Ще се изненадате кого смятат в Русия за ветеран от войната

Ще се изненадате кого смятат в Русия за ветеран от войната

© ReutersВ Русия днес празнуват Деня на победата, на който макар акцентът да е върху демонстриране на военните възможности на страната, се почитат и ветераните. 70 години след края на Втората световна война те са все по-малко и на преклонна възраст.


Това разказва онлайн изданието meduza.io, което е изработван в Рига проект на журналистите, прогонени от властите неотдавна от Лента.ру.


Държавните помощи и привилегиите за притежаващите статута "ветеран от Великата Отечествена война" са довели в съветските времена и след това до странни метаморфози, които почти не са известни извън Русия.
На първо място, не е задължително "ветеранът от ВОВ" да е участвал в бойни действия в Европа в периода 22 юни 1941 г. - 9 май 1945 г.  и след това до капитулацията на Япония в началото на септември 1945 г. Такъв статут притежават участниците в много повече военни конфликти с участието на бившия СССР, започвайки от Гражданската война (1918–1922) и завършвайки с граничния конфликт с китайците при езерото Жаланшкол през 1969 г.


Има и такива, които са "приравнени по право" към държавната помощ за ветераните от ВОВ. Текстът на съответния закон не е уточнил какво означава "приравнени" и това успешно бе използвано от вдовица на участник в смазването на унгарското въстание през 1956 г. да получи статута на вдовица на ветеран от Великата Отечествена война. В същото време миналите през гетата и концлагерите не са ветерани, а получават друг вид държавна помощ.


Изобщо не е задължително ветеранът да е бил военен - статутът е за едва ли не всички, които някак са помагали за победата или са пострадали от бойни действия. Има 4 категории:


- участници във ВОВ
- труженици от тила (който поне 6 месеца официално е работил за отбраната, но не се зачита работата в окупираните територии)
- блокадници (попаднали в блокадата на Ленинград)
- помощници на отбраната (строители на военни обекти и укрепления)


Същото важи за доброволци, партизани, членове на нелегални отряди, полеви медици, военни кореспонденти, служители на определени ведомства и предприятия. В същата категория са и хора, които като деца са получили някаква инвалидност в резултат на бойни действия. Едно от най-новите допълнения включва в категорията и хората, привличани за разминиране, събиране на боеприпаси и военна техника.


Законът, определя също, че ветерани са и участниците в т.нар. борба с националистическата нелегална дейност след войната в периода 1944-1951г. в Украйна, Беларус и Балтика, където отделни отряди продължават да се сражават със съветската власт и по данни на НКВД в сблъсъка загиват още десетки хиляди.


През годините времевият обхват се разширява преди и след войната. Днес едва ли има живи участници в съветско-полската война от 1920 г., но те са получавали удостоверение за ветеран от ВОВ.


Същото важи и за участниците в съвместното окупиране на Полша с нацистите след 1 септември 1939 г. В специално приложение тази операция е наречена "бойни действия при съюзяването на СССР със Западна Украйна и Западна Белорусия".


Ветерани от Великата Отечествена война са още участвалите в Гражданската война в Испания (1936-1939), Корейската война (1950-1953), в разгрома на Унгарското въстание (1956г.), но не и тези от смазването на Пражката пролет през 1968 г. Изпратените от СССР във Виетнамската война получават помощи от държавата, но само като "ветерани от бойни действия".


Статут се получава след доказване с архивни документи и свидетелства на очевидци, което става все по-трудно. По данни на Пенсионния фонд на Русия от април 2014 г. в страната има около 2.2 милиона ветерани. От тях значителната част (около 1.8 млн. души) са труженици от тила. Участници във войната са под 200 000, а преминалите през блокадата - около 140 000.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  "труженици от тила"

  Това със сигурност включва конвойните войски на ГУЛАГ, палачите от Катин, сините фуражки от НКВД и КГБ, които в тила изселваха жени и деца, за да умрат в Казахстанската съветска република.

 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Ветераните от войната са като активните борци у нас - произвеждаха се до 40 години след събитията. Това показва, че властта в Москва още поддържа военната психоза и не може да мине на мирни релси, ако мине - ще се срине.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  У нас ги наричаха АБПФК
  Активни борци против фашизма и капитализма.

  подпис
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Същата работа като у нашите АБПФК - = -
  активен борец против фашизма и капитализма ! ! !
  Бяха около 5 пъти повече от реалните мандраджии !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Весело

  "в разгрома на Унгарското въстание (1956г.)"

  Списъкът с тези ветерани да го изпратят на Орбан

  подпис
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  Чисто руски проблем.Обаче ако не беше дошла дата 10 ноември 1989 година,в България още щяха да никнат борци против фашизма и капитализма.

 7. 7 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Т. е. не се очаква в скоро време да се свършат поради естествените физиологични фактори, защото все се намират причини на някой да му бъде присъден подобен статут. Излиза, че и на парада за 100-годишнината ще парадират с ветерани от великая атечественая, ми научили са се да си ги произвеждат хората.

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  А онези от Афганистан?

  А това е жива подигравка със света:

  Същото важи и за участниците в съвместното окупиране на Полша с нацистите след 1 септември 1939г. В специално приложение тази операция е наречена "бойни действия при съюзяването на СССР със Западна Украйна и Западна Белорусия".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Напомня на македонския Соjуз на бОрците против бугарскиот фашистички окупатор, който 70 години след войната отчита 200 хиляди членове

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Цоцалистическа история, който е доносничил на партията са намерили начин да му дават по някоя рубла.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 849 Неутрално

  В БГ превилегированите на се по малко от тези в Русия. И и изпълняват много по-разнообразни дейности свързани с националната кауза. Лелките раздаващи паспорти в районното или табели в КАТ са ярък пример за това. И докато в Русия след 10-на години системата ще се прочисти от само себе си, тък такива паразити се мнужат с всяко следващо правителство.

 12. 12 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 849 Неутрално

  *тУк; *мнОжат
  Дневник, дайте възможност за редакция на коментарите. Поне за минутка, МОЛЯ!

 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Съжалявам ги руснаците. Отдел :"Агитация и Пропаганда" към государството в Кремъл е зомбирало руския народ много тежко. Почти 100 години се насаждат в руските глави болни представи . Дали ще преболедува дяволския вирус руската нация....трябва да вярваме в доброто скъпи читатели и съфорумци .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  [quote#6:"chicago514"]Обаче ако не беше дошла дата 10 ноември 1989 година,в България още щяха да никнат борци против фашизма и капитализма.[/quote]
  е , сега лаборатории още бълват борци против комунизма ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Ето една статия:
  http://fishki.net/anti/1518552-falshivye-veterany-vov-nemnogo-pravdy-o-kotoroj-ne-govorjat-smi.html
  В която нагледно показват кои са повечето "ветерани".

 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Мат'рялът има нужда от повод за гордост и понеже нищо съвременно не може да му го достави,идат прясно произведени "герои".

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Че то и в България беше същото.Една шепа партизани ,след 9 септември се увеличиха стократно.Братя,сестри,братовчеди и всякакви роднини изведнъж се оказаха борци против капитализма и фашизма/нищо,че тука никога не е имало фашизъм/ и най-нагло години наред си получаваха народните пенсии.

 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  По-лошото е, че децата им в края на 80 те бяха три пъти повече от активните борци Мисля, че се възпроизвеждаха в аритметична прогресия....
  На комунистите им дай фашисти и ВСВ - и са по-големи мъченици от всички на света.

 19. 19 Профил на tartarenski
  tartarenski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В Унгария не е имало "въстание". Битката е между двама партийни ръководители, но най-вече на "чистите унгарци" в партията срещу "юдейското" й крило, което до този момент заема повечето ръководни позиции и представяно от непопулярния Грьоши. Конкретен повод за началото на демонстрациите е искането на студентите и народа начело на държавата да бъде поставен харесваният от унгарците Имре Наги, дългогодишен деятел на Коминтерна, член на Руската комунистическа партия, министър в Унгарската социалистическа република и виден сталинист, чиито основни заслуги са същите като на Сталин, борбата му за изчистване на партията от евреи.

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Разстроено

  "Ще се изненадате кого смятат в Русия за ветеран от войната"

  Русия отново с нищо не може да изненада.
  За съжаление.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Тия си се раждат ветерани...и ветерани си умират...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 22. 22 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Активни борци против фашизма и капитализма, с други думи активни подържници на московския Сатрап

  veni vidi fugi
 23. 23 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Какво чудно има ....и ние имахме няколкостотин хиляди АБПФК .....

 24. 25 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Хм...ми то болшеството от наградените са ''труженики тыла''.

 25. 26 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#18:"SSS"]По-лошото е, че децата им в края на 80 те бяха три пъти повече от активните борци Мисля, че се възпроизвеждаха в аритметична прогресия.... [/quote]
  Имаше един период когато тези със статут абпфк стигнаха до там,да си осиновяват внуците ,за да могат(внуците) да ползват привилегиите предвидени за деца на абпфк.Става дума за специални бройки в университети,предприятия и организации.

 26. 27 Профил на 1916
  1916
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Такава тъпотия може да съществува само в Русия !

 27. 28 Профил на evmen
  evmen
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ПОГЛЕДАХ МАЛКО ПАРАДА ( УСЛУЖЛИВО ПРЕДАВАН ОТ ТВ.7) УЖАСИХ СЕ ОТ ЗОМБИРАНИТЕ ПЕШАЦИ ! БОЖЕ ПАЗИ !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 29 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Привилегийки някакви са си осигурили хората... на чужд гръб естествено...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Весело

  Гледах парада по
  Первый канал прямой эфир HD
  беше доста впечатляващо .
  Имаше войски от Индия , Китай , Монголия , Армения ,Сърбия и още няколко държави ! Путин благодари на всички народи които са участвали и помагали във войната срещу фашизма и хитлерова Германия!
  Радикалните русофоби днес ми се виждат изтрещели ! По-добре да си траят пък довечера като груповия им разум пусне новите флашки да почнат да цвъкат съгласувани коментари с доминиращи плюсчета.
  Приятна и слънчева събота на всички!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  КОЙ е победителят във Втората световна война? Моля без истерични крясъци на "евроатлантици".

 32. 33 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Привилегии не само в материално измерение,а и за това дори да получиш образование,имало е така наречените РАБФАК/работнически факултети/,това са хора,които са без всякакво образование,но те са колили и бесили и в университетите,и са те портили така,че никога да не достигнеш своите възможности.
  Срамни страници и от нашето близко минало.

  Tony
 33. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Ето историята на един руски ветеран и герой от ВСВ, ето неговата история:

  http://www.euronews.com/2015/05/05/twenty-seven-million-drops-of-pain-that-heirs-of-ussr-victory-do-not-forget/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#0:"статията"]70 години след края на Втората световна война те са все по-малко и на преклонна възраст.[/quote]

  В този факт се крие все по-намаляващото значение на този руски празник. Дори там той се превръща от спомен за загиналите и клетва никога вече да няма война, в един театър изразяващ патос, демонстрация на мускули и парадиране!
  Това е и причината да си зададем естествения въпрос защо този парад е толкова важен за Москва днес?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 37 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Акцентът е върху победата на фашизма, бе драги ми писачи и редактори...
  Така е вече 70 години, но някои са конюнктурно късопаметни.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 37. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#35:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Представи си как ще преживеят братята американци ако NY остане обсаден за 900 дни без храна , ток ,вода ?[/quote]
  А защо не си зададеш въпросът защо толкова прехвалената червена армия я докара до това положение?
  Задай си първо този въпрос, отговори му честно и едва тогава се репчи тук!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 39 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#24] от "nicky1975":

  Сигурно към 12 милиона такива медали са раздадени посмъртно. Не се учудвай, че се продават с колекционерска стойност. Това е нормалната цена на автентичен медал.

 39. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Любопитно

  [quote#37:"Dr. G."]Така е вече 70 години, но някои са конюнктурно късопаметни.[/quote]
  Колко време това трябва да държи влага?
  100?
  200?
  Хилядолетие или вечно?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  [quote#32:"Каишков - Гласът на Америка"]КОЙ е победителят във Втората световна война? Моля без истерични крясъци на "евроатлантици".[/quote]
  Ами кажи, ограмоти ни.
  Победител във ВСВ е икономическия потенциал на САЩ, Англия, СССР, Австралия, Индия....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 42 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Съдържанието на статията, добре, но заглавието е в стила на заглавията в най-долнопробните издания. Доста съм изненадан.

 42. 43 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#39:"Отнесен"]Сигурно към 12 милиона такива медали са раздадени посмъртно[/quote]
  Айде пак дезинформация. Посмъртно този орден не е раздаван. Имало е юбилейни серии.
  Всего до 1985 года орденом Отечественной войны I степени было совершено более 344 тысяч награждений (из них в годы войны - 324903 награждений).
  Юбилейным вариантом ордена I степени было совершено около 2 млн. 54 тысяч награждений.
  Като юбилейните са били 1985 и 1991 година. Как така юбилейните са почти 8 пъти повече от "по заслуги" не е много ясно.

 43. 44 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ветерани от Великата Отечествена война са още участвалите в разгрома на Унгарското въстание (1956г.)
  Другарят Орбан какво ще рече по въпроса? А другарят Джуджев?

 44. 45 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#43] от "nicky1975":

  СъвеЦки, пиши моля те на български! Тук не е СъвеЦки сайт!

 45. 46 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Около 20% от населението на САЩ смята, че Батман наистина съществува. Зомбирането на хората е основна цел на всяка власт, която иска да се окопае.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 47 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dr. G.":

  Мусолини отдавна е бил обесен към тази дата, а Италия не е била на страната на нацизма?

 47. 48 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 579 Гневно

  "Същото важи и за участниците в съвместното окупиране на Полша с нацистите след 1 септември 1939г. В специално приложение тази операция е наречена "бойни действия при съюзяването на СССР със Западна Украйна и Западна Белорусия". "

  Такова лицемерия няма!

 48. 49 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#45:"mangiafuoco"]СъвеЦки, пиши моля те на български! Тук не е СъвеЦки сайт! [/quote]
  Просто цитирам за другаря Отнесен. Помагам му да не се рови по източниците. Щото спомена цифрата 12 милиона, пък то били 300 хиляди.

 49. 50 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#49] от "nicky1975":

  Ок, Sorry!

 50. 51 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#32:"Каишков - Гласът на Америка"]КОЙ е победителят във Втората световна война?[/quote]
  В САЩ децата учат в учебниците за 3-ти клас, че те са победителят във ВСВ. Посочва се съюзника Англия. Чак в следващо изречение са упоменати и други държави участвали в победата над Хитлер, сред които е и СССР, Виждал съм го на живо учебника, не в интернет.

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 53 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#40] от "Храбър":

  При къса памет - до следващата световна война. Може и до догодина.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 53. 54 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Изобщо не е изненадващо. При положение, че 70 години след войната т.нар. ветерани продължават да съществуват в изобилие и в най-малките населени места, близо е до ума, че с това звание се кичат всякакви категории хора, нямащи нищо общо с бойните действия. "Блокадник", например, може да е всеки, роден 40-те в Ленинград. Днес такъв човек се ползва с привилегии и по празници го водят при ученици да им разказва "спомените си" за войната, които децата трябва благоговейно да попиват, без да си задават въпроси.
  Митологията и култовете, свързани с войната и ветераните, усилено се използват от путинската пропаганда, и с всяка изминала година се засилват. Прави ми впечатление, например, че вече не им е достатъчно да имат ден на победата, както го наричаха във времето до 89-а - в последните години задължителен стана атрибутът "велика" победа. След още няколко години сигурно ще бъде вече "велик ден на великата победа във великата война на великото отечество". А "великите" руски ветерани ще се окажат най-дълголетните жители на земята и ще продължават да се кичат с медали, раздавани на килограм всяка година или продавани по битаците, и да участват активно във "военно-патриотичната подготовка" на подрастващото поколение. Когато и те се изчерпат, ще дадат привилегии на техните деца, и така митът ще се поддържа жив, за да крепи властта и верноподанническите чувства на населението. Тази тенденция вече се очертава със създаването на т.нар. "безсмъртни полкове" - колони от наследници на участници във войната и останалите категории, смятащи се за ветерани, които се включват в шествията послучай 9 май. Днешните "безсмъртни полкове" са утрешните "ветерани", които ще прославят следващия Путин.

 54. 55 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#52] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Май не само синът на кмета е вземал някакви субстанции. Знайно е, че много "творци" и техни почитатели също вземат. Така потискат комплекси и поддържат илюзорната си жизненост в паралелни вселени.

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 57 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1035 Весело

  [quote#56:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Къш, ма! [/quote]

  Да, субстанциите често помагат да се преборим с комплексите си, най-вече ако сме особа от мъжки пол, която няма с какво друго да се прояви, освен да си фантазира на несъществуващи победи и превъзходство.

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 60 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И това е неправилно? Ест, че тиловаците и други от периферия също са "ветерани от войната". Подобен памфлет може да измисли само човек, който си няма и минимална идея какво е точно една война. Вероятно дори и в казарма не е бил.

  I'm addicted to the truth.
 60. 61 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#59] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Знайно е, че за Байганьо Русофилистички така спомената субстанция е най-предпочитана. След употребата ѝ започва да забравя под какъв тежък чехъл пребивава битийно и да си въобразява разни превъзходни степени за собствената си скромна откъм интелектуални заложби особа.
  Нещо подобно се случва ежедневно по едни обширни територии на северо-запад.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 65 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  И тука имаше подобно, дядо се отказва от активен борец и внука му става студент без изпит като активен борец и има право на апартамент

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 67 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  От клавиатурата ми го взе. Имаше един такъв, съученик на баща ми. Най-напред разказваше как му дали книжката след някоко дни запой с партийния, а 10г по-късно как бил най-малкото ятаче. Гнусотия и мръсотия.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 67. 68 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В действителност, всички руснаци,като се напият( а там това е ежедневието) стават майори от войната.Няма значение на колко години са в действителност.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 68. 69 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Сам Путин по време на откритата линия каза, че са раздадени над 285хил.жилища на ветерани през последните няколко години. Когато програмата е проектирана, заявките са били за 30 000. Нещо като активните борци в България. Колкото повече време минаваше, толкова повече ставаха.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 69. 70 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#46:"Darcas"]

  Около 20% от населението на САЩ смята, че Батман наистина съществува.[/quote]
  А около 20% от населението на русия знае само как се отваря бутилка водка.

 70. 71 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  За по-кратко Мандраджии.

  Every cradle is a grave.
 71. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Драги Дневник,
  Не ни хвърляй в някаква надпреварва с Президент, отбранителен и вънкашен министри и себе дори - все пак, ние не сме рагу ...

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 74 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#70] от "nabradpitbratmu":

  Колега, подай още няколко реплики - за прима категоризиране ...
  Иначе, дълго ще се питаме, като какъв да те хтретираме ...

 74. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#73] от "kat_":

  Горното е и за теб, не се натискай възторжено, за "долно" ...

 75. 76 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За Русия война с Германия е една незарасваща рана. До кога чепленето и ще и ви създава самочусвие? Не дрънкането на оръжие ще ви направи велика, а грижата за този нещастен руски народ. Разберете, че Америка печечи създавайки условия, вие губите навсякъде ПОСТАВЯЙКИ УСЛОВИЯ.

 76. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  [quote#47:"mangiafuoco"]Мусолини отдавна е бил обесен към тази дата, а Италия не е била на страната на нацизма? [/quote]
  Добре де аз като чета тук либрастите и ивоинджеците най-голямата чернилка и зверовете на Европа са били партизаните в България дето са свикали народен съд да съди фашагите , висшите царедворци и регентите!
  Ама пък нищо не се казва за "демократичните" италиански , сръбски , гръцки и френски партизани дето са извършвали
  ужасни зверства! При положение ,че тези са драли живи хора и са ги бесили.... Мусолини с висял обесен с краката на горе в Милано заедно хиляди трупове на няколко улици изпълнени с умъртвени корпократривисти без да дадат на никого правото да се защитава в съд ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 78 Профил на indreal
  indreal
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Ама те и сега си никнат! Даже се роят на отделни фракции, две от които се били сдърпали пред президентството кой е по-повече срещу НАТО

 78. 79 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Днес до ВП беше ген. Махмуд Ахмедович Гареев,
  Военен историк, изопачаващ исорията на ВОВ.
  Но не бе наблизо Д. Медведев?

 79. 80 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Весело

  Ще се изненадате кого смятат в Русия за ветеран от войната
  Изненадах се от неграмотният анализ и евтиният пропаганден характер на статията
  Но след прочитане на коментарийте от форума -щях да се насълзя за"милите германски войници"който се сблъскаха с "тези зверски съветски войски"даже почуствах "нежност" към техният водач Хитлер - но не се насълзих(имайки предвид цената на книжните носни кърпи)-
  През1999-2000г. имаше слух че в България има най много идиоти (простаци)според
  вкуса на квадратен метър--2015 този показател е скочил 3 пъти
  И както някой беше казал "Прост народ -слаба държава"
  За сбогуване ВИ пожелавам приятна ваканция

 80. 81 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#4:"Чардо"]Същата работа като у нашите АБПФК -
  активен борец против фашизма и капитализма ! ! !
  Бяха около 5 пъти повече от реалните мандраджии ! [/quote]
  На всичко отгоре днешните им наследници се опитват да ги включват в декларациите на НС за края на ВСВ !!!!

 81. 82 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#24] от "nicky1975":

  Един такъв медал се продава за почти 1000 рубли (горе-долу за няма и 35 лв.).

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 82. 83 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#80] от "ivanbaraban":

  Уважаеми господине,
  "Коментарий" не би казал нито един истински българин. Думата, която би била използвана в български вариант, е "коментар".

  Освен това - моля да се запознаете с празниците в Република България - те НЕ съвпадат с тези в РФ.
  През месец май ние имаме 01, 06 и 24 Май като официални празници - няма да Ви обясняваме коя дата какъв празник е, ще трябва да си проверите в презирания от Вас империалистически Google.
  След месец май, следващият национален празник в България е 06 септември - моля, помогнете си с Google отново.
  Евентуално можем да броим 01 юни като празник на децата, но ние в нашата Родина си обичаме децата целогодишно, а не на специална дата.
  Поздравяваме ви за неуморния труд, но моля да се разкарате от българския новинарски сайт, който мърсите с платените си про-руски коментари.

 83. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#25] от "ytrewq":В Русия съществува извънредна силна мъжка свръсмъртност и до 90 години дори в мирно време доживяват много повече жени от мъже. При преобладаването на жени сред 90-годишните е нормално да преобладават "тружениците от тила". А мъжката част от родените преди 90 години е доста изтребена на фронта. Отделно военноинвалидите /пак мъже/ имат твърде малък шанс да доживеят от 20 до 90 години.

 84. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#69] от "Doch!":Е, то е като с евреите-оцелели от Холокоста - техният брой също се увеличава, вместо да намалява с времето!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK