Преговорите за обединение на Кипър бяха подновени под егидата на ООН

Президентите Никос Анастасиадис (вляво), Мустафа Акънджъ (вдясно) и специалният пратеник на ООН Еспен Барт Айде (в средата).

© Reuters

Президентите Никос Анастасиадис (вляво), Мустафа Акънджъ (вдясно) и специалният пратеник на ООН Еспен Барт Айде (в средата).Преговорите за обединение на Кипър под егидата на ООН бяха възобновени днес след осеммесечен застой, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Лидерите на кипърските гърци и кипърските турци се договориха да приемат мерки за изграждане на доверие в нов опит за разрешаване на продължаващия десетилетия конфликт на острова.


Кипърският президент Никос Анастасиадис и новоизбраният кипърски турски лидер Мустафа Акънджъ се срещнаха в изоставеното летище в кипърската столица. Анастасиадис и Акънджъ споделиха общата си визия за обединен Кипър, заяви специалния пратеник на ООН Еспен Барт Айде пред журналисти след края на срещата, продължила около четири часа.
В преобладаващо оптимистична атмосфера двамата лидери споделиха волята си за постигане на всеобхватно решение, каза Айде.


Той уточни, че двамата лидери са обсъдили "общата им визия" за Кипър, обединен във федеративна структура, и са се договорили да се срещат поне два пъти месечно. Айде посочи, че Анастасиадис е дал координатите на 28 минни полета, заложени от кипърските гърци преди 1974 г., които сега се намират на кипърска турска територия.


Като знак на добра воля кипърските турски власти вече няма да изискват от кипърските гърци да попълват визови бланки на пропусквателните пунктове към северен Кипър, каза Айде.


Хиляди хора всеки ден преминават през седемте контролно-пропусквателни пунктове на острова. Премахването на визите се очаква да намали опашките на пунктовете.


Специалният пратеник на ООН каза още, че двамата лидери са се договорили за създаването на комисия за организиране на културни мероприятия.


"Преговорите преминаха в много положителна атмосфера и вярвам, че ако работим по подобен начин, можем да се надяваме на напредък", каза Анастасиадис след срещата. Той заяви, че още стъпки за изграждане на взаимно доверие ще бъдат обявени на 28 май, когато ще се срещнат отново с Акънджъ.


Двамата лидери ще се срещнат публично на 23-и май, за да покажат тяхната единност за постигането на взаимно приемливо споразумение за мир, каза Айде.


Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич заяви, че има очаквания, че "справедливо, трайно и всеобхватно" споразумение ще бъде постигнато тази година. "Приоритет за нас е постигането на решение, при което политическото равноправие на кипърската турска страна ще бъде гарантирано", посочи Билгич.


Победата през април на Акънджъ на президентските избори в признатата само от Турция Севернокипърска турска република даде надежди за тласък в преговорния процес, замразен през октомври.


Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова след държавен преврат, подготвен от кипърски гръцки националисти, подкрепени от Атина, целящ да присъедини страната към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република, която досега е призната единствено от Анкара.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK