САЩ извадиха Куба от списъка с държави, финансиращи тероризъм

Президентите Руал Кастро и Барак Обама при последната си среща на 11 април в Панама.

© Reuters

Президентите Руал Кастро и Барак Обама при последната си среща на 11 април в Панама.Властите в САЩ официално изключиха Куба от списъка си с държави, финансиращи тероризма. Това е важна крачка в процеса по възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни, но ще има ограничен ефект върху отмяната на американските санкции срещу управляваният от комунисти карибски остров.


Президентът Барак Обама обяви на 14 април намерението си да предприеме тази мярка и така задвижи 45-дневна процедура с участието на Конгреса, която приключи в петък.


С промяната отпада забрана Куба да получава икономическа помощ и оръжие, както и спира контролът върху стоки с потенциално двойно приложение. Но това не е единствената забрана върху всичко това – то продължава да съществува в други санкции, наложени от Вашингтон в десетилетията след скъсването на дипломатическите отношения 1961г.
Хавана посочваше присъствието си в списъка на подкрепящите държавен тероризъм като пречка за възстановяване на тези отношения и издигането на представителствата в Куба и САЩ на ниво посолства.


Куба е в списъка от 1982г., когато властите подкрепяха въоръжени партизански движения в Латинска Америка. Тази подкрепа спря с разпадането на бившия СССР и рухването на двустранната търговия с Русия и получаването на директни помощи от Москва.


Така в списъка остават три държави: Иран, Сирия и Судан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK