Франция въвежда нови правила за събирането на разузнавателна информация

Франция въвежда нови правила за събирането на разузнавателна информация

© ReutersФренският парламент предстои да одобри нови правила за наблюдение с цел предотвратяване на ислямистки атаки, съобщи Би Би Си.


Законът за събиране на разузнавателна информация по всяка вероятност ще мине лесно през парламента 4 месеца след нападенията в Париж, включително над редакцията на "Шарли ебдо", при които загинаха 17 души.


Според правителството на социалистите законът е необходим, за да може законодателството в страната да е в крак с промените в комуникационните технологии.
Критици на мярката твърдят, че тя предвижда опасно разширяване на масовото следене. Според тях законът дава прекалено много правомощия на държавата и заплашва независимостта на дигиталната икономика.


Той дефинира по-детайлно с какви цели може да се използва секретна разузнавателна информация. Освен това се предвижда създаване на надзорен орган – Национална комисия за контрол на техниките за разузнаване. Законът предвижда нови методи, като например събиране на метаданни чрез интернет доставчиците.


Правителството казва, че иска да постави модерните системи за наблюдение в рамките на закон, вместо да ги оставя извън всякаква система за контрол.


Специалната комисия ще контролира разузнавателните агенции и ще има широки правомощия за достъп до класифицирани документи и за приемане и обработка на жалби.


Това обаче не успокои критиците – от организации за граждански свободи до големи интернет доставчици. Основното им притеснение е начинът, по който разузнавателните агенции ще събират огромно количество метаданни от интернет – подробности за комуникациите като време и място, а не толкова съдържание.


Според противниците на новия закон той нарушава личното пространство, с последиците могат да са много притеснителни, когато информацията попадне в ръцете на "безскрупулното правителство".


Очаква се парламентът лесно да даде одобрението си за мярката, тъй като както управляващите социалисти, така и опозиционните дясноцентристи го подкрепят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK