"Ройтерс": Има все повече пречки пред разрастването на "Ислямска държава"

"Ройтерс": Има все повече пречки пред разрастването на "Ислямска държава"

© Associated PressДвете големи победи в Рамади в Ирак и Палмира в Сирия позволиха на "Ислямска държава" да даде надежда на бойците си и принуди Вашингтон да започне да преосмисля стратегията си. Въпреки че ислямистите днес се кълнат, че ще превземат Багдад и Дамаск, засега изглежда, че възможностите да разширят териториите си са малки, пише "Ройтерс".


През последните месеци терористичната организация и печели, и губи територия в Ирак и Сирия. Вече са превзели лесните цели и се налага да хабят много ресурси за да задържат и управляват териториите, които вече са завладели.


В Ирак "Ислямска държава" вече държи повечето територии, в които преобладават сунитите. Шиитското правителство отвърна на загубата на Рамади като изпрати шиитските отряди, спечелили няколко града край река Тигър да си върнат столицата на провинция Анбар.
В Сирия опозиционни сунитски групировки, които някога се смятаха за по-слаби от "Ислямска държава" се ползват с подкрепата на арабски държави и разширяват територията си за сметка на правителството на Башар Асад, а и в двете държави ислямистите губят сражения с кюрдите.


Въпреки че има ограничения за разширяването на "халифата", победите от последния месец дават на ислямистите енергията, важна за запазването на контрола над териториите, които в момента владеят.


Ограниченията в Ирак


В Ирак, след като армията се оттегли и "Ислямска държава" бързо завладя голяма част от Севера, правителството и шиитските отряди успяха да спрат нападението едва пред портите на Багдад.


Ислямситите не успяха да превземат Самара – един от най-важните за шиитите градове, който се бяха заклели да унищожат. Правителството и доброволците контролират столицата и не позволяват на джихадистите да овладеят населените със сунити територии на юг и на запад.


През март правителствената войска настъпи на север в долината на Тигър и успя да превзема Тикрит. Шиитските отряди, които се финансират и въоръжават от Иран и се ползват от ирански военни съветници се доказаха като добри войници, въпреки че Вашингтон се притеснява от ролята им.


Засега правителството не ги праща извън населените с шиити територии, но след падането на Рамади на тях се пада задачата да си го върнат. САЩ обаче се опасяват, че присъствието на шиитски бойци ще накара сунитските племена да се присъединят към "Ислямска държава".


Учение на иракски войници

© Associated Press

Учение на иракски войници


Представители на джихадистите, разговаряли с "Ройтерс" посочват, че най-големият им проблем в Ирак е предотвратяването и потушаването на бунтове на сунити, които се опълчват на властта им. Досега стотици местни лидери са били убити, но това насилие може да доведе единствено до повече кръвни вражди.


Експертът по Ирак Майкъл Найтс смята, че с превземането на Рамади ислямистите са достигнали до естествената граница на сунитска държава. "ИДИЛ продължава да губи територия в Ирак, вместо да я печели, въпреки тактически гамбити като Рамади", казва той. "Те вече могат само да действат ограничено по периферията на вече завладяното"


Възможности в Сирия


Сирия предлага повече възможности за ислямистите, най-вече заради слабостта на режима на Асад. Страната е населена предимно със сунити, което означава, че групировката ще среща по-малко "естествени" пречки. Вашингтон не подкрепя управлението, а Асад няма силни съюзници, които могат да му предоставят войници.


За разлика от Ирак обаче, в Сирия "Ислямска държава" е само една от много сунитски групировки, които се сражават помежду си и срещу управляващите, от джихадистите от "Фронт Нусра" до относително светски настроени националисти.


Когато "Ислямска държава" се разрастваше в Ирак миналата година и започна да прехвърля пленено оръжие в Сирия, изглеждаше, сякаш много от сунитските групи ще изчезнат. През последните месеци много от тях отказаха да се включат в "халифата" и започнаха да получават оръжие и средства от съседните арабски държави. Това им позволи да побеждават и войниците на Асад, и да задържат задълго териториите си.


Пленени от "Ислямска държава" в битката за Палмира войници от армията на Башар Асад

© Associated Press

Пленени от "Ислямска държава" в битката за Палмира войници от армията на Башар Асад


"Ислямска държава" също се разраства и опитва да привлича нови джихадисти, но на много сирийци не се нравят чуждестранните им бойци и халифът-иракчанин Абу Бакр ал-Бадгдади. Лидерите на другите групировки знаят, че за да запазят подкрепата на арабските държави е да се противопоставят на "Ислямска държава".


Победата в Палмира обаче доказа, че "Ислямска държава" все още е най-силната сунитска групировка в Сирия, което е по-важно в борбата за подкрепата на ислямситите от другите групи, отколкото стратегическите интереси на лидерите им


"Работим в посока на внасянето на повече бойци. Затова завладяването на Тадмур (Палмира-бел.ред.) беше много важно", казва в интервю за "Ройтерс" неназован представител на "Ислямска държава". "Към нас се присъединяват нови бойци. Сирийски бойци. Те установиха, че Държавата е истинна и че изпълнява обещанията си и връща достойнството".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Неназован представител на ИД дал интервю за Ройтерс...Баси мамата...На живо ли го е дал или по телефона,защо не е арестуван или проследен?

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма да се притеснявате скъпи съграждани - ИДИЛ ке падне.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вече сериозно започвам да си мисля, че тези победи често са в резултат на това, че населението на тези области ги приема. В ислямския свят всичко е объркано и религията се поставя на челно място между ценностите. Сега добре, ама после какво ще правите - кой ще ви признае, кой ще търгува и поддържа отношение с вас.
  А и килърите какво ще правят като свърши войната. Те друго не могат да правят, а ще искат заплати. Тогава ще стане още по-страшно. Колкото до унищожаването на ИДИЛ - безспорно е, че няма да е лесно, че без сухопътна намеса трудно ще стане, но също така е важно каква нова структура ще цъфне на тяхно място. Защото държави Сирия и Ирак в предишния им вид скоро няма да има...

 4. 4 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 601 Неутрално

  РОЙТЕРС с този анализ и заглавие не знам какво искат да внушат, но определено не са в час.

 5. 5 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Това, че има пречки пред разрастването на ИДИЛ е добре, но дано да няма пречки и за унищожението на тези изроди!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В тези държави е такава мешавица от етнически и религиозни различия,че никой не може да ги оправи.Това е така,защото след разпада на Османската империя са създадени изкуствени държави,които не отчитат реалностите.Трябва ново прекрояване
  на границите,иначе няма да има мир.Ирак трябва да се раздели на три части-сунитска,шиитска и кюрдска.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Има все повече пречки пред разрастването на "Ислямска държава""
  така е . но благодарение на въздушните удари расте все повече ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Багдад и Дамаск ще са им голяма лъжица. Поне се надявам!

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За мен ИДИЛ са туморно образувание,което трябва да се изчисти!
  Сега ИДИЛ пее нова песен,да премахнат Башар Ал Асад,т.е. те са борци за свобода.Но това е камуфлаж - откъдето са минали,не е останало нищо друго освен смърт,покруса и изтриване на световната памет!

  Tony
 10. 10 Профил на en44ev
  en44ev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  С Гугъл преводач ли е превеждан този материал, че е пълен с правописни и пунктуационни грешки? Спрях да броя на десетата...

 11. 11 Профил на DL
  DL
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":


  [quote#3:"theanalyser"]Сега добре, ама после какво ще правите - кой ще ви признае, кой ще търгува и поддържа отношение с вас.
  А и килърите какво ще правят като свърши войната.[/quote]

  Тяхната цел е завладяването на ЦЕЛИЯ свят, избиване на всички неверници и създаване на Рая на земята - шериат. Това е за тях "после" и "като свърши войната".

 12. 12 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Статията има по-скоро пожелателен, отколкото прогностичен характер. За съжаление слуховете за предстоящата смърт на "Ислямска държава" са силно преувеличени. Решението на водената от САЩ коалиция за започване на въздушни удари не само не пречупи ИД, но доведе до приблизителното удвояване на контролираните от нея територии. То също така изигра ролята на рейтингова агенция, която дава най-високия възможен рейтинг на ИД, легитимирайки я като единствената организация, способна да се противопостави на западните "кръстоносци". Това доведе до лавинообразно нарастване на доброволци, прииждащи не само от ислямските страни, но и от САЩ и Европа. Така вместо да извадят очи, САЩ и съюзниците им изписаха вежди. Разбира се, в дългосрочен план ИД няма бъдеще, но тя все още не е достигнала апогея си. Към настоящия момент тя притежава добре обучена и отлично въоръжена армия (отчасти с пленено американско оръжие), стабилни финансови ресурси(петрол и дарения от богати симпатизанти), широка обществена подкрепа от сунитското население в Ирак и Сирия и изключителна популярност сред радикалните ислямисти в цял свят. Така че подценяването на ИД би било изключително недалновидно.
  http://www.chavdarmihov.com/bg/blog.php

  Чавдар Михов
 13. 13 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Сирийския външен министър - "Израел "тайно"зад Ал Нусра"добавяйки.."всеки път когато Сирийската армия напредне в позициите си за отнемане територия от терористите,които се бият срещу правителството наБашар ал-Асад,става Израелска атака или с танкове или въздушна.Аз казвам,че това доказва,че Израел е главния партньор на Джабат алНусра,които се бият срещу нашите сили на южната граница.
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188054#.VWfbsc8o7IU

  1914 / 88
 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да де, ама това с целия свят е химера - разбрали са го и Александър (Сашето) Македонски и Наполеон, ония с мустачките и още много мераклии. Това и теоретично не е възможно. Още повече, пък че ние никак, ама никак не искаме...

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Очевидно конфликта е доста сложен и поне както аз разбирам нещата, той е оставен да се реши от самите араби, само с логистичната и въздушна помощ на запада. т.е. за мен, става дума за нещо като създаване на имунна система, срещу подобни образования в арабския свят, защото не мога да си представя, каквато и да е силата на т.е. Ислямска държава, че не може да бъде смачкана за часове с външни сили.
  Но има един елемент, който би ускорил доста процеса на изчезване на това злокачествено образование - да се спре кранчето на финансирането и закупуването на оръжие и боеприпаси, област в която света е голям длъжник.

 16. 16 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#4:"magistrat"]РОЙТЕРС с този анализ и заглавие не знам какво искат да внушат,[/quote]

  като че ли го виждат като пробем. Толкова пари глътнаха а с един Асад не могат да се оправят!

  Евроатлантида
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Хахаха.....тази статийка има за цел не да ни информира, че ИД започва да залязва, а да направи внушението, че срещу законното правителство на Сирия започват да печелят в битките нормалните, "истинските бунтовници"......от Нусра фронта..., което си чиста проба реабилитация на Ал Кайда. Бахти и лицемерието.... Изродите от нусра са не по-малки фанатици и изроди от тези от ИД, но последните месеци се правят опити да бъдат представени като демократи и светски бойци. И това след като САЩ водиха поредица от разрушителни войни едно две десетилетия, като оправдание на същите беше война с ал кайда....а сега от ал кайда станаха добри хора и борци за демокрация....муахахах...

 19. 19 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Сунитите бяха малцинство в Ирак, но управляваха през Садам. Сега се опитват да прекроят картата в Близкия Изток. Няма да успеят. Вече вървят към изчерпване.

 20. 20 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И едните и другите са от един дол дренки! Да се избиват взаимно до пълна победа!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ...позволиха на "Ислямска държава" да даде надежда на бойците си и принуди Вашингтон да започне да преосмисля стратегията си.
  Ама нали Ислямска държава е креатура на САЩ?

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#20:"Peter Stoychev"]И едните и другите са от един дол дренки! Да се избиват взаимно до пълна победа[/quote]

  а тази част от тях които идват като "бежанци" и трябва да пиемаме?

  Евроатлантида
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ройтърс е министерство на истината - една седмица така друга обратно но и в двете седмици може да им се вярва.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Въпреки че ислямистите днес се кълнат, че ще превземат Багдад и Дамаск, засега изглежда, че възможностите да разширят териториите си са малки, пише "Ройтерс".

  Тия изроди ще превземат Багдад и Дамаск на куково лято. Но, сигурно има и глупаци, които биха повярвали на подобни глупости.....

  "ИДИЛ продължава да губи територия в Ирак, вместо да я печели, въпреки тактически гамбити като Рамади", казва той. "Те вече могат само да действат ограничено по периферията на вече завладяното"

  Това е абсолютно вярно.... в Ирак в момента ИД отново е в отстъпление - на север те отстъпват пред иракските кюрди, в централната част отстъпват от Байджи, а на Запад иракската армия и милиции напредват в Анбар и обграждат Рамади. Те първа ИД ще има сериозни проблеми в Ирак...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Най- доброто, което са ни завещали древните римляни е: "разделяй и владей". Ислямът е сравнително млад. Разделени са на сунити, шиити и не знам още какви; остава да ги разделим на феодали, работническа класа и неолибарали, на селяни и граждани, на европейски, африкански и малоазиатски мюсюлмани и всичко ще е наред. Вътревидовата борба, както е казал Дарвин, е най- жестока, с най- много жертви.

 28. 28 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Има един албум на Металика...заглавието му трябва да се стовари с пълна сила върху 'Ислямска Държава'!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 29. 29 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Тинтири-минтири. Аз бих послушал Джон Маккейн, който предсказа това

  Истината е висша ценност
 30. 30 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#25] от "chushko":

  припомни ми, коя седмица Ройтерс са казали, че Русия НЕ струпва войски до границата с Украйна?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#6:"kermit"]Ирак трябва да се раздели на три части-сунитска,шиитска и кюрдска.[/quote]

  Само дето към този момент нито иракското правителство има такива планове, нито САЩ искат разделянето на Ирак, нито Иран искат разделянето на Ирак. Този месец кюрдския президент беше на официално посещение в САЩ и президента и американската администрация, директно са му казали, че САЩ подкрепят териториалната цялост на Ирак и са против създаването на кюрдска държава.... ето повече подробности:

  http://www.milletpress.com/english/en_news/post_detail.php?id=1482

  П.П.
  Докато бъдещето на Сирия е още по неясно според мен, там има по-голяма вероятност страната да се разпадне на части след края на войната там...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#3:"theanalyser"]Вече сериозно започвам да си мисля, че тези победи често са в резултат на това, че населението на тези области ги приема. В ислямския свят всичко е объркано и религията [/quote]

  Време му беше да се обърка, но не трябваше да се позволява да обърква целия Свят.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 33. 33 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#4:"magistrat"]РОЙТЕРС с този анализ и заглавие не знам какво искат да внушат, но определено не са в час.[/quote]
  ИДИЛ се разраства, в Ирак обучената и въоръжена от САЩ армия бяга.
  Остават шиитските милиции, които де факто са армия на Иран.
  Между двете няма координация,

  [quote#8:"dmarev"]Багдад и Дамаск ще са им голяма лъжица. Поне се надявам! [/quote]
  На 200 км от Дамаск са. И са в Либия, сега налазват и Афганистан,

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Така както прозира от написаното, САЩ много се притеснява там където джихадистите не побеждават. Особено интересно е заключението че, официалните представители на Ал Каида, Ал Нусра са представени като по умерените ислямисти. Много интересно заключение. Само кюрдите видите ли били непобедими. А това че бяха изгонени и избити в Северна Сирия с помощта на Турция, а в района около Хасаки заедно с християните бяха направо смляни, благодарение на тъй наречената коалиция въобще не се споменава.Интересно до къде ще достигне информационната наглост и с какво е спряна ИД като като тя нараства с часове, става все по добре въоръжена, нагла и жестока.

 35. 35 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#34:"baxter"]А това че бяха изгонени и избити в Северна Сирия с помощта на Турция, а в района около Хасаки заедно с християните бяха направо смляни, благодарение на тъй наречената коалиция въобще не се споменава.[/quote]
  За ролята на Турция изобщо се мълчи, а тя е мноооого важна, май за нова Османска империя работи.

 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Весело

  Наглост! Вие-САЩ и еди кое си лоби там, близко до собственика на Ройтерс, създадохте условията за възникване на ИДИЛ-илята. И ги въоръжавахте! Да си спомним за Осама, кой ходи' в Афганистан да говори там, кой го финансираше и му пращаше оръжие, кой обзаведе на Осама Бен Ладен пещера с малък ВЕЦ, докато един ден неблагодарният взриви 2 самолетчета пълни с гориво най-високите сгради в САЩ

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Най-тъжното е, че ЕС стои като идиот, населват го с терористи, а в ЕС са абсолютно безпомощни и се правят че няма нищо.

 38. 38 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#36:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Вие-САЩ и еди кое си лоби там, близко до собственика на Ройтерс, създадохте условията за възникване на ИДИЛ-илята. И ги въоръжавахте![/quote]
  Ми шефовете на "ИДИЛ-илята" са бивши затворници в американските иракси затвори.....
  Там им е школата, вербовката и тн. Може ле 3-4 години в затвора и покле - буйна кариера, явно е желанието на ЦРУ да ги ползва за свой цели . Ми финансовите канали, тия в ИДИЛ правят много пари от нефта, как така САЩ не може да ги спре, като рови на всичко живо по пощи, подслушва и тн?

 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  И Сирия, и Ирак и Либия вече не съществуват като държави. Йемен е на път. Те практически са вече разделени, а кюрдската държава е факт. Това е целта на занаятието. Кой какво казва не е важно, фактите говорят сами по себе си. Кюрдите заслужават държава,те са як народ, пожелавам им успех. Християните нямат шанс да оцелеят, нямат шанс за държава. Те просто ще изчезнат, така както са изчезнали в страните от Залива, избити, ограбени и унизени. Ще бъдат сринати всички християнски артефакти, ще бъде заличена историята на на десетки цивилизации. Това дело вече е почти факт, остава да бъде довършено.

 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  какви са тия пречки бе нещо дървени огради ли сте сложили

  гошо
 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#39:"baxter"]И Сирия, и Ирак и Либия вече не съществуват като държави. Йемен е на път[/quote]
  Зависи от Иран, Русия сега взема пасивна позиция, защото опасността за нея не е от Сирия, а от към бившите републики - Таджикистан и др. Но ЕС мълчи,

 42. 42 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Крайно време е на кюрдите да се разреши да имат държава. Те се доказаха като най-сериозната преграда пред ИД. Ако се създаде кюрдска държава тогава ще бъдат още по-мотивирани да се сражават за нея.
  Време е за независим Кюрдистан! ООН сляпо ли е?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 43. 43 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#39] от "baxter":

  Интересно как сходните идеи гравитират в ефира. Моите мисли са в сходна посока. Време е за Кюрдистан, наистина.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#33:"."]ИДИЛ се разраства, в Ирак обучената и въоръжена от САЩ армия бяга.
  Остават шиитските милиции, които де факто са армия на Иран. [/quote]

  Извинявай, обаче не бих се съгласил напълно с теб. Съгласен съм с теб, че към момента шиитските милиции, пък и кюрдските също (Пешмерга) са по-опитни и боеспособни от иракската армия. Но, не съм съгласен, че шиитските милиции са армия на Иран. Тези милиции се подчиняват на заповедите на иракския генерален щаб и на правителството на страната. Ето например след падането на Рамади именно иракските военни и министър председателя пратиха тези милиции да започнат операцията за освобождаването на Анбар. Мнозинството от бойците в тези милиции са иракчани.

  "Earlier on Sunday, the Iraqi prime minister, Haider al-Abadi, ordered Shia militia to prepare to enter the fray after reports that the Islamic extremists had driven government forces from a key military base on the outskirts of Ramadi and that some security forces had laid down their weapons, abandoned their vehicles and fled."

  И още... в операцията за освобождаването на Рамади основната бойна сила ще бъдат шиитските милициите (защото са най-боеспособни за момента), но те няма да бъдат сами, защото са придружавани и от сунитиски племени бойци от региона, както и малки военни части от иракската армия.

  http://en.shiapost.com/2015/05/26/iraq-launches-massive-operations-against-isil-in-anbar-salahuddin/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Надявам се целта на ИД да е се съберат всички радикални елементи на 1 място, и когато се съберат ( стигнат си критичната маса ) да ги затрият наведнъж.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 46. 46 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Ройтерс": Има все повече пречки пред разрастването на "Ислямска държава"

  Сериозно?

  Да живее България и българският народ.
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#39:"baxter"]И Сирия, и Ирак и Либия вече не съществуват като държави. Йемен е на път. Те практически са вече разделени, а кюрдската държава е факт. Това е целта на занаятието.[/quote]

  Определено целта на терористите от ИД е да разрушат Сирия и Ирак и да включат тези две държави в рамките на своя измислен "халифат". Определено Сирия и Ирак към момента са разкъсани на части заради войната, която се води там. Но, както пише в статията и аз лично съм съгласен с тази част от нея, в момента ИД контролира територии само и предимно населени със сунити. В Ирак там където живеят предимно шиити и кюрди ИД просто е отблъсната. В Сирия е същото положение.... Относно кюрдската държава.... още няма такава. Кюрдите имат широка автономия и свобода в своите територии, имат правителство имат армия дори, но държава официално призната от другите съседни държави или от иракското и сирийско правителство или от САЩ, ЕС и ООН нямат. И поне докато ИД не бъде смазана сигурно и няма да имат.... там те първа ще има развитие по темата за независима държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#47:"Иво"]Определено целта на терористите от ИД е да разрушат Сирия и Ирак и да включат тези две държави в рамките на своя измислен "халифат".[/quote]
  А каква е ролята на С.Арабия и Турция?

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#48:"."]А каква е ролята на С.Арабия и Турция? [/quote]

  Ами, същата... именно тези две държави (+ Катар), най-много искат да свалят правителството на Асад от власт в Сирия. СА и Катар също така искат да дестабилизират Ирак и иракското правителство и власти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Не споделям оптимизма на Ройтерс. Към ИД се присъединяват все повече образовани и обучени мюсюлмани от цял свят, които знаят какво искат и как да го постигнат. Ето, миналият месец и шефа на тайните служби на Таджикистан се е присъединил към групировката, а той е човек, обучавал се в Русия и САЩ, та... не знам...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Командирът на таджикския спецназ преминал към „Ислямска държава”
  Заедно с него за Сирия заминали шестима от подчинените му

  Командирът на Отряда от милицията с особено (специално) назначение (ОМОН) на Таджикистан Гулмурод Халимов, изчезнал на 23 април, потвърдил своето присъствие към джихадистите от групировката „Ислямска държава” в Сирия. Заедно с него заминали и 6 шестима негови подчинени, съобщи РИА Новости.От 23 април за Халимов не беше известно нищо. Според роднините му оставил у дома сума на стойност 120 долара и всичките си документи, като казал, че скоро ще се върне.

  В сряда в социалните мрежи било качено 12-минутно видеообръщение на Халимов, в което той потвърждава присъединяването си към ИД. Той носел снайперско оръжие, бил в черни дрехи на фона на палми, като на записа се чувал призив за молитва на арабски език.

  В обръщението си Халимов на руски език обяснява, че се е присъединил към ИД в знак на протест против методите на работа в МВР, където не било позволено да се върши намаз и да се носи мюсюлманско облекло. Той критикува властите в Таджикистан, чиито закони противоречали на шариата.

  В обръщението си Халимов се изказал против съвместните учения на МВР с Русия и със САЩ, като при това съобщил, че като спецназовец получил подготовката си на курсове в САЩ през 2003 г. и в Русия през 2008 г.

  През изтеклия месец било установено, че Халимов чрез социалните мрежи събрал пълна информация за дейността на ИД, нейните идеи и бойни структури.

  По информация на таджикското МВР, на страната на ИД са преминали не по-малко от 400 таджики, като 60 от тях вече са убити.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#49:"Иво"]СА и Катар също така искат да дестабилизират Ирак и иракското правителство и власти. [/quote]
  Прави впечатление, че всички командири в ИГИЛ имат някаква връзка със САЩ....
  ------------
  В 2000-е годы учился в США, проходил подготовку по программе американского спецназа и в учебном центре Blackwater.
  -----------
  http://vestnik-rus.com/?cat=14

 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Като начало ислямистите планират да създадат халифат, ИД на териториите на Сирия-Ирак-Ливан-Йордания. Интересно Ливан и Йордания как се подготвят за евентуално скорошно нападение ?

 54. 54 Профил на Vehbi Aliibrqmov
  Vehbi Aliibrqmov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "Peter Stoychev":

  За съжаление в случая е точно така - Израел играе изключително мръсна игра във войната в Сирия ... Освен военна помощ за джихадистите , даже имат наглоста и да ги лекуват в израелски болници .. Ако ги питаш евреите , ще ти кажат че ал-нусра са "борци за свобода " , редовно има такива коментари от евреи в ю ту бе ...

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иво":

  Нали затова казвам,че ако се създаде сунитска държава ИД за кратко време ще бъдат изтрити от лицето на земята.Сега САЩ ги е страх да проведат сухопътна операция,защото след това пак ще си останат противоремията сунити срещу шиити и няма да има мир.Трябва радикално да се реши въпроса.Даже от сунитските територии в Сирия и Ирак трябва да се създаде една държава.Кюрдските да образуват Кюрдистан.А шиитските в Сирия и Ирак ще са отделни държави защото нямат обща граница.

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#52] от ".":
  Викаш шеф на ОМОН ама е американски възпитаник.Това че е ходил на някакъв едноседмичен курс в САЩ няма никакво значение.Таджикските ОМОН редовно се обучават в Русия.То си и пише,че се е обучавал в Русия и не говори ангрийски а руски.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#53:"maria_"] Интересно Ливан и Йордания как се подготвят за евентуално скорошно нападение ?[/quote]

  За Йордания не знам, но Ливан отдавна е във война с ИД и фронтът ал-Нусра. Заедно ливанската армия, Хизбула и някои християнски милиции противодействат на нахлуващите от Сирия терористи.....

  http://www.mintpressnews.com/christians-in-northern-lebanon-and-hezbollah-unite-over-shared-isis-threat/196663/

  http://www.syriadeeply.org/articles/2014/08/5898/arsal-common-enemy-faces-hezbollah-lebanons-army/

  Ал-Нусра даже залови няколко десетки ливански войника и част от тях вече ги уби:

  http://www.reuters.com/article/2014/12/05/us-mideast-crisis-syria-idUSKCN0JJ28N20141205

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#54:"dimos32"]Ако ги питаш евреите , ще ти кажат че ал-нусра са "борци за свобода " , редовно има такива коментари от евреи в ю ту бе ...[/quote]

  Не само в Ютюб, но и тук в нашия форум, ето какво написа един форумен евреин (с никнейм Jerusalem) преди време за ИД (ИДИЛ):

  "Те още твърдят,че ХАМАС са боици,а не терористи,за каквито са обявени от цея цивизован свят.За Русия също са боици. скоро вожда им Машал посети другия вожд Путин.За мене лично и Идил са боици.Правят каквото си искат и на всички им таковат в лицето.От друга страна те са кошмара на Иран,Русия ,Хизбалла,миролубивите европеици,импотента Обама и т.н.З анас по-лошо не може да бъде...Имаме си Хамас,Хизбулла,Ислямски джихад,Народен фронт,АШАФ,ал-Нусра и т. н. От друга страна мочетата от ИДИЛ в близкото деситилетие са заети с много по-важни неща от нас.Да са живи и здрави..." коментар 29 от тази статия:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/05/2374618_vuzstanoviavaneto_na_ivicata_gaza_shte_struva_78_mlrd/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#55:"kermit"]Нали затова казвам,че ако се създаде сунитска държава ИД за кратко време ще бъдат изтрити от лицето на земята.[/quote]

  Не е много сигурно това. Още повече, че ИД по презумпция се води сунитска държава. Освен това сред сунитите ИД имат най-много привърженици. Разбира се не искам да слагам всички иракски и сирийски сунити под един общ знаменател.... има много сунити и в двете държави, които се противопоставят на ИД, водят война с терористите и сътрудничат на законните иракски власти. В Сирия също има сунитски племена, които се противопоставят на ИД и си взеимодействат понякога със сирийската армия.

  [quote#55:"kermit"]Сега САЩ ги е страх да проведат сухопътна операция,защото след това пак ще си останат противоремията сунити срещу шиити и няма да има мир.[/quote]

  Възможно е и така да стане.

  [quote#55:"kermit"]Даже от сунитските територии в Сирия и Ирак трябва да се създаде една държава.Кюрдските да образуват Кюрдистан. А шиитските в Сирия и Ирак ще са отделни държави защото нямат обща граница. [/quote]

  Звучи много просто, но в действителност е доста по-сложно. Особено когато става въпрос за промяна на границите.... тези неща зависят не само от местните кюрди, шиити и сунити, но също така и от волята на великите сили и международната общност. Иначе сред иракчаните има хора, които подкрепят разделянето на страната, но и такива, които са против.

  Ето статия за размисъл:
  http://e-vestnik.bg/20902/irak-razdeleno-badeshte/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#56:"kermit"]Това че е ходил на някакъв едноседмичен курс в САЩ няма никакво значение.[/quote]
  3 пъти. 2 пъти в Луизиана,
  Просто ми прави впечатление, плюс това тоя не е случаен човек,
  https://www.youtube.com/watch?v=RJ5HdtBrUN8

 61. 61 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 742 Любопитно

  [quote#3:"theanalyser"]Сега добре, ама после какво ще правите - кой ще ви признае, кой ще търгува и поддържа отношение с вас.[/quote]
  Проследи историята на ООП(Организацията за освобождение на Палестина)?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#59:"Иво"]Не е много сигурно това. Още повече, че ИД по презумпция се води сунитска държава[/quote]
  Ако се възприеме решене на ООН за промяна на границите,предполагам,че САЩ ще проведат сухопътна операция и всички джихадисти или ще бъдат избиит,или в затвора,или ще избягат или ще се откажат от дейността.Но и според мен няма да има промяна на границите.Този район още поне 100 години няма да се умитвори напълно.

 63. 63 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#54] от "dimos Израел не помага с нищо на между -арабското КЛАНЕ. За ранените се грижи въпреки, че евреите са против. Араби с израелско гражданство, които се бият за ислямската държава, се съдят при завръщането им.

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#62:"kermit"]Но и според мен няма да има промяна на границите.[/quote]

  Значи сме по скоро на едно мнение.

  [quote#62:"kermit"]Този район още поне 100 години няма да се умитвори напълно. [/quote]

  За съжалени това е много вероятно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ИСЛЯМИСТИТЕ СА ДЕЛО НА АМЕРИКАНЦИ И ИЗРЕЛЦИ ТЕ ГИ ОБУчИХА И СЕГА ИМ ДОСТАВЯТ ОРЪЖИЕ И ПАРИ ТАКА чЕ ХАМЕРИКАНЦИТЕ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ чЕ СЕ БОРЯТ С ТЯХ
  СПОСОБНИ СА НА ВСИчКО ДОРИ И КУЛИТЕ СИ БУТНАХА ДА СПРЕТНАТ КЛАНЕ В АФГАНИСТАН И ИРАК

  Welthauptstadt Germania
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK