Ходорковски разказа с филм как Кадиров финансира армията и проектите си

Избори 2022


Организацията "Отворена Русия" (Открытая Россия), ръководена от Михаил Ходорковски, разпространи документален филм, описващ властта на силовите структури в Чечения, какви са източниците на доходи на президента Рамзан Кадиров и как в кавказката република безнаказано се отвличат и изтезават хора.
В 27-минутния "Семейство" се твърди, че Кадиров лично контролира разпределението на дотациите от федералния бюджет, надхвърлящи половината от бюджета на Чечения. Освен това той "задържа за себе си до една трета от парите от Москва като един вид възнаграждение за това всичко да е тихо".


По оценка на "Отворена Русия", която не посочва източниците си на информация, присвоените средства са в рамките на 20 млрд. евро годишно. Никой не знае колко пари е вложила Русия в Чечения за 15 години, но само официалните дотации са почти 500 млрд. рубли. Още средства изразходват директно местните представителства на федералните структури.


Принудително-доброволни дарения


Авторите разказват и за това как Кадиров събирал пари "с помощта на сложна система за дарения" през Фонда "Ахмат-Хаджи Кадиров" (бащата на Рамзан, бивш президент на Чечения, убит в атентат – бел. ред.), превърнал се в "алтернативна чеченска хазна".


Местни чеченци споделили – но не и пред микрофон – че всеки в републиката плаща "вноски" според статута си. "Хората на бюджетна заплата дават най-малко – до 10% от дохода си. Системата е проста – например вие сте учител и в счетоводството се разписвате за 20 000 рубли, а получавате на ръка 18 000 и останалото отива директно във фонда", обяснява говорител зад кадър. При служителите в частни компании този дял достигал 30%, а при предприемачите – и до 50%. Така всеки месец се събират 3-4 млрд. рубли, които не подлежат на никакво облагане с данъци.


Harley Davidson за "социален проект" 


Фондът би трябвало да се занимава със социални проекти и строителство на жилища и пътна инфрастгруктура, но от него са изплащани 1 милион евро на Диего Марадона за това, че е дошъл за порита футбол с Рамзан Кадиров, още толкова за актрисата Хилари Суонк – за това, че лично го е поздравила за рождения му ден, 2 милиона евро за Майк Тайсън в ролята на спаринг партньор на президента, десетки хиляди евро за 16 мотора Harley Davidson, подарени на рокерите от "Нощни вълци", чиято местна структура Кадиров оглави през уикенда.


Във филма се говори още за "любимия проект на Кадиров – амбициозният "Грозни сити" с пустеещи офис небостъргачи на стойност поне половин милиард долара. Това е нещо като "подгряване" за още по-амбициозно начинание - "Грозни сити – 2" за 1 млрд. долара с висока 400 метра кула "Ахмат тауър".


По никое от твърденията авторите не са получили коментар от официалните власти, които насрочиха пресконференция за по-късно в понеделник.


Армията на "сина на Путин"


Ходорковски определи в началото на месеца отношенията между Кадиров и президента Владимир Путин като между син и баща. Филмът бе анонсиран за 8 май – годишнината от възкачването на Путин на власт за трети мандат, но трябвало да бъде доработен заради нови материали.


Министерството на вътрешните работи на Чечения е наречено във филма "армията на Кадиров". "Точната ѝ численост е неизвестна, като някои данни сочат до 80 000 души", казват авторите и изброяват частите, които според тях директно са подчинени на Кадиров – от личната му охрана (500 души) през елитните батальони "Север" и "Юг" (по 600-700) до "нефтеният полк" (2400 души), охраняващ Центара, родното село на клана Кадирови.


Единствената влиятелна руска бойна част в Чечения – 42-а дивизия (16 000 души) е била "унищожена от Кремъл в резултат на военната реформа".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK