"Меката цензура" в България е с тежки последици, твърди световен доклад

"Меката цензура" в България е с тежки последици, твърди световен доклад

© WAN-IFRAВ България расте тревогата, че под политически натиск големите рекламодатели – както на национално, така и на регионално ниво – са принудени да изразходват рекламните си бюджети в определени медии. През 2011г. президентските избори изкараха на повърхността други проблеми, включително прикритата политическа реклама в комерсиални медии."


Това се казва в първия световен доклад "Мека цензура, тежки последици" на Световната асоциация на издателите на вестници и новини (WAN-IFRA) и Центъра за международно медийно подпомагане (CIMA). Текстът бе разпространен по повод 3 май – световният Ден на свободата на печата, за който WAN-IFRA избра тази година за водеща тема използването на правителствени бюджети и натиск от управляващите определени средства за реклама, подпомагане и финансиране да се насочват към угодните на властта медии.


За България става дума и в частта за разпределянето на субсидии, чрез които или се изкривява медийната среда с щедри бюджети за държавните медии, или се насочват средства към симпатизиращите на правителството или местната власт медии. Данните са до 2012г. , т.е. покриват периода от първото правителство на Бойко Борисов.
"В България правителството използва директни или косвени субсидии за оказване на натиск върху критичните медии и възнаграждаване на лоялните", се казва в текста. "Влиянието на местните власти върху по-малките локални медии е огромно и (според заключенията на американската неправителствена организация IREX) мнозина от тях са се превърнали в рупор на тези власти.


Има съобщения, че същият модел се прилага на национално равнище спрямо по-големите национални медии, където правителството използва ролята си на разпределител на българските публични средства и на европейски фондове, за да възнаграждава лоялни към него медии чрез възлагане на комуникационни кампании и превръщането на финансовата зависимост от държавни средства в инструмент за контрол над това какво публикуват или показват те.


Друг подход е депозирането на големи публични ресурси в банката (посочена е публикация за КТБ – бел.ред.), свързана с една от медийните групи на страната, която открито подкрепя правителството и агитира за него."


Базираната в Париж организация WAN-IFRA специално е разследвала в доклада си проблема с "меката цензура" в Унгария, Сърбия, Малайзия и Мексико и призовава за спешни мерки да се спре с тази задушаваща независимостта на медиите практика.


"Меката цензура не е толкова видима, колкото директните нападки срещу свободата на пресата, каквито са атаките срещу журналисти, но тя е далеч по-разпространена и растяща заплаха", казва Лари Килман, генерален секретар на WAN-IFRA. "Общество, на което не получава точна и безпристрастна информация, едва ли ще знае за съществуването на меката цензура и за това как тя трови демократичния процес", казва и Марк Нелсън, старши директор в американската CIMA. Те сочат повечето прозрачност в разпределянето на споменатите средства като ясен път да преодоляване на проблема.


WAN-IFRA има своя централа и в германския град Дармщад и поделения в Сингапур и Индия. Тя представлява над 18 000 издатели, 15 000 интернет сайта и повече от 3000 компании от над 120 държави. Основната ѝ мисия е защита на свободата на печата, качествена журналистика и редакционен професионализъм с цел развиване на проспериращ медиен бизнес.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  КФН няма ли да ги санкционира, че коменитарат КТБ...

  Иначе всичко си е вярно.
  Ама какво от това.
  Керванът си върви...

 2. 2 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  за съжаление свободните медии не са в родината....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тва пък да няма един свестен трол да се спусне да внушава и обяснява че "Борисов командва медиите"....срамота!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Всичко е една огромна кочина!
  От медии, през политици, та до институции.
  Трябва да се обединят всички партии, за да се пресече подмолното управление на ДПС.
  Но, естествено това няма да се случи, дори когато залога е физическото оцеляване на България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Мека цензура?" Такава цензура и такава информационна завеса каквато е сега, нямаше при социализма. Хората не знаят какво се случва в България, чуват за дребни детайли, клюки, партийни интриги. Няма свободни медии в България, с малки изключения.

 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Това за България не е вярно! Тук си има ТВЪРДА цензура! Пример- банването във вестник Дневник! Вижте колко време ще изтрае коментарът ми, а на негово място ще се появи един надпис- обясняващ, че е изтрит заради сексуални, лични, верски и незнам още какви си заплахи за сигурността на Америка! Смях момчета и момичета, да ми говорите за мека цензура!?

 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Не са прави.
  Защото ако трябва да искаме пълно прекъсване между медии и пари/бизнес, няма да четеме "Дневник" например

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Затова трябва да има плурализъм. И разнообразие на медиите. Конвергенцията на медии е онзи бич, който трови медийната среда. Обществената полза може да се защитава само и единствено, когато има конкуренция на медийния пазар и различни гледни точки по проблемите. Когато едни и същи хора държат всички медии, се получава папагалска пародия, също както преди 10 ноември - вестници и телевизии много, но всички пишат и говорят едно и също, който вестник да си купиш, все едни и същи новини ще прочетеш.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Комунягите са фокусирани само върху едно нещо - да откраднат парите!

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  То това не е новост. Боце разбра, че рекламата държи за топките медиите, и именно затова си осигури рекламата. То не беха конкурси за лого, сайтове за по 6 млн, какви ли не събития, свързани с рекламата. Затова и София изглежда като рекламно плашило, без никакъв ред в рекламната дейност - всеки може да си изтипоса билборда, където си поиска.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Очевидно в тези изследвания не става дума за тази, относително малка част от хората, които си намират източник на информация - например хората които четат и пишат тук, но и в много други страници, където по разбираеми причини информацията е доста обективна.
  Но за голямата част от хората, които по принцип не четат и се информират само по заглавията по будките или от информационни предавания, като шоуто на Слави например, та тези хора наистина са доста лесна жертва на разпространяваните всякакви слухове и заблуди. Лошото е, че в този процес са две страни, от едната този който плаща, но от другата получаващите медии също има почти монополно положение тогава не е ясно кой е по-главния - спомнете си изказването на Вежди, за какво се е очаквало, а какво е станало.

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Доказателство за "Свободата на словото" в България - колко СМИ отразиха почерпката от страна на Апелативния съд на Инвестбанк с 9 милиона? От година на година става все по-зле

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2122 Весело

  "В България правителството използва директни или косвени субсидии за оказване на натиск върху критичните медии и възнаграждаване на лоялните"

  "мека цензура" ,ето как се наричало гъзолизането срещу субсидии

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Имам странното усещане ,че медиите у нас стават все по-зависими от политическите сили и все повече манипулират информационните потоци!

 15. 15 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Чудя се на акъла на #КОЙ? Не може да държиш за себе си (или за който ти дърпа конците) толкова власт, медии и пари и да не станеш неудобен на някоя друга мутра от почти същия калибър. Няма да се учудя ако #КОЙ? вече е поръчан. Той, разбира се, е тъп олигофрен и се опива от властта си. Но майка му не е тъпа, не се ли сеща какво го чака?

  vesela
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Цензура в чистия си вид, в България може и да няма..., но това не означава, че медиите изпълняват естествените си функции в защита на обществения интерес!
  Проблема е в това, че медиите са фирми и като такива, за да съществуват, трябва да печелят! За да печелят, трябва да защитават нечии интереси, дали на рекламодатели или на собствениците си, които чрез тях пазят своите интереси, все едно! Медиите са проводник на интереси, колкото и да се правят на честни и независими! Даже и натиск не трябва да им се оказва, те сами се предлагат в много случаи, стига да има кой да плаща...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Името на играта е 'Пари'. В идеалния случай, свободна медия може да има ако група журналисти започнат да публикуват интересни статии, които привличат много читатели, които от своя страна привличат реклами. Последните биха покривали разходите за живот на журналистите. С развитието на Интернет вероятно не е трудно/скъпо да се стартира такава операция. Проблемът е, че има твърде малко платежоспособни бизнеси в страната, които биха плащали за реклами. В България никнат като гъби баничарници, но то това е 1 такъв бизнес, който може да храни журналисти само с банички. Срещу пари. Накратко, възниква ? дали в една бедна страна може да има независима журналистика.

 18. 18 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на "Дневник", който, макар и да е всепризнат флагман на корпоративната журналистика, от време навреме пуска такива четива!

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В една комунистическа страна където не е направена Лустрация така се получава.
  В една комунистическа страна където ДС - МВР ченгета от всякакъв ранг притежават вестници, телевизии, радиа и рекламни агенции винаги ще се получава така .
  Пълна лустрация навсякъде.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Медиите не само в България, а в почти целия свят са манипулиращи. За да има свободни медии, трябва да има КРИТЕРИИ кое е новина, как се отразява и кое е важното. Просто материята е много обемна и намирам за излишно да се обяснявам как си представям "обективните медии".
  БТВ и НОВА са промивки на мозъци, при вестниците положението е трагично, единствено онлайн съм забелязал, че не се упражнява почти никаква цензура (сравнение с Германия например), но това не означава, че "медиите" онлайн не провеждат конкретни политики и заради това си има блогове, страници, форуми и по много други начини, по които всеки може да изрази мнението си, което само по себе си е медия. Най-посещаваните обаче онлайн "медии" за мен лично СА много манипулиращи и некоректни.

 21. 21 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#19] от "Танас":

  Тази Лустрация е трябвало да се направи преди 25 години, а не сега, разбираш ли ? Какво значение има като ще заменят и последните останали в управлението на държавата с други "наши хора" ?

 22. 22 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#16:"tww09306483"]Проблема е в това, че медиите са фирми и като такива, за да съществуват, трябва да печелят![/quote]
  Да де, ама когато само един държи всички СМИ под контрол се изкривява истината. Т.е. Трябва да има състезаващи помежду си медии, които не зависят от един източник за финансиране.

 23. 23 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  За "субсидирането" на медиите е показател случаят с "Лице в Лице" и продънването на слушалката с викове, че са казали "този въпрос да не се задава". В "Капитал" точно бях чел, че предстояло по това време някакво раздаване на пари по еди си каква програма и общо взето е ясна работата ...

 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#15:"vesela"]толкова власт, медии и пари и да не станеш неудобен на някоя друга мутра от почти същия калибър[/quote]
  Бихте ли конкретизирали многоуважаема госпожо, понеже читателя остава с убеждение че намеквате за Пеевси и Станишев?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 910 Неутрално

  То цялата ни държава е в ръцете на червената мафия, тия са взели да се кахърят за медиите.

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "terorio":
  Ако е късно за лустрация защо Германия я удължи до 2019 година ?
  Защо Румънците миналата година я започнаха ?
  Не е късно а е крайно належаща инак България я пиши бегала.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Най-дразнещото е като се правят на много "обективни". БТВ специално имам чувството че са ги дресирали, като се каже нещо подобно и да започват да врякат моментално. Какъв е принципът за "подбирането" на хората, които изразяват позиция в медиите, защото 90% от тях нямат авторитет сред обществото и мнението им не се споделя от повечето хора, но въпреки това са "привилегировани" да я изразяват по няколко пъти едва ли не всеки ден ?

 28. 28 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  [quote#26:"Танас"]Не е късно а е крайно належаща инак България я пиши бегала. [/quote]

  Имах предвид, че е късно за да има същият ефект както ако е била направена преди 25 години, защото сега може да има някакъв ефект, но това няма да реши по дефолт проблемите на България и от това не зависи дали ще се пише "бегала" или не.

 29. 29 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И като "чукна" в Гугъл NBMG и ми излезе сайта http://nbmg.bg/
  и като влезна вътре какво да видя?Групата,която издава Телеграф,Монитор и прочие жълти парцали с шеф Ирена Кръстева е член на тази международна организация WAN-IFRA
  Ами да си се сърдят на себе си...те също носят вина,че не изискват от членовете си да покриват някакви стандарти за журналистика, а се занимават само със статистика,свободи на слова и прочие дрън дрън.

 30. 30 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#24:"oporna_to4ka"]толкова власт, медии и пари и да не станеш неудобен на някоя друга мутра от почти същия калибър- цитат на коментар #15 от “vesela”
  Бихте ли конкретизирали многоуважаема госпожо, понеже читателя остава с убеждение че намеквате за Пеевси и Станишев?! [/quote]

  С такова убеждение оставаш само ти. Останалите много добре разбират, за кой иде реч. За оня дето казваше, че тези които му пречат, ги чакало еди какво си.

 31. 31 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#3:"oporna_to4ka"]Тва пък да няма един свестен трол да се спусне да внушава и обяснява че "Борисов командва медиите"....срамота! [/quote]

  По-скоро медиите командват Борисов.

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "terorio":
  Не съм съгласен.
  Ако няма такъв ефект за какво искат да закрият Комисията по досиетата и всички ченгета вият като вук на месечина ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  Да си спомним думите на един министър" Продадохме се за медийно спокойствие..." Вижте и знаменосците Димитър, Блъсков, Тошев по нататък друго не е нужно!

  klimentm
 34. 34 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  [quote#32:"Танас"]Не съм съгласен.
  Ако няма такъв ефект[/quote]

  Ами кажи как ще има същия ефект и как ще се върне времето, така че всичките, които са били част от дадено управление да не са били ?

 35. 35 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#32] от "Танас":

  Пак пива едно и също - ефект ЩЕ има, но НЕ може да се сравнява с ефекта на лустрация направена в началото на 90-те години. Това е все едно да изкачиш на Еверест на 80 години - усещането ще е хубаво, но няма да е същото ако си го направил 50 години по-рано.

 36. 36 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Любопитно

  В случая медиите заемат позицията "Мога да се корумпирам, мога и да не се... Ти какво предлагаш?"

  Като се оплакват толкова много от меката цензура - ами да спрат да публикуват реклами и съобщения на властите.
  В крайна сметка - има си БНТ, има и "Държавен вестник". Властта няма да остане без трибуна!
  Но хем да чакаш да ти пуснат в паничката, хем после да ги обвиняваш, че те корумпират или/и цензурират - това е 100% лицемерие! (Нещо за плащането и музиката, а?)
  Откажете на властта тогава!

  ПП: Икономедията защо не разчепкат същия казус, с поглед към фондации и НПО, които финансират медии?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Мда, цензура в България??? Ех, ако Наполеон имаше българските средства за масова информация...никой нямаше да научи, че е загубил битката при Ватерлоо.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Това едва ли е възможно в България, защото променя изцяло обликът на капитализма, но трябва да се забрани притежаването или участието под каквато и да е форма на един човек в два вестника, или две медии. И дори за притежаването да се изисква ценз- в случая да е завършил журналистика. Това решава проблема и с олигархизацията и с цензурата и с конкуренцията.

 39. 39 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Че то Дневник си е едно такова меко тоталитарно вестниче.Напишете само,че прецедента не става за нищо и сте банат.

 40. 40 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 488 Гневно

  Много е интересно защо BTV не пуснаха 8. сезон на сериала "Столичани в повече" през септември 2014 г., както беше обявено, а чак през м. март 2015 г.? В посочения сериал се пародира и осмива служебното правителство, служебния премиер и задкулисието в България. Случайно или не, точно през м. септември 2014 г. у нас управляваше служебно правителство със служебен премиер. Има ли връзка този факт с отлагането на излъчването на сериала? Тук мирише точно на "мека цензура"!

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Моделът на т.нар. “мека цензура” е на практика проекция на шуробаджанащината в медиите.
  Това си е моделът нанашите обществени отношения развъден на медийна почва!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#38:"gozambo"]трябва да се забрани притежаването или участието под каквато и да е форма на един човек в два вестника, или две медии. [/quote]
  Хи, хи, направо да се направи списък на медиите и разпределят по партийте, съобразно представителност в парламента. То нали така сега е разпределена съдебната власт, СЕМ и т.н. Само дето не знам какво ще стане с "Дневник", Капитал" и "Икономедия" , ще ги делят ли, разкъсват ли или предадат на "Някой за България"

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Боже,ние тука живеем и нямаше да го кажем по-добре.В ерата на информацията всичко се знае,така че в България тези,от които зависи всичко,да не се правят на изненадани.

 44. 44 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 434 Любопитно

  ""Меката цензура" в България е с тежки последици, твърди световен доклад" - А, добро утро!
  Не е само в медиите, ами обществени поръчки и всички други далаверки. Няма фирма с над 1000 000 оборот, която да не е прослушвана от властимащите (БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!).

 45. 45 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Разстроено

  Меката цензура у нас се откроява отчетливо в тежкия факт, че вече постигаме статута на "държава с окупиран суверинитет" - който не вярва, нека се огледа, ослуша и позамисли за времето от НАТО - прегръдките на БГ-лидерите в Кардиф, до днешна дата ...
  Във външната ни политика сме и ... "меки колаборационисти" ...

 46. 46 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Не само " меката цензура"!!! Ако се продължи в този ред на мисли и цялата политическа система от последните 25 години е със тежки последици, най вече това се отразява върху здравето и стандарта на живот на средната класа и интелигенцията! Доколкото я има и е останала все още!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 47. 47 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "За България става дума и в частта за разпределянето на субсидии, чрез които или се изкривява медийната среда с щедри бюджети .."

  а защо ли са забравили финансирането на медии от чужди фондации, които " насочват средства към симпатизиращите" на спонсорите издания...

 48. 48 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#0:"доклада"]Данните са до 2012г. , т.е. покриват периода от първото правителство на Бойко Борисов.[/quote]

  А пък после кава стана... Следващия път май ще има специална притурка към доклада посветена на България.

  @)----,--'--
 49. 49 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#47:"petrov9"]а защо ли са забравили финансирането на медии от чужди фондации[/quote]

  Демек „а вие защо биете негрите“.

  @)----,--'--
 50. 50 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "Гражданин":

  Напълно съгласен! Случвало ми се е да бъда санкциониран заради изказвания извън линията, огъвана тук, а поводът винаги би вървял в съответствие с с "меките" рамки. Ама нали им плащат на хората - късат и хвърлят. Да живее европската политическа линия - най-правата от всички възможни!!!

  effi
 51. 51 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "mimeto71":

  Миме, кой прецедент? Ако е оня, за който се досещам - вярно, за нищо не става. Да видим дали модераторите ще се сетят за КОЙ става дума и ще ме банданосат...

  effi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK