Лавров: ЕС постъпи неетично, като публикува "черния списък"

Сергей Лавров по време на срещата с Паоло Джентилионе

© Reuters

Сергей Лавров по време на срещата с Паоло ДжентилионеРъководителят на руското външно министерство Сергей Лавров обвини ЕС в нарушение на етичните норми заради публикуването на списък с 89 европейски политици, на които е забранено да влизат в Русия, съобщава РБК.


"Обвиняват ни, че сме изработили списъка произволно, а същевременно всеки от руснаците си го е заслужил", заяви министърът на пресконференция след преговорите с италианския си колега Паоло Джентилионе.


Той определи реакцията на европейските държави на списъка като "опит за заместване на международното право със собствените си пристрастия". "Такова нещо и в историята не съм срещал, да се наказват депутати заради позицията им", каза Лавров. Според него властите в Русия не искали да предават черния списък за публикуване, но не могли да не въведат тези ограничения, за да не нарушават принципа на взаимност. Той подчерта, че в списъка на руснаците, които нямат право да влизат в ЕС, има 150 души, а руският списък е значително по-къс.
Москва не искала да устройва "гръмка кампания" като тази на Брюксел, каза той. "Поискахме от Европейската комисия да оповести функционерите, които планират да посещават Русия, понеже те се интересуваха от консулските учреждения и дали могат да ползват своите документи, за да влизат в Русия", поясни министърът. Германия поискала списъка да й бъде изпратен тайно. "Когато им изпратихме списъка, той веднага изтече, а ЕС, който обикновено не коментира такива публикации, веднага коментира", подчерта Лавров и добави, че в случая има "няколко нарушения на етичните норми".


"Направихме това, след като много дълго се сдържахме", завърши главата на руската политика. Той отговори и на изказването на Джентилионе, който критикува руския "черен списък". "Съставянето на подобни списъци в отношенията помежду ни не може да помогне за развитието на диалога и реда, от които толкова се нуждаем", заяви италианският министър.


На 30 май европейски медии публикуваха списък с имена на 89 граждани от 17 страни от ЕС, които нямат право да влизат в Русия. Сред тях са бившият вицепремиер на Великобритания Ник Клег, евродепутатът Ги Верхофстад, бившият еврокомисат Щефан Фюле, журналистът Бернар-Анри Леви, евродепутатът Хайди Хаутала, както и бившият български посланик в Москва Илиян Василев. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK