Стенопис в Истанбул напомни за жертвите на протеста в парка "Гези"

Стенопис в Истанбул напомни за жертвите на протеста в парка "Гези"

© ReutersХудожник от Турция представи свой стенопис в памет на загиналите в антиправителствените протести, избухнали през май 2013г.


Произведението на Хайдар Йозай е с размери 5 на 10 метра и бе открито в събота - в деня, когато недоволни застанаха пред булдозерите, които трябваше да влязат в малкия парк "Гези" в центъра на Истанбул, за да разчистят място за търговски център.


Последвалото полицейско насилие предизвика вълна от протести в цялата страна. Протестиращите недоволстваха от авторитарния стил на управление на премиера (днес президент) Реджеп Тайип Ердоган. Той им отвърна с обвинения, че са "анархисти, терористи и вандали", както и че протестът не е спонтанен, а е организиран от чужбина.
Изкуството бе съществена част от протеста и в седмиците на противостоене с властта имаше експлозия от графити, осмиващи Ердоган и призоваващи за повече свобода в страната.


Стенопис в Истанбул напомни за жертвите на протеста в парка "Гези"

© Reuters


"Хората бяха подложени на толкова голям натиск, че последва вулканично изригване от креативност. "Гези" беше една прекрасна сцена", казва днес 46-годишния Йозай. Той познава парка от детството си, тъй като баща му е бил градинар там. Духът на "Гези" изненадващо продължи да съществува и след края на протеста и се развива, особено в изкуството."


Стенописът му съдържа някои емблематични за протеста образи като жената в червена рокля, обгазена от полицията, 15-годишното момиче Беркин Елван (тя загина, след като граната със сълзотворен газ я удари по главата) играе на стъклени топчета...


Поне 7 души загинаха в протестите, в които според полицейските данни са се включили 3 милиона души.


Макар Ердоган бързо да демонстрира контрола си над властта, "Гези" даде тласък на политически движения като Народната демократическа партия, която се надява на парламентарните избори на 7 юни да прескочи 10-процентната бариера и да влезе в Меджлиса в Анкара. Предизборната ѝ програма съдържа леви политически идеи, включително и част от исканията на хората от "Гези".


Стенопис в Истанбул напомни за жертвите на протеста в парка "Гези"

© Reuters


Йозай, който е рисувал произведението си в продължение на една година, казва, че не очаква да го преследват заради него, тъй като по принцип на изкуството в Турция е позволено малко по-свободно да интерпретира остри социални теми.


Площад "Таксим", до който се намира паркът, и тази година е недостъпен за събиране, тъй като е обграден от полицейски кордон. Поради това Йозай излага стенописа си в Съюза на камарите на турските инженери и архитекти, част от членовете на който ръководеха протеста.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK