновена селска къща за някой, с ... 2,000 лева заплата на месец, че може хем да си много богат и да притежаваш и управляваш медийни империи и бизнеси за стотици милиони, хем да ... имаш и да си декларирал 20 годишен "Опел", двайсетина хиляди спестявания и нормални доходи през годините...!
  И така нататък, и така нататък - примерите са безброй вече в България!

 56. 56 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#47] от "info111":

  Адмирации! Лично се подписвам под вашия коментар!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK