Румънският парламент одобри двойно увеличение на детските надбавки

Сградата на парламента в Букурещ

© Reuters

Сградата на парламента в БукурещДолната камара на румънския парламент одобри двойно увеличение на детските надбавки – от 42 леи (около 9 евро) на 84 леи месечно, за да стимулира раждаемостта, съобщи Balkan Insight. Всички 322 депутати са подкрепили закона.


"Това са отлични новини за 3.5 милиона деца и техните семейства. Надявам се да увеличим месечните помощи още през идните години, за да окуражим хората да имат повече деца", каза Алина Горгиу от опозиционната Национална либерална партия.


И докато всички политически партии подкрепиха мярката, правителството все още обмисля как да финансира това значително увеличение.
"За тази година имаме пари. Предвид широката подкрепа съм уверен, че парламентът ще одобри и финансовите ресурси за 2016 г. Трябва да запазим решението и следващата година", заяви премиерът Виктор Понта.


Всяка година правителството трябва да задели около 390 милиона евро, за да поддържа увеличението на детските надбавки. Balkan Insight отбелязва, че сред страните - членки на ЕС, Австрия, Германия, Белгия, Словения и Германия са най-щедри при детските надбавки, докато в Румъния помощите са доста скромни.


Населението на Румъния намаля с 2.6 милиона от 2001 г. и днес наброява около 19 милиона души.


Много жени трябва да гледат децата си вкъщи заради недостига на места в яслите и детските градини. До тази криза се стигна след дълъг период, в който броят на родените деца намаляваше. В годините преди 1989 г. техният брой годишно е бил 360 000, а през 2002 г. падна до 200 000. Днес числото е 220 000 родени деца годишно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK