Полският президент днес може да изгуби поста си

Президентът Коморовски бе подкрепен преди 5 години от управляващата партия.

© Reuters

Президентът Коморовски бе подкрепен преди 5 години от управляващата партия.Полша гласува в неделя на втори тур от президентските избори и прогнозите са, че не е сигурно, че Бронислав Коморовски ще запази поста си. Претендентът - 43-годишният Анджей Дуда, не само може да спечели, но и да създаде форпост за своята консервативна партия "Закон и ред" да атакува управляващите от "Гражданска платформа" на есенните парламентарни избори.


Дуда изненадващо спечели първия тур на изборите на 10 май, макар и с малка преднина. През изминалите две седмици никой от двамата, отиващи днес на балотаж, не успя да се откъсне по популярност пред съперника си.


Дори и да изгуби, малко познатият евродепутат Дуда вече е фактор в националната политика. На фона на икономика, която премина през световната криза, без да изпадне в рецесия, той се възползва от усещането на поляците, че икономическият възход облагодетелства малцина и създава неравенство.
В Полша постът на министър-председателя разполага с повече власт, но президентът ръководи въоръжените сили, има глас във външната политика, може да спира с вето закони и контролира избора на управителя на централната банка.


Стреснат от резултатите след вялата му кампания преди изборите, 62-годишният Коморовски се активизира през последните седмици и догони Анджей Дуда. "Допитванията сочат, че изходът може да бъде решен с разлика от няколко хиляди гласа, може би дори с няколкостотин. Те ще решат дали Полша ще затъне в спорове и ще се посрами пред света заради тези хора", заяви той в петък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK