Назърбаев предложи споразумение за свободна търговия между ЕС и Евразийския съюз

Назърбаев предложи споразумение за свободна търговия между ЕС и Евразийския съюз

© Associated PressПрезидентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев е уверен в изгодността на споразумение между Евразийския икономически съюз и ЕС за свободна търговия, пише руският "Ведомости". На икономически форум в Астана той предложи създаването на Обединено евразийско икономическо пространство в единни правила, които да премахнат ограниченията, но да съхраняват националния интерес. Назърбаев предложи и "нов високоскоростен транспортен маршрут – Евразийски трансконтинентален коридор".


Коридорът следва да пресича цялата територия на Казахстан, като целта му е "безпрепятстван транспорт на камиони между Европа и Азия". "Това е много по-кратък път, отколкото през океана. Коридорът сближава и създава безопасност", твърди Назърбаев. Създаването на такъв коридор ще увеличи транзитния потенциал на Казахстан и на целия Евразийски икономически съюз.


"Предлагам създаването на обединено Евразийсйко икономическо прострванство. За нас е важно да приемем единни правила, които отичат националния интерес на участниците, но са насочени към премахване на ограниченията и повишаване на взаимоизгодната интеграция. Те на първо място трябва да се отнасят до търговията, транспорта, движението на ресурсите", каза Назърбаев.
Президентът напомни, че интерес към свободна търговия с Евразийския съюз са изявили 40 държави. "Много ще е изгодно такова споразумение между Европейския съюз и Евразиския икономически съюз. Мисля, всички ще достигнем до извода колко е изгодно това", заяви той.


Назърбаев посочва, че обемът на търговията между Китай и ЕС в момента е почти 600 млрд. долара, а до 2020 г. ще достигне 800 млрд. "Затова е важно развитието на сухопътен маршрут към Европа, Доказано е, че той е много по-кратък от морския път – три пъти по-кратък", добавя той и напомня, че китайския президент Си Цзинпин е предложил тази идея още през 2013 г.


"Първият ни проект е строителството на казахстанския участък на магистралата Западна Европа – Западен Китай. Тя ще е общо 8000 км, а 3000 км ще минат през Казахстан. Част от строителството ще бъде завършено тази година", каза Назърбаев. Според него се очаква обемът на товарите да достигфне 30 милиона тона на година. "Трасето свързва не само Китай и Казахстан, но и Русия и Европа, достъп получават и страните от Централна Азия", добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK