Джон Наш - до лудостта и обратно

Джон Наш - до лудостта и обратно

© Associated PressДжейн Остин е написала само 6 романа. Мисля, че в математиката приносът на Джон Наш е съпоставим с това. Той е написал изключително малко статии по разлчни проблеми, но тези, оказали ефект, предизвикаха огромно въздействие." Това коментира тази седмица Бари Мазур, професор по математика в Харвард, който е бил студент в Масачузетския технологичен институт по времето, когато Наш все още е преподавал там.


Негови колеги допълват, че постиженията му са още по-забележителни поради факта, че те са описани в няколко негови труда преди той да навърши 30 години.


Наш, който загина със съпругата си Алиша в автомобилна катастрофа в събота, е по-известен с отличената с нобелова награда работа по Теория на игрите, но учените ценят повече неговия принос в математиката и разрешаването на проблем в диференциалната геометрия, произтичащ от трудовете на германския математик от ХIХ век Бернхард Риман.
Харолд Кун, професор по математика в Принстън и дългогодишен приятел и колега на Наш, казва за него: "Наистина смятам, че през ХХ век няма много велики идеи в икономиката и може би сред водещите 10 от тях попада Равновесието на Наш". Икономистът Роджър Майерсън от Университета в Чикаго отива още по-далеч и сравнява ефекта от Равновесието на Наш върху икономическата теория с откриването на двойната спирала на ДНК в биология.


Джон Наш - до лудостта и обратно


Докторантура от... 27 страници


Често цитиран пример е препоръката, която проф. Р. Дж. Дафин от Технологичния институт "Карнеги" (сега Carnegie Mellon University) дава на младия Наш при кандидатстването му за докторантура в Принстън. Той написва само един ред: "Това момче е гений". Времената са такива, че децата мечтаят да станат велики физици като Алберт Айнщайн или като брилянтния математик Джон фон Нойман (писал за Теория на игрите преди Наш) – и двамата, впрочем, е можело да бъдат видяни често в залата на фалуктета по математика на Принстън.


Докторантурата по философия на Джон Наш младши започва през 1948г. и след 14 месеца той защитава през 1950г. темата "Некооперативни игри". За множество съвременни учени сигурно звучи шокиращо, че текстът му заема само 27 страници (общо 31 с титулните и благодарностите), а библиографията му съдържа само две (!) заглавия. Същата година се появява и кратката му статия "Равновесни точки в игрите с n лица".


Равновесието на Наш предлага концептуално простичък, но в действителност много мощен математически инструмент за анализиране на широк кръг ситуации на конкуренция – от сблъсъка между корпорации до това как се взимат решенията в парламентите. Днес подходът се използва масово в икономиката, социалните науки и други сектори, включително еволюционната биология.


Джон Наш - до лудостта и обратно

© Reuters


"Игнорирай блондинката"


Казано съвсем накратко, Теорията на игрите се занимава с това как в една ситуация, в която победата или поражението на един зависи от действията на всички, решенията на "играчите" са взаимно свързани. Равновесието на Наш е идеалната стратегия за постигане на полза от всички.


Във филма "Красив ум", вдъхновен от личната история на Джон Наш, примерът е с блондинката в бара, с която всички искат да танцуват, но е почти сигурно, че ще бъдат отхвърлени, ако едновременно се изправят пред нея. Тогава ще им се наложи да се обърнат към приятелките ѝ, но те също ще отхвърлят момчетата, защото вече са били поставени от тях във "втора класа". Накрая всички остават с празни ръце.


"Игнорирай блондинката" е съветът на Наш. Така момчетата няма да си пречат взаимно и да обидят момичетата, тя ще остане без кавалер и ще ѝ се наложи сама да си го спечели, а те със сигурност вече ще танцуват с приятелките ѝ брюнетки. Но, разбира се, това е една идеална ситуация. В реалния живот много често по-хитрият или по-арогантният първи нарушава договорката и отива сам при блондинката.


Затова най-често като илюстрация на концепцията се предлага т.нар. Затворническа дилема, в която всеки от двама съучастници може да спечелят най-много не от това, че е натопил другия пред полицията, а че двамата не предприемат нищо. Само че Равновесието на Наш показва, че при отсъствие на комуникация между двамата заподозрени и пред избора да излезе на свобода или да се окаже за 10 години в затвора, издаден от другия, по-вероятно е и двамата да започнат да говорят пред прокурора.


Въпреки това днес всички признават, че след идеите на Наш икономистите са спрели за мислят за нереалистични модели на пазари с идеални правила на конкуренция и са започнали да се съобразяват с това как гледа на ситуацията съперникът им и какво би предприел. Независимо дали става дума за рекламна кампания или складиране на ядрено оръжие, и в двата случая решения, понякога пропилели милиарди долари, са взимани на базата на това какво едната страна си мисли, че мисли другата.Красивият ум


"Изключителните постижения на Джон вдъхновиха поколения математици, икономисти и учени", написа тази седмица за него президентът на Принстънския университет Кристъфър Айсгрубер. "Историята на живота му с Алиша развълнува милиони читатели и зрители, удивени от тяхната смелост пред лицето на огромни предизвикателства", добави той.


И наистина, Джон Наш е известен на света най-вече с личната си драма на човек, страдащ десетилетия наред от тежки психически проблеми и успял някак да ги преодолее.


Отклоненията се появяват две години след като той се жени за Алиша, постепенно той затъва в шизофренично-параноичната си вселена, настанен е в психоклиника, развежда се, но като по чудо (или по-скоро с помощта на рационални конструкции) успява да изплува обратно в обществото и да се ожени отново за съпругата си.


Историята му бе разказана през 1998г. в биографията от Силвия Насар (Бел.ред. - тя всъщност се казва Зулфия Назар и е родена в Германия, а страстванията ѝ по света сигурно заслужават отделна статия) и екранизирана през 2001г. във филма "Красив ум", спечелил 4 оскара.


Това, което филмът спестява на зрителите, е че преди да се срещне през 1957г. с Алиша Лард, Джон Наш има бурна любовна история с медицинска сестра в Бостън (Елиънор Стиър) и през 1953г. им се ражда син (Джон Дейвид Стиър). На малцина е известно, че той е имал връзки и с мъже, а докато работи за корпорация RAND през 1954г. е арестуван за "непристойно поведение" в мъжката тоалетна, разказва биографията му от Насар.


След като няколко пъти попада в психоклиники и е подложен на електрошокова терапия, Наш изчезва в Европа, откъдето праща на колегите си пощенски картички с енигматични текстове. Когато се прибира, години наред се носи като призрак из кампуса на Принстън и пише оплетени формули по същите черни дъски, където по-рано е демонстрирал бляскави математически идеи.


Алиша Наш

© Reuters

Алиша Наш


Нобел за психично болен


Шансът му е, че около него е имало достатъчно роднини, колеги и приятели, които го защитават, намират му работа и му помагат да оцелее. Алиша, която се развежда с него през 1963г., го приема да живее в пристройка на дома ѝ през 1970г., подкрепя го с работата си като компютърен програмист и 31 години по-късно двамата отново сключват брак.


В началото на 90-те години Нобеловият комитет започва са проучва идеята дали Джон Наш да не получи наградата за икономика. Благодарение на препоръките на негови колеги и сред спорове дали не е рисковано толкова авторитетна награда да се присъжда на човек със сериозни психически отклонения, той все пак е отличен през 1994г. в компанията на Райнхард Зелтен и Джон Харсани.


"Не бих посмял да кажа, че има пряка връзка между математиката и лудостта, но няма съмнение, че великите математици страдат от маниакални състояния, делириум и симптоми на шизофрения", казваше Наш. В интервю за "Айриш таймс" той заяви: "Има връзка между това да не мислиш нормално и да мислиш креативно. Нямаше да ми хрумнат добри научни идеи, ако мислех нормално".


Проф. Харолд Кун от Принстън казва, че наградата, вниманието покрай нея и особено популярността на филма "Красив ум" превръщат Джон Наш от почти бездомник в прочута личност и финансово достатъчно осигурен, за да може да продължи да работи, пътува и говори пред публика. Колегите му го описват като чаровен и различен, леко странен, малко по-тих от обичайното, но с останки от арогантността и чувството му за хумор от младините му.


Проф. Ерик Маскин, приятел на семейството и също нобелист по икономика от 2007г., разказва как преди десетина години Наш трябвало да говори пред препълнена адутория по много специфичен научен проблем. "Не си ли доволен, че дойдоха толкова много хора?", попитал той. "Те не са тук заради мен", отвърнал Наш. "Те са дошли, за да видят Ръсел Кроу."


Джон Наш - до лудостта и обратно

© Variety Media

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз съм гледал Наш няколко пъти да играе шах, не изглаждаше психично болен и имаше страхотно чуство за хумор.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Равновесието на Наш е идеалната стратегия за постигане на полза от всички."

  Точно принципа win-win е основа на успеха в съременното цивилизовано общестество. На противоположния полюс е Русия и други сатрапии - принципа win-lose, управляващата клика печели за сметка на вички останали.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  обожавам филма. Но друго ми прави впечатление- развитието на света, съвремената еволюция на технологиите и.........психиката са благодарение на няколкото университета в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Шотландия

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#1:"accidental"]Аз съм гледал Наш няколко пъти да играе шах[/quote]
  Късметлия си

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Филмът "Красив ум" ме разтърси.Спомням си че следих автомобилите с номерата на колите от филма, даже се опитах да вляза в една.После следих по неговите формули други автомобили.Имах усещането че филма е някакъв код.Но личната му житейска история не ме впечатли толкова.

 6. 6 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Точно примера с блондинката във филма не е най-добрия пример - нито е равновесие на Наш, нито е Парето оптимален резултат.


  До коментар [#1] от "accidental":
  Аз пък съм говорил с хора присъствали на негова лекция... разказаха, че си е пуснал powerpoint презентация, обърнал се с гръб към публиката и през цялото време чел от дъската... Луд но гениален!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това момче е гений!
  Какво да кажеш повече...
  Поклон!

 8. 8 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 919 Неутрално

  "Красив ум" и теорията на игрите на Наш, накараха синът ми да се заинтересува и да заобича математиката. Благодарение на което сега се реализира добре в живота.

 9. 9 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 269 Неутрално

  If you ignore the blonde some lesbian will take it. Доколкото разбирам Равновесието на Наш е игра за лузъри, много се радвам на всички които са си напълнили главата с тази глупост, както и че аз не съм. А да, най-сигурният начин да загубиш една игра (освен ако не знаеш правилата й) е да нямаш кураж. Виждаме, че целият запад играе това, докато Путин играе с кураж, но не знае правилата, защото си мисли, че ги знае. Who do you think wins in the end?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "accidental":

  Би ли дал подробности. Къде си го гледал, в Принстън ли?

 11. 11 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "FvH":

  Много правилно. Обяснението от филма не е най-вярното
  А това ,че е луд е вярно. Когато са го питали как може рационален човек като него да вярва в безумните идеи , които е осъществявал , примерно галактическата книжка за управление ,която е дал на студент) той отговаря: "Вземах идеите насериозно защото същите гласове ми даваха и математическите идеи" ( перифразирам).

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  [quote#9:"Missyng Mai Kittie"]Виждаме, че целият запад играе това, докато Путин играе с кураж[/quote]

  Ъхъ. Днес го видяхме с ФИФА

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Economix.bg
  Economix.bg
  Рейтинг: 429 Неутрално

  "Равновесието на Наш е идеалната стратегия за постигане на полза от всички." Не е това

 14. 14 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Потресен съм... С Джон си пишехме и-мейли от време на време по въпроси от диференциалната геометрия (сравнително лесни неща, нищо сравнимо с теоремите му за изометричното "потапяне" на Риманови многообразия в Евклидови пространства) и винаги е давал идеи и насоки. Във вторник помолих студентите си да запазят прави минута мълчние преди упражненията по повод кончината на професор Наш. Много тъжно е, че загубихме по абсолютно нелеп начин велик математик... Вечна им памет на Джон и Алиша... Съболезнованията ми са със семейството на Джон и Алиша, както и с колегите от Принстън, които загубиха скъп колега.

 15. 15 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "drake":

  Той играеше в библиотеката с един арменец. Като бяха малки децата ми, ходих до библиотеката често, и съм ги виждал, веднъж играх с арменеца и той ми каза че играе с Наш. Така разбрах кой е.

 16. 16 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 374 Разстроено

  До коментар [#15] от "accidental":

  Това няма да го върне... Само ще пазим спомените за него...

 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "accidental":

  Благодаря. Тъкмо се чудех къде точно е играл. Едва ли е ходил на Washington Square в Ню Йорк да играе шах, а в детския кът на Лабиринт в Принстън едва ли биха му позволили да играе.
  От любопитство: добър шахматист ли беше или арменецът бе по-добър? ( арменците имат много добра шахматна традиция все пак).

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Всеки гении е и малко луд.

 19. 19 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Историята за 27-те страници докторат на Наш ще даде повод на мнозина български аспиранти да помечтаят сладко-сладко. Сега се иска обем, 27 страници може да е само ползваната литература или встъплението. И резултатът от изискванията за обем не е много добър. Мисля, че модерните докторати ги надуват по 300-400 страници и повече, за да откажат някой да влезе лесно в детайлите и да прозре нещо противоречиво или изплагиатствано.

 20. 20 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Джон Наш е истински гений с интересна съдба. Абсурден и нелеп е краят на живота му. Креативните хора в повечето случаи са различни.

 21. 21 Профил на ingenious
  ingenious
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Ей, на втория коментар се обърна темата на политика. Колко мъка има по тоя свят...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK