Илиан Василев е в руски "черен списък" на граждани от ЕС

Илиан Василев е в руски "черен списък" на граждани от ЕС


Бившият посланик на България в Москва Илиан Василев е в списък на граждани на страни от ЕС, на които е забранено да влизат в Русия. Той бе разпространен от германски и финландски медии.


В него е Карл-Георг Велман - зам.-председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз в Бундестага, който бе спрян в неделя на руската граница и Берлин остро протестира с настояване, ако има забранителен списък за европейски лица, той да бъде публикуван от Москва.


Русия е предала на 27 май на посолствата на страните от ЕС и на представителството на Европейската комисия списък с 89  имена на официални лица, на които е забранено да влизат на нейна територия, съобщи в."Комерсант". Това била ответна мярка на аналогични ограничения, въведени от ЕС.
От външно министерство съобщиха, че на 29 май следобед е било информирано от посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация. Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и българският гражданин Илиян Василев.


Руската страна е предоставила списъка  по настояване на ЕС във връзка с зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка. Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация, се казва в официалната позиция на МвНР. 


Скандалът с Карл-Георг Велман избухна в неделя вечерта, когато той пристигнал в Москва за срещи сд официални лица в руския Сенат и със съветник на Кремъл, но на паспортния контрол не го пуснали и му съобщили, че до 2019г. му е забранено да влиза в страната. Отнасяха се с мен крайна неприветливо сякаш съм престъпник, сподели германският политик. В знак на солидарност с него незабавно отмени посещението си във вторник зам-председателят на Буднестага Йоханес Зингхамер.


Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира тези дни, че "никой не е попаднал там случайно" и че "нищо не ни задължава да разгласяваме този списък - нито руското законодателство, нито международни ангажименти".


Повечето имена са от балтийските републики, Полша, Швеция и Великобритания. Сред тях са:


- Щефан Фюле, бивш еврокомисар по разширяването
- Ник Клег, доскорошният вицепремиер на Великобритания
- Йежи Бузек, евродепутат и бивш председател на Европарламента
- Ги Верхофстад - бивш белгийски премиер, евродепутат и председател на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент
- Андрю Паркър, генерален директор на британското контраразузнаване
- Станислав Козией, председател на Съвета за национална сигурност на Полша
- Витаутас Ландсбергис, първият президент на независима Литва
- Бернар-Анри Леви, популярен френски журналист и публицист
- Карел Шварценберг, бивш външен министър на Чехия и лидер на партия ТОР 09
- Ева Линдстрьом Адлер, ръководителка на данъчната служба на Швеция.


Ги Верхофстад написа в профила си в "Туитър": "Очевидно Сеп Блатер и Марин льо Пен са по-желани в Русия от мен" и "Путин превърна Русия в тоталитарна държава без уважение към демокрацията, свободата и пространство за опозицията".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK