Руските рокери "Нощни вълци" влизат в Полша поединично

Представител на руските власти приветства рокерите на граничния пункт край Брест.

© Reuters

Представител на руските власти приветства рокерите на граничния пункт край Брест.Руски рокери от симпатизиращия на Владимир Путин клуб "Нощни вълци" започнаха да влизат в Полша поединично или по двама и от различни гранични пунктове, след като властите във Варшава не позволиха преминаването на техния поход до Берлин.


Официално граничната служба твърди, че наистина преминават руски туристи на мотори, но те не са членове на "Нощни вълци", чийто лидер Александър Залдостанов-Хирург е санкциониран от САЩ и Канада за участието си в анексирането на Крим преди година. Освен това той е сред учредителите на движението "Антимайдан", обещаващо да се бори с антиправителствени протести в Русия, независимо дали с разрешението на властите или без него.


Източник на РИА "Новости" казва, че основната група от 14 души от мотопробега "Към Берлин" се движи от Минск към Брест. В събота друга колона руски рокери влезе от Калининград, предвождана от губернатора на областта Николай Цуканов. След тях вървеше колона автобуси с ветерани и ученици от Калининград. Те посетиха близкия полски град Бранево, където положиха цветя на братска могила на съветски воини.
Служителка на беларуските гранични служби преглежда паспорта на член на рокерската група, влизаща в Полша.

© Reuters

Служителка на беларуските гранични служби преглежда паспорта на член на рокерската група, влизаща в Полша.


Полско радио твърди, че рокерите на източната граница са "нощни вълци" и че притежават шенгенски визи.


В неделя "Дойче веле" цитира германското външно министерство, според което на водещи членове на клуба са анулирани визите, издадени от германското посолство в Москва. "Ройтерс" и агенция "Франс прес" казват, че тези документи били получени "чрез измама и представянето на лъжливи данни".


Походът може да застраши обществения ред и сигурност в Германия, се казва в съвместно изявление от събота на германските вътрешно и външно министерство. Затова властите имат право и дълг да предприемат всички нужни мерки, за да намалят този риск, а към тях "абсолютно очевидно се отнася и възпрепятстване чуждестранни граждани да влязат на територията на Германия", се казва текста.


След като Полша и Словакия обявиха, че колона на "Нощни вълци" е нежелана на тяхна територия, днес се очаква официална позиция и на Чехия. Маршрутът на похода, посветен на 70-годишнината от края на Втората световна война в Европа, преминава през тези държави.


Лидерът на "Нощни вълци" заяви, че дори да им забранят преминаване на похода, клубът ще намери начин да заобиколи забраната.<br />

© Reuters

Лидерът на "Нощни вълци" заяви, че дори да им забранят преминаване на похода, клубът ще намери начин да заобиколи забраната.


На полската граница при Тереспол днес първите руски рокери бяха посрещнати от десетки техни колеги от Полша от клуба "Катински рейд". "Ако от главата им падне и косъм, ако ги нападнат, това ще е позор за нас. В Полша всички рокери са наши гости. Длъжни сме да им помагаме и защитаваме", заяви лидерът на полския клуб Виктор Венгжин. По думите му неговите хора ще съпровождат руските рокери през Полша.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK