Припят - моментна снимка на ядрения апокалипсис

Изглед към призрачния град Припят и никога не работилото виенско колело

© Reuters

Изглед към призрачния град Припят и никога не работилото виенско колелоДнес светът отбелязва 29 години от една от най-тежките ядрени аварии в историята си - тази в Чернобил. 


По официални данни тя е причинила непосредствената смърт на 31 души, но много повече хора са станали жертва на свързани с радиацията заболявания като рак. Точният им брой и дългосрочните последици върху здравето на хората продължават да са обект на ожесточен спор.


"Дневник​" припомня един текст, писан преди четири години от сърцето на чернобилската трагедия - украинския град Припят. Той беше публикуван за първи път на 26 април 2011 г.
Само холивудски филм за апокалипсиса може да подготви посетителя за това, което ще го посрещне в призрачния град Припят - епицентъра на най-тежката ядрена авария в света. Скелетът на един град, неговите останки, пустите сгради, лишени от живот, стоят като символ на човешката лудост, погубени мечти и разбито детство, описва посещението си в печалния град Ричард Балмот от "Ройтерс" преди 25-ата годишнина от чернобилската трагедия.


Малко след полунощ на 26 април 1986 г. четвърти реактор на чернобилската атомна централа избухва, след като се проваля опит със защитните системи на реактора. Похлупакът му е отнесен, а във въздуха изригват радиоактивни отломки.


Тогава е времето на студената война. За няколко дни думата "Чернобил" се превръща по цял свят в нарицателно за съветски гаф и арогантност. Обсебената от маниакална тайнственост Москва не споменава и дума за катастрофата в продължение на 36 часа, докато облакът от радиоактивни частици преминава през Украйна и Беларус и достига други европейски държави.


Макар Западът да възприема чернобилската катастрофа като колосален провал на съветската система, местните жители поставят ударението върху героизма на огнеборците и работниците от аварийните екипи, които на място се борят за овладяване на ситуацията в дните и седмиците след аварията. Изложени на високи нива на радиация, малцина от тях все още са живи.


Припят – от успеха до провала само за една нощ


Пътят от централата към Припят минава покрай знак, отбелязващ годината на създаване на т.нар. атомград – 1970-а. Припят е един от деветте построени по подобен модел градове в СССР. В централните части е разположен огромен комплекс, който навремето е приютявал магазини, ресторанти и Двореца на културата.


Сега е обрасъл с фиданки и храсти и е посипан със счупени стъкла и камъни. Той посреща малцината си посетители със зловеща, неестествена тишина. Отломките и развалините наоколо показват, че през годините това място е било обект на мародерство. Което от своя страна поставя въпроса къде може да се е озовало силно заразено с радиация имущество.


Преди аварията тук живеят около 50 000 души със средна възраст 28 години. Градът се налага като нов модел за младите специалисти в Съветския съюз.


Почти всички жители на Припят зависят от чернобилската централа, която тогава се е твърдяло, че е толкова безопасна, че би могла да се издига на Червения площад в Москва. Заплатите, училищата, облагите са добри. Перспективите са блестящи.


Но всичко се променя за една-единствена нощ в резултат на човешка грешка - рискован експеримент, за да се провери дали охладителната система може да работи само с електричество, произведено от самия реактор, в случай на срив във външното захранване.


Хеликоптер обеззаразява региона около АЕЦ "Чернобил". Снимката е направена на 13 юни 1986 г.

© Reuters

Хеликоптер обеззаразява региона около АЕЦ "Чернобил". Снимката е направена на 13 юни 1986 г.


26 април онази година е било събота. Алексей Йермаков, който тогава е бил на 12 години, помни, че сестрата на училище N3 му е дала йодни таблетки за смучене няколко часа, след като той и семейството му през нощта са чули силен взрив.


"Спомням си, че бяха много горчиви. Служители на гражданска защита също обикаляха по апартаментите и раздаваха йод. Мама слагаше капки йоден разтвор в млякото ни", разказва Йермаков. Той, майка му и брат му са били евакуирани на следващия ден следобед. Сега Йермаков е компютърен инженер в Киев.


Детски увеселителен парк допълва тъжната гледка в Припят. Там стоят ръждясали въртележка, блъскащи се колички и гигантско виенско колело, което е трябвало да заработи по случай Деня на труда 1 май.


Местно начално училище, по чийто под и до ден днешен са разхвърляни кукли, играчки, учебни тетрадки, късове дрехи и купчини от чиновете на децата, говори за внезапно и бързо напускане на помещението.


Жителите на Припят са евакуирани за шест часа след разпореждане, дадено от Москва 36 часа след аварията.


"Ние бяхме евакуирани на 4 май", разказва 73-годишният Макар Красовски, който по онова време е живял в беларуското селище Погонное, на 27 км от атомната централа. "Децата бяха евакуирани по-рано, на 1 май. Никой нищо не знаеше, никой нищо не ни каза. Наредиха ни да си вземем дрехи само за три дни, защото всичко е било заразено. Обещаха ни, че ще затворят реактора и след три дни ще се върнем", спомня си Красовски събитията преди 25 години.


Погонное все още е забранено за живеене. Посещенията в него са разреши само веднъж годишно - за Задушница.


Малко след аварията в четвърти реактор няколко селища и цяла борова гора са изравнени със земята и погребани.


По-старият, съседен на Припят град, Чернобил, дал името на атомната централа, остава далеч по-малко засегнат от аварията. Макар че три четвърти от населението му е евакуирано, в наши дни там живеят около 4000 души, които работят целогодишно на смени, за да наблюдават и поддържат зоната.


Наследството от "Чернобил"


По официални данни аварията е причинила непосредствената смърт на 31 души, но много повече хора са станали жертва на свързани с радиацията заболявания като рак. Точният им брой и дългосрочните последици върху здравето на хората продължават да са обект на ожесточен спор дори 25 години след трагедията.


"Близо 600 000 души са участвали в овладяването на последиците от аварията. Близо 300 000 от тях бяха украинци. От тях 100 000 в момента са инвалиди", твърди Владимир Холоша от министерството на извънредните ситуации.


Изследване на ООН от 2008 г. отчете "драстично нарастване на заболяванията от рак на щитовидната жлеза в Украйна и отвъд границата с Беларус. Децата са били особено уязвими, тъй като са пиели мляко с високи нива на радиоактивен йод.


През 2006 г. международната организация на лекарите за предотвратяване на ядрена война (International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW) обяви в свой доклад, че между 12 000 и 83 000 деца са родени с вродени деформации в района на Чернобил и между 30 000 и 207 000 по света са били генетично увредени.


Една от 1000-та жители на беларуския град Тулговичи на границата на забранената зона. Областта е почти обезлюдена, но изобилства с диви животни

© Reuters

Една от 1000-та жители на беларуския град Тулговичи на границата на забранената зона. Областта е почти обезлюдена, но изобилства с диви животни


Три години по-късно книга на група руски и беларуски учени, публикувана от Нюйоркската академия на науките, твърди, че предишните проучвания са използвали неверни данни от съветската статистика. "Официалната позиция на Чернобилския форум (консорциум от осем агенции на ООН и представители на Беларус, Русия и Украйна - бел. ред.) е, че близо 9000 смъртни случая са предизвикани от инцидента, а около 200 000 хора страдат от заболявания, предизвикани от катастрофата", пишат авторите на "Чернобил - последиците от катастрофата за хората и околната среда". "По-точни изчисления показват, че близо 400 милиона човешки същества са били изложени на радиацията от Чернобил и в продължение на поколения те и техните наследници ще страдат от унищожителните последици."


Авторите твърдят, че до 2004 г. близо един милион души са починали в резултат на чернобилската радиация и нейните ефекти върху здравето като вродени дефекти, спонтанни аборти, ускорено остаряване, мозъчни увреждания, сърдечни, ендокринни, чернодробни, гастроинтестинални и белодробни заболявания.


Според ООН обаче здравословните ефекти от "Чернобил" не са толкова страшни, колкото се е очаквало предварително и в действителност само няколко хиляди души са умрели в резултат на аварията.


Повреденият щит


В момента нивата на радиация в някои отворени за посещения части от зоната са значително под опасните стойности. В началото на април учен от "Грийнпийс", оборудван с гайгеров брояч, отчете 9 микросиверта радиация на час в почвата на увеселителния парк в призрачния град Припят.


Това е най-високото измерено ниво по време на еднодневното посещение, на което присъства и журналистът Ричард Балморт. За сравнение - при полет на 12 000 метра височина човек се излага на радиация между 3 и 9 микросиверта на час в зависимост от маршрута.


По-големият проблем на Украйна в момента е обезопасяването на щита над четвърти реактор. Състоянието на набързо изградения бетонен саркофаг бързо се влошава и от десетилетие през пукнатините му изтича радиация.


Припят - моментна снимка на ядрения апокалипсис

© Reuters


През 2007 г. бе сключен договор с френската компания "Новарка" за нов саркофаг, който ще бъде стоманен и трябва да издържи до края на века, докогато се вземе решение какво да се прави с тоновете радиоактивен материал под него. През миналата седмица Украйна успя да събере едва 550 млн. евро от международни донори за новия щит. Парите се оказаха по-малко от очакваните 740 млн. евро.


Украйна твърди, че след получаване на независимостта си от СССР през 1991 г. е похарчила 12 млрд. долара за поддържане на зоната и за осигуряване на здравна и социална помощ на хората в засегнатата територия.
 


25 години след аварията


- Бетонният саркофаг над четвърти реактор е изграден за 6 месеца. Той е проектиран да издържи поне 30 години, но от десетилетие през пукнатините му изтича радиация.


- Все още не ясно колко точно е броят на косвените жертви от катастрофата.


- Доклад на Научния комитет по изучаване на действието на атомната радиация (НКДАР) към ООН твърди, че дългосрочните ефекти от нея са по-малки, отколкото се е смятало първоначално.


- Над 60 различни видове бозайници обитават вече забранената зона.

Ключови думи към статията:

Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Може би Господ е изпратил руснаците на земята за да докарат Апокалипсис и да унищожат човешката цивилизация. Засега се справят доста добре с тази задача. Прочетете повече за Цар Бомба. Покъртителна варварщина. Разминало ни се е за мъъъъъничко.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Представяте ли си какво ще бъде Козлодуй, ако не дай Боже ...
  Ами България?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Какво да каже човек,това не е природа,това са натрупани човешки грешки и немарливост.За съжаление това е положението,хората правят грешки и някои от грешките водят до много жертви и разрушения.

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Чернобил - нека да си спомним онзи страшен ден,който комунистите скриха от нас,а жертвите все още продължават да растат.Най-накрая си признаха,но само от кумова срама.Деца и внуци се родиха,изродиха,да не говорим за загиналите.
  Просто Бог да ги прости!

  Tony
 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В България за информационното затъмнение никой от БКП с изключение на двама третостепенни функционери не понесе отговорност!

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Това не са просто човешки грешки, това е безхаберието към човешкия живот на комуниста. Да не говорим как мълчаха дни наред след това. И тогава начело на петолъчката беше любимеа на Запада Горбачов...

 7. 7 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]

  Какво да каже човек,това не е природа,това са натрупани човешки грешки и немарливост.За съжаление това е положението,хората правят грешки и някои от грешките водят до много жертви и разрушения.[/quote]
  Прав си, но природата си знае работата:

  "Областта е почти обезлюдена, но изобилства с диви животни"

 8. 8 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 539 Неутрално

  А Партията любима криеше от народонаселението, м§*$)%§.
  Никакви милост към чугунените комундери!

 9. 9 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Прилича на Перник, Радомир или някои квартали на София

  veni vidi fugi
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Комунистите даже не отмениха първомайската манифестация, на която по традиция излизаха и много деца. А на този първи май валеше и радиоактивен дъжд. За Чернобил чухме от Свободна Европа, но вече беше късно - бяхме излапали доста радиоактивни марули. Само висшите кръгове в БКП знаеха и се бяха подсигурили с незаразена храна и вода.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#4:"Free person"]

  Чернобил - нека да си спомним онзи страшен ден,който комунистите скриха от нас,а жертвите все още продължават да растат.Най-накрая си признаха,но само от кумова срама.Деца и внуци се родиха,изродиха,да не говорим за загиналите.
  Просто Бог да ги прости! [/quote]
  Тук криеха, обаче си стояха под дъжда на манифестацията.
  Иначе си прав - тукашните комундери са по-кофти от съветските. По онова време там трагедията не се е крила и всеки пращаше каквото може за да помогне, но не и ПАРИ. Призив за финансова подкрепа от медии е нямало, както правим сега.

 14. 14 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#10:"voltaire"]Може би Господ е изпратил руснаците на земята за да докарат Апокалипсис- цитат на коментар #1 от “moriarti”

  В Чернобил са "украинци" а не руснаци. [/quote]
  Карай сега. Украинската газопреносна система си е украинска, АЕЦ-а и грешката са си руски и т.н.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  "В началото на април учен от "Грийнпийс", оборудван с Гайгеров брояч, отчете 9 микросиверта радиация на час в почвата на увеселителния парк в призрачния град Припят."

  Това въздушна Керма, или амбиентна доза?

 16. 16 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#10] от "voltaire":

  На улав ли се правите и с тези ужасни събития??? Украйна беше част от СеСеРе-то грозно и всичко беше под шапката на Кремъл и КГБ. Комуноидите май се надявате с безкрайното повтаряне на лъжите си да убедите хората, че това е Истината?! Уау! Успех, дУругар!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Мисля, че точно тук е заровено кучето.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 579 Неутрално

  " През миналата седмица Украйна успя да събере едва 550 млн. евро от международни донори за новия щит. Парите се оказаха по-малко от очакваните 740 млн. евро.?"

  А се говори, че нищожеството бандюгович е откраднал милиарди.
  - Конфискувайте ги и ги ползвайте за хуманни каузи.

 19. 19 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#1:"moriarti"]Прочетете повече за Цар Бомба. Покъртителна варварщина.[/quote]
  Първо се осведоми за Малчугана и Дебеланкото.

  До коментар [#1] от "moriarti":

 20. 20 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 465 Любопитно

  "- Над 60 различни видове бозайници обитават вече забранената зона"
  Някои напълно нови и непознати видове!

 21. 21 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Навремето, когато официално обявиха, че има радиационен облак над Европа и се приближава към България, по радиото съобщаваха: "Радиационният фон в България е в рамките на нормата. Няма опасност за хората, животните и посевите. Радиация няма и постоянно спада..."
  А "Гражданска отбрана" правеше учения как се постъпва при ядрена война!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на query
  query
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#16:"moriarti"]На улав ли се правите[/quote]
  Комунетата до един не са нормални. Кой от улав по-улав.

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Аз тогава давах на моите деца йод, защото слушах западни радиостанции и знаех.

  подпис
 24. 24 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 362 Разстроено

  "Днес светът отбелязва 29 години от една от най-тежките ядрени аварии в историята си - тази в Чернобил."

  От която авария сме едни от най-потърпевшите. Заради хорската глупост има толкова болести и в България. Сякаш ни е малко останалото, което управниците ни сервират.

  Да живее България и българският народ.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#20:"blaserr93lrs2"]"- Над 60 различни видове бозайници обитават вече забранената зона"
  Някои напълно нови и непознати видове! [/quote]
  Ами, Джеръми Уейд, беше получил разрешение да лови сом в реката там. Хвана и рибата си беше напълно нормална. Епизода го има навсякъде. А като гледам какви зверилници лови на места по света където е нямало изтичане на радиацията, постът ти е малко неуместен.

 27. 27 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#1:"moriarti"]Може би Господ е изпратил руснаците на земята за да докарат Апокалипсис и да унищожат човешката цивилизация[/quote]

  Изпратил ги е Сатаната. Затуй се кланят на чучела, а в Църквата им властва КГБ.

 28. 28 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Украинците не дължат ли обещетение на съседите си, а и на другите страни от Европа? Да не се измъкват с това, че са били част от СССР. Когато трябва да се кичат с чужда слава (освободители на концлагеристи) се бият в гърдите, когато трябва да носят отговорност ги няма никакви.

 29. 29 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А кметът на Киев е изкарал целия град на манифестация на 1 май, макар да е знаел за аварията. По-късно се самоубива...

 30. 30 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Поредното доказателство за липсата на уважение към живота на обикновения човек от комунистическата диктатура.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#29] от "zarco":


  [quote#29:"zarco"]А кметът на Киев е изкарал целия град на манифестация на 1 май, макар да е знаел за аварията. [/quote]
  Явно не е бил прав.
  Какво е трябвало да направи според теб?

 32. 32 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  да предупреди хората да затворят прозорците и да не излизат, или да се евакуират, да се отмени манифестацията.

 33. 33 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#2:"simval"]Представяте ли си какво ще бъде Козлодуй, ако не дай Боже ...
  Ами България? [/quote]

  Не се учудвам на разни руменовчаровци за това, че напират за ядрен самовар - руменовчаровци си кътат паричките при лошите империалисти и а стана нещо, а се изнесоха от България.
  Учудвам се на народеца който няма къде да избяга и къде да се скрие
  Защото при сериозна авария България ще бъде заличена чак до Петрич.
  Украйна е голяма и оцеля след Чернобил, но България ще изчезне.
  Пък дали не си го заслужава този народ ?!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  А японците с тяхната Фукушима, в която гръмнаха американски реактори кой ги е изпратил? И тях ли дявола? Значи Чернобил е "апокалипсис", а Фукушима, която още излива радиация в океана е "сравнително сериозна авария"? Защо за нея няма такива апокалиптични и клеймящи писания?

 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#7:"opasno_lud"]"Областта е почти обезлюдена, но изобилства с диви животни" [/quote]

  Например кучета с шест крака и две глави - едната на мястото на опашката - за задно виждане
  Супер, нали

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Чернобил е само една от причините за постепенно отказване от ядрената енергетика. Човечеството не еднократно е доказвало, че не е способно да поеме отговорноста за действията си, които понякога имат катастрофални последствия. Дори да се приеме, че днес ядрените технологии са значително по- сигурни, никога няма даима гаранции, че няма да се случат човешки грешки, или дори злонамерени действия от нестабилни личности (само 2 примера от тия дни: вторият летец "самоубил" стотици хора; акушерка бие дете).
  Също много сериозен е въпроса с ядрените отпадъци, за които още не е намерено решение, и не се очертава да се намери. Да припомня, че те трябва да се съхраняват към 100 000години...
  Накратко: цената на ядрената енергия е прекалено скъпа, неизчислима, а ползите са временни и краткотрайни.

 37. 37 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#10:"voltaire"]В Чернобил са "украинци" а не руснаци. [/quote]

  Само че тогава украинците бяха под властта на Съветския съюз - продукт на комунистическата идеология, измислена и наложена от руснаците.
  И трагедият в Чернобил е следствие от абсурдната съветска комунистическа система измислена и наложена на съседните народи от руснаците, а не от баба ти.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 38. 38 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#35:"Ian Smith"]"Областта е почти обезлюдена, но изобилства с диви животни" - цитат на коментар #7 от “opasno_lud”


  Например кучета с шест крака и две глави - едната на мястото на опашката - за задно виждане
  Супер, нали[/quote]
  Според такива като теб - Heitarikus dnevnikus , може би.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  [quote#12:"voltaire"]А родното ти ройтерсче крие и замазва 1000 пъти по-вредни за природата факти, причинени от дейността на човек. [/quote]

  Например !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 41. 41 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#12:"voltaire"]А родното ти ройтерсче крие и замазва 1000 пъти по-вредни за природата факти, причинени от дейността на човек. [/quote]

  И според теб това по някакъв начин оневинява комунистическите управниици на вече "починалия" СССР за престъплението им наречено Чернобил.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 42. 42 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#13:"opasno_lud"]Иначе си прав - тукашните комундери са по-кофти от съветските. По онова време там трагедията не се е крила[/quote]

  Недей да лъжеш. Съветските управници мълчаха и криха до последно. Аварията беше разкрита от шведите.
  С тези лъжи можеш да минеш пред новородените, но се съмнявам защото сме живи помнещите, а след нас ще останат планини от документи и свидетелства.
  В любимия ви СССР беше практика да се крият авариите и бедствията, но тази беше прекалено голяма инак и нея биха я скрили.
  Нали разправяхте наляво и надясно, че комунизма ви е най-прогресивния строй и ще победи в световен мащаб, а той вече пращеше по шевовете.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 43. 43 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6149 Неутрално

  И всичко това, за да докладват предпланово пускане послучай Първи май!

 44. 44 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#19:"Гарван"]Първо се осведоми за Малчугана и Дебеланкото. [/quote]

  Те не са заплашвали света с унищожение и са били използвани по време на война срещу агресор за да се приключи войната с по-малко жертви.
  Пак объркахте чушки с домати.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Както се бъзикахме тогава Мирния атом във всеки дом

 46. 46 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#25:"toyaga"]А аз се чудех защо украинците ... всячески искат да си самоубият държавата.[/quote]

  Бягството надалеч от Русия не е самоубийство, а единствения начин за спасение на една държава.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 47. 47 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Както с ядрената енергетика , така и с всичко друго , до което са се докосвали мужиците винаги е ставало на боклук.......

 48. 48 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#38:"opasno_lud"]Според такива като теб - Heitarikus dnevnikus , може би. [/quote]

  Какво да ти каже на теб човек бе, какво да ти каже !!!
  Значи е хейтърство да посочиш на тарикатите, които се пънете да оневинявате уродливата съветска система, последствията върху организмите от радиацията, генните мутации. Това са неща отдавна доказани - сигурно и учените които са ги доказали и те са хейтъри. Зер как може да показват последствията от безхаберието на любимата на Опасно луд комунистическа система !!!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 49. 49 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ian Smith": Янке, те не са заплашвали те направо са унищожавали. Над 300 хил цивилни са убити и почти 0,5 мил са ранените.

 50. 50 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#42:"Ian Smith"]Недей да лъжеш. Съветските управници мълчаха и криха до последно. Аварията беше разкрита от шведите[/quote]
  За какво да лъжа като имам свидетели под ръка как са се организирали в училищата за изпращане на помощи кой каквото може да даде и е било въпрос на чест всеки да занесе нещо? На теб ли да вярвам или на хора, които не са ме лъгали и са ми помагали в живота?!

 51. 51 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ian Smith":

  Не съм казал, че ми е любима система бе, къде го прочете това? Казвам какво са ми разправяли хора живяли там по онова време.
  На тези хора вярвам безрезервно, защото са ми заслужили доверието. А на форумен Джон Доу с доказан комплекс към Русия не вярвам, ама изобщо. Ще ме извиняваш!

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#47:"Николай_1"]Както с ядрената енергетика , така и с всичко друго , до което са се докосвали мужиците винаги е ставало на боклук...[/quote]

  Всеки може да допусне техническа грешка, коато да доведе до фатални последици.

  Истинската вина на съветските "братушки" е, ме КРИХА от света първо самото възникване на инцидента, и второ, истинските му мащаби.

  Спомням си "манифестацията" на 1 май - валеше пролетен радиоактивен дъждец, дечица размахваха букети цветя съм любимите вождове на трибуната, после семейства отиваха да похапнат зелена радиоактивна салатка, откъсната от градинката...

  В същото време на висшата партийна върхушка й се караха със самолети агнешки разфасовки от Бразилия, телешко и зарзават от Аржентина.

  Да не би случайно да й се затрие семката престъпна, шумкарска.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#16] от "moriarti":

  Ама недейте така товариш. ДИмократските ни убеждения повеляват да правим винаги строго разграничение между руснаци и украинци.

 56. 56 Профил на Christian Kolev
  Christian Kolev
  Рейтинг: 229 Гневно

  На лъжата краката са къси. Комунистите са скрили за аварията, мислейки че ще се размине. НО радиоактивният облак за тяхно нещастие отива на запад. И Горби е принуден да признае...
  Дори тогава в задунайската провинция не си спомням да имаше някакви предупреждения за населението. Спомням си само как един съученик, син на партиен функционер обясняваше, че е станало "нещо" и не бива да се ядат зеленчуци...
  Не е късно престъпниците да бъдат осъдени за това което (не) са извършили!

 57. 57 Профил на restavratora
  restavratora
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  За Чернобил, първата официална съветска позиция хвърля вината върху операторите т.е техническа грешка, докато втората официална позиция (в началото на 90-те) признава и за сериозни пропуски в дизайна на реактора, изпълнението при строежа и др. комунистически симптоми. Подобно и за Фукушима - сериозни пропуски в системата за сигурност.

 58. 58 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#50] от "opasno_lud":

  Лъжеш, разбира се. ДрОгарЕте се опитват два дни да скрият инцидента, но европейците засичат повишените нива на радиация и москалите се виждат принудени, да направят съобщение. На 28.04. !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=VG6eIuAfLoM

 59. 59 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Глупостта на комунистите, както да се каже повече..

 60. 60 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ето още снимки и видео от призрачния град Припят 28 години след катастрофата.
  http://www.lematin.ch/monde/Visite-dans-la-ville-fantome-de-Pripiat/story/21223722

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 61. 61 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Чернобил е вече решен проблем.
  Опасна доза радиация има само в съркофага.
  В Хирушима и Нагасаки винаги са живели хора.
  Радиацията е понякога подценена а понякога надценена опасност.
  Виновният за аварията получава немисломи дози облъчване но оцелява и даже е съден.
  Когато са се правели опити в атмосферата фона е бил в пъти по голям за цялата планета.
  При радиация пийте водка найстина помага.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 62. 62 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Всички градове в източна Европа, включително и моя роден, изглеждат като Припят - изоставени.

 63. 63 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#61] от "dedoliben":

  Решен проблем, викаш.
  Само дето ако настоящия саркофаг се срути (както е тръгнало), може да изхвърли в атмосферата още един радиационен облак, не по - малко опасен от първия.

 64. 64 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Едно от грандиозните малоумия на съветските мужици. Те са хиляди, но това е едно от топ-овете. Сам да си взривиш ядрен реактор, това само топ идиоти го умеят.

 65. 65 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#11:"aleko"]Комунистите даже не отмениха първомайската манифестация, на която по традиция излизаха и много деца. А на този първи май валеше и радиоактивен дъжд.[/quote]Радиоактивния облак навлезе в България на 1-ви май привечер. Не разбирам защо се лансира тази измишльотина пак и пак.

  Ето, да се видите колко сте лековерни и колко лесно ви се пробутват лъжи от всякакъв калибър.

  https://www.youtube.com/watch?v=2ApKvCtHGDc

 66. 66 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не е уместно да се политизира катастрофата. 36 часа са нормално за проверка на случилото се от страна на централното правителство в Москва. Ако СССР не беше диктатура, то нямаше да се справят с последствията. При подобни трагедии в други държави се въвежда военно положение, т.е. Стават диктатури, и се праща войската да събират остатъците. При военно положение се налага медийно затъмнение, за да не се създава масова паника. През 2011 година Япония не въведе тези мерки под натиска на атомното лоби и тровят до ден днешен Океана и себе си. Преди 2 седмици медиите съобщиха, че радиацията от Фокушима е стигнала до Сан Франциско и крайбрежието на Калифорния, Канада.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 67. 67 Профил на restavratora
  restavratora
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#65] от "Отнесен":

  От името на Кутев ви съветвам следното: теми относно Чернобил, атентата в църквата "Света Неделя", убийството на Георги Марков, Голодомор, Сталин и мн. др. просто да си замълчите. Нямате никакви доводи и даже коментарите са ви човеконенавистни и ефекта е отрицателен.

  Какво излиза според вашия комента - Бай Тошо, като видял на "кумпютура" сателитните снимки преценил най-отговорно, че манифестациите трябва да се състоят. Мегалицемерие!

 68. 68 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#66:"socialen"] Ако СССР не беше диктатура, то нямаше да се справят с последствията[/quote]

  Е такава глупост няма!
  Искаш да кажеш, че са се справили с последствията (?!?) и то само защото са диктатура?
  Такива изказвания само доказват, че комунизма е болест нелечима!

 69. 69 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Мисля, че Чернобил е жертва на международна конспирация. Всички знаем, че украинците не кусват алкохол..особено по време на работа.

 70. 70 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#66] от "socialen":
  [quote#66:"socialen"]Ако СССР не беше диктатура, то нямаше да се справят с последствията. [/quote]

  Подобни трагедии могат да се случат навсякъде, но подобни глупости може да напише само един български задунаец.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 71. 71 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#67] от "restavratora":

  Благодаря, че признавате твърденията за радиоактивния първомайски дъжд за лъжа.

 72. 72 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#69:"Сиянието на Мрака"]Чернобил е жертва на международна конспирация...[/quote]
  Може и да е, но това е недоказуемо, така че ползата е никаква!
  По страшното е, че някой се опитва да накара хората да забравят за този случай или ако е възможно да не си спомнят подробностите и с течение на времето им се получава!!!!

 73. 73 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Украйненцата имат устойчив стремеж да експериментират и да опитват да надхитрят физиката и всичко наоколовръст.
  След Чернобил, новото направление на експериментиране, което са отпочнали украйненцата в обастта на мирния атом е непреодолимото им напиняне да напъхат касетите с ядрено гориво, на уестингхаус в рактор, проектиран за руски такива.
  Въпреки различията им не само в характеристиките им, но даже и във формата на прътите.
  Майданизацията е повсеместна.
  За омайданения всичко, включително атомната енергия и ядрената реакция е просто, лесно и ясно - почти като да запалиш гума на майдана.
  Кеф ти гума от МАЗ, КРАЗ, ЛАЗ, ПАЗ, или от ПРАЗ.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 74. 74 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#70] от "grand funk railroad":

  Видя ли, че съм прав.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#73] от "PlamenVarna":

  Другарю,

  Опитите ви да свалите вината от великия СССР и кристално чистата му обществена система и да обвините за всичко омразните ви "укри" са наистина трогателни.

  Прозата ви неусетно прелива в поЭзия.

  Комунистическата ви душичка пърха като новоизлюпено кукувиче (в чуждо гнездо, разбира се).

  Тиквеният медал за заслуги грее на работническата ви ватенка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5101 Неутрално

  До коментар [#75] от "Norman Granz":

  Другариата се гърчи. Под статиите за Украйна с пяна на уста обясняват как нямало Украйна, че това била измислена държава като Македония, а тук уверено обясняват, че виновни за Чернобил са именно украинците, а не ССССР. Щеше да е смешно, ако не беше отвратително. Двоен морал по болшевишки.

  Gunter glieben glauchen globen
 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#77:"Blood Red Skies"]Под статиите за Украйна с пяна на уста обясняват как нямало Украйна, ... а тук уверено обясняват, че виновни за Чернобил са именно украинците, а не ССССР. [/quote]

  Типична комунистическа шизофрения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5101 Неутрално

  [quote#34:"Каишков - Гласът на Америка"]А японците с тяхната Фукушима, в която гръмнаха американски реактори кой ги е изпратил? И тях ли дявола? Значи Чернобил е "апокалипсис", а Фукушима, която още излива радиация в океана е "сравнително сериозна авария"? Защо за нея няма такива апокалиптични и клеймящи писания[/quote]
  Защото Фукушима гръмна поради природно бедствие, а Чернобил - поради човешка глупост. Във Фукушима японците веднага алармираха света за проблема, а в Чернобил вие крихте от света за трагедията. Различен морал, другарко Петракиева.

  Gunter glieben glauchen globen
 80. 80 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 529 Неутрално

  [quote#52:"Norman Granz"]Истинската вина на съветските "братушки" е, ме КРИХА от света първо самото възникване на инцидента, и второ, истинските му мащаби.
  [/quote]

  Тук съм напълно съгласен с теб.
  Ако и при изкривяването или премълчаването на истината в днешно време от носителите на световното добро си толкова последователен, цена няма да имаш...

 81. 81 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 990 Любопитно

  До коментар [#7] от "opasno_lud":

  това е определено доста интересен факт
  не съм бил там
  Но в Намибия, Ботсвана и на доста други места които като погледнеш не предлагат хич добри условия за живот е пълно със животни, за Намибия спецялно са и проблем особено дивите прасета
  Явно не са точно така съвсем нещата като ги дават биолозите
  Напр също съм странно учуден за намаляването на дивеча в Северо Западна България
  Като се има предвид че сега района няма нищо общо с ТКЗСарските времена /имам предвид население и замърсяване пръскането с пестициди ДДТ някога /

  гошо
 82. 82 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Призрачен град благодарение на безотговрността на някой комунист възложил на най неопитната смяна да прави експерименти с авариините системи

 83. 83 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1430 Весело

  [quote#73:"PlamenVarna"]Кеф ти гума от МАЗ, КРАЗ, ЛАЗ, ПАЗ[/quote]
  И ГАЗ също....

 84. 84 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Припят е най-големият паметник на светлото съветско бъдеще! Пардон, то май се отложи преди 25 години. Тъпоувните ни съветски братя разсипаха цял един регион, голям колкото българската държава. В следващите няколко века там нито човек ще може да живее, нито куче. И всичко това заради "техническия гений" на руския инженер. Чувал съм електроцентрали да гърмят заради природни бедствия, заради технически повреди. Но сам инженер да си гръмне изрядната работеща АЕЦ, това само съветски руснак може да го направи. И после да крие със седмици от целия свят за катастрофата, обричайки милиони хора на тежки ракови болести и болезнена смърт. Една статистика сочи, че в България през последните 25 години процентът на раковите заболявания рязко е скочил. Дали случайно това няма нещо общо и със "здравословната" радиадия от Чернобил?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  "Мама слагаше капки йоден разтвор в млякото ни"
  А ние,дори и това не дадахме на децата си,защото комунистическите професори ни убеждаваха,че всъшност нищо не се е случило.Макар че Източна Европа беше едно от най-засегнатите места.Да не би да се развали имиджа на братския СССР.Само това беше достатъчно да бъдат изритани завинаги,а ние не го направихме.

 86. 86 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  аз друго се чудя как още не се е намерил някой , който да обясни че всъщност ЦРУ са взривили Чернобил

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 87. 87 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1442 Неутрално
 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3254 Гневно

  За всички, вижте до какво щеше да ни доведе "светлото" комунистическо бъдеще!

  Класически пример за тоталната некадърност, незаинтересованост и безототговорност от онези времена! Жертвите на тази комунистическа простотия още тихо умират от облъчването! А колко просто бе да кажеш на хората да си стоят в къщи и да не ги изкарваш на манифестация за първи май!

  Комунистическите уроди не са обикновени престъпници, дано да има друг, нечовешки съд където да ги пържат в кръга след Деветия!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Случи са така, че през месец август същата година пристигнах в Киев. През нощта влакът ми престоя около половин час на гара Чернобил, но при заключени врати. Тогава не си давах сметка за последиците от катастрофата, но цялата обстановка изглеждаше наистина злокобна. В Киев почти нищо не напомняше какво се е случило. Само в магазините щандовете бяха покрити с целофан, а по пода/обикновено мозайка/ бяха пуснати маркучи с вода. Тя се стичаше и по тротоарите, но града си живееше без никакво видимо притеснение.

 90. 90 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3254 Любопитно

  [quote#73:"PlamenVarna"]Украйненцата имат устойчив стремеж да експериментират и да опитват да надхитрят физиката и всичко наоколовръст. [/quote]

  Трудно бих намерил определение, което да охарактеризира падението на русофилският трол! Написаното напълно те охарактеризира, Пламенчо! Дали началниците ти от КДС, поделението на КГБ, които ти пишат опорните точки не са организирали хората на Първомайската манифестация, която погуби толкова много българи? Аз съм убеден, че са!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 91. 91 Профил на vrangel
  vrangel
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#9:"zabejko"]Прилича на Перник, Радомир или някои квартали на София[/quote]
  Преди 8 години бях в Припят - имаш да взимаш. И изобщо, какво толкова ви кефи, когато говорите простотии за страната си, сигурно се изпълвате с някакво чувство за превъзходство. Емиии, щом имате нужда...

 92. 92 Профил на vrangel
  vrangel
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Първия сигнал, че в СССР се е случило нещо, го получих по петъчната московска телевизия - имаше репортаж с надслов "правакацыя-я-я-я" за това, как група английски туристи посолството им насилствено ги извозва от Киев.
  Като гледам сега руски канали, май са се върнали към славната традиция.

 93. 93 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Чернобилската катастрофа е резултат от безxаберната гонитба за «резултати» и «постижения», без оглед на реалните възможности, но на всяка цена да се блесне пред началството по повод някакъв празник, за предпочитане от комунистическия календар. И когато се прави с ядрени електроцентрали, последствията са страшни.

  E PLVRIBVS VNVM
 94. 94 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Мамицата им комунистическа, скриха всичко, както винаги! Комунист кадето мине и трева не никне, доказано!

 95. 95 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 732 Гневно

  До коментар [#65] от "Отнесен":Как не те е срам !!! Прочетох всички коментари до тук и те питам какво се опитваш да прокараш ?? Има нещa при които няма място за тъпи политически дебати. Аз съм един от тия който като ученик е манифестирал на тоя 1 май,след това бях с приятели в "Парка на свободата" както се казваше тогава.. Целият ден бях навън. Майка ми като разбра след 3 дни и стана лошо и ме води по лекари да ме проверяват. Руснаците всичко скриха в първия момент но после се видя че размера на аварията е толкова голям че е невъзможно и им трябва помощ. А в България не беше правителство на българите а гъ.олизачи на СССР. Това е едно от най-големите престъпления срещу хора в миналия век!! И последствията са ВСЕ ОЩЕ неустановени до край,все още има нови и нови драми .. Така чé престани поне под тая тема да цапаш!!

 96. 96 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#73] от "PlamenVarnа:Цинизмът Ви минава всякакви граници! Но явно такива липсват при Вас..

 97. 97 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1281 Разстроено

  Да не забравяме какво става във Фукушима в момента. Япония още лъже за нивата на радиацията които излизат от там. Преди 2 дни имаше новина за измерени стойности на детска площадка в Токио в пъти над нормата, които не били свързани с Фукушима...

  Чернобил беше варварщина, но явно човечеството не се е научило...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Добри Джуров трябваше да бъде съден преди да умре.
  Каза по ТВ, че се е погрижил за армията.
  Нагла лъжа.
  Запас бяхме с танковете и кашимерията на карнобатските баири ТОЧНО тогава и точно той ни идва на инспекция...сякаш разбира нещо от съвременна война, че и ни увеличи запаса за да ни провери на полигона в Ново село, а той е чак към Сливен.
  Стрелби да види. Никой не му е казал, че тия гробници Т55 от северна България не стават за нищо.

  Така изкарах цялата история при радиоактивното заразяване от Чернобил, а Джуров излъга след промените.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1170 Весело

  [quote#90:"Realist"]Трудно бих намерил определение, което да охарактеризира падението на русофилският трол! [/quote]

  Хората пишат за пари.
  Дай да им простим и да не им обръщаме внимание.
  Все пак, глад е там. Две против и една ЗА, са тройка комбинация, за да си изпълнят нормата.
  Не им се вързвай на децата, от зор пишат...че калашника ги гледа.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 100. 100 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#95:"magelan"]Как не те е срам !!! Прочетох всички коментари до тук и те питам какво се опитваш да прокараш ??[/quote]
  Абсолютно нищо не се опитвам да прокарам. Опитвам се да разбия мита за радиоактивния първомайски дъжд и представям схема на разпространението на радиоактивния облак по дати и часове. Ако имаш някакви възражения по съществи, представи ги. А иначе, отлично разбирам какво е паникьорството и как то създава неверни митове за десетилетия напред.

  Погледнете схемата и вижте как други страни по на север от нас са много по-засегнати от радиацията, но там такова паникьорство няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK