В Русия сгафиха с билборд за 9 май с пилоти нацисти

В Русия сгафиха с билборд за 9 май с пилоти нацисти


В навечерието на тържествата за Деня на победата в Русия самоинициативата да бъдат поздравени ветераните придобива понякога скандални измерения.


Преди няколко дни собственик на погребално бюро устрои за възрастните хора скромно тържество сред надгробни венци. Във вторник властите в град Ивантеевка в Подмосковието бързо демонтираха билбордове с надпис "Те се сражаваха за Родината", но илюстриран с архивна снимка на пилоти на бойната авиация на Вермахта Луфтвафе.


Снимка на плаката с Георгиевска лентичка и екипаж на бомбардировач Ju 88, бе публикувана на страницата на правозащитника Михаил Пожарски, съобщи РИА "новости".
Скоро след това се появи официално извинение от администрацията и ръководителя на града Сергей Гриндев. "Много ми е мъчно и болно, че се получи така. Поднасям извинението си на ветераните, жителите на града, областта, страната и категорично ще разбера кой е виновен, че се случи това и ще го накажа."


Градският информационен портал "Ивантеевка Сегодня" сам обяви, че е инициатор на кампанията "Волята на народа. 70 години от Великата Победа", поставена на над 20 билборд, а "Те се сражаваха за Родината" е бил само един от плакатите за подвизите на Червената армия. "При подбора на изображенията е била допусната небрежност от наш сътрудник – спрял се е на снимка, без да установи какво точно има на нея и кой е източникът ѝ. В резултат се появи снимка от 1940 г., изобразяваща германски летци без опознавателни знаци, в кабината на самолет Junkers 88. След професионалното изясняване на даденото изображение от специалисти, билбордовете незабавно бяха демонтирани".

В Русия сгафиха с билборд за 9 май с пилоти нацисти

С другия случай – тържеството в погребалната агенция ХЭЛП от Екатеринбург, се зае Следствието на Русия. Поканените да пият чай няколко десетки ветерани не са знаели кое е мястото и в какво се състои мероприятието, поради което възрастните хора изпитали "силно емоционално преживяване".


Историята стана известна в Русия от публикация на "Комсомолская правда", пред която собственикът Дмитрий Ядришников казва, че за шеста поредна година организира подобна акция с чай, шоколад, сладки и малко водка и коняк. При нас дойдоха вече около 2500 пенсионери и само 9 от тях са ветерани, на които дарихме специални комплекти, допълва той.

В Русия сгафиха с билборд за 9 май с пилоти нацисти

Но от Свердловската облстна обществена организация на ветераните от войните протестират срещу поставянето на възрастните хора в стресова ситуация сред надгробни камъни, ковчези и погребални венци.


Сърцата на тези хора не са железни и не всеки може да издържи на такъв стрес, а понеже акцията застрашава живота на хората, тя трябва да се преследва от закона, призовават те. "Всеки иска да доживее до Деня на Победата, а тук ни намекват – ето, другари, какво вече сме ви подготвили."

В Русия сгафиха с билборд за 9 май с пилоти нацисти

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK