Британските ядрени подводници са "катастрофа, която чака своя момент", твърди флотски инженер

Британските ядрени подводници са "катастрофа, която чака своя момент", твърди флотски инженер

© wikimedia commonsТерористи може да нападнат Обединеното кралство със собствените му ядрени ракети, посочва оръжейният инженер от военноморската база във Фаслейн Уилям МакНийли, цитиран от британския "Телеграф". Той публикува в Интернет доклад, който разкрива проблемите на сигурността и безопасността на британските ядрени подводници.


МакНийли предупреждава, че рядко се проверяват документи, на борда лесно може да бъде качен непроверен багаж, като е "по-лесно да влезеш в подводниците, отколкото в нощен клуб".


"Ако някой от нас беше терорист, са му предоставени чудесни възможности да изстреля ядрени ракети право във Великобритания", пише той. "Въпрос на време е сред нас да попадне психопат или терорист."
Според него служителите в базата "Клайд" в Шотландия не преминават през почти никакви проверки на багажа. "Нужно е само някой да донесе бомба на борда и да извърши най-тежкото терористично нападение, виждано някога във Великобритания и света", твърди МакНийли.


Програмата Trident e "катастрофа, която чака своя момент", казва той, а според него част от екипажите "демонстрират ясни психопатични тенденции". МакНийли в момента се укрива, след като не се върна от отпуска, като го издирват полицията и флотът.


Той посочва, че наказанието за разкритията му е "доживотен затвор, ако има късмет", и намеква, че може да бъде убит.


В доклада се описват редица проблеми на сигурността на британския флот, в това число пожар в ракетното отделение след възпламеняване на ролки тоалетна хартия и употреба на друго ракетно отделение като тренировъчна зала.


В момента Великобритания разполага с четири подводници, въоръжени с ядрени ракети, базирани във Фаслейн. МакНийли твърди, че е бил на борда на HMS Victorious по време на патрул между януари и април тази година, и посочва, че за него било лесно да събере информацията си, но по-лесно било "да причини ядрена катастрофа".


Инженерът изрежда общо 30 проблема на сигурността и безопасността, сред които са провали на тестовете по безопасното изстрелване на ракетите, спиране на алармите, понеже "звънят прекалено често", пренебрегване на процедурите по обезопасяване на ракетите и лесен достъп до секретна информация.


"Шокиращо е колко сме близо до ядрена катастрофа и въпреки това всички приемат този риск. Ако не се задействаме сега, могат да бъдат загубени много животи", посочва той и добавя, че командването е игнорирало апелите му.


Говорител на британския флот, цитиран от "Телеграф", заяви, че много от твърденията са "субективни и необосновани лични мнения, направени от младши служители, които флотът напълно отхвърля".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK