В ЕС вече има премиер с гей брак

Премиерът (вдясно) с партньора си Готие Дестене след бракосъчетанието в общината на Люксембург.

© Reuters

Премиерът (вдясно) с партньора си Готие Дестене след бракосъчетанието в общината на Люксембург.Премиерът на Люксембург става днес първият действащ министър-председател в Европейския съюз, сключил брак с партньор от същия пол.


Ксавие Бетел е едва вторият лидер в света на такъв пост, решил се на такава крачка. Преди 5 години исландската му колежка Йохана Сигурдардотир стана първата, сключила брак от хомосексуална връзка.


Бракът на 42-годишния премиер и партньора му Готие Дестене е един от първите в малкото и доминирано от католическото вероизповедание общество, смятано често за доста консервативно.
От януари насам във Великото херцогство са напълно приравнени правата на сключващите брак с партьори от същия пол. Церемонията ще бъде скромна в тесесн кръг приятели.


В ЕС вече има премиер с гей брак

© Reuters


Бетел е адвокат, който стана кмет на Люксембург на 38 години, а след това и премиер. Той отдавна говори открито за сексуалната си ориентация и посочва, че тя няма значение за това дали си върши добре работата.


Дясноцентристката му партия спечели изборите преди 18 месеца и прекрати продължилата 19 години власт на Жан-Клод Юнкер, който след това бе избран за председател на Европейската комисия.


Малко след като миналата година Люксембург стана деветата страна в ЕС, узаконила гей-браковете, Бетел сподели, че белгийският архитект Дестене, с когото са партньори от 2010г., му предложил. "Отвърнах с "Да", защото имаме само един живот и не искам да го крия."


В ЕС вече има премиер с гей брак

© Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK