Сто години по-късно за арменците в Сирия трагедията се повтаря

Днес хиляди сирийски арменци са бежанци в Ливан

© Reuters

Днес хиляди сирийски арменци са бежанци в ЛиванЗа хилядите сирийски арменци, които днес са бежанци в Ливан, ужасяващите кланета и масовите гонения, на които са били жертва техните предци преди един век, е травма, която се повтаря, разказва агенция "Франс прес", цитирана от БТА.


Маги Мелконян едва сдържа сълзите си, когато разказва за дългото и мъчително пътуване, отвело я преди две години от Алепо, родния й град в Северна Сирия, до Ливан заради войната. "Ние тръгнахме точно както нашите предци... Без нищо", казва тя.


С дъщеря си, зет си и внуците си, Маги е намерила убежище в традиционния арменски квартал на Бурдж Хамуд, на няколко километра североизточно от Бейрут. Нейният съпруг обаче останал в Алепо, не могъл да приеме идеята, че трябва да остави всичко, както арменците, избягали от домовете си през 1915 г.
"Ние преживяваме втори геноцид. Нашият народ отново умира", казва Маги с треперещ глас.


Ако за Армения и много други страни, тези убийства, които са коствали живота на 1.1 милиона арменци по време на кампания за системно изтребление, Турция признава смъртта само на около 500 000 души, жертви на въоръжени групи или на глада, и категорично отхвърля квалификацията "геноцид".


В Бурдж Хамуд, тази дума е на устата на всички и стените са покрити с обиди по адрес на Анкара. "Ние си спомняме и предявяваме претенции", пише на транспарантите, окачени по случай 100-годишнината, имайки предвид призива към Анкара да признае, че е имало геноцид.


Мнозина тук правят паралел между трагедията на техните предци и инциденти като бунтовническата атака срещу арменското селище Касаб в Северна Сирия или разрушаването на арменска църква в Дейр аз Зур, където се пазят останки на жертви от 1915 г.


"Имам усещането, че историята се повтаря. Смазват ни. През всичките тези години не сме имали чувството, че сме намерили покой", казва Марал Гилоян, на 30 години. Марал е бежанка за втори път. Нейното семейство избягало през 2005 г. от Багдад, опустошен от насилието след американската инвазия. Установило се в Алепо, където Марал се омъжила за сирийски арменец, с когото имат три деца. Тя обаче била принудена да бяга и от тази обхваната от война страна, след като съпругът й бил ранен при минометен обстрел.


"Искам да живея в мир, но познах само войната", казва Марал.


Арменската общност в Сирия е наброявала преди кризата 150 000 души, повечето от които са живеели в Алепо. Половината обаче са напуснали страната, както голяма част от нейното населението.


Алексан Кеучкерян, член на арменската партия Хунчак в Ливан, впрочем признава, че всички


сирийци, а не само арменците, страдат. "За нас обаче това е второто масово прогонване, това е двойна рана. Болката се повтаря", казва мъжът, чиито близки пристигнали наскоро от Алепо.


Неговите предци били прогонени през 1915 г. от Киликия, област в Анадола, която се намира в съвременна Турция, и се установили в Ливан. По време на ливанската гражданска война в периода 1975-1990 г. те намерили убежище в Алепо, преди да поемат по обратния път, когато започнал конфликтът в Сирия. "Някои арменци имат чувството, че преживяват една миграция без край", казва той.


Голяма част от около 10-те хиляди сирийски арменски бежанци в Ливан са се възползвали от подкрепата на асоциация "Хауърд Карагьозян", която предлага в Бурдж Хамуд медицинска помощ и езикови уроци на онези, които имат нужда.


Историите, които те разказват, когато идват в центъра, напомнят за спомените на техните прадядовци и баби. "Това, естествено, не е от същия мащаб, но е трудно да не си помисли човек, че историята се повтаря", споделя една служителка, Кристин Саркисян. "И това подсилва усещането ни, че трябва да бъдем готови отново да бягаме", допълва тя.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  "Ние тръгнахме точно както нашите предци... Без нищо"

  Горките хора, единствено са виновни в това, че са се родили в страна с преобладаващо население изповядващо "религията на мира"

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  И нашата съдба не е била лека като народ,ама и на арменците не е лека.

 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Много поздрави на всички, които казват че армия не ни е необходима! Трите основни съюзника на десницата в англо-саксонските държави са бизнеса, армията и църквата!

  David Cameron: A strong economy equals strong defence https://www.youtube.com/watch?v=uz8YUhg35ZI

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#1:"daam"]Горките хора, единствено са виновни в това, че са се родили в страна с преобладаващо население изповядващо "религията на мира"[/quote]
  Идеолозите на ИД са салафитите уаххабити! Има известна разлика ако разбираш за какво става въпрос.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Запомни от мен:

  Няма съдба.

 6. 6 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Можем да благодарим за всичко това на: САЩ (за подкрепа на "умерените" бойци против Асад), Турция (за подкрепа на всички, които рушат в Сирия, най-вече на ИД), Израел (които имат интерес от това, в Близкия изток да няма миг покой), СА и Катар (със свои интереси и съюзноци на горните).

  А иначе ние трябва да приемем арменци за бежанци, както и други християни, не някакви необразовани диви мюслита.
  Интересно как само последните са допускани да се доберат до България?

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Историята показва, че навсякъде, където властва мракобесието и религиозността взема връх, започват гонене и изтребление. През средновековието Римокатолическата църква е предприела кръстоносните походи с цел:

  " разширяване или защитаване позициите на католическата религия,
  превземане или защитаване на земи, намиращи се под властта на враждебни към християнството владетели или народи или угрозата от завладяване от такива,
  потъпкване на еретически движения, за разправа с непокорни на църквата хора или на отделни владетели , включително населението на цели области и държави."

  В наши дни се води официална пропаганда, базирана на верско противопоставяне и отричаща европейските ценности.

  Прочетете това:

  http://www.pravoslavieto.com/2/prez_vekovete/protivTsarkvata.htm

  За да стане нашето общество наистина европейско, трябва да се изгради силна, светска държава - единствената защита от религиозния терор, независимо в каква посока. 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Сунити, шиити, от Иран /където са шиити/, до саудитска арабия /голямо влияние на уахабити/, през Ирак /преобладават сунити, но доста шиити/, в повечето мюсюлмански държави не се зачитат човешките права. От това дали ще се прилага шириата и ще бъдат наказвани хората с бичуване и рязане на ръце или няма да се позволява на жените да карат коли, или да излизат не придружени от мъж до всекидневните убийства на християни - това е лицето на исляма с всичките му разновидности.
  От държавите с преобладаващо мюсюлманско население са малко тези, в които в мир живеят мюсюлмани и предстевители на другите религии. Сещам се само за ливан /където преобладават християни/ Тунис, Мароко и Йордания.

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Малоазийските и южно-тракийските българи бяха премачкани и прокудени по-рано - разпада на османска Турция е в кървавата сметка на християнските й народи ...

 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Както Яворов нарече арменците - "народ мъченик".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Що се касае до прием на бежанци, аз също имам крайни нагласи, но с по-различен отенък -турският модел, с изграждане на лагери и поддържането им до осигуряване на възможност, бежанците да се завърнат в родината си. Да бъдат оставени на заколение в родината им, не е редно. От тях, някой групи, които биха могли да се интегрират успешно в Европа, след внимателна селекция, могат да получат статут и да дойдат при нас. Става дума за инженери, учени, медици и др., които биха могли да ни бъдат от полза. Религиозни фанатици и аутсайдери, способни само да се молят, не ни трябват. Тук си имаме достатъчно - и християни, и мюсюлмани. В България не е проблем идването на чужденци, били то и сирийци, а все по увеличаващата се група на НИЩО НЕ МОЖЕЩИТЕ. Както показва практиката, освен да потънат в догми и суеверия, те нямат друга перспектива. В този аспект са вредни за обществото. Както и всички, които не произвеждат блага, а само консумират.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  Тъжни истории, жал ми е за тези сирийски арменци... Впрочем, голям част от тях (сирийските арменци) подкрепят режима на Асад. Наскоро прочетох статия за сирийските арминци, които отиват да живеят като бежанци в самата Армения... ето техните истории, вижте статията за тях:

  http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/04/syrians-armenia-refugee-story-150412132753714.html

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Горките хора... Обаче, не мога да разбера, защо не отидат в Армения, а се чудят къде да бягат и да се крият? Армения е мирна и спокойна държава, един етнос, една религия, едва ли ще откажат да ги приемат, защо се скитат така?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 964 Неутрално

  [quote#7:"М.Георгиева"]Историята показва, че навсякъде, където властва мракобесието и религиозността взема връх, започват гонене и изтребление.[/quote]
  Не, историята не показва това. Най-голямото гонение, случвало се някога е по време на Втората Световна Война и не е по религиозни причини.

  Ислямска Държава също са атеисти. Това, че извършват зверства уж в името на исляма е съвсем показна дейност. Най-много от всичко джихадистите са взривявали джамии и много повече от всички други, са убивали мюсюлмани. И точно това определя кой е главния им враг - исляма. За него джихадистите са положили най-големи усилия по унищожаването.

  Много коментатори се подлъгват от тази привидна фасада и нагнетяват омраза и ненавист именно към мюсюлманите и така неволно стават съучастници на делото на "джихада" на Ислямска Държава срещи ислямското население.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  До коментар [#8] от "daam":

  Както написа Коменданте проблемът не е толкова, че тези арменци живееят в мюсюлмански държави, проблемът са в гражданските войни, които избухват редовно в някои арабски държави. Докато нямаше войни в Сирия, Ливан, Ирак арменците живеещи там са имали много добър живот с висок социален статус. Ако, прочетеш старията, която по-горе показах в линк ще видиш, че арменците от Сирия, когато са пристигнали в Армения са неприятно изненадани от мизерията и бедността в страната. Колкото и невероятно да се струва на някои, но арменците в Сирия имаха по-добър живот от тези в Армения. Става въпрос за периода преди избухването на гражданската война в Сирия. Днес арменците в Ливан, Йордания и Иран също живеят добре и са защитени от държавата, въпреки, че това са предимно мюсюлмански държави. Заради войните в Сирия и Ирак положнието на арменците, а и на всички останали етнически групи рязко се влоши. Затова те бягат в съседните страни, както тези арменци от статията, които са отишли в Ливан.

  Трябва да отбележа още две грешки в твоя коментар. Първо Ирак е предимно шиитска държава (65% от населението са шиити) и това е сигурен признак, че сунитите главорези рано или късно ще бъдат смазани и изринати от Ирак. Сунитите в Ирак са около 25%. Кюрдите са около 10%. Ливан вече не е предимно християнска държава... там около 1/3 от населението са шиити (разбирай 33%) 1/3 са сунити и около 1/3 са християни, които пък се делят на множество различни секти и групи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Арменците са били известни като най-добрите занаятчии в Османската империя. В днешно време малобройното арменско общество в Турция продължава традицията на традиционните занаяти и излъчва много на брой творци на изкуството.
  Доколкото ми е известно й всички везири(съветници) на султаните са били арменци.
  Очевидно са талантлив, умен и трудолюбив народ и като такива са уважавани... само че докато националистичните чувства не вземат превез.

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Арменските бежанци са добре дошли.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  До коментар [#14] от "Отнесен":

  Аз имам няколко приятели мюсюлмани, повечето от тях са от Ирак и когато съм общувал с тях по темата те защитават абсолютно твоята теза. За тях изродите от ИД не са мюсюлмани. Според тях не може истински мюсюлмани да убиват напълно невинни мюсюлмани (забранено според Корана) , да изнасилват, да грабят, да отвличат, да разрушават джамии, както правят терористите от ИД. Според тях всичко това противоречи на корана. Имам пък една приятелка пакистанка във ФБ, която също вярва в това. Според нея това хора биещи се под цитирам я "false flag". За нея това не са никакви мюсюлмани, а хора, които се бият по заповедите и финансирането на западни правителства. Звучи доста конспиративно, но те вярват в това...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Аз пък съм чувал от хора в Турция, че "ислямистите" на Ислямска Държава са забелязвани да пресичат турско-сирийската граница буквално маскирани като ислямисти - със залепени фалшиви бради и мустаци. Най-обикновени наемници, които си имат някаква роля в голямата игра, която се играе.

 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#7] от "М.Георгиева":

  Георгиева, не мога да не се възхитя на упоритостта Ви да разобличавате "тъмните дела" на Църквата!
  Сега бихте ли ме усведомила за поне един кръстоносен поход организиран от православна държава?
  Не говорим за др. Путин и "освобождението" на Крим, а за поход санкциониран и благословен от Църквата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Предпочитам тука да приемаме арменци християни,отколкото мюсюлмани.

 22. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Колкото и зле да говори за западните правителства най-вече за Франция и Щатите именно те организираха цялата работа а сега се чудят как да гасят пожари защото изпеснаха духът от бутилката. Така се случва когато искаш да направиш от религията политическо оръжие. Американците не си научиха урока от Афганистан и сами си написаха огромна двойка, жалко, че така от защитници на демокрацията се превърнаха в рушители на мира и стабилността в района. Идеята беше да премахнат съюзникът на Иран а излизе друго. После пък се оказа, че заради инвазията на Русия, премахнаха санкциите срещу Иран и излезе като в приказката " е оти ручахме жабетата"

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Аз по стечение на обстоятелствата малко разбирам, но ще ми бъде интересно да ми обясниш каква е разликата между селафитско-уахабитското отношение към християните въобще на ИД сега,на САрабия и емирствата, които са изгонили и избили всички християни на Голфа и унищожи всички християнски храмове, на турците по време на арменския геноцид, гръцкия геноцид,сирийския геноцид, българския геноцид, на избиването на кенийските християни от мюсюлманските екстремистки групировки в региониа, на избиването на нигерийските християни от Боко Харам. Аз лично не виждам разлика.

 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#16] от "maria_":

  Съгласен съм с Вас за това че са трудолюбив и храбър народ, но бъркате в това, че арменците везири преобладават. На практика нито един турски везир не е бил от арменски произход. Докато няколко от Византийските императори са арменци. А ние имаме няколко султански везири. Със сигурност поне 6 и още трима с предполагаем български произход. Проблемът е бил, че турците са наричали "гърци" всички еничари от православните земи.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 26. 26 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Според някои парламенти като нашия например, това не е геноцид. Много ми е интересно, а ЩО е то геноцид?

 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Един и същи линк използвате за да докажете някаква ваша теза. Съгласен съм с Вас, че определени кръгове в Русия се опитват да направят от Християнството идеология и уви, имат известни успехи... За това спор няма. По отношение на това, че Църквата е все още някаква преграда пред бездуховността и осветскоктенността в най-грубият й материалистичен (но и на нейния уж антипод - окултният и псевдодуховен) духовен дух също спор няма. Това е призванието на Църквата. Да бъде "стълб и крепило на Истината", която е Христос. Само, че вие приемате това за зло аз и всички християни за добро!
  Не може да обвинявате медицината, че лекува.
  Вашата теза може да бъде сравнена на с позицията на пироман, който обвинява пожарната, че гаси пожари!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#27] от "barel":

  И аз съм съгласна с вас за нещо!
  В църквата има много "лечители".

  Категорично не мога да приема тезата, че са огнеборци.
  През вековете, а и в настоящето, са се изявявали основно като "пиромани". Що пожари са подпалили.

 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#28] от "М.Георгиева":

  Нападението може да е добра тактика, но твърденията са верни и неверни, обективни и тенденциозни.
  Вие акцентирате на изключенията аз на правилото.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 30. 30 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#28:"М.Георгиева"]Що пожари са подпалили. [/quote]

  Повечето, да не кажа почти всички, войни и масови насилия в историята не са извършени по религиозни съображения, мадам. Не се поддавайте на антиклерикалност.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 31. 31 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#29] от "barel":

  Кое точно не е вярно: кладите, кръстоносните походи, изтезанията на инквизицията, убийствата без съд! Е, отравянията, често използвани в средновековието, не са проява на пиромания.
  Що се касае до това дали са лечители, не ме карай да ти изброявам "чудесата", изпълнени от светци.

 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#18:"Иво"]напълно невинни мюсюлмани (забранено според Корана) [/quote]

  ИД не убиват напълно "невинни" според тях мюсюлмани. убиват мюсюлмани, които не са достатъчно мюсюлмани. защото суннизмът им дава правно, т.е. шариатско основание за това. тъй както се убиват с камъни само "виновни" в прелюбодейство. или както се бият с камшик само "виновни" във винопийство. или се режат ръцете само на "виновните" в кражба.

  и въобще, "доказателствата" на принципа на "имам един приятел мюсюлманин, и той каза", не ни водят до никъде. защото нали се сещаме, че според иршад манджи пък може да има гейове мюсюлмани и това е "според Корана".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#19:"Отнесен"] буквално маскирани като ислямисти - със залепени фалшиви бради и мустаци. [/quote]

  ...и едни мармоти увиват халални бонбони в листа от корана.

  големи ислямофили се извъдихте това комунетата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  аз не разбирам.

  може ли да ни обясните какво са "салафити уаххабити" и какво не е мюсюлманското в тях.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#30:"civis_eu_sum"] Не се поддавайте на антиклерикалност.[/quote]

  каква антиклерикалност, тя гаспажата е сущое въплощение на кружоками по научнами атеизмами.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#31] от "М.Георгиева":

  Всичко това, което казвате е така. Но това са инструменти използвани от Папистите, нарищи се Католическа църква за налагане на папистката идеология. Православните страдат от тази политика по същия начин. По пътя си да "освобождават" Светите земи, превземат Константинопол, разрушават православни църкви, насилствено католизират православни, оскверняват православни светини. Превземат със сила нашия манастир Зограф на Света гора и ИЗГАРЯТ ЖИВИ 26 зографски монаси.
  Не виждам защо презюмпирате, че Православната църква е използвала същите методи?! Не е коректно и не е честно!

  Добре, че се намеси Калоян та им охлади баш за Великден католическите мераци!
  Да не правиш разлика между паписти и православни е проява на нещо повече от лош вкус, дарагая!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#8] от "daam":

  точно така. независимо от процентите и конфесионалната структура, е повече от ясно, че там където шариатът има публично-регулативна роля, правата на човека са периодично потъпквани.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#31] от "М.Георгиева":

  Така и не разбрах какви лечители ми завирате в очите непрекъснато?! Ако чрез молитвите се изцеряват хора, то не е щото Църквата лекува или този или онзи свещеник или светия! Ако лекува някой, то Бог лекува - не хората или Църквата. Опознаването с противника носи само ползи. Явно не четете правилните източници и си плещите врели не кипели във форумите, разчитайки на някакви антирелигиозни настроения у хората и тяхната неинформираност по религиозните въпроси.
  От къде такава злоба у Вас?! Някой поп да не ви е разбил сърцето в далечните Ви млади години?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 40. 40 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  Сега пък аз ще се опитам да посоча много твои грешки, които нямат нищо общо с истината. Първо в Сирия, Ирак, Либия, Йемен никога не е имало гражданска война, в смисъла който ние познаваме. Арабската пролет беше началото на джихад, начело на мюсюлманските братя, силно подкрепяни на този етап от западните държави. Една грешка, която ще плащаме всички ние.
  Джихад, наречен революция и джихадисти наречени революционери. Целите на този джихад от самото начало винаги са били създаването на Ислямска държава, стигаща до централна Европа. Арменците и останалите християни бяха постигнали едно високо ниво на правото да живеят като християни, дадено им от светските диктатори и като по интелигентни бяха се замогнали доста. След събитията в Ирак започна тяхното гонение. Бяха приети в Сирия. Сега се повтаря същото. Няма мюсюлманска държава, в която да не се случва същото. Да не забравяме че в САрабия и страните от Голфа още преди време бяха изгонени, ибити и разрушени храмовете им. Няма как мюсюлмани и християни да живеят в синхрон, освен ако няма диктатура, която да контролира тези процеси. Рано или късно в Европа ще се наложи да се въведат диктаторски методи за да може да има някакъв относителен ред. Този, който не е опитал да живее сред мюсюлмани като малцинство, трудно може да разбере това, но историята и настоящето доказва, че съм права. Мюсюлманите са кротки само като са малцинство. Станат ли мнозинство историята се повтаря. Не напразно техния Мохамед ги учи - множете се и завладявайте света. Всеки, който не мюсюлманин или да бъде направен такъв или заклан.

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#40:"baxter"]Сега пък аз ще се опитам да посоча много твои грешки, които нямат нищо общо с истината. [/quote]

  мен ме домързя, честно казано...защото, както казва любимецът ми нортръп фрай, дискусия може да има само между еднакво подготвени участници.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#34:"abdelhaqq"]може ли да ни обясните какво са "салафити уаххабити" и какво не е мюсюлманското в тях. [/quote]
  Сам си задаваш въпроси и отговори за това мисля ,че нямаш нужда от обяснения![quote#41:"abdelhaqq"]дискусия може да има само между еднакво подготвени участници. [/quote]
  Мир на душите на обезглавяваните арменци в Сирия от гадовете обучени в турски терористични лагери с пари от Кери и с любезното съдействие на Ердоган !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#42:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Сам си задаваш въпроси и отговори за това мисля ,че нямаш нужда от обяснения![/quote]

  а е. сори. така не става. значи нямате отговор, мерси.

  като нямате отговор, довиждане.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#38] от "abdelhaqq":

  Всъщност шериатът е е ислямски правов ред. Но, не само там където управлението е шериат мюсюлманите потъпкват човешките права, в смисъла в който ги разбираме ние. Виж как живеят мюсюлманите в Европа. Те са капсулирани и налагат своите закони, независимо от държавата, в която живеят. Жените в повечето случаи се забраждат, момичетата нямат правата на останалите европейски деца. Не дай боже някое от тях отклони поглед към някой християнин. Ето тук в България. Познавам добре арабската общност. На 95% от арабите не записват децата си в български училища, а само и единствено в арбски, като основната причина е да не се развалят. Няма мюсюлманин, който да е позволил на дъщеря си да се омъжи за християнин. Обратното може по обясними причини. Как биха могли тези хора да бъдат адаптирани към нашата среда, когато децата им от малки са възпитавани, че ние не сме нормални. Това е навсякъде, без изключение.

 45. 45 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Наскоро прочетох статия за сирийските арминци, които отиват да живеят като бежанци в самата Армения... ето техните истории, вижте статията за тях:

  http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/04/syrians-armenia-refugee-story-150412132753714.html [/quote]

  Благодаря за линка. Ето какви грижи полага Армения за своите сънародници в Близкия Изток:

  "They are de-facto refugees in that they have fled a war, but they mostly don't have the status [of a refugee] because the government of Armenia undertook special means."
  Those "special means" included regulations authorising consular offices in Syria, Iraq and Lebanon to issue citizenship and passports, exemptions on state duties, and accelerated asylum procedures."

  Какво направи българското правителство за нашите сънародници в Украйна?

 46. 46 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#13:"Barcelina #Je suis la libertad"]Обаче, не мога да разбера, защо не отидат в Армения, а се чудят къде да бягат и да се крият? Армения е мирна и спокойна държава, един етнос, една религия, едва ли ще откажат да ги приемат, защо се скитат така?[/quote]
  В горния коментар Иво дава статия как Армения не само ги посреща, но и е отворила офиси в Сирия, Ирак и Ливан, за да улесни процедурите по получаване на арменско гражданство.
  Правят впечатление отзивите на сирийските арменци, че жизненото равнище в Сирия преди войната е било чувствително по-високо от това, което заварват сега в Армения.

 47. 47 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#36:"barel"]Не виждам защо презюмпирате, че Православната църква е използвала същите методи?! [/quote]

  Православната църква е развила иконоборството, което не е било само срещу иконите, а е преследвало, ограбвало, измъчвало и избивало инакомислещите, тоест почитателите на иконите. Това е донякъде и завоевателна политика, понеже ту едни, ту други земи били превземани за едната или другата страна.
  Таман се оправила църквата от иконоборството, нагазило я свирепо настроение спрямо богомилството и започнала да провежда повсеместни чистки на последователите на еретичното според православието учение. Инквизиции намирали своята кулминация в изгарянето на богомилите на клада, особено известно е изгарянето на Василий Врач. В изгарянията православната църква предхожда католическите аутодафета и изобщо подавала пример. И т.н.

 48. 48 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#40] от "baxter":

  Като човек живеещ между мюсюлмани и аз имам същите впечатления, %100. Само не знам дали е заради самият ислям или заради средновековното му тълкуване.
  Ердоган върви по същия път, просто религиозните малцинства вече са много малобройни под %1. Затова предпочита да показва доброто отношение към тях като доказателство пред света че е либерален. Само като си помисля че Америка ни го докара на главите (за да спечели той в навечерието на изборите извадиха компромати на секуларния му противник) и след изборите го подкрепи всячески докато успя да се стабилизира...Каква наивност! Вече никой не може да го помръдне от стола.

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#48:"maria_"] самият ислям или заради средновековното му тълкуване. [/quote]

  въпросът е дали "средновековното тълкуване" не е най-удържимото в "самия ислям". има и други "тълкувания", т.нар. "произвеждане на дискурси". само дето не съм видял да са толкова устойчиви.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#44:"baxter"]Но, не само там където управлението е шериат мюсюлманите потъпкват човешките права, в смисъла в който ги разбираме ние.[/quote]

  съгласен съм. само че в страните с официален шариат става най-ясна връзката между исляма и потъпкването на човешките права. там реално става видимо доколкото ислямът способства или не за "демократични ценности". защото в страни, в които мюсюлманите са малцинство, винаги ще се намери някой левичарски тарикат като горепосочените форумни колеги, който да каже "ама това не е ислямът, щото имам един познат мюсюлманин, дето казва, че не е". ми хубаво. като "това не е ислямът", дайте да видим какво става там, където шариатът, т.е. ислямският правов ред, регулира обществото. наистина не им пожелавам на форумните колеги да се озоват в такава държава, дето да се гънат, докато се опитват да се отдават на малките си невернишки хранителни, комуникационни и пр. социални практики.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  До коментар [#32] от "abdelhaqq":

  Ех, Абделе докога ще продължаваш да оправдаваш действията на тези изроди!? Не ми пука, че според ИД това не са невинни мюсюлмани!!! Целия свят знае и вижда, че жертвите на тези главорези избити от изродите на ИД са невинни мюсюлмани, както невинни християни и язиди! Целия свят знае това само ти още не можеш да го осъзнаеш! Така, че НИЩО не оправдава злодеянията на тези изроди! Абсолютно нищо! Корана и тяхната религия (която би трябвало да следват) също не ги оправдава...!!! Това заявиха всички арабски политици и религиозни лидери, както и всички западни лидери! Това е положението!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  До коментар [#40] от "baxter":

  Извинявай Бакстер, но и ти грешиш. В Ливан имаше гражднска война, в Сирия в момента има гражданска война, в Либия и Йемен в момента съшо има гражданска война! От всякаква гледна точка - арабска, европейска, международна и каквато поискаш там има/ше граждански войни! Такива са фактите! За другите неща, които си написала... ако причетеш внимателно коментара ми ще видиш, че аз също написах, че в Сирия преди началото на гражданската война там сирийските арменци са живеели спокойно и сигурно. Същото е било и в Ирак преди 2003 г. Сега е различно заради войната... те са жертви на войните там. Както са жертви още алауитите, шиитите, язидите, кюрдите и т.н. По време на гражданските войни в региона НЕ страдат само християните. Страдат всички етноси и граждани. Затова войната се нарича Гражданска! И накрая, както написах по рано... християните арменци в Йордания, Ливан и Иран живеят нормално и имат по-голяма сигурност и защита. Именно, затова сирийските арменски християни (а и други християни) бягат именно в Ливан и Йордания.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#40:"baxter"]Арабската пролет беше началото на джихад, начело на мюсюлманските братя, силно подкрепяни на този етап от западните държави. [/quote]
  Ами да. Арабската пролет беше част от ''the great middle east project'' на администрацията на Буш. Според този план в БИ щяха да дойдат на власт демокрации с умерен ислям на мястото на диктатурите. На практика обаче ислямистите се възползуваха от случая за да направят джихад, както обяснявате.
  По този проект докараха и Ердоган начело на Турция, уж бил умерен ислямист. Сега самият Ердоган казва че ислямът си е ислям и няма такова нещо като "умерен ислям". Толкова са наивни че нямам думи.

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#49:"abdelhaqq"]"произвеждане на дискурси"[/quote]

  Имате предвид суфизъм? На турски се нарича "tasavvuf", вероятно думата е арабска. Насочено е обаче само към издигането на личността, изчистването и от лоши навици и приближаването и до Аллах. Шериатът си е шериат обаче, с него не се занимава.

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]Ех, Абделе докога ще продължаваш да оправдаваш действията на тези изроди[/quote]

  не. обяснявам защо действията им са допустими спрямо исляма, независимо от това дали Ви се ще или не.

  докато, парадоксално, "Иво" няма никакъв критерий да докаже противното, и затова защитава исляма като цяло. нормално.

  колкото до това:
  [quote#51:"Иво"]Корана и тяхната религия (която би трябвало да следват) също не ги оправдава...!!![/quote]

  трябва да решим какво в крайна сметка казваме, а не шизофренично да го сменяме през ден. не може да твърдите както досега, че "връщането към Корана води до неща като ИД" и в същото време, че "Коранът не ги оправдава". след явно не знаете какво пише в Корана, защо трябва който и да е да Ви вярва?

  наистина, големи ислямофили са левушковците.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иво":

  гражданските войни са важни дотолкова, доколкото сменят статуквото и способстват за налагане на собственоислямска гледна точка спрямо малцинствата.

  но какво обяснявам на човек, който не може да разграничи политическия ред в една държава като Египет от суннизма на основната й образователна институция ал-Азхар. който не може да разграничи между "норма" и "практика", както и между обосноваваното от религиозния текст и извор а ла "ЕЖеКа" на пазара.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#54] от "maria_":

  не, нямам предвид само суфизъм. имам предвид всичко останало извън тълкуванията като тези на ИД, които ни скандализират, но които не можем да разберем, че произтичат от Корана и Сунната.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#57] от "abdelhaqq":

  Можете ли да дадете някакъв пример за различно тълкуване? Аз само за съфизъм се сещам.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#55:"abdelhaqq"]не. обяснявам защо действията им са допустими спрямо исляма, независимо от това дали Ви се ще или не. [/quote]

  Не, точно обратното! Винаги оправдаваш техните действия и престъпления. А, техните действия НЕ са допустими и спрямо исляма, НЕ защото аз го казвам това, а, защото това го заявяват стотици мюсюлмански водачи и проповедници от цял свят - от Египет и Индонезия! Тези проповедници познават по-добре исляма, защото те са мюсюлмани и цял живот са се занимавали с изучаване на корана. Смешно е, ако си мислиш, че ти разбираш повече от тях!

  http://www.lettertobaghdadi.com/

  http://www.reuters.com/article/2014/09/25/us-syria-crisis-islam-scholars-idUSKCN0HK23120140925

  http://www.iran-daily.com/News/116157.html

  [quote#55:"abdelhaqq"]докато, парадоксално, "Иво" няма никакъв критерий да докаже противното, и затова защитава исляма като цяло. нормално.[/quote]

  Нормално е да лъжеш. Моите мнения винаги ги аргументирам за разлика от твоите. И какво имаш предвид под твърдението цитирам те "защитава исляма!?" Как точно защитих исляма в коментарите си под тази статия например?!?

  По скоро ти защитаваш ислямизма и тероризма на ИД и то за пореден път, като например в коментара си [#32]!


  [quote#55:"abdelhaqq"]трябва да решим какво в крайна сметка казваме, а не шизофренично да го сменяме през ден. не може да твърдите както досега, че "връщането към Корана води до неща като ИД" и в същото време, че "Коранът не ги оправдава". след явно не знаете какво пише в Корана, защо трябва който и да е да Ви вярва?
  [/quote]

  ИД е рожба на радикални уахабитски сектанти, мнозинството мюсюлмани познават доста добре Корана и не вършат това, което вършат ислямистите от ИД! Аз може да не съм чел целия Коран, но съм чел сурите, които забраняват избиването на невинни хора, чел съм, че самоубийството е грях, че репресирането, изнасилването и насилието спрямо цивилни е забранено. Тези неща боклуците от ИД нон стоп ги правят. Затова техните действия се осъждат както от християни като мен, така и от мюсюлмани по целия свят!

  [quote#55:"abdelhaqq"]наистина, големи ислямофили са левушковците. [/quote]

  Наистина големи клеветници сте вие ционистите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#56:"abdelhaqq"]но какво обяснявам на човек, който не може да разграничи политическия ред в една държава като Египет от суннизма на основната й образователна институция ал-Азхар. [/quote]

  Напротив много добре правя разликата за разлика от теб.

  [quote#56:"abdelhaqq"]както и между обосноваваното от религиозния текст и извор а ла "ЕЖеКа" на пазара. [/quote]

  Религиозния текст НЕ оправдава действията на ИД. И НЕ една жена ми каза, а добър приятел с който съм учил заедно две години, с който десетки пъти съм разговарял и дискутирал религиозни теми, с който след като се прибра в Ирак продължавам да поддържам приятелски отношения и който ме информира от първа ръка за случващото се в Ирак. Виж ти може и да се информираш от жените на пазара....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#45:"gogaroga"]Благодаря за линка. [/quote]

  Моля, радвам се, че е бил интересен за теб.


  [quote#45:"gogaroga"]Какво направи българското правителство за нашите сънародници в Украйна? [/quote]

  За съжаление - почти нищо. А, трябваше да им помогне и приеме в България още повече заради демографската криза в която се намира нашата родина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#59:"Иво"]И какво имаш предвид под твърдението цитирам те "защитава исляма!?"[/quote]

  елементарно е.

  ако смятаме, че ИД не са производно на прякото следване на Корана, т.е. Коранът не е причинител, значи Коранът е добър, а ИД са лоши. две и две прави четири. и така левушковците са ислямофили.

  останалото няма да го коментирам, въпрос на интелектуална хигиена.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#60:"Иво"]Виж ти може и да се информираш от жените на пазара[/quote]

  слабо и емоционално. беж при рассия.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#60:"Иво"]Религиозния текст НЕ оправдава действията на ИД. [/quote]

  явно не сте го чел. защото ако сте го чел и продължавате да го твърдите, значи сте ислямофил. quod erat demonstrandum. "срещу ръжен не се рита".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 65 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#58:"maria_"]Можете ли да дадете някакъв пример за различно тълкуване?[/quote]

  различията между правните школи в исляма. различията в тълкуванията по въпроса за "какъв е статусът на извършилия "голям грях". различията по въпроса какво и кога се води джихад. различията относно приложението на кораничните стихове, регулиращи отношения с неверниците. и да - включително и различия по въпроса за легитимността на ИД, толкова интелектуално непреодолими за колегата "Иво".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#62:"abdelhaqq"]ако смятаме, че ИД не са производно на прякото следване на Корана, т.е. Коранът не е причинител, значи Коранът е добър, а ИД са лоши. две и две прави четири. и така левушковците са ислямофили. [/quote]

  Глупости на търкалета! Нещо явно логиката яко ти куца! Не съм казвал/писал, че Корана е добър. Това е поредната ти лъжа. Казвал съм (и то не в тази статия, а в други), че има нормални и добри мюсюлмани. Писал съм, че има разлика между нормалните мюсюлмани и мюсюлманите радикали и фундаменталисти, като тези от ИД, които нарушават един куп правила касаещи тяхната собствена религия. Писал съм, че срещу радикалите и изродите (като тези от ИД и ал-Кайда) трябва да се борим, противопоставяме и унищожаваме. Писал съм, че трябва да има диалог и мир и между нас християните и мюсюлманите. Същите позиции са заявявали десетки пъти и редица световни лидери като папа Франциск, Меркел, Оланд, Камерън, Обама и много други световни лидери. Та, по твоята сбъркана логика аз съм ислямофил защото правя разлика между радикални фанатици и сектанти ислямисти (тези от ИД, същите които ти защитаваш) и нормални мюсюлмани, то би трябвало и папата да е ислямофил. И така с клеветите и лъжите на абедлчовците ционисти...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  [quote#63:"abdelhaqq"]слабо и емоционално. беж при рассия.[/quote]

  Аз съм си в моята родина България... ти беж в Ерец Израел при твоя любимец Биби. Той и без това където и да отиде в Европа (последно направи това във Франция и Белгия) само това призовава местните евреи.... да се приберат в Израел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#66:"Иво"]Не съм казвал/писал, че Корана е добър. [/quote]

  обясних защо от съждението "ИД не са причинени от следването на Корана" следва по необходимост съждението "Коранът е добър, защото не е възможно причинява тероризъм", което пък е ислямофилско. по-ясно от това е невъзможно да се обясни, по правилата на базовото мислене. който има проблем с това, има проблем с основите на разумното съждение.

  останалото е въздухарско антисемитско подскачане, удивителни, препинателни знаци, изпускане на нервите, линкчета, обиди и пр. добре познат ни "Иво-style".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  До коментар [#68] от "abdelhaqq":

  Пак ще ти повторя, че имаш проблем в следването на каквато и да е логика. Виж клеветено на хора, които не познаваш си добър. И не за първи път го правиш това.

  Иначе, пак да повторя: НИКЪДЕ в коментарите си под тази статия не съм писал, че Корана е добър. Това е абсолютна лъжа и инсинуация от твоя страна. Писах, че в Корана няма текстове, които оправдават избиването на невинни мюсюлмани, които да оправдават самоубийството (често прилагана тактика от изродите от ИД са самоубийствените бомбени атаки), които оправдават насилственото смяна на вяра на християни, които да оправдат изнасилванията на цивилно население, на разрушаването на джамии и други подобни неща присъщи за ИД. Ако все пак ти знаеш подобни текстове (сури) заповядай и ги сподели тук.

  П.П.
  За другите неща, ти пръв ме прати в Русия, аз просто ти отговорих...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]Корана и тяхната религия (която би трябвало да следват) също не ги оправдава...!!! [/quote]

  [quote#60:"Иво"]Религиозния текст НЕ оправдава действията на ИД. [/quote]

  ок. да потретим логическата връзка.

  1. "Коранът не оправдава ИД", казва "Иво". "Религиозният текст не оправдава ИД", казва "Иво". оттук следва, че:

  2. ако ИД са лоши, за което всички сме съгласни,

  3. Коранът обаче не им дава никакви основания да вършат онова, което вършат, ерго

  4. Коранът, респ. религиозният текст и ислямът, са обратното на лоши, т.е. - "добри", защото не дават основания за тероризъм, а

  5. оттук и всички "лоши" като ИД, бившите вече "боко харам", ал-каида, талибаните, хезбалла и иран са се объркали.

  някой да каже нещо за логика? здрав разум? разумно съждение? употреба на ума? оттук насетне наистина нищо няма значение. ако не можем да схванем логическия порядък на онова, което ние самите казваме, значи сме пуснали разума си в безсрочен отпуск. а ако това е така, остава да "вяррваме" на "Иво", че онова, което казва, има каквато и да е връзка с някакво познание. точно както "Иво" безрезервно "вярва" на мюсюлманите, които са му "приятели", било те от Пакистан или Ирак.

  ето на, просто е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 71. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#69:"Иво"]Пак ще ти повторя, че имаш проблем в следването на каквато и да е логика. Виж клеветено на хора, които не познаваш си добър. И не за първи път го правиш това. [/quote]

  хе. първо пишем нещо, после подскачаме, когато хората съдят за нас въз основа на същото нещо, което сме написали.

  още малко ще кажете, че Ви клеветя, когато смятам, че сте левушко-православен-с-проислямски-патос. нарича се "неспособност да понесете отговорност за онова, което пишете".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#70:"abdelhaqq"] Коранът, респ. религиозният текст и ислямът, са обратното на лоши, т.е. - "добри", защото не дават основания за тероризъм, а [/quote]

  Тази връзка и преход ги правиш ти самият, а НЕ аз. Не съм заявявал, че Корана е добър, защото в него има текстове, които НЕ са добри, примерно за дискриминация към жените, към насилие спрямо немюсюлмани и други подобни неща. За мене хубава е Библията например, особено Новия Завет, защото тя ни учи на любов, смирение, милосърдие и прошка.

  [quote#70:"abdelhaqq"]оттук и всички "лоши" като ИД, бившите вече "боко харам", ал-каида, талибаните, хезбалла и иран са се объркали.
  [/quote]

  Аз лично не бих използвал думата объркали, а по скоро систематично погазвали основни постулати в религията си. Тези терористи, които имат претенциите да са мюсюлмани би трябвало да се водят от основните принципи в Корана, като това например да не се убиват цивилни граждани, да не се убиват мюсюлмани, да не се самоубиват, да не бъдат несправедливи и подобни текстове.

  Ще дам друг пример, изрода терорист смяташе себе си за християнин, но това, което стори беше всичко друго но НЕ и християнско! Да убиеш десетки невинни деца, да извършен атентат срещу законната власт, да проповядваш омраза и насилие, както правеше Брейвик няма нищо християнско във това.... има и други подобни уж християни, като американеца сектант Джим Джоунс, който убиваше невинни хора, а накрая призова своите последователи да се самоубият. И те това направиха в Гаяна.

  [quote#70:"abdelhaqq"]ако не можем да схванем логическия порядък на онова, което ние самите казваме, значи сме пуснали разума си в безсрочен отпуск. [/quote]

  Глупости на търкалета.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#71:"abdelhaqq"]първо пишем нещо, после подскачаме, когато хората съдят за нас въз основа на същото нещо, което сме написали. [/quote]

  Твърдиш нещо за мен, което НЕ е вярно, а НЕ е вярно, защото НЕ съм го писал или заявявал никога! Това е клевета! И ти си клеветник.... защото НЕ съм писал, че Корана е добър, както твърдиш ти! Написах, че тези изроди нарушават текстове и принципи в тяхната свещена книга Корана, които уж трябва да следват, а вместо това те ги погазват систематично.

  [quote#71:"abdelhaqq"]Още малко ще кажете, че Ви клеветя, когато смятам, че сте левушко-православен-с-проислямски-патос. нарича се "неспособност да понесете отговорност за онова, което пишете".[/quote]

  По ред на номерата..... това, че съм левушко, го разбирам, че имам леви политически убеждения, което е вярно, никога не съм криел това. Да, аз харесвам и подкрепям левите демократични европейски партии, като тези членуващи в ПЕС например. Но, без БСП, защото това е една напълно компроментирала се с времето партия. Но, пък в ЕС има много достойни социалдемократически и социалистически партии, които подкрепям и харесвам, примерно тези в Швеция, Германия, Австрия, Словакия и т.н.

  Да, български православен християнин съм и съм щастлив с този факт. Обичам моята православна християнска вяра.

  Но, че съм про-ислямист, ислямист, ислямофил и тем подобни глупости НЕ е вярно! Това е клевета! Не мразя исляма, но не го и обичам, нямам някакви симпатии. Вярвам и знам, че във всяка религия има и добри и лоши хора. Симпатии и обич имам към Християнството!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#72:"Иво"]Ще дам друг пример, изрода терорист смяташе себе си за християнин, но това, което стори беше всичко друго но НЕ и християнско![/quote]

  Имах предвид за изрода терорист Брейвик.... *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#65:"abdelhaqq"]различията между правните школи в исляма. [/quote]
  Този път ме пратихте в много дълбоки води, не е като за мен.

  [quote#65:"abdelhaqq"]различията по въпроса какво и кога се води джихад. [/quote]
  Ето това ме интересува. Има ли мирно тълкуване на джихада, което да дава право и другите религии да си съществуват паралелно чак до "сетния ден" ?

 76. 76 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#72:"Иво"]трябвало да се водят от основните принципи в Корана, като това например да не се убиват цивилни граждани, да не се убиват мюсюлмани, [/quote]

  точно това обяснявам и аз. докато смятаме, че "основните принципи на Корана гарантират мирно съжителство", и като такива са нарушавани от ИД, затова ИД са лоши...ние ръкопляскаме на Корана. отделно, че това не са основните принципи на Корана. въобще.

  колкото до това кого слушаме, да:
  [quote#72:"Иво"]Ще дам друг пример, изрода терорист смяташе себе си за християнин, но това, което стори беше всичко друго но НЕ и християнско![/quote]

  точно затова не може да кажем, че "слушаме приятелите си от пакистан и ирак и тяхното мнение е меродавно за исляма по принцип". защото на този принцип и брейвик, и джим джоунс биха били християни, защото се самоопределят като такива. нарича се "критичност".

  затова и
  [quote#72:"Иво"]Глупости на търкалета.
  [/quote]

  може да бъде единствено реторично възклицание.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 77. 77 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#75:"maria_"]Има ли мирно тълкуване на джихада, което да дава право и другите религии да си съществуват паралелно чак до "сетния ден" ?[/quote]

  има. само дето не е много популярно. има и тълкувания на исляма, според които може да подпийваме алкохол от време на време, да пояждаме свинско и да съгрешаваме с жените на ближния си, но те също не са много устоими в светлината на Корана и Сунната.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 78. 78 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#73:"Иво"]Това е клевета! И ти си клеветник.... защото НЕ съм писал, че Корана е добър, както твърдиш ти! Написах, че тези изроди нарушават текстове и принципи в тяхната свещена книга Корана, които уж трябва да следват, а вместо това те ги погазват систематично. [/quote]

  вжте по-горния ми коментар. изключително досадно е това подскачане. докато смятате, че Коранът съдържа принципи, които гарантират мирното съжителство между религиозните общности, ще смятате, че Коранът е "много хубав". и, съответно, си затваряте очите за чисто-съдържателно-изрядно-буквалистичното прилагане на корана и сунната от ИД, екс-боко-харам и всичките други човеконенавистни образувания.

  защото ислямът е това - човеконенавистна религия. и това се гарантира не от "интерпретации" на Корана и Сунната, а от тяхното пряко и буквално съдържание. докато твърдите обратното, ще бъдете ислямофил.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 79. 79 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#78] от "abdelhaqq":

  "Това е клевета! И ти си клеветник.... "
  Дойдохме си на думата Знаех си че скоро и ти ще бъдеш обявен за клеветник

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 80. 80 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#79] от "Magen David":

  е да...сега чакам "ционистките пачаври" и пр...жалка работа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#76:"abdelhaqq"].ние ръкопляскаме на Корана.[/quote]

  Кой е ръкопляскал на Корана!?

  [quote#76:"abdelhaqq"]точно затова не може да кажем, че "слушаме приятелите си от пакистан и ирак и тяхното мнение е меродавно за исляма по принцип". [/quote]

  А, тебе ли да слушам, който дори не си мюсюлманин!? Ти ли който си мислиш, че познаваш по добре исляма от стотици мюсюлмански религиозни водачи, имами, улеми, аятоласи и т.н.? Кой познава по добре религията си? Приятеля ми от Ирак или ти Абделе, който си евреин?

  [quote#76:"abdelhaqq"]може да бъде единствено реторично възклицание. [/quote]

  Приеми го както искаш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#78:"abdelhaqq"]докато смятате, че Коранът съдържа принципи, които гарантират мирното съжителство между религиозните общности, ще смятате, че Коранът е "много хубав". [/quote]

  НЕ съм смятал, че Коранът е много хубав! Това си е твой извод, който аз не споделям.

  [quote#78:"abdelhaqq"]и, съответно, си затваряте очите за чисто-съдържателно-изрядно-буквалистичното прилагане на корана и сунната от ИД, екс-боко-харам и всичките други човеконенавистни образувания. [/quote]

  Пак да попитам, къде в Корана пише, че може да се убиват мирни мюсюлмани? Защото точно това правят изродите от ИД и Боко Харам!? Къде пише в Корана, че самоубийството е позволено!? Къде пише, че е разрешено насилствено смяната на религията на християни!? Къде пише, че е позволено избиването на цивилни било то и християни? Къде пише, че е позволено изнасилването на жени, ограбването на градове и села!? Къде ги пише там тези неща!? Нали уж си голям познавач на Корана... покажи ги тези сури де!?

  [quote#78:"abdelhaqq"]защото ислямът е това - човеконенавистна религия. и това се гарантира не от "интерпретации" на Корана и Сунната, а от тяхното пряко и буквално съдържание. докато твърдите обратното, ще бъдете ислямофил.[/quote]

  Ако всички мюсюлмани бяха като изродите от ИД щях да се съглася с горното твърдение, обаче за наше щастие това далеч не е така. Повечето мюсюлмани не са агресивни радикали и фундаменталисти. Повечето мюсюлмани осъждат и се разграничават от престъпленията и делата на главорезите от ИД. Нещо повече нормалните и умерени мюсюлмани и в момента водят война срещу тези изроди в Сирия, Ирак и Ливан, както и помагат, приютяват и защитават християните и язидите живеещи в Ирак и Сирия. Има много примери, когато християни и мюсюлмани (+ евреи) са живеели в мир заедно. Имало е и моменти на войни и насилие, разбира се. И преди отново да ме обявиш за ислямофил реч в същия смисъл наскоро имаше и папа Франциск по време на посещението си в Турция, чети и се образовай.... ще видиш, че моето мнение не е много по-различно от неговото:

  http://mic.com/articles/105706/pope-francis-just-shut-down-christian-fundamentalists-in-an-amazing-way


  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/the-pope/11262458/Pope-Francis-prays-at-Blue-Mosque-during-Turkey-visit.html

  Накратко, моето мнение, мнението на папа Франциск и на мнозинството европейски политици, като Меркел, Оланд, Камерън, даже наш Плевнелиев. Има радикални ислямисти и фундаменталисти, които са малцинство в своята религия и срещу които трябва да се борим. Има и много нормални мюсюлмани с които да се стремим да живеем в мир и разбирателство. И да водим диалог. Ако те искат това разбира се. Ако не искат прав им път, изолация, санкции и това е. Ако, пък ни заплашват, то трябва да ги унищожим, изолираме, вкарваме в затвора, бомбардираме и всички други рестриктивни мерки.... точно, така действа ЕС и САЩ спрямо изродите от ИД и техните подръжници, което е правилната политика.

  П.П.
  И накрая ще пиша, споделям и пиша каквото си пожелая... живеем в свободна страна и всеки от нас има право на свое собствено мнение. Всеки има право на свобода на мисълта. Ако, на теб не ти харесва тази наша свобода и даденост в България... знаеш накъде да отидеш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#80] от "abdelhaqq":

  Това го бях написал на друг човек (форумец с никнейм Venci4), който беше обиждал по брутален начин мен и семейството ми, който пускаше нон стоп клевети и лъжи по мой адрес, който ме беше заплашвал с физическо насилие, който се възхищава от терористи и изроди като Брейвик, който се радваше на смъртта на великият Мандела, който открито заяви, че е расист. Към такива хора няма как да имам добро отношение.... ти си много далеч от него. Единственото по което си приличате с него е страстта ви да лъжете и клеветите по мой адрес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#77] от "abdelhaqq":

  Ок, нека се съглася че няма хем позитивен хем легитимен начин да се тълкува курана и джихада. Тогава според нашите представи джихадът задължително е тероризъм, а всички мирни мюсюлмани са мирни само защото не познават добре курана и сунната или пък не са достатъчно религиозни.

  Мислите ли че всеки вярващ мюсюлманин, който наистина познава курана е терорист по задание?

 85. 85 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#78:"abdelhaqq"]защото ислямът е това - човеконенавистна религия. и това се гарантира не от "интерпретации" на Корана и Сунната, а от тяхното пряко и буквално съдържание. [/quote]

  Тия думи май повече за мен се отнасят отколкото за Иво. Нямах предвид интерпретации. Вие споменахте за
  [quote#65:"abdelhaqq"]различията между правните школи в исляма. [/quote]
  За тях питах, а не за интерпретации...

 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#84:"maria_"]Мислите ли че всеки вярващ мюсюлманин, който наистина познава курана е терорист по задание?[/quote]

  не. казвал съм го много пъти. аз също познавам Корана, повече от много мюсюлмани, но не съм терорист.

  но мисля, че всеки мюсюлманин, който иска да се върне към основите на вярата си, към онези основополагащи текстове, на които тя се гради - а именно, Корана и Сунната, без да търси основания за авторитет над тях - има голяма вероятност да свърши в приложение на исляма, което нас би ни ужасило.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#85] от "maria_":

  не, в конкретния случай тези ми думи се отнасяха за "Иво", според когото ислямът е "въпрос на интерпретация на Корана", и затова "интерпретацията" на исляма от "моята позната от Пакистан и приятеля ми от Ирак" е не просто също толкова валидна, а много по-валидна от тази на ИД. въпросът тук не е само "откъде взехме критерий да отсъдим между тази и онази интерпретация" (въпреки че това е валиден въпрос, по аристотел: не е възможно да има двама души, които да казват две противоположни неща и да са прави, първо, второ, не е възможно да се отсъди между тях без външен авторитет - и двете липсват при описаните случаи на "Иво", и "доколкото тези две интерпретации са еднакво валидни и устоими в светлината на Корана". и тъй като колегата "Иво" няма никакъв критерий, той избира критерия "доверявам се на тези мюсюлмани, чиято интерпретация на исляма ми харесва, защото импонира на светско-християнския ми широк светоглед", без значение близостта на тази "интерпретация" до изворовия текст, в случая на Корана и Сунната. но моят коментар беше, че в случая не може да говорим за "интепретации", защото в момента, в който кажем "има много еднакво валидни интерпретации на Корана и Сунната", ние нарушаваме основни принципи на логиката и боравенето с нормативни текстове: най-малкото защото не е възможно един текст, който създава норма, каквито са Корана и хадисите, да бъдат безкрайно противоречиво интепретирани - това противоречи на основния принцип на нормативния текст. той съществува, за да предаде точно определено послание и да очертае точно определени рамки. затова го има. това е причината на съществуването. затова, тъй както не може да кажем, че Конституцията има безкрайно много интерпретации и противоречиви тълкувания, така и Корана и Сунната. сетне, ако тези "противоречиви напълно тълкувания" бяха това, което колеги като "Иво" твърдят, т.е. еднакво валидни "тълкувания", ние няма да имаме никакви основания да кажем, че това на ИД не е толкова валидно, колкото това на "приятелите ни от Ирак и Пакистан, и от Родопите", и откъде и да било другаде. но тъй като е чудовищно да се твърди това, ние твърдим, че ИД са се "подвели" и "не спазват религиозния текст". което пък, с оглед на схващанията ни за "интерпретациите", не е удържимо. та така по повод горния ми коментар.

  оттук и "различията" между правните школи наистина са въпрос на интерпретация. въпросът обаче е друго - тази интепретация дали може да бъде разтягана като дъвка безкрайно? сиреч, интепретацията за "големия джихад" като върховното духовно усилие дали отменя напълно и противоречи на повелята за физически, реален джихад срещу неверниците и постановленията за съдбата на пленените жени и деца, съдбата на собствеността им, завлядяна по време на джихад, разпределението на плячката и пр.? не, не е възможно, според онова, което по-горе казах. или пък дали разбирането за джихада като изпълняван и чрез различни ритуални действия като "поклонение" хадж, дали противоречи отново и отменя на разбирането за джихада като физическа война? не, просто го допълва. или друг пример - религиозното дарение, вакъфа, който се намесва и до днес в публичното говорене на мюсюлманите, например когато нашенското мюфтийство желае да си върне джамиите от османско. това, че отделните правни школи имат различия по въпроса за вакъфа - как се основава, за какви цели се употребява, какви са отношенията между дарител, надзорник на вакъфа и потребител, каква е степента на контрол на дарителя над дейностите във вакъфа, как може един вакъф да се прекрати - та, въпреки тези различия в ислямското право, ние не можем да кажем по никакъв начин - "не може и не бива да има вакъф, коранът, сунната и шариата казват това". колкото и да е широка тълкувателната рамка, тя не може да се лашка до безкрайност от едната крайност в нейната противоположност. та така и с джихада, войната, обезглавяването на неверниците и пр. когато Корана казва "по-тежко е да заблуждаваш, отколкото да убиваш", или пък "срещнете ли неверник, с удар по шията бийте", "сражавайте се с тях докато приемат исляма или дадат данъка джизя с покорство", е въпрос на употреба на нашия здрав разум да разберем, че когато един мюсюлманин иска да се върне към основния си текст, няма да прочете в тези текстове "никога не посягайте над неверниците, защото те са равни по права като вас, и не се стремете към налагане на исляма по силов път". реално, обаче, наистина в шариата и ислямското право се сблъскват всичките приложения на исляма - и във всички тях основни положения на демократичната, правова държава, са нарушени. т.е. онези "различия", в които полагаме надеждата си като съответствени на западните демократични ценности, във вътрешномюсюлмански план не са устоими. точно защото, да затворим кръга, не става въпрос за "безкрайна интерпретация", а за реалното съдържание на Корана и Сунната.

  хубав ден.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  [quote#84:"maria_"]Мислите ли че всеки вярващ мюсюлманин, който наистина познава курана е терорист по задание?[/quote]

  Много хубав въпрос задаваш. Аз преди зададох подобен въпрос на Абдел. Питах го дали според него има нормални и мирни мюсюлмани, той със много условности каза, че има, обаче, те не били истински мюсюлмани, защото не познавали вярата си или нещо от този род (да ме поправи, ако греша).

  Та, ми се струва, че според Абдел истинските и автентични мюсюлмани са терористите радикали и фундаменталисти, като тези от ИД и Ал Кайда, а останалите мирни и умерени мюсюлмани са заблудени и не истински мюсюлмани. А, всъщност според мен е точно обратното.... и това е позицията на всички световни политически и духовни лидери, както на Запад, така и в мюсюлманския свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#88] от "Иво":

  ами вижте по-горе отговора ми. не е някакъв езотеризъм. и наистина, зависи от дефиницията ни на "норма" и "нормалност". "нашата" не е "тяхната". по-просто от това не става.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#89] от "abdelhaqq":

  Добре Абделе, ти си имаш своето мнение и позиция, аз пък си имам моето мнение и позиция, което се различава в доста от твоето, но не искам да го натрапвам нито на теб, нито на някой друг... всеки има глава на раменете и може сам да прецени за себе си, кое е правилно, кой е прав, кой греши, какво е нормалност и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#90] от "Иво":

  ми ок. кажете го това същото на лекаря си. "вие си имате мнение, аз си имам мнение" и го ощастливете завинаги чрез смиването на експертната му способност в субективната яма на безкритерийността. може и на монтьора на автомобили да го кажете същото. или на компютърджията, дето ви оправя ПСто.

  работи ли по този начин? ако не работи, значи максимата "всеки си има мнение" е не просто излишна, ами вредна, защото създава илюзията, че "всички мнения са еднакво валидни", със скритата асумпция че "все пак моето мнение е най-добро". а както се оказва по явления като ИД, това съвсем не е така.

  бъдете здрав, не мисля да инвестирам твърде много във форума така или иначе, камо ли да влагам емоционален ресурс. той по дефиниция е това, което е - виртуална агора за люпене на семки.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 92. 92 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#86] от "abdelhaqq":

  Съгласна съм че джихадистите прилагат буквално религиозните текстове на исляма (по този въпрос искам да се разгранича от мнението на Иво). Съгласна съм и с това че и занапред винаги ще има мюсюлмани които ще избират да тълкуват буквално, но предполагам че броят им ще намалее с времето. Все пак човечеството се развива, а тия тестове са написани в 7век.
  Убедена съм обаче че, единствената причина в 21век все още да има толкова много мюсюлмани фундаменталисти не е ислямът, а също гео-политическата обстановка има огромно значение. Тук съм съгласна с Иво.

 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Весело

  До коментар [#91] от "abdelhaqq":

  Хахаха.... благодаря ти за съвета Абделе, но нямаше нужда, слава Богу имам добро здраве. Бих те посъветвал и ти да се прегледаш на психолог някой ден, защото имаш някакви проблеми ми се струва.

  Както и да е... жив и здрав бъди и ти и не забравяй, че никой не те кара да пишеш насила във форума. Ако не харесваш (или те дразнят) моите коментари просто не ги чети, и не пиши коментари отправи към мен. Или обратното... ти си решаваш какво да правиш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#93:"Иво"]Хахаха.... благодаря ти за съвета Абделе, но нямаше нужда, слава Богу имам добро здраве. [/quote]

  това беше коментар, който няма нищо общо с лекаря, а с професионалното познание на специалистите от тесните области. ако смятате, че е неподходящо да информирате лекар, монтьор, хардуерист, строител, архитект и всеки друг специалист от областта му за "своето мнение", което да пробутвате като "еднакво валидно с неговото", тогава трябва по необходимост да признаете, че когато Ви липсва критерий за нещо, Вие се доверявате изцяло субективно на преценката на някой друг, в случая на "приятеля от Пакистан или Иран", без да имате основания за това.

  не става така. затова и рекламирането на псевдо-компетентни мнения няма как да проработи.

  затова и коментарът:
  [quote#93:"Иво"]Бих те посъветвал и ти да се прегледаш на психолог някой ден, защото имаш някакви проблеми ми се струва. [/quote]

  може да бъде единствено просташко пазарно подмятане. нищо повече.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 95. 95 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#92:"maria_"]но предполагам че броят им ще намалее с времето. Все пак човечеството се развива, а тия тестове са написани в 7век. [/quote]

  нямаме основания да предполагаме това. напротив, светът по-скоро се "десекуларизира", отколкото обратното. никога критерият не е бил историческият период на написване на тези текстове: по този смисъл би излязло иначе, че "броят на християните фундаменталисти ще намалее, защото текстовете им са писани през 1ви век".

  [quote#92:"maria_"]мюсюлмани фундаменталисти не е ислямът[/quote]

  е. не става така. не можем да кажем, че причината за фундаменталистите не е "ислямът", защото по дефиниция фундаментализмът е завръщане към основите на нещо-самото-то-по-себе-си. както сме обсъждали много пъти, пълно е по света с хора в неравностойно социално положение. но една точно определена група реагира по точно определен начин: взривява кафенета, убива неверници в редакции на просташки секуларни списания, взима заложни, прави псевдодържавни образувания. защо? защото има норма да постъпва така. заложена в Корана и Сунната.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 96. 96 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#95:"abdelhaqq"]защото има норма да постъпва така. заложена в Корана и Сунната. [/quote]
  С това съм напълно съгласна че реагират така заради нормата в Корана. Имах предвид че въпреки нормите в Корана, при други геополитическите обстоятелства, щеше да има по-малко фундаменталисти и повече "интерпретатори".

 97. 97 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#95:"abdelhaqq"] светът по-скоро се "десекуларизира", отколкото обратното.[/quote]
  Това сериозно ли? И за България ли се отнася

 98. 98 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#97] от "maria_":

  не. в световен план. вижте статистиките за нарастването на вярващите в големите религии, особено исляма.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#94] от "abdelhaqq":

  Добре Абделе, извинявай, ако съм те обидил... каквото имах аз вече ти го казах.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#98] от "abdelhaqq":
  ....и особено бързо нараства броят на радикалните. А какви са причините за това нарастване? Не са ли социални, политически, икономически, ... фактори. Куранът отдавна си съществува, какво е различното сега?

  Моля, в молента в който не искате не ми отговаряйте, няма да се обидя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK