Русия ще опита контролирано унищожаване на кораба "Прогрес"


Центърът на управление на полетите ще опита да проведе контролирано спускане и унищожаване на товарния кораб "Прогрес", който претърпя авария след изстрелването във вторник.
"Вече не говорим за скачване с Международната космическа станция. Главното е да осигурим доколкото може управляемо и безопасно спускане от орбита", обяснява източник на агенция "Интерфакс" от руския космически сектор.


Безуспешни са засега опитите апаратът да започне да приема команди, за да се прекрати бързото му въртене и да се възстанови ориентацията му. Но времето за тази операция намалява.


"Ако до няколко часа тази задача не бъде решена, корабът по естествен начин ще започне да пада от орбита поради триенето в горните слоеве на атмосферата. Приблизителните оценки са, че падането му може да стане в първите 10 дни на май", допълва източникът.


Той пояснява, че отломки, които не изгорят в атмосферата, могат да паднат във всяка точка на планетата между 52 паралел на север и юг от Екватора.


Товарният кораб "Прогресс М-27М" стартира от космодрума Байконур в 10:10 часа, но по предварителна информация нещо е станало при отделянето му от третата степен на ракетата носител.


Апаратът се оказа с 30 км над планираната орбита и не изпраща телеметрични данни. От космическия център на военновъздушните сили на САЩ съобщиха, че около кораба виждат 44 отломки, но не могат да определят дали те са от "Прогрес" ли от третата степен на ракетата "Союз-2.1а".


Юрий Караш от Руската академия за космонавтика коментира, че ако отломките са от кораба, то той или е претърпял експлозия, или вече пада към Земята и се разпада от триенето в плътни слоеве на атмосферата.


Апаратът е застрахован за 2 млрд. рубли в компаниите  "СОГАЗ" и "Ингосстрах", но щетите от провала на мисията се оценяват на около 5 млрд. рубли (96.5 млн. долара) заради цената и на ракетата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK