Мамутите са измрели самотни на арктически остров

Бивни на мамут стърчат от бреговете на река на полуостров Таймир в Сибир.

© Reuters

Бивни на мамут стърчат от бреговете на река на полуостров Таймир в Сибир.Най-изчерпателната досега генетична информация за мамутите разкрива упадъка и изчезването на този вид. След два срива в числеността на популацията, накрая мамутите са останали изолирани на остров в Сверния ледовид океан, където кръвосмешението е довело да измирането им.


В четвъртък учени обявиха, че са съставили първите два пълни генома на тези могъщи създания, които хората обикновено свързват с Ледената епоха. Но малцина знаят, че мамутите са били на планетата допреди около 4000 години, т.е. са съвременници на египетските пирамиди.


Добре запазена ДНК дойде от два мамута. Единият източник са останките на мамутче от Сибир на възраст 45 000 години, а вторият е от бивни на 4300 години от остров Врангел на север от континентална Русия.
Следите от кръвосмешение са открити при мамута от Врангел. "Животното от този остров, което вероятно е било сред последните оцелели в света, е било с далеч по-слабо генетично разнообразие в сравнение с другия, по-стария екземпляр", казва генетникът Льове Дален от шведския Природонаучен музей. "Това обикновено е типично за много малобройни популации, където размножаването става между далечни родственици."


Мамутът с размер на днешен слон, но много по-дебела козина и гигантски бивни, се появява някъде преди 700 000 години в Сибир, след което се разпространява в Северна Евразия и Северна Америка. И до днес се спори ожесточено дали изчезването им се дължи на затопляне на климата или защото са били преследвани като дивеч от хората.


Елефтерия Палкопулу работи с бивни на мамут за ДНК изследванията в шведския Природонаучен музей.

© Reuters

Елефтерия Палкопулу работи с бивни на мамут за ДНК изследванията в шведския Природонаучен музей.


Алефтерия Палкопулу, генетик от Harvard Medical School, обяснява, че геномите разкриват два случая на катастрофално намаляване на броя на мамутите. Първият е бил преди около 280 000 години и след възстановяването на числеността е последвал втори удар преди около 12 000 години, т.е. някъде в края на Ледниковата епоха. От втория крах не е имало възстановяване.


Смята се, че едва между 300 и 1000 животни са продължили да съществуват векове след втората катастрофа. Малката популация на остров Врангел е оцеляла около 6000 години след като на континенталната суша са изчезнали и последните мамути. Дален смята, че кръвосмешението е отслабило защитните им сили и в крайна сметка е допринесло за окончателното им изчезване.


Изледователите, публукивали заключенията си в списание Current Biology, потвърждават, че двата генома могат да се използват в опитите на техни колеги да се възроди този вид чрез клониране и създаване на ембрион на мамут в лабораторни условия с последващо използване на слоница като сурогатна майка.


"Но преди да си изясним дали подобно нещо е постижимо в близко бъдеще, първо трябва да си отговорим на редица важни морални въпроси", предупреждава Палкопулу. "Колко мамута са нужни, за да има устойчива популация? Не е ли по-разумно рeсурсите, с които разполагаме, да се насочат към спасяване на изчезващи видове и поддържане на жизнената им среда?"

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4287 Неутрално
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Доста странно ми се вижда да възкресяваме мамути.

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Уникални животни. Жалко, че вече ги няма.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2270 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":
  „Бог да ги прости...”


  Ще получиш жълтата фланелка май...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Първо мамутите клонираме, после Динозаврите и ей го Джурасик Парк.

 6. 6 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Елефтерия Палтопулу или Алефтерия Палкопулу


  Иначе е по-добре да се съсредоточим в опазването на останалите видове животни на планетата, отколкото да си играем на Франкенщайн. Никога не сме могли да вземем ръка от природата, няма и да можем.

 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Животинските видове изчезват когато им дойде времето ил ипри глобални събития. Човекът няма отношение към това или ако има то е крайно ограничено.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Много би ми било интересно някой да обясни какво точно би спечелила науката (не шоубизнеса) от успешното възкресяване на вид, изчезнал поради ред напълно обективни причини? Подозирам че единствено това, някои учени да се счетат за богоравни. Теорията, че мамутите са изчезнали заради ловните практики на няколко хиляди първобитни въоръжени с "оръжия", които може да направи всеки десетгодишен достатъчно сръчен младеж в наши дни, е толкова несъстоятелна (и политически окрасена - един вид "унищожаваме природата откакто сме се появили, дайте сега един данък върху въглеродните емисии", че няма какво да се коментира. Как пък индианците в Северна Америка не успяха дори бегло да заплашат популацията на бизоните преди да дойдат белите с конете и огнестрелните оръжия (и то не какви да е, а вече карабините "Хенри" и "Уинчестър", въпреки несравнимо по-големия си брой, по-развита социална организация, по-качествени сечива, както и факта, че за разлика от мамутите, бизоните са имали и естествени врагове? Същото важи и за видовете в Африка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Весело

  До коментар [#6] от "opasno_lud":
  До коментар [#7] от "др. Иванов":

  Не мога да повярвам - да съм на едно мнение с вас. Радвам се, че все пак всички хора могат да намерят допирни точки някъде.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3392 Весело

  До коментар [#5] от "foxa5":

  Точно щях да пиша ,че този филм сме го гледали

 11. 11 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  а сори ама по онова време не е имало още бог - или само тук таме в Африка

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  Всеки вид в крайна сметка или изчезва, или мутира в нещо друго. Няма нито един, който да е съществувал непроменен от мезозойската ера до днес. Затова трябва да се опазват всички видове, за да продължат да се развиват и в бъдеще. Ако човешкия род изчезне, някой друг ще продължи цивилизацията. Кой?

 13. 13 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#11:"ръмжо"]До коментар [#1] от "chicago514":

  а сори ама по онова време не е имало още бог - или само тук таме в Африка [/quote]
  И в Македония.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#12] от "judjuk":

  Ами то изчезването на някои видове е резултат от развитието на други. Което обикновено (развитието) се дължи на промени в околната среда. А тези промени може да се дължат на всичко. Появата на някаква гъбичка, която се разпространява бясно поради огромната популация на гостоприемника си, насекомо опрашващо определен вид растение, след като доведе до силното намаляване на популацията на това насекомо, може да доведе до намаляване на растението, което пък да се окаже основна храна на някой едър бозайник, който от своя страна разнася семената на това растение и наторява почвата, като същевременно е основната плячка на някой вид хищник. Накрая поне два от тези вида изчезват за да бъдат заменени от нови в дадения ареал, а останалите се приспособяват с малки промени в диетата и начина си на живот. И така е било от милиони години. Не знам защо хората си мислят, че точно те могат да променят този процес.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 326 Любопитно

  Аз се чудя какво са яли тез огромни животни в тези покрити със сняг и лед територии?
  Един африкански слон изяжда 200кг трева и листа на ден при все, че е "постоянно на масата".
  По тези северни ширини май е доста по-изгодно да си малък и да спиш зимен сън а не да трябва да ровиш с бивните снега доде стигнеш до някой замръзнал, изсъхнал стрък трвица.
  Може би просто са се оказали в неподходящото време на неподходящото място.

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Всъщност точно това е теорията и е много подробно обяснена от учените , пращам ти един сайт , само че е на руски и английски (но това не пречи да е интересен) !
  С две думи с изчезването на мамутите и другите представители на плейстоцена северните степи регресират в съвременната заблатена тундра , а те са били аналог на африканските савани !!!
  http://www.pleistocenepark.ru/ru/ Дано съм ти бил полезен

 17. 17 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Тва таковата дека са подава на снимката,бивна ли е,или фалос?

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  [quote#8:"Тюфлекчия"]Теорията, че мамутите са изчезнали заради ловните практики на няколко хиляди първобитни въоръжени с "оръжия", които може да направи всеки десетгодишен достатъчно сръчен младеж в наши дни, е толкова несъстоятелна[/quote]

  Всъщост, едни от намерените бивни са датирани около времето на създаването на пирамидите, тоест тогава е имало добри оръжия, с които хората биха могли успешно да унищожат целия вид.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  [quote#14:"Тюфлекчия"]Ами то изчезването на някои видове е резултат от развитието на други.[/quote]
  Не е точно така. Има еволюция на видовете. Всеки вид се развива, усъвършенства и добива някаква форма на интелект. Изчезват тези, които не се приспособяват и усъвършенстват. Важи законът на джунглата и всеки може да изяде другия или да бъде изяден. Оцелява не по-силния, а по-умния. Човекът просто не трябва да им пречи, за да проявяват и да развиват своите качества и способности.

 20. 20 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 274 Разстроено

  До коментар [#18] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Може би горките животни, са разстрелвани с леки картечници!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#16] от "SS":

  Вероятно имаш предвид това:

  http://www.pleistocenepark.ru/ru/background/

  Ами то не е научна статия, а разказ. Който по никакъв начин не доказва тезата, че хората са изтребили животните от плеистоцена. Цитирам:

  "Следом за волной миграции человека двигалась волна вымирания животных. И если в Европе и Африке вымер только небольшой процент от всего видового набора мегафауны, то в Южной Америке большая часть видов животных с весом более 44 кг вовсе исчезла."

  Северна Америка не е спомената въобще (щото там мегафауната си остава), ама нейсе. Та аз тук не виждам някакво доказателство, че хората са причината за нещо. Даже в твоя линк пишат, че преди края на последния ледников период хората са били абсолютни жертви...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Боб Яхния
  Боб Яхния
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Колко мамута са нужни, за да има устойчива популация?[/quote]
  - Три - един мъжки, един женски и един бракоразводен адвокат...

  [quote#0:"статията"]накрая мамутите са останали изолирани на остров в Сверния ледовид океан[/quote]
  Накрая Путин ще бъде наричан Мамутин - по смисъла на цитата.

  "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Весело

  До коментар [#18] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Венче - къде са пирамидите, къде е остров Врангел?!? По времето на строежа на пирамидите всичко на север от Месопотамия е било на ниво "открихме огъня и имаме копия с остриета от кремък".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#5] от "foxa5":

  Динозаврите много трудно ще ги клонираме без ДНК.

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Любопитно

  До коментар [#19] от "judjuk":

  "Интелектът" или както според мен е по-правилно да се нарича "абстрактното мислене" не е ли "качество", което да се използва в случая? Човекът като вид едва ли би имал по-добро бъдеще от това на шимпанзетата, ако не беше развил когнитивните си способности до там, че да може да планира в бъдещето и да се развива. Два здрави млади лъва стигат на 50 шимпанзета за да приключат въпроса. Съвсем малко по-дребни са от нас.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тюфлекчия":

  Ами това е синтезирано , иначе има един куп публикации които да се изчетат ако човек има интерес в тая област ,там всичко е обяснено в подробности ! В уикипедия може би е дори по добре обяснено в съкратен вариант !

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#26] от "SS":

  Ами точно защото имам интереси (като хоби де) в областта, съм прочел доста по темата. И не "Уикипедия", а сериозни книги, които разполагат с библиографски апарат (демек цитират peer-reviewed изследвания). Естествено че homo sapiens има влияние върху природата и изчезването на определени видове, но нито влиянието му е толкова голямо, че да смятаме че от нас зависи кой ще живее и кой не (малко смирение трябва, ако е възможно разбира се), нито пък ние сме отговорни за изчезването на всичко дето е изчезнало.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "мамутите са били на планетата допреди около 4000 години, т.е. са съвременници на египетските пирамиди."

  А ние се чудим как макетата са влачили онези тежки каменни кубчета за да строят пирамидите! Ми те още тогава са ги пасли тези мощни добичета по поляните край Скопие и са ги ползвали като тежка строителна техника..

 29. 29 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  Това за клонирането и възстановяването на отдавна изчезнали видове ми се струва не само безсмислено, но и опасно.
  Ще се опитам да изясня какво имам пред вид.
  Възстановяването на реликтови организми и включването им в съвременната биосфера може да повлияе отрицателно в/у цялостната имунна схема на съвременните организми, които са еволюирали, мутирали и прочее взаимосвързано.
  Включването на организми със съвсем различна, да я наречем "ретро" имунна защита може да доведе до възникване на заболявания, към които съвременните видове нямат абсолютно никаква устойчивост.
  При това реликтовите видове животни са се хранели със съвсем различна храна, което също има значение.
  Груб паралел от съвременността/неточен/ може да се направи ако си спомним грешката да се хранят тревопасни животни с костно брашно, получено от костите на същите тези животни. Така се целеше пълно оползотворяване на материалите от кланниците.
  Вкарването на белтъци в организмите на тревопасните наистина предизвика нарастване на мускулна маса и качи печалбите на производителите на говеждо месо! НО тези белтъчини , нетипични за естествената храна на говедата, при това прилагани мултиплицирано в много последователни поколения, предизвика възникването на специфични белтъци, наречени ПРИОНИ, които се явяват причинител на болестта "Луда крава"... а при хората на някои форми на "Алцхаймер"!
  Даденият от мен пример е далечна аналогия, но показва, че въвеждането на нетипичен елемент в дадена био-верига може да бъде много опасно!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  До коментар [#17] от "Много рядък вид тапир":
  [quote#17:"Много рядък вид тапир"]Тва таковата дека са подава на снимката,бивна ли е,или фалос? [/quote]
  Ако отидеш и седнеш в/у него, интуицията/а може би генетичната ти памет/ ще ти покаже какво е.
  Понеже мамутите вероятно са ръгали нашите прадеди га ги стигнат с бивни, а малките мамутчета - с фалосчета. Гените ще ти припомнят.
  Ама да не стане като във вица, дето оня изкрещял:
  - Ааааа, не с рогó, не с рогó!

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  До коментар [#29] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  В статията пише ,че са измряли заради беден генетичен материал.Дори всичко друго да е наред ,ще измрат от същото.

 33. 33 Профил на Боб Яхния
  Боб Яхния
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#30] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Да бе Черен Шаман, да речеш, че е Щуцер, а то... дали?

  Всъщност, ако ще се възкресяват изчезнали видове, комай е по-добре "да загреят" я със Стелеровата крава, я с птицата Додо... но откъде да намерим хербаризиран комар, дето да е кръвосмукал от тях? Язък.

  "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#29] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Много добър пост по принцип (да не повярваш), но все пак трябваше да уточниш, че характера и появата на прионите (първите срички на думите „протеинов“ и „инфекциозен“) все още не е много ясна на науката. Не се знае дали е от "затварянето на цикъла".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#15] от "lustmord":
  [quote#15:"lustmord"]Аз се чудя какво са яли тез огромни животни в тези покрити със сняг и лед територии?
  Един африкански слон изяжда 200кг трева и листа на ден при все, че е "постоянно на масата". [/quote]
  Не е съвсем ясно, дали е било лед и сняг.
  В стомасите на замръзнали мамути са намирани несмлени(?)
  остатъци от растения, характерни за по-южни области.
  При това, щом са несмлени, значи животните са умрели много бързо след приемането им и стом. сокове не са успели да разградят растенията.
  Обяснение се опитва да даде една хипотеза за глобална катастрофа, която предполага, че земната ос се е "преместила"/много бързо/ и животните, както са си пасли примерно в субтропични или континентални области, след няколко часа са се оказали в полярните ширини, където естествено са измрели моментално.
  Тази "катастрофична" хипотеза не е лишена от логика, връзва се с легендите за Всемирен Потоп, с митовете за Битка на Боговете с Титаните и прочее.

 36. 36 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#32] от "hodounski":
  [quote#32:"hodounski"]В статията пише ,че са измряли заради беден генетичен материал.Дори всичко друго да е наред ,ще измрат от същото. [/quote]
  Съвременните генетици имат опит в "тесновидов имбриндинг", така се нарича кръстоската м/у близки индивиди.
  Използва се много често при селекцията/ и възстановяване/ на породи кучета.
  (Пекинезите премерно са потомци на 8 псета, дето един европеец откраднал от Императора на Китай! Може би затова са такива изроди?)
  Така че, добавяйки по някой ген от слон, тапир и още нещо, биха могле да стабилизират вид, ама наистина не съм убеден, че има смисъл!

 37. 37 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":
  [quote#34:"Тюфлекчия"]все пак трябваше да уточниш, че характера и появата на прионите (първите срички на думите „протеинов“ и „инфекциозен“) все още не е много ясна на науката. Не се знае дали е от "затварянето на цикъла".[/quote]
  Дадох само пример.
  Казах, че е далечен и неточен паралел.
  Не са толкова важни детайлите, а "затварянето на цикъла", при това мултиплицирано много пъти е една от най-достоверните хипотези.
  Основната ми идея е, че
  [quote#29:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"] въвеждането на нетипичен елемент в дадена био-верига[/quote]
  може да е много опасно.
  P.S.
  М/у впрочем, яденето на сандвич/ хляб + месо едновременно/ противоречи на всякакъв ензимен режим. Като плюскаме подобно нещо, панкреасът и черният ни дроб се чудят какво става и кой ензим да пуснат по-напред! Но правим това от векове и може би сме свикнали. А може и затова да сме такива идиоти всичките човеци - такава диета ни се отразява и на мисленето....

 38. 38 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  Добре де,защо думата "мамути" и "измиране" все с Раша я свързвам?
  Някак си неволно си правя аналогия......?

 39. 39 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]Точно щях да пиша ,че този филм сме го гледали[/quote]

  И както си спомням не завърши никак добре.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Любопитно

  До коментар [#37] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  А може би това че успяваме да го правим и все още не сме изчезнали означава, че това е следващата стъпка в еволюцията, или в Божието провидение? Кой знае...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  [quote#20:"Много рядък вид тапир"]Може би горките животни, са разстрелвани с леки картечници![/quote]

  11 милиона бизони са застреляли англосаксонците при инвазията им в северна Америка. И то от любов към спортната стрелба. Стреляли са и от прозорците на влаковете. След това са отстреляли и индианците. Затуй сега и те са атракция.

 42. 42 Профил на bez_dumi
  bez_dumi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се възстанови. Гласувам.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  "...накрая мамутите са останали изолирани на остров в Сверния ледовид океан, където кръвосмешението е довело да измирането им..."
  а някои още вярват в Неси

 44. 44 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#12] от "judjuk":

  Не е баш така според науката много видове насекоми, риби, влечуги и може би гризачите не са променени от тогава..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  [quote#44:"angevins"]Не е баш така според науката много видове насекоми, риби, влечуги и може би гризачите не са променени от тогава..[/quote]

  Моля, моля, аз имам взет изпит по палеонтология. Няма такива, дето не се променят. Защото първо видовете се развиват, второ условията са променливи.

 46. 46 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#45] от "judjuk":

  Тогава по Дискавъри лъжат като казват че водните кончета и крокодилите не са се променили.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 47. 47 Профил на yll08398940
  *****
  Любопитно

  До коментар [#46] от "angevins":
  [quote#46:"angevins"]Тогава по Дискавъри лъжат като казват че водните кончета и крокодилите не са се променили. [/quote]
  Вместо "ЛЪЖАТ" бих предпочел да употребя думата "ВУЛГАРИЗИРАТ"/в смисъл на "опростяват"/ за по-ефектно и по лесно възприемане на информацията от неспециалисти.

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  [quote#46:"angevins"]Тогава по Дискавъри лъжат като казват че водните кончета и крокодилите не са се променили.[/quote]
  То водни кончета от праисторически времена едва ли има запазени. Що се отнася до крокодилите, те също са мутирали. Но са относително постоянни, защото са съхранили първичния принцип. Животът се е зародил във водата и след време някои са изпълзяли на сушата. И сменят постоянно вода и суша. Много добро попадение и помага за оцеляването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK