Над 300 000 души може да напуснат Катманду след земетресението

Над 300 000 души може да напуснат Катманду след земетресението

© Navesh Chitrakar, ReutersТежките условия на живот и страховете от болести и разпад на законовия ред след земетресението в Непал в неделя карат жителите на Катманду да напускат столицата, съобщава "Гардиън".


Повече от 100 000 души вече са напуснали града, а според властите броят им може да достигне 300 000 – около една десета от цялото му население. На изхода към най-голямата магистрала, която излаза от Катманду, във вторник са минали над 300 пълни автобуса – десет пъти повече от обикновеното.


Повечето хора се връщат в отдалечени райони на страната, от които произхождат. Правителството предоставя безплатен транспорт, а много фирми променят цената на билетите си. Хиляди се бяха наредили на опашка край сградата на парламента с надежда да получат купон за автобус. Заплашени от епидемии и вторични трусове, те се надяват държавата да предостави безплатни автобуси до различни части на страната.
"Гардиън" съобщава, че достъпът до безплатните билети е труден, чака се с часове, а няма достъп до вода и храна на опашките. Стига се и до сблъсъци между ядосани хора заради бавното им раздаване.


Властите опитват да раздадат храна и вода на оцелелите, но лошото време и свлачищата, които блокират пътя до отдалечените области, засегнати най-тежко от земетресението, затрудняват тези усилия.


В началото на тридневния национален траур премиерът Сушил Койрала обяви, че броят на жертвите, който днес е 5507, може да надхвърли 10 000, а ранените са около 8000. Според оценки на ООН осем милиона души са засегнати от земетресението, а 1.4 милиона се нуждаят от доставки на храна. Десетки хиляди са загубили домовете си.


Всички, изкачвали Еверест от страната на Непал, са били изведени от планината, е сезонът е приключен. Въпреки това десетки бяха убити или ранени, след като лавина удари базовия лагер. Групите, които изкачват върха от страната на Тибет, бяха върнати в базовия лагер и обсъждат с китайските власти дали ще бъде възможно сезонът за изкачване на върха да бъде подновен.


Въпреки това в Катманду има видим прогрес. Пътят към Индия е отворен, а самолетите кацат на единството международно летище в страната. Разпределянето на одеяла, храна и други стоки от първа необходимост вече е започнало на много места.


На летището кацат толкова много самолети, че има сериозни проблеми със задръстването му, а много доставки на хуманитарна помощ не могат да достигнат до страната. Дори и да успеят да кацнат, пътната обстановка също пречи на разпространението на помощите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK