Германци и американци си имат доверие, но отношението им към Русия е различно, сочи проучване

Германци и американци си имат доверие, но отношението им към Русия е различно, сочи проучване

© Associated Press70 години след края на Втората световна война и четвърт век след края на Студената, около 70% от американците смятат, че Германия е надежден съюзник, а 60% от германците имат доверие на САЩ.


Повечето германци смятат, че е по-важно Берлин да има добри отношения със САЩ отколкото с Русия. Населението и в двете държави е еднакво обезпокоено от международните кризи и иска (43% в Германия и 38% в САЩ) правителствата да се фокусират върху вътрешните проблеми.


Това са основните изводи от проучване на американския социологически институт Pew, проведено в края на февруари и началото на март.
Германците и американците обаче не са на едно мнение за ключовите събития в миналото, които формират следвоенните им партньорски отношения. Според американците най-важното събитие за последните 75 години в отношенията между САЩ и Германия е Втората световна война и Холокоста. За повечето германци това е падането на Берлинската стена.


Според запитаните в САЩ нито Вашингтон, нито Европейският съюз са достатъчно категорични в отношението си към Русия и конфликта в Източна Украйна.


Мнозинството американци смятат, че "специалните им отношения" със Великобритания остават по-силни отколкото тези с Германия. Освен това анкетираните в САЩ биха искали Германия е има по-активна роля в сферата на отбраната.


71% от германците смятат, че Ангела Меркел се справя добре в управлението на двустранните отношения. Германското одобрение за Барак Обама в това отношение е 59%.


Американците са по-критични към собствения си президент – 40% одобряват работата му в отношенията с Германия, а 36% не одобряват. 23% обаче нямат мнение по въпроса, което е знак, че за мнозина Германия не е от особено значение. 38% от гражданите на САЩ одобряват как Меркел управлява двустранните отношения, 35% нямат мнение.


Различията в мненията за Русия се дължат до известна степен на географската близост на Германия, както и на икономическите й обвързаности.


Американците искат САЩ и ЕС да наложи по-голям натиск над Русия, докато германците не са съгласни. 62% от тях смятат, че позицията на Вашингтон към Кремъл е прекалено строга. 54% от американците пък са на мнение, че САЩ не са достатъчно категорични към Русия.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Германците нямат думата... ще правят каквото им наредят...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  "Според запитаните в САЩ нито Вашингтон, нито Европейският съюз са достатъчно категорични в отношението си към Русия и конфликта в Източна Украйна."
  По-голяма полза щеше да има ,ако бяха категорични.Така и Русия нямаше да се надява да и се размине.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Щом става въпрос за държавни интереси не може да има доверие. Секи дърпа чергата към себе си...

 4. 4 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 422 Неутрално

  62% от германците са обезпокоени повече за паите си и за печалбата си,отколкото за съдбата на нацията им и на ЕС.Те добре знаят,че "бизнесът"им с Русия им носи успех,защото руските фирми работят по "свои"си правила и носят корупция,където се намесят.Само с корупционни практики може да се богатее и германците отлично владеят тази рускогерманска практика.

 5. 5 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Весело

  Мнение за немското злато някой дал ли е? Да им го върнат като знак на доверие и силно партньорство.
  Ще. На 33 май някоя година.

 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ами , то е защото американците са "глупави" ,"кравари" и мислят еднакво с НОРМАЛНИТЕ , яли болшевишката попара , в България :))) по отношение на Русия , де ...)
  Защо ли германците , с техните 'хитлерови" комплекси , НЕ мислят, че трябват по-крути мерки срещу джуджето ???
  Така , както ние , нормалните в България - го мислим ??? )))
  Може би , защото по- голямата част от Германия - западна , НЕ е яла руски борш , след 1945 година ...))
  Кой знае .....:)

  BIG AL
 7. 7 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "graoveca":

  А на руснаците кой ли да им вЕрва то половяината свят ги мрази...
  Пък и виж как пускат снимки на Саша Грей че умерла в Украине и всякакви такива врели некипели...

  www.soundcloud.com/x2805
 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Пена на Вуте: Вуте, треба да си верваме. Ако си не верваме, че се следиме. Ако се следиме, че се фанеме.

  Американци и германци си вярват, затова се следят.

 9. 9 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "opasno_lud":

  Руснаците нещо да кажат за нашия златен резерв подарен им им от Тодар Жиквав

  www.soundcloud.com/x2805
 10. 10 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#9:"dj x2805"]

  До коментар [#5] от "opasno_lud":

  Руснаците нещо да кажат за нашия златен резерв подарен им им от Тодар Жиквав[/quote]
  http://www.russia.bg/bg

  А подслушванията на немците, как се водят в проучването?

 11. 11 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#7:"dj x2805"]А на руснаците кой ли да им вЕрва то половяината свят ги мрази... [/quote]

  Може и така да е, а пък другата половина....

  Ама германците и руснаците почнаха да осъзнават как са ги използвали преди 80 години... но е късно, картите бяха подредени за следващите 100на години от които повечето минаха...битият бит...сега им готвят ново раздаване на тестето...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "dj x2805":

  Продаден! Не е подарен.

 13. 13 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#3:"palav_nik"]Щом става въпрос за държавни интереси не може да има доверие. Секи дърпа чергата към себе си... [/quote]
  Това не е вярно, бъди коректен, виж как благородно и безкористно ЕС се грижи за интересите на българите в енергетиката! Но и ние сме безкористни, спряхме четири крупни енергийни проекта , на пък предоставихме четири безплатни военни бази!

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  днес пътувайки из родните дебри попаднах на радо "Хр.Ботев", темата беше 9 май какъв празник е. За моя огромна и много приятна изненада повечето приемаха 9 май не толкова като празник на победата колкото празник на мира. Мнозина от възрастните които се обадиха (по него време били деца) не приемат руснаците като освободители. Дори напротив, дошли и развалили подредената ни страна. Това още повече ме учуди

 15. 15 Профил на Кирил Маликов
  Кирил Маликов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мисля си, че основната разлика в мненията между САЩ и Германия по отношение на Русия е в цвета и формата на средния пръст, който ще й покажат и не чак толкова в размера му

 16. 16 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":

  Подарен след като пак сме фалирали за ПОРЕДЕН ПЪТ ама то така като ни управляват квавари гъзиблизци... Просто НИКОЙ не си е позволил да го пипне за толкова години, а тоя профан го поадри за да покрие фалита и да си запази Трона.

  www.soundcloud.com/x2805
 17. 17 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "opasno_lud":

  а негрите, що ги бият

  www.soundcloud.com/x2805
 18. 18 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "graoveca":

  половината ги мрази другата не ги понася

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Явно здраво играе путиновата тролиада из Германия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 20. 20 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#14] от "stanislavdi":

  "Мнозина от възрастните които се обадиха (по него време били деца) не приемат руснаците като освободители. Дори напротив, дошли и развалили подредената ни страна. Това още повече ме учуди"

  Защо ще те учудва, като е самата истина. руснаците окупират България и правят от една уредена европейска държава един социалистически коптор по руски образец. Какви "освободители", какви пет рубли.

  #KOЙ номинира бокова!
 21. 21 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Любопитно

  "Мнозинството американци смятат, че "специалните им отношения" със Великобритания остават по-силни отколкото тези с Германия. Освен това анкетираните в САЩ биха искали Германия е има по-активна роля в сферата на отбраната."

  Абсолютно съм съгласен. Великобритания е на път да измести Германия и да стане най-силната европейска икономика. Освен това САЩ и Великобритания са свързани исторически, говорят един и същи език, имат огромен бизнес обмен. Отношението на американците към Германия е с право подозрително. Все пак изминали са само 70 години, откакто в Германия се развяваха знамена със свастики. Затова Германия трябва да се държи под контрол. Иначе относно това, че Германия трябва са си плаща за отбраната, а не да лежи на разноските на американския данъкоплатец няма две мнения. И аз искам в САЩ да има такива железници, като в Германия, което може би щеше да е факт, ако САЩ не даваха милиарди годишно за отбраната на Европа от руската агресия.

  #KOЙ номинира бокова!
 22. 22 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Според мен от такива проучвания няма смисъл и усилията трябва да се насочат в сътрудничество в реално време. Естествено е, че за ВСВ да имат различия, тъй като бащите им са били противници. Специално германците са нямали избор, понеже са били мобилизирани дори и без да са симпатизирали на Хитлер. В периода 40-45г. това са били най-вече набор 1915-1920г. Поколенията им сега са от 70г. нагоре, дядовци и баби с внуци и пра, имат спомени за бащите си като герои от войната. Същото се отнася и за американците. Това са две силни икономики с международен авторитет и постижения във всички сфери на живота и продължават да са такива. Дано да няма повече такива глобални конфликти с откачени лидери. Колкото до руснаците, там проблемът е управлението на Путин. Горби и Елцин изтърваха възможности в началото и сега патят.

 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#17] от "dj x2805":

  щото като спряха да ги бият нали видя какво направиха миналата седмица А германците като подслушват и са ги хванали да си трая не да се дуят

  гошо
 24. 24 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Основната пречка за предоставяне на американско оръжие на Украйна в момента е Германия и донякъде Франция! Силно се надявам да не бъркат!

  Иначе, Германия и САЩ са партньори и съюзници, и германци, и американци живеят в свободни държави в които мнението на всеки се уважава, нормално е да има различия!

  И напълно разбирам, че най- важното събитие от близкото минало за германците, както и за нас българите и останалите източноевропейци е падането на Берлинската стена и разпада иа комунистическият блок! И за американците е понятно да е ВСВ, дали са жертви, всеки американец познава някого сражавал се във ВСВ!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 25. 25 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормално е германците и американците да си вярват. Те са от 60 г. съюзници и то добри. Германците знаят, че безю американците щяха да са под руски ботуш и нямаше да се обединят. А американците знаят, че могат да разчитат на помощта на германците. Колкото и патетично да звучи в ушите на недоверчивия българин, германци и американци споделят едни и същи основни ценности. А що се отнася до икономическите им интересите и двете страни са за конкуренцията, така че не виждат проблем, че икономически се състезават. Затова и най-големият немски износ е за Америка, за това и двете страни искат и безмитен съюз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK